naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: elas
Dodano: 07.07.2007
Odsłon dziennie: 37

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biała masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 36%
30 dag białej czekolady Milka
Kakaowa masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 36%
20 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady
Ponadto:
¾ szklanki mleka
Do dekoracji:
orzechy laskowe w czekoladzie
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na pół.

Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić. W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa).

Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę białej masy śmietankowej, a na nią położyć drugą część biszkoptu lekko dociskając. Na biszkopt wyłożyć kakaową masę śmietankową, a 3-4 łyżkami tej masy posmarować boki tortu. Na wierzch tortu wyłożyć pozostałą białą masę śmietankową. Tort udekorować orzechami laskowymi w czekoladzie. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1428 6401
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super! Gratuluję udanego tortu i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-10-29 16:57:17]
Pierwszy mój tort, naprawdę smaczny, rozszedł się w mgnieniu oka, użyłam śmietany 30%, 370 ml a nie jak w przepisie 500 ml i masy mi jeszcze zostało, robiłam 3 warstwy stał w lodówce 7 godz. przed podaniem. Biszkopt wychodzi wspaniale wilgotny nie trzeba go nasączać. Pychotka polecam
lena [2013-10-29 10:02:49]
a jak piec biszkopt w piekarniku elektrycznym - na ktorym poziomie i czy z termoobiegiem czy ustawic piekarnik na pieczenie gorny - dolny i wtedy w jakiej temperaturze i
magda b [2013-06-18 16:46:28]
Super wybór! Będę trzymać kciuki, aby tort się udał, powodzenia :)
Dorota [2013-05-25 15:05:10]
ok kochanieńkie,ide po czekolade i dzis zrobie torcik.W mniejszej tortownicy będzie wyższy i pyszny
izka [2013-05-25 11:58:42]
Tort TRAGEDIA! Śmietany wychodzi na 5 tortów, biszkopt świetny, pięknie wyrósł, pokroiłem go na 3 części, nasmarowałem (do śmietany dodałem też fix), a rozlało się ustrojstwo po 5 minutach od wyjęcia z lodówki. Jak ktoś chce jeść breję,polecam!
Tadeusz [2013-05-18 19:42:27]
No i muszę zwrócić honor. Kochani, nawet jeśli nie wyjdzie wam taki jak na zdjęciach, zawsze Możecie nazwać go pływającym :-) Bo smak oczywiście będzie wyśmienity, jednakże, ja dodałem na spodni biszkopt po uprzednim zamoczeniu go w odrobinie alkoholu (ja użyłam Ballantines) dżem wiśniowy. Tort przez konsystencję kremu był dosłownie pływający :-) dlatego warto użyć folii do pieczenia kładąc ją na sam spód tortownicy (w moim wypadku brytfanki do pieczenia ciast :-). Całe towarzystwo, przeszczęśliwe, gdyż tort był mniamniusi. A jeśli dłużej będzie w lodówce stężeje cały krem, więc tort będzie taki jaki być powinien tort - dobrze ścięty :-P Pozdrawiam autorkę/autora przepisu, przez mały niewypał wyszedł nowy przepis, na smaczny tort i doskonałe musy czekoladowe :-) Dodam jedynie, że ja zamiast proszku do pieczenia, w biszkopcie używam mąki ziemniaczanej w ilości 1/4 szklanki. Nie używamy chemii a ciasto naprawdę dobre. Smacznego.
Piotr [2013-04-28 07:55:11]
Totalny niewypał. Bardzo przepraszam, że zaczynam od tego zdania, ale niestety jest to prawda. Nie posłuchałem intuicji, a trzeba było własnie tak zrobić. Autor bądź autorka tego przepisu musiała bardzo się pomylić, gdyż nawet wykonując ten przepis krop po kroku, w ten sam sposób jak to jest przewidziane, ze śmietaną 36% za wiele się nie zrobi. Należy użyć śmietany 30%, z której to docelowo wykonuje się bitą śmietanę, wtedy będzie to wyglądać tak pięknie jak na zdjęciach. A zły jestem niezmiernie, gdyż szykują się urodziny a tort niestety padł, jak ja ze złości, kierując się przepisem, nie doświadczeniem. Należy kochani pamiętać o tym co się już potrafi, a nie kierować się pomysłami tylko i wyłącznie innych, ja o tym zapomniałem i cóż - KLAPA :-) Pozdrawiam.
Piotr [2013-04-27 14:31:56]
Ślicznie dziękuję za miły komentarz. Cieszę się bardzo, że wszystkie masy się udały i że tort wyszedł jak należy, no i że trzymał się mocno nawet w samochodzie :) Serdecznie pozdrawiam i kolejnych udanych wypieków życzę :)
Dorota [2013-03-04 17:33:26]
Tort jest wyśmienity! Nie spodziewałam się że aż taki pyszny wyjdzie, robi się go szybciej niż myślałam , a jeśli się trzymamy przepisu, wydaje mi się że niema prawa nie wyjść! Nie wierzę że może się nie udać, ja bardzo się bałam go robić bo raczej nie mam doświadczenia, a mimo to wyszedł super, śmietanę dobrze schłodziłam, czekoladę również, dodałam tylko po 2 saszetki śmietan-fix do każdej masy bo zawsze dodaję do śmietany i obie masy wyszły bardzo sztywne, nawet biała co podobno niektórym wychodziła rzadka. Trzymałam go przez noc w lodówce, a dziś wiozłam godzinę samochodem na urodziny siostry i masy nawet trochę nie spłynęły, jakby prosto z lodówki był. Autorce bardzo dziękuję bo siostra była zachwycona,a tort wszystkim smakował, brat już zamówił taki na swoje urodziny;-)Naprawdę uważam że przepis jest świetny, a wszystkim tym osobom którym nie wyszedł radzę spróbować jeszcze raz i tym razem po prostu trzymać się przepisu drogie kucharki, a nie czepiać się autorki:-)
Anusia [2013-03-03 22:26:48]
Przepis na masę fatalny..... robiłam masę zgodnie z przepisem i nie wyszła :( Nie był to mój pierwszy tort w życiu także porażka!!!
Kinga [2013-02-02 15:38:31]
czy do tego tortu potrzeba 3 tabliczek białej czekolady, 2 mlecznej i jednej gorzkiej??
Madzia [2013-02-02 00:58:07]
Cieszę się bardzo, że tort się udał i że smakował :) Zgadzam się, że masa jest lekka i puszysta, ja uwielbiam ten tort bardzo, bardzo, bardzo :D Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-01-18 11:48:36]
Zrobiłam wczoraj ten tort i jest po prostu przepyszny - niebo w gębie ;). Niektórzy tu pisali, że masa jest za rzadka - ja dodałam trochę śmietan - fix do śmietany i jest w porządku ;). Zresztą ja nie lubię takich ciężkich, tłustych kremów, a ten jest puszysty i lekki jak obłoczek. Dziękuję bardzo za ten przepis - dodaję go do moich ulubionych! Pozdrawiam serdecznie :)
ladyinblack [2013-01-17 17:27:09]
biszkopt wychodzi dosyć płaski, natomiast kremy rewelacja ! nieco ciężko je rozprowadzić na przekrojonym cieście więc polecam do okrycia startą czekoladę gorzką/białą :) ale być może tak ciężko się rozprowadzała , ponieważ dawałam cieńsze warstwy, natomiast biszkoptu białam 2xnorma :))
ananana [2013-01-14 23:00:41]
Aha, fajny pomysł na prezent - słodki prezent :) Cieszę się, że torcik zasmakował solenizantce. Pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-02 16:36:17]
Świetny tort znajomi upiekli mi go na urodziny polecam:D a teraz ja muszę sama go zrobić :P
aga [2012-12-02 18:54:47]
Cieszę się bardzo, że tort się udał i gratuluję udanego wypieku. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-26 15:28:42]
Tort prze py szny!!! Uważam że łatwy w przygotowaniu i stosunkowo szybko się go robi.Jeśli robisz krok po kroku wg.przepisu musi się udać. To był mój pierwszy tort i ciesze się ,że trafiłam właśnie na ten przepis. Polecam
Aga z Opola [2012-11-25 22:38:06]
Mi również tort się udał ale ilość czekolady trochę wydała mi się za duża, więc go troszkę zmieniłam,tzn.dałam dwie czekolady białe i dwie ciemne(gorzką i mleczną). Oczywiście wolałam je rozpuścić w ciepłej śmietanie 30% a na noc do lodówki, masa ubiła się bez problemu.Biszkopt przekroiłam na trzy części, a piekłam w tortownicy 23 cm. Najpierw posmarowałam ciemną masą, potem białą i na nią położyłam czarne porzeczki z kompotu-żeby nie było za słodko, górę i boki posmarowałam ciemną masą i udekorowałam płatkami migdałowymi. Wyszło przepysznie, ja osobiście wolę torty niezbyt słodkie i lubię jakieś owoce, stąd u mnie pomysł na porzeczki, które akurat były w kompocie, myślę, że można dać dowolne. Smacznego:)
Beti [2012-11-23 17:10:21]
Super przepis na tort, po wypowiedziach miałam trochę obawy co do masy białej i ciemnej, ale zaryzykowałam pierwszy raz zrobiłam tort dla mojego chłopaka na urodziny. Wyszedł wyśmienity i przepyszny. Masy wyszło rzeczywiście dużo, dlatego upiekłam większy biszkopt i podzielilam go na 3 części i lekko nasaczyłam esencją z herbaty. Śmietane kupilam 36% Łaciatą i dobrze ja schłodzilam. Obie rozpuszczone czekolady ciemna i biała równiez schłodzilam i wlałam do jednej częsci smietany i razem ubiłam. Pózniej tak samo zrobilam z druga smietaną. Obie masy wyszły pyszne i takie jak powinny.Nic sie niescieło,ani nie rozrzedziło:) Napewno ten tort stanie sie moja specjalnoscią na urodzinki. Nie jest trudny, a jest bardzo pyszny mniam mniam:) Polecam wszytkim nie wierzącym w swoje kulinarne wypieki.
Kingusia [2012-11-20 18:21:23]
Dziękuję! :) Cieszę się bardzo, że tort się udaje i że aż tak zasmakował. Życzę kolejnych udanych tortów i pięknych dekoracji :)
Dorota [2012-11-05 17:01:49]
Najlepszy tort na świecie. Od paru miesięcy jest to mój numer popisowy i u wielu osób już nim \"zaplusowałam\". jedynie czego muszę się nauczyć to smarowanie i dekorowanie boków tortu. Dziękuję za przepis, jest naprawdę świetny!
kaszmir [2012-11-04 23:31:24]
Dla mnie to pomyłka próbowałam zrobić ten tort i mi nie wyszło
Ola [2012-09-28 14:51:44]
Dziękuję :) I też tak myślę, pozdrawiam :)
Dorota [2012-09-22 22:11:06]
Najlepszy tort na świecie!
Weronika i Bogusia [2012-09-22 13:17:26]
Ojjj uroki upałów ;) ale cieszę się, że ciasto smakowało :)
Dorota [2012-07-30 14:30:24]
zrobiłam dziś!!!!!!!!!!!!! pycha!!!!!!! tylko w tym upale strasznie spływało wszystko na paterę...
Ola [2012-07-28 23:19:39]
ladnie wyglada i tak smakuje
klaudia wawer [2012-07-17 17:25:28]
Bardzo się cieszę, że tort się udał i że smakował. To była udana słodka niespodzianka :) Wszystkiego najlepszego dla Was :)
Dorota [2012-06-21 12:49:34]
Przepyszny!Polecam udal sie znakomicie, choc jestem poczatkujaca.Dziwie sie tylko tym paniom,ktore pisza ze maja doswiadczenie w pieczeniu, a im nie wyszedl.Robilam go w prezencie dla meza na rocznice slubu i jak najbardziej niespodzianka sie udala.Tort zniknal w mgnieniu oka i na drugi dzien robilam go znow :) Pycha polecam
oska_81 [2012-06-20 23:26:49]
Witam witam z Londynku chcialam goraco podziekowac autorce ktora umiescila tu ten przepis:D DZIEKUJE... wlasnie pieklam na jutrzejsze pierwsze urodzinki mojej coreczki. Musze powiedziec ze Biszkopt wyszedl swietny. Masy jeszcze lepiej . Przepis znalazlam jakis tydzien temu i caly ten czas sie martwilam ze mi nie wyjdzie itd. To pierwszy tort jaki w zyciu robilam i jestem baaardzo zadowolona obie ja Kasia I moja coreczka Gabriella Dziekujemy:)
Kasiakuchasia. [2012-06-13 16:10:11]
Myślę, że coś delikatnego można, może na dolnym biszkopcie ewentualnie na tym drugim. Powodzenia :)
Dorota [2012-06-11 09:47:29]
Czy można dodać jakąś masę z owocami? W którym miejscu? Pozdrawiam
sasek [2012-06-10 19:44:46]
Tort jest rzeczywiście pyszny, masa biała tez mi się ścięła. Nie ma nigdzie napisane dla takich laików jak ja. NIE WOLNO MIKSOWAĆ BITEJ ŚMIETANY Z CZEKOLADAMI PO WYSTUDZENIU DELIKATNIE MIESZAMY i zawsze wyjdzie :) Ja dodatkowo ale to tylko dla smaku nasączyłam biszkopt mieszaniną kawy, koniaku i wody.
Renata J. [2012-04-21 16:25:34]
Mi tylko raz zważyła się masa z białą czekoladą, pospieszyłam się - czekolada z mlekiem była lekko ciepła. Czekajcie aż będzie naprawdę chłodna! Ja robię tak, że najpierw rozpuszczam czekolady z mlekiem, a dopiero jak przestygną biorę się za ubijanie śmietany. A żeby masa nie była za rzadka dodaję na każde 1/2 litra smietanki fix do bitej smietany dr. oetker.
mamma [2012-03-27 13:04:56]
Bardzo często wracam do tego przepisu. Najlepszy tort! Bardzo dziękuję za przepis! Biszkopt piekę z innego przepisu, ale masa jest obłędna!
Dorcia [2012-03-27 12:59:47]
Dokładnie tak, powodzenia :)
Dorota [2012-03-18 21:38:50]
mam pytanie,a to do juz ubitej smietany dodajemy czekolade rozpuszczona w mleku...pozdrawiam
Daria [2012-03-18 17:52:03]
Zrobiłem ten tort na dzień kobiet dla mojej partnerki i była nim zachwycona. A trzeba zauważyć, że dla mnie był to skok na głęboką wodę (wcześniej moje kuchenne rewolucje ograniczały się do zagotowania wody, zrobienia kanapek i odgrzania obiadu w mikrofalówce), więc jeżeli się jeszcze wahasz przed zrobieniem go, to nie zastanawiaj się! Ja go zrobiłem, to i Ty zrobisz ;) Jest na każdą kieszeń i każdą rękę kucharską. Kilka rad, które zebrałem z komentarzy i, których zasięgnąłem od kogoś bardziej wiarygodnego: 1) Przy ubijaniu białek, warto dodać sporą szczyptę soli – łatwiej się ubiją 2) Cukier, jak i mąkę wsypywać po trochu, a nie wszystko na raz 3) Kolejna rada dla początkujących, biszkopt podczas pieczenia zrobi się wypukły, nie przejmować się tym, bo po wyciągnięciu „oklapnie” do prawidłowej formy. 4) Warto zmienić proporcje czekolad: dwie gorzkie i jedna mleczna, dzięki temu bardzo słodka biała masa będzie kontrastować z ciemną bardziej gorzką czekoladą 5) Śmietana 36%, tak jest taka (np. Łowicz), najczęściej w kartonikach, musi być dobrze schłodzona, bo w innym wypadku efekt będzie odwrotny od zamierzonego. Także zaraz po powrocie z zakupów prosto z nią do lodówki. 6) Dobrze ubita śmietana, to taka, jak się robią grudy. 7) W przypadku, gdy czekolada wyjdzie za rzadka warto dodać 1/3 kostki masła. Smaku nic, a nic nie zmieni, natomiast polewa stanie znacznie gęstsza. P.S. W przepisie jest tylko chyba błąd odnośnie ilościowego wykorzystywania śmietany. Najpierw jest rada, żeby ubić 1/2 litra śmietany, a potem resztę, co jest niemożliwe ze względu na to, że mieliśmy przygotowane tylko 1/2 litra :) Niby nic, ale dla nieobytych to może być niezły orzech do zgryzienia. Pozdrawiam
piostan [2012-03-17 19:29:50]
ja kupuje u mnie w hurtowni śmietankę kremówkę w butelce półlitrowej jest wspaniała do ubijania
zosia [2012-03-05 10:58:52]
Nie wiem jak niektórzy to robią, że ta masa wychodzi im rzadka! Mi wyszła idealnie sztywna tak, że bez problemu przełożyłam biszkopt i dekorowałam nią tort. Tort przepyszny! Zawsze robiłam owocowe, ale teraz przerzucam się na czekoladowy ;p Pyszności.
Joasia [2012-02-10 23:27:53]
szkoda ze autorka o masie nie napisala w przepisie tylko dopiero w komentarzach. wodnista - tort zepsoty!
karolina [2012-02-04 15:22:56]
hym, czekoladę można przecież przed rozpuszczeniem zetrzeć, na pewno łatwiej się rozpuści, no zobaczymy czy mi wyjdzie
arek [2012-01-21 18:25:49]
To super, że ten tort cieszy się takim powodzeniem. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-13 13:49:39]
Pyszny jest. Dalam przpeis znajomym juz pewnie z dwa lata temu i przyjal sie... Na kazdej imprezie wystpuje jako tort :) Pyszny jest. Goraco polecam.
Mada [2011-12-13 11:22:03]
masa sie nie zetnie w tym przepisie,rozpuścić czekolady w smietance na gazie,uwazac zeby nie przegzac,wystudzic,schłodzic w lodówce i dopiero ubijac po dodatku zwykłego kremu śniezka,ja dodalem po 2 sniezki do kazdej masy,strasznie slodkie proponuje ograniczyc cukier.
norbio [2011-11-20 11:50:21]
Gratuluję udanego wypieku i dziękuję za nowy pomysł z kawą :)
Dorota [2011-11-15 12:11:11]
ZROBIŁAM dzisaj :) Przepis na biszkopt prosty , szybki i udał się !!! Dodam, że pierwszy raz w życiu piekłam. Może trochę był suchy ale co z tego-nasączyłam go moją naleweczką i mmm :) Jeśli chodzi o krem też pewnie wyszedł by genialny tylko... jedna śmietana była już tak jakby ubita i kiepsko się prezentowała z tą białą czekoladą bo płynna dość była. Z ciemną czekoladą śmietanka-szleństwo, krem wyszedł idealny. Do białej czekolady dodałam trochę kawy tureckiej (taka zwykła tylko zmielona na pył) i wyszedł przepyszny krem capucino. Ogólnie POZYTYWNIE, PROSTO I SZYBKO !!!
Ania z Mysłowic [2011-11-14 18:27:13]
mozna nasączyć jeżeli chcesz jakimś alkocholem ja dziś robiłam pierwszy raz w życiu tort i udał się doskonale za pierwszym razem
alicja [2011-11-04 20:00:02]
pyszny, czesto robimy... i kilku znajomych wzielo przepis ode mnie i tez czesto robia i chwala sobie. ja jutro znowu robie na urodzinki coreczki
Madzinka [2011-11-03 19:59:49]
a ja mm niezawodny sposób aby masy były dobry i się nie ścinały. Podgrzać mleko 36% delikatnie aby nie zagotować, bo wtedy nic nie wyjdzie. Do tego mleka wrzucić połamaną czekoladę np ciemną i rozpuści się ona w tym ciepłym mleku. Jak to wystygnie to na noc do lodówki, śmietana będzie zimna i można ją miksować do uzyskania bitej śmietany. POLECAM, sprawdziłam. Zawsze się udaje
Gosia [2011-10-12 06:34:03]
Cieszę się, że tort się udał, najlepszą pochwałą było zadowolenia dzieci. Brawo dla mamy! Również pozdrawiam :D
Dorota [2011-10-04 14:43:43]
Jako laik w pieczeniu napisze krótko- przepis super. Wszystkie dzieci zadowolone a mama dumna. Dziękuje i pozdrawiam
Iwona [2011-10-04 08:47:07]
Za pierwszym razem masa wyszła mi wodnista w ogóle się nie ścieła więc za drugim podejściem zrobiłam tak, że czekolady rozpuscilam na parze [ w kąpieli wodnej ] i po ostudzeniu dodałam do ubitej wczesniej smietany. Wtedy masa wychodzi puszysta :) Zaś biszkopt piekę ze swojego sprawdzonego przepisu i zawsze wychodzi puszysty, i robi się go chwilę :)
kamila [2011-09-27 16:51:53]
2 x piekłam go na urodziny chłopaka :D od 1 razu jego ulubione ciasto, aż miło było patrzeć jak pałaszował ze smakiem
Heresy [2011-09-03 15:15:36]
Tort... jedna wielka porażka... masa się wogóle nie ścięła i w żaden sposób nie można uratować... Doświadczenie w tortach mam nie małe, a tu taka niespodzianka! Nie polecam!
minia23 [2011-08-19 15:38:34]
Ja robiłam ten torcik rok temu na urodzinki synka w tym roku też go zrobie na życzenie rodzinki ktorej bardzo smakował:) mase ubiłam ze śmietany 30% i wyszla troche rzadka, ale jakos sobie poradziłam, a warstwy zrobiłam 3 i wyszło wyśmienicie!!! POLECAM TEN TORCIK
K@J@ [2011-06-09 20:48:58]
Czy nie lepiej przy biszkopcie ubic zoltka z cukrem, osobno bialka i dopiero wtedy delikatnie wymieszac? Bo przy takiej kolejnosci jak ty robisz piana z bialek opada....
Ewa [2011-06-06 08:49:38]
Cieszę się, że torcik się udał. Serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2011-05-24 12:37:07]
Pomimo że robiłam tort pierwszy raz w życiu wyszedł rewelacyjnie mniam mniam;) Trochę miałam problemy z rozpuszczeniem czekolady, dodałam tez trochę więcej mleka niż w przepisie i nie chciał się sciąć krem, w rezultacie wrzuciłam ją do garnka i się rozpuściła a potem pomogło dodanie żelatyny;) Także torcik polecam:)
Kaśka [2011-05-24 12:27:12]
To bardzo się cieszę, że tort się udał i że wszystkim smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-05-23 11:10:25]
Tort jest super! Przeczytalam w komentarzach, ze masy wychodzi duzo, wiec zrobilam ciasto o polowe wieksze i przekroilam na trzy czesci. Troszke suchy biszkopt, ale to zalezy pewnie od skladnikow, maki, jajek itd. Dodalam troszke mniej cukry by zrownowazyc slodki smak mas.Pieklam dluzej niz w przepisie gdyz mialam wieksza ilosc skladnikow i byl grubszy. Masy przepyszne. Nie wiem jak moglby ten tort nie wyjsc:)) Pomimo jego wielkosci przy 5 osobach poszlo ponad polowe na raz. Polecam gorąco!
AGa [2011-05-22 22:38:02]
Dzieki za szybka odpowiedz. Wlasnie sie dzisiaj przymierzam wiec zobaczymy jak pojdzie.
AGa [2011-05-22 09:38:57]
Cześć :) Dodajemy tylko to, co jest podane w przepisie, czyli roztopioną czekoladę, ona "utrzyma" tą śmietankową masę. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-05-21 21:55:50]
Czesc, czy do smietany i masy trzeba dodac smietan fix lub cos w tym rodzaju by trzymaly konsystencje| Dzieki za odpowiedz
AGa [2011-05-21 13:13:10]
Tort cudowny, oczywiście Ci co choć raz ubijali śmietanę wiedzą, że trzeba to robić ostrożnie :-) polecam moim koleżankom :-)
Monia [2011-04-26 10:30:33]
Bardzo się cieszę, że tort się udał. Również podpisuję się pod tymi słowami - tort jest super. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-10 22:02:44]
Tort jest po prostu wyśmienity! Stosunkowo łatwy w przygotowaniu, a efekt powalający! Tort jest lekki, puszysty i bardzo słodki. Polecam!
Agnieszka [2011-04-10 14:32:07]
Szkoda, że tort się nie udał. Powiem tak: biszkopt wychodzi suchy, jeśli jajka są źle ubite tzn. za krótko i nie ubiją się na sztywną pianę lub za długo są ubijane (można to zauważyć, na koniec ubijania - masa zamiast się zwiększać - maleje - siada). Kolejna przyczyna, biszkopt wychodzi suchy jak jest za niska temperatura piekarnika, wtedy ten biszkopt nie może się upiec, więc dłużej go trzymamy w piekarniku - a efekt jest tego taki, że biszkopt jest suchy. Co do kremu, to ważne jest żeby go zrobić zgodnie z podanym przepisem. Bo w przypadku tych składników są 2 sposoby wykonania, ja przedstawiłam jeden z nich. Bo albo czekoladę ubija się razem ze śmietaną (i tutaj trzeba taką śmietanę z rozpuszczoną czekoladą zrobić dzień wcześniej i schładzać w lodówce 24 godziny, bo inaczej śmietana się nie ubije) albo do ubitej śmietany (dobrze schłodzonej w lodówce) dodaje się rozpuszczoną ostudzoną czekoladę (i krótko miksuje, tylko do połączenia się składników). I tu mogłoby wydawać się, że takie same składniki i technika wykonania nie ma znaczenia, niestety w przypadku takiej śmietankowo-czekoladowej masy ma znaczenie. A niestety prawda jest taka, że nie wszyscy trzymają się przepisu i robią sobie po swojemu, wystarczy zmienić niewiele, a potem przepis się nie uda i wina jest autora... tyle, że autorce przepis się udał. Jest do tego smaczny, inny niż tradycyjne torty i robi furorę na przyjęciach (o czym świadczy większość opinii). Powiem jeszcze tak, że do zrobienia tortu trzeba poświęcić sobie więcej czasu niż na upieczenie zwykłego ciasta, bo potem jak człowiek się śpieszy, denerwuje, bo tyle rzeczy do zrobienia, a ja jeszcze bawię się z tym tortem, i potem wszystko się psuje (bo ktoś kiedyś powiedział jaka atmosfera pracy, taki tort). Oczywiście zawsze można sobie ubić samą śmietanę (tak jak to Pani zrobiła). Czasami bywa też tak, że sama śmietana też się nie ubije, po prostu. Od czego to zależy nie wiem... być może od jakości składników (w przypadku podanej masy, warto zwrócić uwagę na czekolady, z najtańszymi czekoladami bywa różnie - ja ostatnio użyłam czekolad Milka) lub może to też taka złośliwość losu. Przepis podałam na stronę (dodam, że nie jestem jego autorką), gdyż go wypróbowałam wielokrotnie i zawsze z pozytywnym efektem. Ten tort jest naprawdę pyszny - warunek taki, że musi wyjść :) Szkoda, że u Pani było inaczej. Również pozdrawiam.
Dorota [2011-03-28 11:11:03]
Zaufałam i sparzyłam się, STRASZNIE! Malo, ze masy sie ścięly tak jak to juz wiele osób faktycznie pisało (mogłam posłuchac), uratowałam masy, lecz były twarde potem w torcie jak kamien prawie! I za słodkie. Poza tym biszkopt suchy jak wiór! Rodzina i znajomi wiedzą, ze dobrze piekę, zrobiłam ten tort na urodziny synka, plama na honorze nie do przełknięcia! Mało, ze wychodzi za drogo to jeszcze niedobry i robi sie go pół dnia! Jak można ładować tu taki przepis, zawiodłam się! Dzis zrobiłam inny: biszkopt upiekłam, na pół, wysmarowałam konfirutą w całymi wiśniami, na to dałam ubitą śmietanę 36% (żółty kartonik Łowicz) z cukrem waniliowym, na to kawałki owoców (ananas, brzoskwinia), na to druga połowa biszkoptu, wierzch i boki wysmarowałam resztą ubitej śmietany, ktorej wyszło mnóstwo! Pychota i roboty tylko na godinę, do tego połowa ceny jak nie mniej. Przepisu Doroty nie polecam, a myslalam, ze bedzie inaczej. pozdrawiam
piekarenka [2011-03-23 15:41:44]
zrobilam :) musze powiedziec ze wszystko wyszlo super. biszkopt super, masa super, chociaz jak na moj gust za duzo, wiec dalam do tortu tylko okolo polowe, ale to kwestia gustu. Wszyscy byli zachyceni :)
semisweet [2011-03-12 23:12:32]
Moja duża tortownica ma 7 cm wysokości, w przypadku nieco mniejszej tortownicy wyjdzie wyższy tort. Powodzenia :)
Dorota [2011-03-01 19:11:19]
dorotko napisałaś \"dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm).\" Jak wysoka ona musi być ? Co w przypadku jeśli mam mniejszą tortownice ? Przyznam otwarcie że to mój pierwszy tort :D
marek [2011-03-01 16:57:38]
:) to bardzo się cieszę, że tort wszystkim zasmakował. To teraz mi nic nie pozostaje jak życzyć samych udanych wypieków :)
Dorota [2011-02-18 08:51:03]
Dzięki za odpowiedź. Ten tort rzucił moją rodzinę na kolana!!!!!!!! Teraz mam dożywocie na imprezach :)
Agnieszka [2011-02-15 14:14:39]
Biszkopt piekłam w zwykłym piekarniku.
Dorota [2011-02-11 22:32:40]
Czy te 180 stopni i 25 min. to w piekarniku z termoobiegiem czy w zwykłym?
Agnieszka [2011-02-11 18:39:07]
Cieszę się, że tort się udał i że smakował :) Fajny pomysł z tym masłem, dziękuję w przyszłości na pewno skorzystam. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-01-22 10:10:05]
Tort pyszny,własnie go zajadam. Dziękuję za zainteresowanie Dorotko. Jeśli chodzi o tę masę z białej czekolady to niestety wyszła za rzadka. Ma się trochę oleju w głowie hihi, dołożyłam pół kostki masła i zmiksowałam z masą. Zgęstniała od razu i wcale nie straciła na smaku. POLECAM to rozwiązanie wszystkim którym masa wyjdzie zbyt rzadka. Torcik pychotka!!!!
Pasz_ [2011-01-21 18:45:16]
Witam, mam nadzieję, że tort się uda i że będzie smakował Solenizantowi. Sto lat dla Niego! :)
Dorota [2011-01-19 11:54:04]
Hej witam, jestem w trakcie robienia tortu . Jak do tej pory wszystko ie bylo ok prócz białej masy. Jakaś rzadka mi wyszła ,wstawiłam do lodówki żeby stwardniała ,mam nadzieję że tak się stanie. Syn ma jutro urodziny i lepiej żeby z tym kłopotu nie było. Skosztowałam obie masy i są pyszne :)odezwę się jak mi poszło i czy smakował.
Pasz_ [2011-01-19 11:52:59]
Ten tort jest rewelacyjny!! zmieniłam tylko troszkę proporcje. Piekłam biszkopt w formie o średnicy 23 cm więc wyszły 3 warstwy biszkoptu, a śmietany dałam w sumie 0,6 litra (3 opak.po 200ml) i łącznie 4 czekolady (2 białe,1 mleczna i 1 gorzka) masy starczyło idealnie na 2 warstwy ciemne i 2 warstwy białe+wysmarowanie brzegów tortu dookoła. Polecam przepis bo biszkopt jest super eleastyczny i wilgotny więc zdecydowanie nie trzeba go nasączać. Do środka dorzuciłam wiśnie, a brzegi obsypałam migdałami, wierzch posypałam startą czekoladą i udekorowałam białymi i ciemnymi kulkami czekoladowymi. Tort pięknie wygladał i bardzo smakował!! Za tydzień powtórzę wyczyn:)
Kinga [2011-01-14 10:27:25]
Gratuluję! Bardzo się cieszę, że pierwszy tort tak fajnie się udał i że smakował :) Życzę kolejnych smacznych wypieków i Wesołych Świąt :)
Dorota [2010-12-23 11:15:06]
Ha! To byl pierwszy tort w moim zyciu i udal sie znakomicie! :D Bardzo dziekuje!
Ola [2010-12-19 18:43:29]
To bardzo się cieszę, że ten tort tak zasmakował i że się udaje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-11-23 09:21:59]
Tort pyszny:) Przepis rewelacja:) Robiłam już cztery razy i za każdym razem wyszedł idealnie:) A co lepsze, nigdy wcześniej tortów nie robiłam...Wszyscy się zajadali i byli zachwyceni:)
Ada [2010-11-22 09:25:43]
Hmm... można spróbować go obsypać wiórkami kokosu, ale nie koniecznie, bez wiórek też ładnie się prezentuje :)
Dorota [2010-11-16 15:10:20]
Około 1/3 szklanki mleka, a jak będzie problem z roztopieniem czekolad to można jeszcze trochę dodać, powodzenia :)
Dorota [2010-11-16 14:49:39]
Witam,mam pytanie,chcę zmniejszyć ilość masy o połowe w związku z tym jaka powinna być ilość mleka potrzebnego do rozpuszczenia czekolad??
aga [2010-11-15 20:43:42]
kurcze. troche sie boje bo to bedzie mój 1 tort. no ale moze dam rade. mam jedno pytanie. praiwe wszystkie torty jakie widziąłm do tej pory były po boku obsypane kokosem.. czy do tego tortu bedzie on pasował?
lolka [2010-11-12 00:12:11]
Dziękuję :)
Dorota [2010-11-10 17:29:23]
tort smakowity
jamnak [2010-11-10 16:48:11]
tort jest przepyszny i bardzo łatwy do zrobienia, właśnie robię go po raz kolejny. Przepis na biszkopt też jest ok, wychodzi tak ładny i bardzo wysoki, wręcz ucieka z tortownicy. Ja używam śmietany 30%, jak jest dobrze ubita to wychodzi idealnie, nigdy mi się nie zważyło mimo że jestem kulinarnym beztalenciem i zawsze coś psuję. Tyle że ostatnio zmniejszam o połowę śmietanę i daję mniej czekolad, dwie białe, 1 gorzką i 1 mleczną bo wolę mniej słodki i zawsze wychodziło mi tyle kremu, że nie mieściło mi się tortownicy i musiałam wyjadać sam krem:) dzięki za przepis, jest rewelacyjny :*
agas [2010-08-24 11:20:44]
Dziękuję za przepis:-) Troszkę go zmodyfikowałam, mam swój sprawdzony przepis na biszkopt, zrobiłam z 6 jajek, wyszły 3 placki; kremu zrobiłam 2/3 porcji czyli po 2 czekolady do każdej masy i wydaje mi się, że proporcje były idealne, tzn. nie było za słodko. Generalnie mi jak i wszystkim gościom tort bardzo smakował. Jeszcze raz dziękuję i polecam wszystkim spróbowanie:-):-)
Nela [2010-08-09 19:22:08]
Zrobiłam ten tort pierwszy raz 3 dni na swoje Urodziny. Wyszedł absolutnie rewelacyjny :D Polecam !
Diana [2010-08-08 18:36:51]
To bardzo się cieszę i gratuluję udanych wypieków, pozdrawiam :)
Dorota [2010-07-28 10:22:54]
Tort jest rewelacyjny! Robiłam go już ze 4 razy, pomimo tego, że za pierwszym razem nie wyszedł jak chciałam, to nie zraziłam się i próbowałam dalej. Każdy był nim zachwycony:) Ozdabiam orzechami laskowymi w czekoladzie Milka i innymi kulkami Milka, dodatkowo ozdabiam trochę białą i ciemną polewą:) Pyychota
Weronika [2010-07-28 09:35:41]
Dzisiaj zrobiłam ten tort, jeszcze nie próbowałam - dopiero jutro mam zamiar, jak się już schłodzi. Problemów nie było aczkolwiek scieła mi się masa czekoladowa, ale ją uratowałam-odsączając wodę, a następnie dodałam trochę cukru pudru, następnie lekko podgrzewając miksowałam do uzyskania jednolitej masy-chwilkę i masa była ok. Druga masa-mleczna wyszło super. I wiem, gdzie jest błąd Drogie Panie, że się ścina! Otóż należy dobrze schłodzić śmietankę-najlepiej z pół godz. potrzymać w zamrażarniku i tak schłodzoną ubijać. I nie będzie problemu:) Polecam śmietankę Łowicz 36%. Pozdrawiam.
Justyna [2010-07-23 15:04:57]
Tak, tort można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Dorota [2010-07-15 15:04:12]
Czy tort można zrobic dzień wcześniej.
STENIA [2010-07-14 16:27:23]
Wyszedl super, zrobilam troche mniej masy - dwa razy po 250 ml. Idealna ilosc. Pyszny z wisniami. Polecam goraco. Prosty i smaczny. Teraz z siostra robimy co tydzien... albo i czesciej hehe. Pozdrawiam.
Madzinka [2010-07-05 21:25:01]
Nie trzeba go nasączać ,ponieważ jak spróbujesz to się przekonasz:):)
Ewa z Radomia [2010-06-24 16:10:40]
ten tort jest czymś niesamowitym i...polecam to cudo
Ewa z Radomia [2010-06-24 16:06:42]
Zawsze robie ten tort na kazda mozliwa okazje, krem trzeba po prostu bardzo dlugo miksowac, wtedy jest odpowiednio gesty. Wszyscy go chwala, jest przepyszny!!!
paloosia [2010-06-17 18:54:40]
Gorąco polecam! Tort bardzo łatwy i choć trudno tak ułożyć krem, żeby był wybitnie piękny, to jest bardzoo smaczny. Osobiście polecam zamiast kulek na wierzch jakieś owoce, jest mniej słodki troche. A jeżeli chodzi o to ważenie śmietany czy coś tam, to ja ją zmiksowałam mikserem oddzielnie z czekoladą białą i mleczną/gorzką i nic mi się nie zwarzyło i pięknie zmieszało bez żadnych grudek. Jeszcze raz polecam bardzo!
Marta [2010-05-28 21:50:17]
robiłam ten torcik już 3 razy i nie miałam problemu z kremem ani razu.zawsze używam czekolad Milka (białe) i Wedla (mleczne i gorzka) a śmietankę Łowicką i wychodzi super!
kinia [2010-05-28 13:00:42]
To też zależy od jakości składników - nie polecam tanich czekolad.
Dorota [2010-05-18 14:02:37]
hmmm... ledwo mi się udało uratować krem- to znaczy podczas łączenia śmietany z rozpuszczoną czekoladą wszystko sie zważyło i zaczęła pojawiać sie jakaś czekoladowa woda, która smakowała jak kakao. Po odsączeniu jej i dalszym miksowaniu wyszedł jednolity krem, który smakował jak połączenie masła z kakaem czy czekolada. Wszystko było zjadliwe, tylko straciłam nerwy na ten krem. Nie polecam!!!
eve [2010-05-18 13:48:17]
zrobiłam torcik, był przepyszny.Zniknął błyskawicznie:-)
kinia [2010-05-17 11:13:08]
Bardzo się cieszę, że tort Wam smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-04-27 11:20:40]
Tort jest wspaniały! Zrobił furorę na międzynarodowym przyjęciu :)
Ciasteczkowy potworek [2010-04-25 16:12:37]
Witajcie. Czytam komentarze i nasuwają mi się takie wyjaśnienia: śmietana 36% jest dobrze ubita, kiedy robią się "grudy". Masy nie jest za dużo - ten tort to właściwie ta masa, ale dobrze jest ją na czymś umieścić. Zmieniłam ilość mlecznej czekolady - daję 1 i 2 gorzkie. A biszkopt zawsze można upiec wg. swojego, wypróbowanego przepisu. Nigdy nie dawałam żelatyny do masy. Jest zupełnie niepotrzebna, tylko śmietana musi być dobrze ubita i tort musi być w lodówce. Pozdrawiam.
elas [2010-03-31 23:09:27]
Nie trzeba żelatyny. Śmietanę należy dobrze ubić, no a potem to już czekolada będzie ją \"trzymać\". Robiłam tę masę już wiele razy i jeszcze mi się nie rozpłynęła. Będę trzymać kciuki - powodzenia :)
Dorota [2010-03-29 13:29:45]
Czy do tej kremówki nie trzeba wlać rozpuszczonej żelatyny ? Nie rozpłynie się ten tort?
Iwcia [2010-03-26 21:31:16]
wyszedł pyszny! i w ogóle to był mój pierwszy tort jaki w życiu zrobiłam! Wszystkim bardzo smakował i wyglądał fantastycznie;-) A udekorowałam orzeszkami w czekoladzie lilla stars i różyczkami takimi do jedzenia, bo był to urodzinowy tort;) Ta śmietana to faktycznie 36% pasuje i do niej dałam smietanfixa żeby się fajnie trzymało a wraz z tymi czekoladami smakuje fantastycznie! NAPRAWDĘ PALCE LIZAĆ! ;-) PS.Mam zdj jakby ktoś chciał zobaczyc;)
Asiczka [2010-03-19 19:31:52]
Aby masa się nie "zważyła" i nie była zbyt rzadka można zagrzać śmietanę i rozpuścić w niej czekolady, potem mocno schłodzić i ubijać. Wtedy już bez dodatku mleka, i ja jeszcze daję mniej tych czekolad, zwłaszcza białej bo jest bardzo słodka.
vivi [2010-03-13 10:01:59]
wydaje mi sie ze mala proporcja ciasta jak na tort
ania [2010-02-15 13:42:20]
Tort zrobiłam z 2 biszkoptów upieczonych z własnego przepisu i niestety placki były troche za suche.Myślałam, ż e nasiąkną masą, ale nie. Masa jest bardzo słodka. Tort znika w mgnieniu oka. Masy wystarczyło mi na przełożenie czterech placków, obsmarowanie góry i boków. Następnym razem nasączę placki i będzie super
Edi [2010-02-08 16:53:39]
musze napisac ze krem czekoladowy jest naprawde bardzo dobry no i łatwy nie spodziewalam sie takiego efektu :) pycha
edzia [2010-01-31 21:32:37]
W sumie ma być 6 czekolad (3 białe i 3 kakaowe). Powodzenia :)
Dorota [2010-01-05 16:27:54]
to w końcu ile ma być tych czekolad? szczegolnie bialych? bo bardzo zalezy mi na tym zeby sie udał.pozdrawiam
monika [2010-01-05 15:54:55]
torcik wyszedł znakomity! i wszystkim wybornie smakował mimo że I-urodzinki i zatem konsumpcja tortu synka odbyły się w szpitalu:) Polecam!!!
zuzamala [2009-12-01 14:48:51]
Biszkopt kupiłam gotowy i zrobiłam tylko krem jest go tak dużo że można zrobić dwa torty. Do białej masy proponuje smietanfix lub żelatynę bo jest dosć rzadka. Smak super zamiast orzechów dodałam wiśnie nasączone alkoholem.Tort zniknął cały w oka mgnieniu. To była niespodzianka dla męża na imieniny i udało się. p.s. biszkoptu nie trzeba namoczyć.,
moniaa998 [2009-11-12 12:28:50]
Można uratować zwarzoną masę. Należy ją lekko podgrzewać i miksować mikserem na bardzo szybkich obrotach. Wtedy te podzielone drobinki rozbijają się na mniejsze, a ciepło pomaga połączyć się z powrotem. Mam w tym doświadczenie.
Anna [2009-10-28 08:25:44]
dzis robie tort,ja robie poswojemu biszkop,tj.6 ja,1 łyżka octu,1 łyżeczka proszku pieczenia,1 szkl.maki,0,5 szkl.mąki ziemniaczanej.Uwaga mąke jak na końcu wsypujemy tylko ją mieszamy,a nie miksujemy. Jeśli chodzi o kremy stosuje sie wg pzrepisu,Zobaczymy
monia*********** [2009-10-23 21:07:58]
tort wyszedl pyszny, wykorzystalam cala mase zarowno waniliowa jak i czekoladowa, robilam w/g przepisu i jestem amatorka w pieczeniu ciast.
karolina [2009-09-11 17:28:02]
Torcik faktyczne nietrudny, mega smaczny i w mgnieniu oka znika ze stołu ;) GORĄCO POLECAM
Natalia [2009-07-26 20:13:49]
Tort Rewelacja, POLECAM
AGA [2009-04-11 12:49:27]
zdecydowanie za dużo śmietany, wyszło za dużo masy. Racząc się nadmiarem tak się przesłodziłam, że nie mam już ochoty na ten tort.:). Tak poważnie, tort jest pyszny. Drobna rada, poczekajcie aż rozpuszczona czekolada faktycznie ostygnie, bita śmietana nie lubi temperatury. Polecam
Nea [2009-04-03 17:49:16]
Witam, To najlepszy tort jaki jadłam :). Nie miałam większych niespodzianek podczas robienia a mam zerowe doświadczenie w robieniu tortów. Mam jednak dwa pytania: 1. Niestety zmuszona byłam piec w prodiżu (zepsupy piekarnik) i biszkopt najpierw pięknie wyrósł a potem opadł. Nie ma zakalca i ogólnie ciasto jest smaczne ale takie opadnięcie to chyba nie jest sprawą normalną. 2. Masa biała wyszła mi sporo rzadsza niż ciemna. Obie się ładnie zsiadły więc nie wiem czy jest się czym nartwić, z tym że biała masa była na tyle rzadka, że nie nadawała się do przystrojenia- wyciekała mi przez rękaw kucharski.
Marlena [2009-02-28 12:58:22]
Ja chyba coś pomyliłam za dużo wyszło mi masy białej śmietanowej i za lekka!! Czy na pewno do obu mas należało dodać 0,5l śmietanki?! a nie mniej?! No nic wsadzam do lodówki i zobaczymy jak będzie smakować o północy!!
kacha [2009-02-27 18:37:38]
Na to, to chyba się już nic nie poradzi, tylko trzymać kilka godzin w lodówce. Być może śmietana była za mało ubita i dlatego tak się stało, a tort i tak już jest pewnie zjedzony.... ;)
Dorota [2009-02-03 13:27:36]
hallo!Zrobilam wczoraj ten tort,dzisiaj zagladam do lodowki i ...biszkop od spodu wystaje,nasiakna ta gurna warstwa kremu.prosze doradcie co mam teraz zrobic,to moj pierwszy tort ktory zrobilam i to na szczegolna okazje.
malolatka [2009-01-31 11:19:33]
bardzo dobry ze śmietaną firmy Mu!
catherine212 [2009-01-28 12:01:16]
30 dag czekolady to 3 tabliczki czekolady.
Dorota [2009-01-22 00:18:31]
hej dziewczynki Kochane!!bładze po tym necie i nie moge znalezc ile to jest 30 dag czekolady w tabloczce??blagam pomozcie pozdraiam
majka [2009-01-15 15:17:02]
Torcik ten nie jest na 5,a on jest na 6 ! rewelacja : ) pozdrawiam
Myszka [2009-01-11 15:40:45]
Śmietana powinna być słodzona i nie należy jej zbyt długo ubijać. Powodzenia ;)
Dorota [2008-12-16 00:31:04]
Pychotka!!! Polecam.
madziunia [2008-12-14 01:14:13]
a co zrobic zeby masa sie nie zwazyla?
ilona [2008-12-11 14:39:42]
Fantastyczny tort! Przepyszny! Mnie nic się nie zwarzyło i ogólnie nie było żadnych problemów. Jedyna niespodzianka była taka, że wykorzystałam tylko połowę masy, ale po prostu następnego dnia upiekłam drugi biszkopt i zrobiłam drugi tort ;)
wredna [2008-11-23 17:41:41]
To musiała się masa zwarzyć :/ - bo po połączeniu śmietany z czekoladą masa powinna być gładka.
