Ranking
Popularna zawartość
Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 05/26/10 w Odpowiedzi
-
Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)3 punkty
-
Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 pomidory cebula czerwona szczypiorek ser feta sól pieprz czosnek Sos: łyżka ostrej musztardy łyżeczka miodu łyżka oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Fasolkę oczyścić,ugotować w osolonej wodzie,odcedzić przelać zimną wodą,pozostawić do wystygnięcia,przełożyć do salaterki,dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,pomidory pokrojone w kostkę ,pokrojony szczypiorek,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,fetę pokrojoną w kostkę.Składniki sosu dokładnie połączyć polać sałatkę delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)2 punkty
-
Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D2 punkty
-
Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!2 punkty
-
"Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]2 punkty
-
W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.2 punkty
-
- Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!2 punkty
-
Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)2 punkty
-
U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!2 punkty
-
Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!2 punkty
-
a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.2 punkty
-
Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:2 punkty
-
2 punkty
-
Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)2 punkty
-
2 punkty
-
moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania2 punkty
-
Szkoda, że nikt nie zwrócił uwagi na to, że waga 42 to już niedowaga, nie wspominając o schudnięciu do 35. Dopiero teraz tutaj trafiłam, ale i tak szlag mnie chce trafić. Dla wszystkich w przyszłości, którzy tutaj trafią: zastanówcie się najpierw, co macie w głowach i idźcie do psychologa, bo odczuwanie szczerej chęci posiadania znacznej niedowagi jest uważane za zaburzenie. Zdrowa dieta polega na osiągnięciu wagi prawidłowej dla zdrowia i rozwoju, nie na chudnięciu!1 punkt
-
Składniki: ciasto 2szkl mąki jajko opakowanie drożdży instant woda Z podanych składników zagnieść ciasto. Farsz: opakowanie szpinaku rozdrobnionego opakowanie sera feta 2 duże cebule sól pieprz Cebule pokroić w kostkę podsmażyć na oleju,dodać szpinak smażyć do wyparownia wody.Dodać rozdrobniony ser i doprawić do smaku solą i pieprzem na ostro(ja dodaję papryczkę chili).Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować na cienki placek,szklanką wycinać krążki na środek nakładać farsz i zwijać jak pierożki.Piec w temperaturze 180st.na złoty kolor.1 punkt
-
Orzechowo-czekoladowy krem z mascarpone SKŁADNIKI: pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%, pół szklanki orzechów włoskich, 250g serka mascarpone, 5 g słodzika, 1 szklanka śmietany 30%. Zamiast słodzika Irena dodała cukru do smaku SPOSÓB WYKONANIA: 1/2 szklanki śmietanki mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Masę studzimy i przez co najmniej godzinę schładzamy w lodówce. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, mieszamy z 1/2 mascarpone, można dodać słodzik. Dodajemy 2/3 orzechów i mieszamy. Czekoladową śmietanę ubijamy, dodajemy resztę sera i mieszamy. Do pucharków przekładamy krem orzechowy, na następnie wykładamy krem czekoladowy i posypujemy reszta orzechów. Smacznego!!1 punkt
-
Bardzo smaczne ciacho, piekłam na święta. Dałam dżem wiśniowy, z bakalii : figi, daktyle, morele i orzechy włoskie... Super połączenie. Bardzo nam smakowało ! Polecam1 punkt
-
Jak kuchnia dobrze witrzona, jak parkiet solidny i dobrze położony - to czemu nie :) Daj znać, jak będzie kłaść.1 punkt
-
Witam w smacznym gronie. :biggrin: Berneńczyki są cudowne, koniska dostojne, a kocur jak to kocur. Znalazł wygodne miejsce i łaskawie pozwolił pstryknąć sobie fotkę. Pana M. nie wypada mi chwalić, natomiast Ty na pewno nie jesteś starszą panią.1 punkt
-
