Pasztet z mieszanego mięsa

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4 stars based on 3 reviews Przystawki
Pasztet z mieszanego mięsa

Składniki:

Masa mięsna:
½ kg filetu z indyka
½ kg mięsa wieprzowego (np. karczku)
½ kg mięsa wołowego
1 ½ bułki
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
ostra papryka w proszku
przyprawa gyros
bazylia
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta ok. ¾ szklanki
masło ok. 3 dag

Sposób wykonania:

Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie osaczyć z wody. Filet z indyka, mięso wieprzowe i wołowe ugotować w małej ilości wody. Następnie ostudzić i zmielić razem z bułką w maszynce do mielenia mięsa.

Do zmielonego mięsa dodać surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, ostrą paprykę w proszku, przyprawę gyros, majeranek, bazylię, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ręką. Gotową masę mięsną zrolować na stole. Obsypać ją dużą ilością bułki tartej, a następnie przełożyć do formy keksowej (11 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (formę można podłożyć do stołu, a roladę z mięsa zrolować do formy).

Na wierzchu pasztetu położyć cienkie plasterki masła. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 160-170 °C.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Dzięki za wszystkie rady, skorzystam z nich, pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-13 11:02:48]
Ślicznie dziękuję za zwrócenie uwagi, przepis już poprawiłam. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-22 14:11:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.