Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
mamalu

Sos Słodko Kwaśny Ala Uncle Bens

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wczoraj zrobiłam sos - ze swoich pomidorków i papryki dałam trzy kolory (po jednej) - przyprawy dawałam po jednej małej łyżeczce wszystkich - jestem taka zadowolona, że aż nie mogę się nadziwić :-D bo to moje pierwsze przetwory :-D wrzucę zdjęcie - mam nadzieję, ze się załaduje :-D

post-10945-1250693665_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Super sosik! Dla mnie był troszkę zbyt ostry, dlatego do drugiej porcji dodałam mniej chili. Polecam wszystkim, naprawdę warto :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

... dziękuje za przepis ... mega wypas... lecz polecam nie dodawać curry poniewaz wychodzi sos curry a nie słodko-kwaśny , ale przepis najlepszy jaki dotychczas poznałem ... rewelacja ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wróciłam po długiej przerwie na forum w poszukiwaniu pomysłów na zimowe przetwory. To jest to! Idę na jarmark po warzywka :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja również polecam ten sosik! Jest przepyszny do makaronu albo do ryżu ugotowanego na sypko. Moje uwagi: - na początku pomidory sparzyłam wrzątkiem i zdjęłam skórę - dodałam mniej cukru, za to wlałam sok z ananasów z puszki - nastepnym razem chili i białego pieprzu dam o wiele mniej (pieprz zmniejszę o połowę, chili tylko wezmę na czubek łyżeczki) - jak dla mnie było zbyt pikantne i paliło mnie w język, mój mąż podczas jedzenia miał zaczerwienione i załzawione oczy (hihi) Dlatego musiałam ratować sos i zrobiłam tak. Wrzuciłam z powrotem sos do garnka, w oddzielnym garnku podgotowałam 2 kg pomidorów bez skórki i 1 kg cebuli cukrowej - dodałam to do sosu, wymieszałam i było ok - smak słodko-piakntno-kwaśny - po porstu idealny:) Wyszło mi 20 małych słoiczków takich po dżemie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

My uwielbiamy ostre, więc pewnie te proporcje będą idealne ;) Myślę o dodaniu marchewki jeszcze :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sos zrobiłam, chociaż chyba trochę przedobrzyłam z musztardą- raz że ciut za dużo a dwa zamiast zwykłej podkusiło mnie i dałam rosyjską. Dam znać jak rozpakuję pierwszy słoik, myślę, że to nie potrwa długo ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I ja też go zrobiłam a dziś zaczynam robić drugi raz.Pomidory zmieliłam w maszynce do mięsa i gotując odparowałam z nich wodę a potem zmiksowałam.Dałam dużo marchewki startej na jarzynówce,papryki czerwonej,trochę cukinii,cebuli,seler ze słoiczka przed końcem gotowania.Nie dawałam kukurydzy bo akurat za nią nie przepadam.Sos jest tak smaczny że już otworzyłam jeden słoik i jedliśmy go z plackami ziemniaczanymi a ja nawet na kanapkę sobie dawałam.No i teraz też zmniejszę ilość octu bo choć lubię kwaśne to był trochę zbyt kwaśny.Zapomniałabym...dodałam jeszcze kilka jabłek startych na grubych oczkach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.