wiecej na: https://niokoblog.studioindygo.pl/ Kurczak z musztardy [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Składniki dla 4 osób; 40 g mąki 40 g migdałów, obrane i posiekane 2 łyżki bułka tarta 50 g parmezanu pieprz do smaku 600 g piersi z kurczaka 2 łyżki suszonej pietruszki 1 jajko sól do smaku olej do smażenia na sos 20 g miodu 80 g musztardy 100 g majonezu Wymieszać w misce majonez, musztarda i miodem (1), pokrywać (2) folią i wstawić do lodówki. Czystyć pierś z kurczaka z tłuszczu lub kości (3). [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Wyciąć pierś z kurczaka w plastry grubości 1 cm i pół (4). w misce wymieszać, bułką tartą migdały obrane i posiekane, tarty ser, pietruszka, pieprz (5). W innej misce jajka mieszać z widelcem, w innej misce umieścić mąkę. Przełożyć kurczaka w mące (6). [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] następnie w ubitym jajkiem (7), a następnie w bułką tartą (8-9). [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] A następnie smażyć na gorącym oleju (10), aż będą złoto-brązowe, wyjąć na papier kuchenny (11). Solić, podawać na gorąco z sosem (12). [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] stefano1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Oj oj dodałam ten przepis na stronę we wtorek, a zapomniał dodać na forum.... upsss przepraszam :blush: Babka z dyni prezentowała się tak: A tutaj jest przepis: KLIK Dziękuję, pączki się udały i prezentowały się tak: Tak pomocnik się znalazł - pomagała mi babcia, a ten maluszek już trochę większy, no ale do pączków to jeszcze za mały ;-) Pozdrawiam 🙂1 punkt
-
Składniki: 0,5kg sera 1 kostka masła 1jajko 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Kakao (do zmienienia koloru sera) 5 paczek herbatników Polewa w paczce Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą rozpoczynając od zmiksowania masła z cukrami i jajkiem, a następnie dodajemy ser. Połowę masy wykładamy na osobną miskę, a drugą pozostawiamy w mikserze i dodajemy kakao ? według uznania, tak aby wyszedł czekoladowy kolor. Rozkładamy na papierze śniadaniowym 2,5 paczki herbatników. Nakładamy na to białą lub brązową masę i ponownie układamy(w ten sam sposób) herbatniki i masę. Całość ściskamy ze sobą, tak aby powstała chatka. Wkładamy do lodówki. Dlaczego nazywa się ten placek Chatka Puchatka, nie mam pojęcia, tak od dzieciństwa mówiła moja mama i tak pozostało w naszym rodzinnym przepisie. Placek jest prosty i smaczny, czas wykonania to zaledwie 20 minut. Spróbujcie sami i się przekonajcie!!! Piec w 180?C przez 35 minut ? żartowałam:) Bardzo smaczna chatka.1 punkt
-
1 punkt
-
Tradycyjny filet drobiowy z nietradycyjnym farszem.W dwóch słowach ciekawy smak. 4 filety pojedyncze 25 dkg fety 3 pomidory 4 ząbki czosnku oliwa,pieprz,świeże zioła:tymianek,oregano,rozmaryn Pomidory oskórować,usunąć pestki i posiekać z fetą i ziołami,dodać spraskowany czosnek-wymieszać.Piersi rozbić,na środek każdej kłaść farsz i zawinąć.Włożyć do żaroodpornego naczynia,skropić oliwą,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min.w 180 st. Świeże zioła można zastąpić suszonymi.1 punkt
-
Witam wszystkich jestem tu nowa , Chciałabym z wami pozbyć się kilku kg :mrgreen: Od bardzo dawna was czytam , i postanowiłam spróbować1 punkt
-
Polecam krem sułtański prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. 1 ? szklanki śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 5 dag rodzynków 8 bez Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić, osuszyć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połowę wymieszać z częścią rodzynków. Do drugiej połowy śmietany dodać kakao. Na dnie każdego naczynia ułożyć bezę, wyłożyć śmietankę z rodzynkami. Na to wyłożyć śmietanę z kakao. Wierzch deseru udekorować według uznania.1 punkt
-
zeby nie bylo ze wszyscy sa na protalu to melduje ze jestem na diecie, ktora sama sobie ustalilam w duzej mierze opartej na kopenhaskiej z tym ze posilkow jest wiecej,owoce codziennie, jajka nie tylko gotowane ale i smazone na kropli oliwy z oliwek, mam zamiar przetrwac 13 dni, nie pracuje wiec nie mam z tym problemu, po ciazy zostalo mi troche zbednych kilogramow, dzis 3 dzien i 1,5kg mniej, czuje sie swietnie i lzej przede wszystkim :)1 punkt
-
Ja czasem robię masełko czosnkowe z dodatkiem łyżki przecieru pomidorowego i rożnych przypraw. Jest to doskonała rzecz do tostów czy innych kruchych przekąsek na imprezy. U mnie zawsze znika w mgnieniu oka. Ciekawa jestem jakby smakowało gdyby dołożyć do niego żółtego sera :)1 punkt
-
biszkopt: - 7 jajek, - 1 szkl. cukru (ok.200g) - 1,5 szkl. maki tortowej (ok.200g) - 0,5 szkl. maki ziemniaczanej (ok.70g) - 2,5 lyzeczki proszku do pieczenia, - 1 lyzka octu, - 1 cukier waniliowy, - 4 lyzeczki mielonych orzechow laskowych( ok 30g) Bialka ubic na sztywno,dodac cukier i cukier waniliowy, wymieszac z zoltkami. Obie maki + proszek do pieczenia + orzechy wymieszac i polaczyc delikatnie z masa jajeczna. na koniec dodac ocet. Piec ok 30-40 min w temp.180°C . W tortownicy o srednicy 28 cm lub 26 cm (bedzie wyzsze) .Po upieczeniu wystudzic. krem orzechowy: - 40 dag mielonych orzechow (u mnie laskowe) - 300ml wrzacego mleka, - 2 kostki masla (50 dag) - 1,5 szkl. cukru pudru, - olejek rumowy, - 2 duze lyzki kremu czekoladowego typu Nutella(nie koniecznie jesli sie nie ma pod reka) Orzechy wsypujemy do miski,zalewamy wrzacym mlekiem i zostawiamy do ostygniecia. Maslo ucieramy z cukrem pudrem na puch. Do masla dodajemy stopniowo zimne orzechy,dokladnie mieszajac. Na koniec dodajemy krem czekoladowy i olejek rumowy wg wlasnego smaku. Poncz: Szklanka przegotowanej wody+ 2 lyzeczki cukru + kilka kropel aromatu rumowego,jesli ktos lubi mozna dac alkohol. Wykonanie: Biszkopt przekroic na 3 placki. Naponczowac krazki biszkoptu i przekladac kremem. Ozdobic wg uznania. Schlodzic. a tak wygladal moj torcik,nie mam zdjecia w przekroju, tort byl niespodzianka :) Na imprezie poszedl jako pierwszy.1 punkt
-
Ja dziś też wreszcie zrobiłam-zwinęłam jak roladę i posmarowałam przesmażonymi pieczarkami,pokroiłam w plastry i...wyszło extra,choć jak dla mnie 3 łyżki cukru to zbyt dużo jak na ciasto wytrawne no ale odkąd nie palę to moje kubki smakowe wariują. :wink: Samo ciasto jest tak fajne,że spokojnie bez dodatków by mi smakowało.1 punkt
-
przepis zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz "słodki świat" jest super :) ciasto: 2 jajka 40g cukru 60g mąki masa: 1kg bananów 3 żółtka 3 białka 1,5 kostki masła 1 szkl cukru pudru 3 opakowania galaretki- cytrynowa, pomarańczowa i wiśniowa jajka ubić na puszysty krem.wmieszać mąkę, przelać do formy natłuszczonej oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C aż ciasto będzie gotowe. wyjąć zostawić do wystudzenia. ( ja zamiast tego ciasta zawsze robie biszkopt z 4 jajek) przygotować mase. Masło utrzeć z żółtkami , dodać cukier i cały czas ucierająć stopniowo dodawać banany pokrojone w plasterki, zostawić 1 do dekoracji. Galaretkę cytrynowa rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Tężącą dodać to masy bananowej. Zmiksować. Wylać na biszkopt. Odstawić do lodówki. Galaterkę wiśniowa rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną piane i dodać tężącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masa bananową. odstawić na chwilkę aż masa stężeje i wylać na masa bananową. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Ułożyć na pianie plasterki banana i zalać galaretką pomarańczową. przepis na ciasto jest na tortownicę 26cm :)1 punkt
-
1 punkt
-
Widzę, że galeria się powiększa. Jestes niesamowita z tymi tortami. Powinnaś zacząć zarabiać na tym pieniążki :mrgreen:))1 punkt
-
JAJECZNICA Z KRABEM faza proteiny 6 jajek sól, pieprz 100g kraba 2 średnie szalotki (cebulki) W misce rozbić jajka z przyprawą.Mięsko zkraba starannie odsączyć. Cebulkę pokroić na paski i podsmażyć. Podsmażyć mięsko kraba aby się przyrumieniło i wymieszać z jajkami. Całość podgrzewać wg uznania.1 punkt
-
Zastanawiam sie dlaczego zarzucasz mi kłamstwo? Co miałabym zyskać pisząc nieprawde. Zawsze tak miałam,ze chudlam bardzo szybko zaczynając diete . a te pierwsze kg. , jasne ze w częsci to woda ale poczytaj sobie jakie działaie mają czyste białka : -czystosc protein zmniejsza ich kaloryczność, -przyswajanie białek pociąga duże zuzycie kalorii -białka zmniejszają apetyt, -białka przeciwdziałają obrzękom i zatrzymywaniu wody -białka zwiększają odpornośc organizmu -czyste białka pozwalają schudnąć bez utraty masy mieśniowej i bez zwiotczenia skóry, a ta dieta jednak rozni się od diety south beach Nikogo nie namawiam do robienia tej diety, jesli ktos jest chętny to bardzo prosze.1 punkt
-
Bułki z parówką przystawka na małe party lub urodziny dziecka Składniki • 5 dag drożdży • 2 jajka • 0,5 dl. oleju (50ml) • 1 łyżeczka soli • 2 dl.mleka (200 ml) • 2 łyżki cukru • 0,5 kg mąki przygotowanie Z drożdży ,mleka , oleju ,soli ,cukru i mąki zarabiamy ciasto ,formujemy bułki nadziewamy parówką (można tez posmarować środek bułki sosem do pizzy )., zostawiamy do wyrośnięcia pieczemy w temp.170 *C ok 10 min ,1 punkt
-
Twoja waga jest jak najbardziej ok i uważam że w Twoim wieku nie powinno się stosowac jakis drakońskich diet, jeśli nie lubisz warzyw to polecam spacer z psem lub ze znajomymi...a tak ogólnie to się kontrolować i tyle, pozdrawiam1 punkt
-
Poza tym stary chlebuś można wysuszyć i zetrzeć na panierkę. Jest dobra nie tylko z bułeczki, ale także z innych chlebów (np słonecznikowego).1 punkt