88kasia88 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Właśnie wczoraj zrobiłam sos - ze swoich pomidorków i papryki dałam trzy kolory (po jednej) - przyprawy dawałam po jednej małej łyżeczce wszystkich - jestem taka zadowolona, że aż nie mogę się nadziwić :-D bo to moje pierwsze przetwory :-D wrzucę zdjęcie - mam nadzieję, ze się załaduje :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 no pięknie się prezentuje ten Twój sosik, może też się skuszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Czytając powyższe posty nie sposób się nie zachęcić :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stokrotka Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Super sosik! Dla mnie był troszkę zbyt ostry, dlatego do drugiej porcji dodałam mniej chili. Polecam wszystkim, naprawdę warto :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 ... dziękuje za przepis ... mega wypas... lecz polecam nie dodawać curry poniewaz wychodzi sos curry a nie słodko-kwaśny , ale przepis najlepszy jaki dotychczas poznałem ... rewelacja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zos Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Długo szukałam przepisu na taki sos. To jest to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mantra Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Wróciłam po długiej przerwie na forum w poszukiwaniu pomysłów na zimowe przetwory. To jest to! Idę na jarmark po warzywka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mandi111 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ja również polecam ten sosik! Jest przepyszny do makaronu albo do ryżu ugotowanego na sypko. Moje uwagi: - na początku pomidory sparzyłam wrzątkiem i zdjęłam skórę - dodałam mniej cukru, za to wlałam sok z ananasów z puszki - nastepnym razem chili i białego pieprzu dam o wiele mniej (pieprz zmniejszę o połowę, chili tylko wezmę na czubek łyżeczki) - jak dla mnie było zbyt pikantne i paliło mnie w język, mój mąż podczas jedzenia miał zaczerwienione i załzawione oczy (hihi) Dlatego musiałam ratować sos i zrobiłam tak. Wrzuciłam z powrotem sos do garnka, w oddzielnym garnku podgotowałam 2 kg pomidorów bez skórki i 1 kg cebuli cukrowej - dodałam to do sosu, wymieszałam i było ok - smak słodko-piakntno-kwaśny - po porstu idealny:) Wyszło mi 20 małych słoiczków takich po dżemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mantra Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 My uwielbiamy ostre, więc pewnie te proporcje będą idealne ;) Myślę o dodaniu marchewki jeszcze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mandi111 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ja bym proponowała dodać marchewkę, cukinię pokrojoną w kosteczkę i ewentualnie seler (nitki ze słoika):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzia Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Witam.Zrobiłam ten sos dzisiaj po próbowaniu zrobiłam jeszcze raz jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PannaGabrianna Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Sos zrobiłam, chociaż chyba trochę przedobrzyłam z musztardą- raz że ciut za dużo a dwa zamiast zwykłej podkusiło mnie i dałam rosyjską. Dam znać jak rozpakuję pierwszy słoik, myślę, że to nie potrwa długo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eko_she Opublikowano 1 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Brzmi świetnie :) ja robię sos z fig. nigdzie w polsce go nie jadlam, tylko za granicą miałam taką okazję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 I ja też go zrobiłam a dziś zaczynam robić drugi raz.Pomidory zmieliłam w maszynce do mięsa i gotując odparowałam z nich wodę a potem zmiksowałam.Dałam dużo marchewki startej na jarzynówce,papryki czerwonej,trochę cukinii,cebuli,seler ze słoiczka przed końcem gotowania.Nie dawałam kukurydzy bo akurat za nią nie przepadam.Sos jest tak smaczny że już otworzyłam jeden słoik i jedliśmy go z plackami ziemniaczanymi a ja nawet na kanapkę sobie dawałam.No i teraz też zmniejszę ilość octu bo choć lubię kwaśne to był trochę zbyt kwaśny.Zapomniałabym...dodałam jeszcze kilka jabłek startych na grubych oczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.