Ranking
Popularna zawartość
Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 05/26/10 w Odpowiedzi
-
Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)3 punkty
-
Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 pomidory cebula czerwona szczypiorek ser feta sól pieprz czosnek Sos: łyżka ostrej musztardy łyżeczka miodu łyżka oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Fasolkę oczyścić,ugotować w osolonej wodzie,odcedzić przelać zimną wodą,pozostawić do wystygnięcia,przełożyć do salaterki,dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,pomidory pokrojone w kostkę ,pokrojony szczypiorek,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,fetę pokrojoną w kostkę.Składniki sosu dokładnie połączyć polać sałatkę delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)2 punkty
-
Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D2 punkty
-
Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!2 punkty
-
"Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]2 punkty
-
W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.2 punkty
-
- Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!2 punkty
-
Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)2 punkty
-
U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!2 punkty
-
Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!2 punkty
-
a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.2 punkty
-
Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:2 punkty
-
2 punkty
-
Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)2 punkty
-
2 punkty
-
moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania2 punkty
-
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam na imię Marek i pochodzę z Warszawy. Pozdrawiam serdecznie.1 punkt
-
Cały garnek, bo to jest podstawa do barszczu, w dodatku trochę i tak się wygotuje, co uzupełnisz objętościowo burakami.1 punkt
-
Podaje przepis na swiateczny placek.Latwy ,przepyszny,bez maki(dla alergikow).Typowo norweski i przeze mnie wyprobowany na wszystkie imprezy. Piec 30-40 min.----temp 160*C w tortownicy o szer--24 cm. 150 g cukru pudru 150 g orzechow lask. albo migdalow mielonych 4 bialka Wymieszaj cukier z migdalami lub orzechami ,dodaj do ubitej na sztywno piany i zamieszaj wszystko bardzo ostroznie.Wyloz dno tortownicy papierem do pieczenia i wylej mase-wyrownaj.Piecz j.w. Teraz krem: 4 zoltka 1 dl smiet. 30-36% 125 g cukru 1 lyzeczka cukru wan. 150 g masla bez oleju Wymieszaj zoltka,smietane i cukry.Podgrzewaj w garnku az do zgestnienia(ok.10 min),ciagle mieszajac.Nie dopusc do zagotowania.Odstaw,lekko ostudz.Do letniej masy wmieszaj maslo az do polaczenia skladnikow.Nie miksuj.Jak masa bedzie za rzadka to -to na godzinke do lodowki. Wylorz mase na spod i udekoruj swiatecznie.Oryginalnie jest posypane uprazonymi platkami migdalowymi. SMACZNEGO!!!!!1 punkt
-
1 punkt
-
Polędwica suszona 0,5 kg schabu oczyszczonego z błon i tłuszczu (dobrze jak jest cienki) 8 g cukru 10 g soli 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 duży listek laurowy drobniutko pokruszony zioła utrzeć w moździerzu i dodać 1/2 główki czosnku bardzo drobno pokrojonego słodka mielona papryka Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym , natrzeć cukrem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso znów umyć, osuszyć, natrzeć solą wklepując i wstawić do lodówki na 24-36 godzin w zależności jak chcemy mieć słone. Po tym czasie znów schab umyć, osuszyć i bardzo dokładnie obsypać przyprawami wklepując je. Schab włożyć do cienkiej podkolanówki, zawiązać końce i powiesić w ciepłym miejscu, koło grzejnika, nad płytą grzewczą itp. Ja suszę w odległości 1-1,5 cm od rury co. Po 4-5 dniach jest już gotowy do jedzenia. Później przechowywać w lodówce. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. Można je kroić w cieniutkie plasterki.1 punkt
-
Ja się wiecznie odchudzałam do niedawna, choć nadal ćwiczę ale to dla jędrnego ciała. W każdym razie żadne diety cud nie pomagały w końcu postanowiłam jeść wszystko bo kocham jeść (nawet czasami słodycze ) ale w dużo mniejszych ilościach, do tego zaczęłam brać suplementy wspomagające i ćwiczyć 3 razy w tygodniu. Nie było tak ciężko bo jadłam wszystko co lubię 🙂 i schudłam 7 kg w 5 miesięcy. A figurę mam wysportowaną więc efekt super:)1 punkt
-
We Francji popularne są naleśniki "crepes", w Szkocji- " bannock ", a w Ameryce - " flapjacks ". Nic więc dziwnego, że Rosjanie też mają własną wersję naleśników. To znane od dawien dawna BLINY. Podczas pogańskich obrzędów Słowianie składali z blinów ofiary i uznawali je za symbol słońca, które jest złociste, gorące i okrągłe. Podawano je też kobietom, które niedawno urodziły dzieci. Serwowano je na ślubach i pogrzebach, towarzyszyły więc ludziom od narodzin aż po śmierć. W dzisiejszej kuchni rosyjskiej placki te przyrządza się zazwyczaj z mąki pszennej, ale nie tylko. Do mąki dodaje się mleko lub wodę bądż jedno i drugie. Można też wykorzystać śmietanę, maślankę, kefir, zsiadłe mleko i tym podobne produkty. Smażenie blinów to nie lada sztuka, ponieważ każdy z nich powinien być jak najcieńszy. Dużych umiejętności wymaga również przygotowanie blinów z nadzieniem. Świetnie nadaje się do tego domowej roboty dżem z malin, truskawek, jeżyn, czarnych i czerwonych porzeczek albo z żurawin. Inne dodatki to anchois, śledzie, łososie, sardynki i szprotki, a także grzyby, mięso mielone, bądź twarożek - podawane osobno albo kilka naraz. Klasycznym rosyjskim nadzieniem jest jednak czarny lub czerwony kawior. I pamiętaj, że bliny smakują podawane na gorąco, od razu po usmażeniu! PRZEPIS NA BLINY Z MĄKI GRYCZANEJ Składniki: pół szklanki mąki gryczanej pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki drożdży 3 łyżki stopionego masła 2 jajka 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli Przygotowanie: Do mąki gryczanej wlej szklankę mleka. Taką samą ilość mleka podgrzej i również wlej, dokładnie wszystko mieszając. Kiedy ciasto się ochłodzi, dodaj do niego drożdże i odstaw, aż podwoi swoją objętość. Powstałą masę ubijaj drewnianą łyżką, wsypując sól i cukier. Oddziel białka od żółtek. Ciasto połącz z żółtkami, ciepłym stopionym masłem oraz mąką pszenną i dobrze wszystko wymieszaj. Następnie dodaj ubite białko, a w razie konieczności resztę mleka. Jeszcze raz odstaw ciasto, by rosło. Rozgrzaną patelnię posmaruj niewielką ilością oliwy albo masła. Wylej na nią tylko tyle ciasta, żeby ledwie zakryło dno, pamiętając, że bliny powinny być jak najcieńsze. Smaż je na małym ogniu, aż przyrumieną się od spodu. Po przewróceniu smaż jeszcze 15 sekund. Przełóż placek na talerz i utrzymuj w cieple, dopuki nie przygotujesz reszty. Bliny podawaj ułożone w stos.1 punkt
-
Upiec biszkopt na 6 jajach i przekroić. Masa serowa. 1 kg sera mielonego 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1/2 margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami ,dodając ser ,mąkę i na końcu ubitą pianę. Polewa dać do garnka po 5 łyżek margaryny,cukru,i kwaśnej śmietany oraz 2 łyżki kakao-to wszystko zagotować i ostudzić. Jedną częśc biszkopta umieścić w formie i polać polewą lejąc cieniutkim strumieniem w esy -floresy,na to dać połowę sera,znowu biszkopt ,polać go polewą tak samo i dać resztę sera. Ciasto wstawić do piekarnika na około 30 minut -180 stopni. Można zostawić troszkę polewy i popisać sernik po upieczeniu -jest bardzo smaczny . NIE MOGĘ WSTAWIĆ FOTKI ,ALE BĘDĘ PRÓBOWAŁA....pOZDRAWIAM.1 punkt
