naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne

Do wykonania pieczeni rzymskiej, czyli popularnego klopsa najczęściej używa się mięsa wieprzowego lub wołowego, ale najlepszy wychodzi z połączenia obu tych mięs. Jest on często podawany w czasie Świąt Wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia.

Tutaj prezentujemy przepis na pieczeń rzymską przygotowaną ze świeżego mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem jajek, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw. Ten przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej.

Wykonanie klopsa jest bardzo proste i w zasadzie podobnie wykonuje się kotlety mielone. Po połączeniu wszystkich składników i umieszczeniu ich w foremce, piecze się go w piekarniku. Taką pieczeń rzymską można zawsze wzbogacić ugotowanymi na twardo jajkami, usmażonymi pieczarkami, kawałkami papryki (czerwonej, żółtej, zielonej) lub ogórków (kiszonego, konserwowego). Czytaj więcej

Pieczeń rzymska nadaje się do spożycia zarówno na gorąco np. jako drugie danie obiadowe z ziemniakami i dowolną surówką jak również na zimno, po pokrojeniu i ułożeniu na kromce chleba.

Po upieczeniu gorąca pieczeń ma bardzo intensywny zapach, ale jak ostygnie ma przyjemniejszy aromat :) To konkretny kawałek mięsa, który zadowoli każdego mięsożernego łasucha.

Smacznego!

Autor: Śliweczka
Dodano: 13.12.2010
Odsłon dziennie: 30

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

1 kg drobiowego mięsa mielonego
1-2 jajka
4 ząbki czosnku
1 cebula
natka pietruszki
majeranek
tymianek
oregano
słodka papryka w proszku
sól morska
pieprz

ok. 2 łyżki musztardy (np. francuskiej gruboziarnistej)
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (bez tłuszczu). Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać do niego surowe jajka, czosnek i cebulę. Następnie dodać natkę pietruszki, majeranek, tymianek, oregano, słodką paprykę w proszku, sól morską i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Małą formę keksową (o wymiarach ok. 11 na 20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Następnie do formy wyłożyć masę mięsną i przykryć folią aluminiową. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 200 °C. W połowie pieczenia, formę z mięsem wyjąć, zdjąć folię aluminiową i wierzch pieczeni posmarować musztardą (folią już nie przykrywać).

Przepis można stosować też w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
przepis rewelacja. Polecam i zachecam do wyprubowania :)
dzasta1555 [2013-10-13 17:26:59]
Dziękuję bardzo i gratuluje udanej pieczeni. Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-29 23:51:51]
Po raz pierwszy odważyłam się zrobić pieczeń rzymską i wyszła piękna pyszna i pachnąca... Dziękuję za przepis (a zamiast mięsa drobiowego dałam wieprzowo - wołowe) bomba palce lizać :)
zamyslona [2013-03-29 15:38:46]
To nie jest przepis na pieczeń rzymską tylko na pieczeń dietetyczną lub drobiową. Jak świat światem Pieczeń Rzymska jest z wieprzowiny. A cebulę najlepiej zeszklić na maśle.
MichalJ [2012-07-02 17:09:58]
super
andzia [2012-01-30 22:23:26]
Dobre tylko ja zamiast mięsa drobiowego daje mieloną łopatke wieprzową
XYZ [2011-02-15 10:42:48]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Ostatnio szukane
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl