Warstwowa pieczeń z boczkiem

4.666666666 stars based on 3 reviews Przystawki
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 2

Składniki:

ok. 1 ½ kg mielonego mięsa
ok. 30 dag wędzonego boczku (najlepiej swojskiego)
20 dag cebuli (2 średnie)
kawałek pora (6 dag)
4 ząbki czosnku
2 jajka
majeranek
sól
pieprz
bułka tarta

Sposób wykonania:

Mielone mięso przełożyć do miski. Cebulę, obrać i razem z porem pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do miski z mięsem dodać cebulę, por, czosnek, surowe jajka i szczyptę majeranku. Przyprawić solą (mało) i pieprzem do smaku. Masę mięsną dokładnie wymieszać i podzielić na trzy części.

Długą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Boczek pokroić w około 5 mm plastry.

Na dno formy rozłożyć jedną część mielonego mięsa, na nim ułożyć obok siebie plasterki boczku, potem znowu druga warstwa mielonego mięsa, na nim plasterki boczku i na górę trzecia warstwa mielonego mięsa. Wierzch pieczeni posypać majerankiem i bułką tartą.

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w temperaturze 180 °C. Kroić po ostudzeniu.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
boczek bułka czosnek jajko krem majeranek pieczenie pieprz por warzywa wędzony boczek Wielkanoc Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>