-
Super wiadomość Asieńko! :grin: :D :D Serdecznie Wam gratuluję! Życzę spokojnych 9 miesięcy i szczęśliwego rozwiązania :wub:1 punkt
-
Pączki Składniki • 1/2 kg mąki pszennej • 5 dag drożdży • 1 szklanka letniego mleka • 6 zółtek • 1/2 szklanki cukru • 10 dag masła lub margaryny • 1 kieliszek rumu lub spirytusu • szczypta soli • 1/2 słoika marmolady • cukier puder • olej lub smalec do smażenia Etapy przygotowania 1. Drożdże ,łyżka cukru ,mleko i tyle mąki żeby zarobić rozczyn .Odstawić do wyrosnięcia ,dodać resztę cukru ,żółtka urabiać ciasto aż bedzie odchodziło od dłoni ,nastepnie dodac rozpuszczone masło ,sól ,rum -wyrobić pozostawić w ciepły miejscu do wyrosniecia ,nastepnie należy rozwałkowac ciasto i wykrawac szklanką kółka ,nadziewać marmoladą ,pozostawic do wyrośnięcia , paczki powinny podwoic swoja obietośc ,smażyć na gorącym ,głebokim tłuszczu. nastepnie wyłożyc na pergamin po ustygnięciu posypac cukrem pudrem lub oblać lukrem i przyozdobić smażoną skórką z pomarańczy .1 punkt
-
1 punkt
-
Gorąco polecam :mrgreen: rewelka :oops: SKŁADNIKI * dwie podwójne piersi z kurczaka * wegeta * olej * jajko * bułka tarta Każda pierś podzielic na trzy części, rozbić tłuczkiem, posypać wegetą. Panierować w jajku i bułce, piec na oleju jak tradycyjne kotlety. ZALEWA * dwie szklanki wody * 3 ziarenka ziela angielskiego * 2 listki laurowe * 1/3 szklanki octu * 4 łyczeczki cukru * troche soli Składniki zalewy zagotować. PRZECIER * 3 cebule * 1 marchew * mały przecier pomidorowy "Pudliszki" Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać marchew startą na drobnej tarce jarzynowej. Chwile przesmarzyć i dodać przecier. PODSUMOWANIE Gorącą zalewę połączyć z przecierem. NIE gotować. Kotlety ułożyć w naczyniu, zalać zalewą. Ułożyć następną warstwę kotletów, zalać zalewą. Gdy ostygnie wstawić do lodówki na całą noc. SMACZNEGO :shock:1 punkt
-
1 punkt
-
Przepis otrzymałam od koleżanki z pracy :) 3 paczki krakersów > ja kupuję w biedronce > są tanie i mniej słone 1l mleka 1 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 żółtka Margaryna Kasia > lub kostka masła . Zapach wanilinowy > lub inny . 2.5 szklanki mleka gotujemy z cukrem . Resztę mleka mieszamy z mąką i 2 żółtkami > dolewamy do gotującego mleka. Studzimy budyń ( ja garnek przykrywam folią żeby się kożuch nie zrobił ). Miksuję masło dodając stopniowo budyń i aromat . Krakersy przekładam kremem > ostatnią warstwą są krakersy. Polewa : 1/2 paczki margaryny 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao Wszystko zagotować. Po wystudzeniu dodać całej jajko ( wtedy polewa będzie elastyczna ). Posmarować krakersy i posypać wiórkami kokosowymi . Palce lizać . Jutro będzie robione ponownie, więc nadrobię brak zdjęcia :)1 punkt
-
Trochę wiadomości znalezionych w internecie >> może komuś się przydadzą :) Wycinek z netu Pierwsza zaleta: oszczędność czasu! Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach ? od 110 do 116 °C ? co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%! Druga zaleta: zwiększenie ilości witamin w posiłku! Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu wiąże się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku. Trzecia zaleta: intensywny smak! Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania. Zobacz i spróbuj! Czwarta zaleta: oszczędność energii! Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%. Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze. Gotowanie bezciśnieniowe szybkowar stosować można też do normalnego gotowania Szybsze gotowanie czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70% Łagodniejsze gotowanie dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze Aromatyczne gotowanie krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych Zmienne stopnie gotowania elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd. Energo-oszczędnie skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii Długowieczne i odporne ze stali szlachetnej nierdzewnej 18/10, wyposażone w wysokowartościowe uchwyty z tworzywa sztucznego Proste czyszczenie garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować Jak długo gotujemy (czas w minutach) włoszczyzna 5-6 pieczeń cielęca 15-20 kalafior cały 4-6 pieczeń wieprzowa 25-30 ziemniaki obrane 6-8 pieczeń wołowa 40-50 ziemniaki w mundurkach 8-10 gulasz 15-20 buraki 15-25 pstrąg 4-6 kukurydza w kolbach 8-10 zupa jarzynowa 4-8 fasola nie moczona 15-20 rosół z mięsem 35-40 kasza gryczana 6 zupa pomidorowa 6-8 kura 20-25 kapuśniak 151 punkt
-
Skladniki : 0,6 kg mąki - 0,5 kost. margaryny - 3/4 szkl. cukru pudru - 4 żółtka - szczypta soli - 2 łyżki śmietany gęstej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok 12 szt. dużych śliwek - 2 budynie wiśniowe - 1 l mleka Wykonanie : wszystkie składniki dobrze zagnieść , podzielic na trzy części ale nie róne - najpier dzielimy calość na pół potem druga połówke też lecz jedna część ma być większa, włóżyć do lodówki na jakieś 3 godz. aby dobrze się schłodziło, potem na blaszke o wym. 25/31 wyłożyć papierem i zetrzeć tą największa część, podpiec ją ok. 10 min w temperaturze ok 160 - 170 C, następnie na to wyłożyć połówki śliwek częścią od pestki do góry zalać gorącym ugotowanym budyniem , na to zetrzeć kolejną część ciasta tą wiekszą i wstawić do ponownego pieczenia,piec ok 20 min, następnie ubić piane na sztywno dodać 2 łyżki cukru i jeszcze ubijać aż cukier się rozpusci ,wyłożyć piane na ciasto i zetrzeć ostatnią najmniejsza część ciasta i zapiec do zrumienienia piany ok 15 min. ŻYCZE SMACZNEGO !!!1 punkt
-
ja bardzo czesto korzystam z przepisow internetowych i przepisow z gazet:wink: lubie eksperymentowac i probowac nowosci. Czesto korzystam z niemieckich stronek i gazetek,bo tu polskich nie posiadam:wink: niektore przepisy weszly do mnie na stale w menu a inne byly wyprobowane tylko raz....1 punkt
-
CANNELLONI 1 opakowanie makaronu Cannelloni 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 5 pieczarek 1 marchewka pół czerwonej papryki pół szklanki mrożonego groszku 1 puszka pomidorów przecier pomidorowy sól, pieprz, zioła prowansalskie 20 dag strtego żółtego sera 2 szkl mleka 1 łyżka mąki olej do smażenia 1 łyżka masła Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, przyprawy i dusimy. Pieczarki i marchew szatkujemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ugotowany wcześniej groszek. Na końcu dodajemy pomidory z puszki, a sok pozostawiamy do sosu. Doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. Roztapiamy masło i zrumieniamy na nim mąkę. Następnie dolewamy mleko, sok z pomidorów i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Do przestudzonego farszu dodajemy garść startego sera. Farszem napełniamy makaronowe rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli zostało nam trochę farszu, to dodajemy go do sosu. Polewamy sosem makaron i posypujemy serem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200*C na ok 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem czy makaron jest już miękki, jeżeli tak to zedjmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 3 min, żeby ser był chrupiący. Smacznego 🙂1 punkt
-
Ja mam Zelmer Fenomen i jestem bardzo zadowolona. Zelmer jest dobrą firmą i uważam że warto.1 punkt
-
SZAFRANOWE SZASZŁYKI Z KURCZAKA (FAZA P) • 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki) • sól, pieprz • sok z 1 cytryny • mała szczypta szafranu • świeży tymianek Potrzebne będą: patelnia grillowa (lub grill) oraz drewniane patyki na szaszłyki, które należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny. Przygotowanie: Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny i wsypać szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grilu i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku (kurczak będzie bardzo chudy i delikatny). Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.1 punkt
-
1 punkt
-
Jenny, to żaden wstyd, że masz takie problemy i nie daj sobie nikomu czegoś takiego wmówić. Bardziej wstydziłabym się na miejscu Twojego chłopaka - bo przeszkadzało mu to, że chodziłaś na terapię, do psychologa i - niestety, nie zakończyłaś terapii, lecz ją przerwałaś. Również niedobrze zrobiłaś, że przerwałaś przyjmowanie enzymów, przez to możesz mieć dodatkowe problemy z trawieniem i przybieraniem na wadze. Według mnie masz od dawna poważne zaburzenia łaknienia i nie bardzo tu pomogą zwyczajne, dostępne bez recepty, środki na pobudzenie apetytu, bo jest to problem prawdobodobnie psychologiczny, dodatkowo pogarszający sytuację jest problem z trawieniem tłuszczów. Podejrzewam, że od wczesnego wieku dziecięcego byłas szczupła i możliwe, że z tego powodu byłas zmuszana do jedzenia, które rosło Ci w buzi i możliwe, że czasem to prowokowało do wymiotów - mylę się? - Jeśli się mylę, to prawdopodobnie jest jakaś podobna przyczyna Twojej wyraźnej niechęci do jedzenia. Moim zdaniem powinnaś koniecznie iść do psychologa (teraz rutynowo - dla każdego, jest rozmowa z psychiatrą, który jest obecny na pierwszej wizycie u psychologa). Mam nadzieję, że Twój chłopak (mąż) nie zbagatelizuje sprawy i zrozumie, że to dla Twojego dobra i nie będzie Cię od tego odwodził. Powinnaś również udać się do specjalisty (chyba endokrynologa) i zrobić ponownie badania w kierunku enzymów trzustkowych - i jeśli będzie trzeba, zacząć je ponownie przyjmować. Zadbaj o siebie, bo nie można bagatelizować takich objawów - sama nie poradzisz sobie z tym, bo nie wiesz jak - i jak sama pisałaś, nikt tego nie rozumie, więc konieczna jest pomoc i wsparcie specjalistów. Pozdrawiam Cię cieplutko i jeszcze raz proszę - zadbaj o siebie :)1 punkt
-
Nie chcę się wymądrzać, ale określenie "nie mogę sobie pozwolić na anoreksję" brzmi tak, jakbyś mówiła - "nie mogę pozwolić sobie na pieska" - a niestety jest tak, że o piesku może często decydować zdrowy rozsądek, a w przypadku anoreksji - zdrowy rozsądek gdzieś umyka i nie da się racjonalnie myśleć... Bezpłatnego psychologa możesz mieć nie tylko na swojej uczelni i rodzice nie muszą wiedzieć, że idziesz do psychologa... Bezpłatni psycholodzy przyjmują w szkolnictwie i w ramach NFZ - nie wiem z jakiego jesteś miasta, więc nie mogę polecić Ci żadnego miejsca... Według mnie boisz się iść do psychologa i szukasz powodów, aby tam nie dotrzeć, ale lepiej byłoby, żebyś z tym nie zwlekała.1 punkt
-
Klosewik nie ma problemu, zorientuję się ile będzie ciasta i wtedy zadecyduję, albo duża tortownica, ewentualnie duża i mała albo użyję dużej blachy zobaczymy o wszystkim powiadomię. Pozdrawiam.1 punkt
-
Warto spróbować też z sokiem pomarańczowym, na pewno będzie pyszne. Nabrałam ochotę na to ciacho. Dam znać, jak wyszło. Renata ;-)1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt