naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 31.03.2011
Odsłon dziennie: 4

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Masa mięsna:
½ kg filetu z indyka
½ kg mięsa wieprzowego (np. karczku)
½ kg mięsa wołowego
1 ½ bułki
2 jajka
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
ostra papryka w proszku
przyprawa gyros
majeranek
bazylia
sól
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta ok. ¾ szklanki
masło ok. 3 dag
r e k l a m a
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie osaczyć z wody. Filet z indyka, mięso wieprzowe i wołowe ugotować w małej ilości wody. Następnie ostudzić i zmielić razem z bułką w maszynce do mielenia mięsa.

Do zmielonego mięsa dodać surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, ostrą paprykę w proszku, przyprawę gyros, majeranek, bazylię, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ręką. Gotową masę mięsną zrolować na stole. Obsypać ją dużą ilością bułki tartej, a następnie przełożyć do formy keksowej (11 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (formę można podłożyć do stołu, a roladę z mięsa zrolować do formy).

Na wierzchu pasztetu położyć cienkie plasterki masła. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 160-170 °C.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1404 6353
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dzięki za wszystkie rady, skorzystam z nich, pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-13 11:02:48]
do pasztetu dodaje się wątrobę! Po ugotowaniu mięs, krótko gotujemy wątrobę max 5 min (może być wątróbka kurza) ponieważ długie gotowanie wytworzy dużo goryczki. Następnie mielimy z resztą mięsa. Z przypraw dodajemy gałkę muszkatołową - to podstawa dobrego pasztetu! W wyniku Twojego przepisu wyjdzie tzw rolada rzymska, a nie pasztet.
tomek [2012-10-27 11:13:55]
Ślicznie dziękuję za zwrócenie uwagi, przepis już poprawiłam. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-22 14:11:29]
Dorotko czy nie powinnaś dodać, że mięsa należy wcześniej ugotować.
Alicja [2011-11-20 13:31:53]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl