naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 11.10.2010
Odsłon dziennie: 2

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Masa mięsna:
70 dag wieprzowiny
30 dag filetu z kurczaka
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 duża pietruszka (korzeń)
30 dag wątroby wieprzowej
1 zwykła bułka
20 dag słoniny
2 jajka
Przyprawy:
gałka muszkatołowa
majeranek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Wieprzowinę, filet z kurczaka, cebulę opłukać i pokroić w dużą kostkę. Marchew, pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w duże plasterki. Do garnka przełożyć wieprzowinę, filet z kurczaka, cebulę, marchew i pietruszkę. Wlać około 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Na 15 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną na kawałki wątrobę wieprzową. Odcedzić i ostudzić. Zmielić 2 razy w maszynce do mielenia mięsa. W wywarze z mięsa i warzyw zamoczyć zwykłą bułkę i również zmielić w maszynce.

Do zmielonej masy dodać surowe jajka i pokrojoną w małą kostkę słoninę. Przyprawić: gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Wierzch pasztetu też posypać tartą bułką. Formę z masą mięsną włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze170-180 °C. Po upieczeniu ostudzić i dopiero kroić w plastry.

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Przyprawiamy do smaku, po szczypcie :)
Dorota [2013-10-10 18:55:53]
poproszę o ilosc przypraw dla tego przepisu
ja [2013-06-19 09:00:33]
No to super! Cieszę się, że się udał i że smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-07 14:21:51]
pasztet wyszedł mi super. przy czym dałam mięso z indyka,kurczaka i wołowe i masę warzyw.No po prostu palce lizać.
baśka 2012-05-07 13:23 [2012-05-07 13:23:50]
To cieszę się, że pasztet smakował :)
Dorota [2011-09-28 10:24:33]
Zrobiłam-bardzo smaczny;-)
Aneczka [2011-09-28 10:13:30]
Oczywiście słoninę też można zmielić, nic nie stoi na przeszkodzie. Ale ja, pokroiłam ją w małą kosteczkę, dzięki temu ten pasztet nie był taki jednolity, i ładnie się prezentował ;) Cieszę się, że pasztet smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-10-25 12:33:01]
Bardzo dziękuje za przepis pasztet wyszedł pyszny ale slonina powinna być zmielona bo mi sie nie rozpuściła w pasztecie i pozostały w nim jej kawałki,ale pomijając ten fakt pasztecik palce lizać.
Zabulka [2010-10-25 08:29:24]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Ostatnio szukane
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl