Pasztet z mieszanego mięsa

5 stars based on 1 reviews Przystawki
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 2

Składniki:

Masa mięsna:
½ kg filetu z indyka
½ kg mięsa wieprzowego (np. karczku)
½ kg mięsa wołowego
1 ½ bułki
2 jajka
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
ostra papryka w proszku
przyprawa gyros
majeranek
bazylia
sól
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta ok. ¾ szklanki
masło ok. 3 dag

Sposób wykonania:

Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie osaczyć z wody. Filet z indyka, mięso wieprzowe i wołowe ugotować w małej ilości wody. Następnie ostudzić i zmielić razem z bułką w maszynce do mielenia mięsa.

Do zmielonego mięsa dodać surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, ostrą paprykę w proszku, przyprawę gyros, majeranek, bazylię, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ręką. Gotową masę mięsną zrolować na stole. Obsypać ją dużą ilością bułki tartej, a następnie przełożyć do formy keksowej (11 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (formę można podłożyć do stołu, a roladę z mięsa zrolować do formy).

Na wierzchu pasztetu położyć cienkie plasterki masła. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 160-170 °C.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Boże Narodzenie bułka bułka tarta krem mąka masło papryka papryka ostra pieczenie sól warzywa Wielkanoc Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dzięki za wszystkie rady, skorzystam z nich, pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-13 11:02:48]
do pasztetu dodaje się wątrobę! Po ugotowaniu mięs, krótko gotujemy wątrobę max 5 min (może być wątróbka kurza) ponieważ długie gotowanie wytworzy dużo goryczki. Następnie mielimy z resztą mięsa. Z przypraw dodajemy gałkę muszkatołową - to podstawa dobrego pasztetu! W wyniku Twojego przepisu wyjdzie tzw rolada rzymska, a nie pasztet.
tomek [2012-10-27 11:13:55]
Ślicznie dziękuję za zwrócenie uwagi, przepis już poprawiłam. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-22 14:11:29]
Dorotko czy nie powinnaś dodać, że mięsa należy wcześniej ugotować.
Alicja [2011-11-20 13:31:53]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>