Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 05/26/10 w Odpowiedzi

  1. Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)
    3 punkty
  2. Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 pomidory cebula czerwona szczypiorek ser feta sól pieprz czosnek Sos: łyżka ostrej musztardy łyżeczka miodu łyżka oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Fasolkę oczyścić,ugotować w osolonej wodzie,odcedzić przelać zimną wodą,pozostawić do wystygnięcia,przełożyć do salaterki,dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,pomidory pokrojone w kostkę ,pokrojony szczypiorek,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,fetę pokrojoną w kostkę.Składniki sosu dokładnie połączyć polać sałatkę delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.
    2 punkty
  3. Na święta było ciasto Latte Macchiato smakiem przypomina tiramisu ale nie daje się jajek 😉
    2 punkty
  4. Sernik z jagodami 😋 super połączenie ! Dodałam jagody mrożone oczywiście o tej porze roku 😉
    2 punkty
  5. Upiekłam Piegusa 😋 chodził za mną już od dwóch tygodni ... stary przepis mojej mamy ❤️
    2 punkty
  6. Wczorajszy tort Mikado dla mojej teściowej , biszkopt czekoladowy , banany , galaretka cytrynowa i cytrynowo śmietankowy krem 😋
    2 punkty
  7. Kolejny tort na 30. Urodziny , śmietanowy z mascarpone , malina i borówka . Standardowy u mnie już 😅
    2 punkty
  8. Tort na rocznice ślubu 🥰 jasny biszkopt , dżem truskawkowy , krem budyniowy waniliowy , krem budyniowy kakaowy , obsypany podprażonymi płatkami migdałowymi .
    2 punkty
  9. OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)
    2 punkty
  10. Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D
    2 punkty
  11. Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!
    2 punkty
  12. "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
    2 punkty
  13. W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.
    2 punkty
  14. - Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!
    2 punkty
  15. Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)
    2 punkty
  16. U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!
    2 punkty
  17. Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!
    2 punkty
  18. a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.
    2 punkty
  19. Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:
    2 punkty
  20. Ja tez zdecydowanie własna kompozycja przypraw plus oliwa.
    2 punkty
  21. Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)
    2 punkty
  22. Smoka zrobiłam na Nowy Rok do piany dodałam kisiel wiśniowy z cukrem,bardzo smakuje mojej rodzince
    2 punkty
  23. moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania
    2 punkty
  24. Podbijam temat :) tegoroczna porcja galaretki z kwiatów bzu
    1 punkt
  25. niedawno kupiłam inny przyrząd,póki co to nawet się spisuje.
    1 punkt
  26. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody 3/4 szk cukru 3/4 szk oleju 2 jaja duże 1 szk mleka 1 litr borówek Najpierw miksuję mokre składniki czyli mleko jaja i olej. Dodaję do nich mąkę, proszek, sodę i cukier. Całość mieszam już łyżką aż nie będzie grudek mąki. Formę na muffinki wyłożyłam papierem pergaminowym. Wlałam ciasto do połowy i położyłam solidną łyżkę borówek. Dodając borówki ciasto jeszcze podniosło się. Piekłam 25 minut w temp 175 stopni Wyszły na prawdę duże, smaczne, puszyste babeczki, i mimo że dałam dużo borówek nie powstał zakalec. ---------------------------------------------------------- https://studioplus.pl/
    1 punkt
  27. Pyszne ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia. Składniki Kruche ciasto - 1 szklanka mąki - 100 g margaryny - 1 żółtko - 140 g cukru pudru Masa makowa - 0,5 kg suchego maku - 1 białko - 180 g cukru - 3 czubate łyżki kaszy manny - kilka kropel olejku migdałowy Masa serowa - 1 kg sera - 1 szklanka cukru - 150 g margaryny - 3 jajka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 opakowanie budyniu waniliowego Wykonanie Kruche ciasto - mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 190oC. Masa makowa - mak zagotować i wystudzić. Zmielić trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać. Masa serowa - ser trzykrotnie zmielić. Jajka ubić z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wystudzić. Zdjęcia ciasta dostępne tutaj
    1 punkt
  28. Uwielbiam aromatyzowaną oliwę ;). Do oliwy dodaje rozgnieciony rozmaryn, orzechy włoskie, chili lub czosnek z odrobiną skórki z cytryny.
    1 punkt
  29. SKŁADNIKI 6 żółtek 1 margaryna 1 szkl śmietany kwaśnej 1 szkl cukru cukier waniliowy kopiata łyżka amoniaku Wymieszać wszystko w garnku ,pozostawić do drugiego dnia.Na drugi dzień dodać do tego 1 kg mąki i zagnieść ciasto na stolnicy,jeżeli jest zbyt lużne dodać więcej mąki.Wałkujemy na grubość około 3 mm [mogą być grubsze] smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem,pieczemy około 15 minut.
    1 punkt
  30. Cześć Pomidorowa.. czuję się w obowiązku żeby Cię przywitać na naszym (nie)dietetycznym forum... Tak jak wszystkie kiedyś dietowałyśmy, tak teraz większości się to niestety nie udaje - ja róznież do tej grupy się zaliczam.. Mam nadzieje, że nikt się na mnie nie pogdniewa za to co napisałam.. No ale tak jak dierujemy tak też 'aktywne' jest forum. Ale wszystkie się staramy. Mam nadzieje, że nie zrazisz się tym, że czasami się tu nawet raz na bardzo długi czas ktoś odpisze.. Ale skolei ja mam nadzieje, że mimo to zawsze tu będzie ktoś obecny.. Ja w weekend pożyczyłam siostrze książke z przepisami dukana.. ona też tak wraca.. jakby jej się nie chciało. No ale lato idzie, trzeba się naprawdę za siebie zabrać. Cześć Mallinko - jak tam wnusia.. Oj ostantio w telewizji napatrzyłam się na takie maluszki.. i mi się zachciało.. znów!! A myślałam, że już mi się nie będzie chciało.. Ale to tak cidnie mieć takiego malutkiego szkraba, co tylko je i spi. A Wojtusia będę teraz probowała zapisać do klubu malucha, to taki niby złobek przy przedszkolu.. Nie wiem co na to teściowa. Znając ją może się obrazić, więc na razie nic jej nie mówią. Bo i tak nie jest pewne czy wojtka przyjmą. Ja wolałabym co prawda do przeszkola.. ale niestety jednak za młody.. Podjęłam też kroki wielkie do odpieluchowania.. Ale wczoraj mój dzidziuś trochę przesadził.. Bo co go przebrałam to od razu mi się zsikał (jakby na złość) - w końcu zabrakło majtek.. i dałam za wygraną.. Dzisiaj będziemy nadal 'ćwiczyc'. W końcu zrozumie - choć jak sie go spytać co ma mówić, to wie, że trzeba mówić "baba sisi, baba aaa", bo babcia też coś próbuje.. Najgorzej i tak będzie ze smoczkiem, bo to tylko ja walczę z nim. Pozdrawiam Wszystkie babeczki, jutro nasze 'niby' święto.. PA
    1 punkt
  31. Te pulchne ciasteczka drożdżowe - tzw. pączki, nadziewane zazwyczaj różaną konfiturą, mają w tym tygodniu "swoje święto". Tłusty czwartek, to już za kilka dni, warto więc wybrać sobie przepis już teraz. Pączkowe propozycje w jednym miejscu, zapraszam: z dodatkiem jogurtu naturalnego; - dwa przepisy - jeden z dużą ilością żółtek, a drugi z ziemniakami; - pączki z mąki wrocławskiej i z krupczatki; - szybkie w wykonaniu; - oblane lukrem i przyozdobione smażoną skórką z pomarańczy; - tradycyjne pączki smażone na margarynie Palma i obsypane cukrem pudrem; - trochę pracochłonne, ale pyszne; - pączki z dodatkiem smalcu; - pączki z dodatkiem rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej; - pączki z dodatkiem rumu, wanilii i otartej skórki z pomarańczy; https://www.smaczny.pl/forum/topic/5985-paczki-z-ziemniakow/ - pączki z ziemniaków; https://www.smaczny.pl/forum/topic/1906-paczki-z-lodowki/ - ciasto odpoczywa w lodówce, a gdy zacznie rosnąć formujemy z niego pączki; https://www.smaczny.pl/forum/topic/3592-paczki-ptysiowe/ - pączki wiedeńskie polane lukrem; https://www.smaczny.pl/forum/topic/4104-paczki-ptysiowe/ - pączki polane pysznym czekoladowym sosem; https://www.smaczny.pl/forum/topic/4500-paczki-francuskie/ - pączki z dodatkiem białego chudego twarogu; https://www.smaczny.pl/forum/topic/1991-holenderskie-paczki-ryzowe/ - pączki z dodatkiem orzechów włoskich, kandyzowanych wiśni i rumu; https://www.smaczny.pl/forum/topic/59-szybkie-paczki/ z dodatkiem waniliowych serków homogenizowanych; https://www.smaczny.pl/forum/topic/8709-serowe-pileczki/ bardzo apetyczne mini pączki; https://www.smaczny.pl/forum/topic/5938-paczuszki-szybkie-ale-dobre/ - pączuszki szybkie i dobre; https://www.smaczny.pl/forum/topic/4136-paczki-blyskawiczne/ - pączki z serkiem homogenizowanym, kładzione łyżką na rozgrzany tłuszcz; https://www.smaczny.pl/forum/topic/3695-paczki-z-ciasta-twarogowego/ -zamiast drożdży - proszek do pieczenia; https://www.smaczny.pl/forum/topic/7177-moje-oponki/ - wersja bez cukru; https://www.smaczny.pl/forum/topic/2508-oponki-mojej-mamy/ - oponki ze zmielonym twarogiem; https://www.smaczny.pl/forum/topic/317-oponki/ i https://www.smaczny.pl/forum/topic/317-oponki/ - wałkowane ciasto, wykrawane i na rozgrzany tłuszcz dawane; https://www.smaczny.pl/forum/topic/1774-serowe-oponki/ - z dodatkiem masła roślinnego; https://www.smaczny.pl/forum/topic/1768-oponki-dunaty/ - oponki z dodatkiem ciepłej wody; https://www.smaczny.pl/forum/topic/4273-faworkioponki-z-serkiem/ - super delikatne; https://www.smaczny.pl/forum/topic/7504-faworki/ - najlepsze na świecie - z niewielką ilością octu; https://www.smaczny.pl/forum/topic/1886-faworki/ - sprawdzony przepis na faworki; https://www.smaczny.pl/forum/topic/5978-najszybsze-faworki-lejkowce/ - faworki z dodatkiem cynamonu; https://www.smaczny.pl/forum/topic/3316-chrusciki/ - wychodzą mięciutkie; https://www.smaczny.pl/forum/topic/7806-chrusciki/ - bardzo dokładny przepis ze zdjęciami; https://www.smaczny.pl/forum/topic/7506-chrust/ - kruchy i bardzo dobry; https://www.smaczny.pl/forum/topic/8423-chrusty-drozdzowe/ chruściki z dodatkiem drożdży. https://www.smaczny.pl/forum/topic/7494-tlusty-czwartek/ - smacznego :grin:
    1 punkt
  32. Poproszę o przepis na gruzińskie ciastka orzechowe - cygara - ślicznie i apetycznie wyglądają!!! Ja od paru dni piekę pierniki i bawię się w dekoratora. Nie mogę się oprzeć więc załączam zdjęcia:) Przepis na ciasto piernikowe znajdziecie na moim blogu:)
    1 punkt
  33. tydzien temu były gruzińskie ciastka orzechowe - cygara [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] a na tę niedzielę był piernik z suszonymi śliwkami [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
    1 punkt
  34. Ogólnie ma podobne właściwości jak zielona herbata, też w liściach - równie zdrowa.
    1 punkt
  35. 30 duzych kwiatów czarnego bzu (całych baldachimów) 2 kg cukru 4 dkg kwasku cytrynowego Kwiaty obrac z łodyg ,zalac 1 litrem goracej wody,dodać kwasek i odstawić przyciśniete na 2 dni Po 48 godzinach sok przelac przez sito dodac cukier i zagotowac .Wlać syrop w czystych słoików i zakręcic .Dla zwiekszenia pewnosci aby słoiki dobrze się zamkneły można pasteryzuje ok 5-10 KWIATY CZRNEGO BZU; maja działanie lecznicze, są stosowany w czasie przeziebień jako środek napotny , maja działanie przeciwzapalne ,przeciwgorączkowe, ,działaja rozkurczowo, .Podnoszą równiez odporność organizmu . W postaci syropu jest to bardzo aromatyczny dodatek do herbaty napojów zimnych lub deserów.Kiedy moje dzieci były małe często robiłam ten własnie syrop poniewaz chetnie piły go rozcieńczonego z woda Trzeba tylko pamietać o tym aby kwiaty zerwac z dala od drogi ,no ale chyba tego nie trzeba przypominac bo to kazdy dobrze wie .Pozdrawiam :)
    1 punkt
  36. Nie znalazłam tu takiego tematu .. ktoś stosuje tę dietę ?
    1 punkt
  37. Upiekłam ponownie Smoka, ale tym razem z wieloma zmianami - efekt na zdjęciu. Ciasto jest wyśmienite, po prostu bajka 🙂
    1 punkt
  38. Witaj Beello :)Znalazłam coś takiego https://borelioza.gazetka.eu/teksty.php?plik=dieta.php&tytul=Borelioza:%20Dieta i jeszcze coś takiego https://borelioza.net/blog/smutna-dieta/ Nie wiem czy o to Ci chodziło,ale może akurat pomogę :)
    1 punkt
  39. Zrobiłam dzisiaj bułeczki i zdążyłam zrobić im zdjęcia :grin:
    1 punkt
  40. Witam :-D Pizza Wlado Jestem typowym smakoszem Pizzy i powiem tak najlepsze ciasto ma Dominium i Dagrasso oraz pizzeria Gliwicka La Costa Przy moich doświadczeniach i eksperymentach kulinarnych wymyśliłem swój własny przepis na pizze. Zapiszcie bo jest wypasiony :razz: wiec tak ok. 300g mąki pszennej najlepiej drobno ziarnista ale nie musi, w misce robimy kopczyk wlewamy ok pół szklanki letniej ale nie gorącej ani zimniej wody ponieważ gorąca woda zabije kultury drożdży a zimna nie pozwoli się im rozwinąć odpowiednio, potem wkruszamy drożdże o kolo 15-20g czekamy 5 minut aż wytworzy się kożuszek drożdżowy później wsypujemy łyżeczkę soli ok 5 gr. do ciast anie dodajemy ani gram cukru ponieważ to ma by ciasto na pizze a nie ciasto drożdżowe na bułeczki :-D nie martwcie się że nie wyrośnie bo ie ma cukru, to stare bajeczki cukru jest tyle w tych składnikach że drożdży wystarczy cukru następnie wlewamy dwie łyżki oleju (lepiej oliwy z oliwek) i wszystkie składniki mieszamy. aż utworzymy jednolita masę ( aż ręka od ugniatania zacznie boleć wtedy będziecie wiedzieć że ciasto jest gotowe :-D potem odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ale dla niecierpliwych można od razu wstawić do pieca i tak urośnie zależy jakiej grubości placek rozwałkujecie ja odstawiam. jest wtedy miększe ciacho. reszta zależy od smaku ale ja robię tak: rozwałkowuję ciasto potem na blasze kładę złotko lekko zwilżam olejem żeby się nie przykleiło, potem na ciasto kładę ser w plastrach bądź ścieram, Gołda, Ementaler, później mozarella kroje nożem do Pizzy na 8 równych części rozkładam salami w plastrach Paprykowe (Morliny Salami pepperoni) to nie reklama jest porostu dobre. następnie kroje połowę czerwonej cebuli i posypuje pizzę, następnie oliwki drylowane z pastą paprykową kroje na pół i posypuje nimi pizzę można dodać papryczki piri piri jak ktoś lubi ostre ( ja lubię) na koniec posypać przyprawą z Prymata Do pizzy jest taka specjalna i skropić całość oliwą bądź olejem osobiście polecam oliwę z oliwek. Piec całość 10 min w piecu temperatura 220-230 st. C miedzy czasie przygotowujemy sos: sos czosnkowy 3 łyżeczki czubate majonezu ze 2-3 ząbków czosnku Polskiego nie Chińskiego i ze 3 łyżeczki śmietany Gęstej przyprawić sól,pieprz,oregano do smaku. Pizza miedzy czasie jest gotowa :) Pozdrawiam i życzę smacznego :) a odstawcie na troszkę aby ostygła pizza :D czekam na komentarze i opinie :-o które śmiało kierujcie na Maila wlado7@wp.pl
    1 punkt
  41. a od pana moze być?:D # margaryna 1/4 kostki # woda 80 ml # mąka 1/2 szkl # cukier puder Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek. Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder. Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder. Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób. Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor . Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor) I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka. Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko. Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży. Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.
    1 punkt
  42. Kasiu tylko dodaję 1/2 łyżeczki proszku. Wczoraj zrobiłam z 1i 1/2 kg mąki. Myślałam ,że nie skończę.Wyszło bardzo dużo i pyszniutkie. Pozdrawiam.
    1 punkt
  43. zdiecie nie jest zbyt udane , i ja zamiast pokruszyc bialy biszkopt to pokruszylam polowa ciemnego ale ciasto smakuje rewelacyjnie zwlaszcza na drugi dzien jak juz wszystkim przesiaknie :D
    1 punkt
  44. Długo nie wchodziłam na forum i dopiero teraz zauważyłam, że było pytanie do mnie... Jednak, mam nadzieję, że przeczytałaś moje wcześniejsze porady i próbowałaś się do nich zastosować. Napisz, czy coś pomogło... Nie przejmuj się powrotem 1 kg - w końcu jesteś kobietą i w ciągu cyklu miesięcznego może ubywać i przybywać jakieś 2 kg - i to niezależnie od tego, czy ścisle stosujesz się do wyznaczonych wskazówek, czy też pozwolisz sobie na zbyt wiele... Masz trochę przydatnych wyliczeń: 1 kilokaloria [kcal] = 1000 [cal] 1 kilojul [kJ] = 1000 [J] 1 [kcal] = 4,184 [kJ] Wydaję mi się, że tej osobie nie chodziło o produkty, lecz gotowe potrawy lub porcje produktów spożywanych osobno i pewnie miała na myśli to, że nie powinno się spożywać jednorazowo więcej 200 kcal, ale ja nie do końca się z tym zgadzam - bo to jest zbyt niskie wyliczenie dla dobowego zapotrzebowania organizmu. Załóżmy, że spożywamy 4-5 posiłków dziennie. Jeśli kazdy z nich miałby nie więcej, niż 200 kcal, to spozywałabyś tylko od 800-1000 kcal na dobę, a to jest za mało. Niektórzy proponują jako dietę cud, dietę 1000 kcal - ale jeśli jesz max. 1000 kcal dziennie, to zwykle czujesz się głodna i organizm jest alarmowany, że otrzymuje za mało pokarmu, więc zamiast chudnąć, waga będzie stać w miejscu - zdarza się, że przy diecie 1000 kcal niektórzy przybierają na wadze. Jeżeli nawet na tej diecie stracą parę kilogramów, to przy powrocie do poprzednich nawyków żywieniowych (bo nie da się długo prowadzić tej diety) odzyskują dawną wagę i to często z nawiązką... Jeśli chce się schudnąć, nie można się głodzić i robić zbyt dużych (powyżej 4 godzin) odstępów pomiędzy posiłkami. Pozdrawiam wszystkich ;)
    1 punkt
  45. Witajcie. Nie wiem czy mogę do Was dołączyć, ale też mam coś do dodania w sprawie diety proteinowej. Kupiłam sobie książkę " Nie potrafię schudnąć" dr Pierre Dukana i przez pewien czas stosowałam się ściśle do jej zaleceń. W ciągu dwóch dni ubyło mi 1.5 kg. Przez 4 dni było ok (jeśli chodzi o zalecenia dziety) ale niestety poległam. Tak mi pachniał chleb i bułeczki, że zacząłam je jeść. Ale myślę, że od jutra zacznę ją od początku. Trzymajcie za mnie kciuki
    1 punkt
  46. Tez chcialabym sprobowac bo troche nadmiaru kilogramowego sie nazbieralo, nabial uwielbiam ale jak go jesc bez chleba?przeraza mnie to ale moze sie zdecyduje po urodzinach meza.Dziewczyny bardzo Wam kibicuje i sledze Wasze osiagniecia.Trzymajcie sie i piszcie jak sie czujecie i ile Was ubywa. Trzymam kciuki!
    1 punkt
  47. najsmutniejsze jest to że inni mnie nie rozumieją, że mam problem tzn.ja z swojej wagi żartuję, inni po prostu uważają, że wystarczy jeść tylko jak ja widzę obiad to po kilku kęsach mam dość i najczęśiej trafia do kosza:( myślałam raczej o jakiś środkach farmakologicznych, które poruszą moje łaknienie. aż wstyd, że mam 25 lat i takie problemy.
    1 punkt
  48. Dzięki wszystkim za porady.Będę je wprowadzała w życie.Dam znać z jakim skutkiem.
    1 punkt
  49. upiec biszkopt z 5 jaj Rozdrobnic w kostke puszke brzoskwin i rozłozyc na biszkopcie.Sok z puszki uzupełnic do 3 szklanek....wodą i na tym ugotowac budyn uzywając na trzy szklanki soku 3 budynie wanil<osłodzic do smaku>i gorący budyn wylac na owoce i dokladnie wyrownac.Bierzemy do miski 20 dag kokosu,1 kostke masla,2 jajkai szklanke cukru ,mieszamy rękami i rozkładamy na masie cos w rodzaju posypki.Wkładamy do piekarnika i zapiekamy tylko gore,jesli masz zwykly piekarnik to podloz drugą blaszke od spodu i tez sie fajnie zapiecze.gore zapiekamy az bedzie złota.Ciasto jest pyszne....lekkie i dobre.Zamiast brzoskwin mozemy uzyc roznych owocow.Z samymi jabłkami tez bardzo dobrze smakuje.Kroimy dopiero gdy ostygnie....smacznego!!!
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.