Warstwowa pieczeń z boczkiem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4 stars based on 5 reviews Przystawki

Składniki:

ok. 1 1/2 kg mielonego mięsa
ok. 30 dag wędzonego boczku (najlepiej swojskiego)
20 dag cebuli (2 średnie)
kawałek pora (6 dag)
4 ząbki czosnku
pieprz

Sposób wykonania:

Mielone mięso przełożyć do miski. Cebulę, obrać i razem z porem pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do miski z mięsem dodać cebulę, por, czosnek, surowe jajka i szczyptę majeranku. Przyprawić solą (mało) i pieprzem do smaku. Masę mięsną dokładnie wymieszać i podzielić na trzy części.

Długą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Boczek pokroić w około 5 mm plastry.

Na dno formy rozłożyć jedną część mielonego mięsa, na nim ułożyć obok siebie plasterki boczku, potem znowu druga warstwa mielonego mięsa, na nim plasterki boczku i na górę trzecia warstwa mielonego mięsa. Wierzch pieczeni posypać majerankiem i bułką tartą.

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w temperaturze 180 °C. Kroić po ostudzeniu.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
EXTRA *
Pasztet
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.