Dorota [2008-11-08 23:19:50]
a czy jak dodam do śmietany tą ostudzoną czekoladę.. to ma się ten krem oddzielić od mleka? czy to poprostu mi się zwarzyło..bo juz nie wiem;/
madzia [2008-11-08 18:35:32]
Takiej zwarzonej masy raczej nie da się już uratować.
Dorota [2008-10-31 16:02:55]
A czy jak masa się "zwarzy", da się ją jeszcze jakoś uratować???
edyta [2008-10-27 19:02:37]
tort okazal sie rewelacyjny. ja zrobiłam w mniejszej tortownicy i tym sposobem wyszly mi 3 warstwy biszkopta. najsmaczniejszy jaki jadłam. polecam :)
ania [2008-10-15 18:45:55]
Tak, słodka ;)
Dorota [2008-10-09 22:33:06]
a przepraszam ta śmietana to słodka ma być? :D
gosik [2008-10-09 12:29:52]
masa beznadzieja! Ciągle się ścina! dlaczego? nie wiem nie mam pojęcia to już nie pierwszy raz!
K@@SI@@ [2008-10-04 15:59:39]
dziękuje bardzo za pomoc. :) napewno niedługo wypróbuje ten przepis. :)
Very_Cherry [2008-07-29 11:53:24]
Dokładnie tak, białą czekoladę należy zalać połową gorącego mleka (czyli połową z 3/4 szklanki), a pozostałym mlekiem zalać mleczną i gorzką czekoladę. Powodzenia ;)
Dorota [2008-07-27 14:32:31]
Mam takie pytanie w przepiasie pisze żeby białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. alę połową tego co jest w przepisie? (czyli ¾ szklanki)
Very_Cherry [2008-07-27 11:33:23]
Ten torcik to rewelacja! Zrobił furorę u mnie w rodzinie. jak dla mnie 10/10 : ) pozdrawiam
Myszka [2008-07-05 09:37:45]
Ja niestety bardzo zawiodłam się tym tortem. Biszkopt moim zdaniem jest za maly, tzn, przydalaby sie trzecia warstwa- wychodzą dwie, cienkie. Sama masa jest niesmaczna. Za słodka. Tort jest stosunkowo drogi a można by osiągnąć podobny smak za mniejszą kasę. Przyznaje ze z wlasnej winy biała masa mi zwazyla co juz w ogole go pogrążyło :) . Zdecydowanie odradzam
mia [2008-05-27 20:09:21]
Cudo, myślałem, że w smaku będzie taki sobie a tu jednak pychota. Zrobiłem go w niecałe półtora godziny. Wszystko wyszło idealnie a do tego korzystałem ze śmietanki 30% zamiast 36%. Do tego zupełnie inna czekolada, połączenie mlecznej(czarnej) z gorzką. Górę ozdobiłem kawałkami brzoskwiń i udekorowałem resztką bitej śmietanki. Aż żal jeść takie cudo :)
Bartek [2008-01-19 18:34:25]
do anety.nie ma zadnej pomylki smietana 36%jest tylko wystarczy sie troche rozejrzec po pulkach np.piatnica 36%jest w czerwonym kubku
edi [2007-11-27 14:46:33]
Co do śmietany czy 36% czy 30% -to ja osobiście wolę 30% -ponieważ jest bardziej puszysta i mniej tłusta a żeby się nie rozpłynęła to można dodać rozpuszczoną żelatynę.Ciekawy przepis -warto wypróbować.Pozdrawiam
monia [2007-11-07 21:12:02]
Żeby biszkopt się udał ważne jest ubicie białek - same białka należy ubić na sztywną pianę, później dodać cukier i dalej ubijać, aż piana stanie się sztywna i gładka (nie będzie w niej "czuć" kryształków cukru) potem należy dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa powiększy troszeczkę swoją objętość, późnej dodać mąkę, proszek i delikatnie wymieszać. Ciasto należy włożyć do nagrzanego piekarnika - to też jest ważne. Co do kremu - śmietana powinna być schłodzona, należy ją ubijać na pewno na dużych obrotach i tak długo, aż uzyska się odpowiednią - gęstą - konsystencję. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-11-07 13:21:20]
Biszkopt mi nie wyszedł bo chyba bylo za rzadkie ciasto, a masa spływała chyba ubiłam ją na małych obrotach . Gdzie popełniłam błędy ? Smakowo dobre
alinja [2007-11-03 15:47:11]
Wyszło nawet nawet
milanndas [2007-11-02 11:54:57]
Śmietanka 36% na pewno jest. Ten tort, lub w formie placka jest moim popisowym ciastem. I do tego musi być śmietana 36%. Moja siostra zrobiła kiedyś z 30% i masa była rzadka. Taka śmietana jest w żółtych kartonikach (Łowicz) a ostatnio spotkałam jeszcze z innej firmy. Pozdrawiam. elas
elas [2007-08-25 16:19:37]
Na pewno jest w sklepach śmietana 36% bo nieraz z niej korzystałam. Ale śmietanę 30% też się ubija (ja osobiście wolę ubijać właśnie 30%) Każda śmietana przed ubijaniem musi być dobrze schłodzona, później tę śmietanę ubija się tak długo, aż śmietana "uzyska" odpowiednią konsystencję.
Dorota [2007-08-16 11:40:16]
Nie wiem czy to nie pomyłka przecież nie ma śmietany 36proc.tylko 30.,masa wyszła mi zbyt rzadka nie wiem czy to wina tego?
Aneta [2007-08-15 14:00:32]
dziękuję za tak szybką odpowiedż
magda [2007-07-13 19:39:29]
Nie, biszkoptu nie trzeba nasączać, po schłodzeniu tego tortu biszkopt staje się miękki. Autorka tego przepisu poleca zrobić ten tort dwa dni przed podaniem, a przez ten czas należy trzymać tort w lodówce, wtedy on ładnie przejdzie smakiem śmietany i czekolad. U mnie stał krótko - bo tylko 6 godzin, a i tak smakował wyśmienicie. Podejrzewam jakby był dobrze schłodzony to przypominałby smakiem tort lodowy - mniam. Ten tort bardzo smakuje kobietom w ciąży. Polecam ten przepis :)
Dorota [2007-07-12 21:39:35]
czy ten biszkopt kakaowy czymś nasączamy?
magda [2007-07-12 19:18:32]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl