naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Renia S.
Dodano: 03.12.2003
Odsłon dziennie: 15

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
25 dag margaryny
½ szklanki miodu
1 szklanka cukru
5 jajek
3 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
¾ litra mleka
¾ szklanki cukru
7 łyżek kaszy manny
20 dag masła
12 dag margaryny
sok z dwóch cytryn
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 160-170 °C.

Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę pogotować mieszając. Ostudzić.

Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn.

Kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta posypać kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6511 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ciasto pyszne,latwe w wykonaniu.Ja daje caly kg maki ,bo jak jest mniej to jest za rzadki.Przekladam ugotowanym budyniem ,do ktorego dodaje kostke masla i pol kostki margaryny.Wczesniej nasaczam . Na nastepny dzien ciasto jest pycha,palce lizac.
teresa 3.03.2012 [2012-03-03 16:57:51]
pychotka:)
ewelina [2012-02-08 13:42:47]
no ja jeszcze go nie piekłem ale mam pytanie ,dlaczego ludzie piekąc miodownik używają cukru rafinowanego?przecież miód zawiera nawet więcej cukru w sobie i jest cukrem naturalnym a nie rafinowanym.chciał bym poznać przepis na taki miodownik ale tylko z zawartością miodu.
andrzej [2011-12-13 09:22:58]
Ciasto jest bardzo rzadkie i sie klei, chyba trzeba wiecej maki....
-s--- [2011-10-02 10:35:46]
Jako, że jestem uczulona na pszenicę - bardzo to ciasto modyfikuję. Robię je z mąki ryżowej i owsianej, odwracam proporcje cukru i miodu. Wychodzi super! Do przełożenia używam budyniu. Dzięki za przepis, bo natchnął mnie do działania.
MetalEditha [2011-06-16 22:00:00]
to jest moje ulubione ciacho z dzieciństwa,uwiebiam
Julia [2011-06-14 21:24:50]
No to wspaniale! Gratuluję udanego wypieku i cieszę się, że miodownik się udał. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-06-13 10:06:19]
No normalnie mi wyszło! Pierwszy raz w życiu robiłam krem do ciasta i wyszedł! A motałam okropnie: tego trochę za mało mi się wlało, tego za dużo wsypało, coś mi to ucieranie nie bardzo szło, a tu normalnie piękniusie ciasto i mało, że da się zjeść - to w dodatku dobre! Może i jakiś profesjonalny cukiernik by skrytykował, ale mnie tam smakuje!
123 [2011-06-11 22:15:44]
szybko się robi, nie trzeba ciasta wałkowac, smaczne
ola [2011-04-17 18:42:35]
Bardzo się cieszę, że miodownik się udał. Gratuluję udanego wypieku i trzymam kciuki za kolejne udane wypieki :)
Dorota [2011-01-07 21:28:42]
Udało się. Skoro mnie wyszło, to wyjdzie każdemu. Polecam ten przepis.Nic nie zmieniałam w proporcjach i wyszło.
jagus161 [2011-01-07 20:59:37]
Wlasnie przed chwila jadlam te ciasto, pyszka, robilam na Nowy Rok. Dalam na placek dzem porzeczkowy a na inne dalam powidla ze sliwek, i przyznam, ze to bylo niepotrzebne, bo ciasto pycha samo w sobie i krem tak samo. Mama dawala olejku migdalowego do kremu i wychodzi jeszcze pyszniejsze, chociaz ze swieza cytryna tez pycha. POLECAM ten przepis. z dzemami jest ciut za slodki i smak kremu gdzies ginie. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w 2011 !
Edzia [2011-01-03 21:16:55]
Stanowczo za mało mąki! Ciasto jest za rzadkie z podanymi porcjami. Ale jak się zagęści to placki wychodzą kruche i smaczniutkie :).
adaa [2010-09-21 09:07:13]
swietnie wyszlo- dokladnie tak jak pamietam z dziecinstwa! Ciasto jest idealne- trzeba je rozprowadzic na blasze dlonia ( albo lyzka) ale wyrasta i "trzyma sie ". Jedyne, co zrobilam to jak juz wystyglo, rozprowadzilam pedzelkiem po ciescie gorzka mocna herbate zeby je nasaczyc. Dziekuje za doskonaly przepis
nia [2009-05-16 19:42:00]
Dziękuję za dobre słowo ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-01-22 00:29:08]
Ciasto pycha,ale ja je robie z masa orzechowa.Rewelacja.Najlepsze na drugi,a nawet na trzeci dzien.Pozdrawiam i podziwiam Pania Dorotke.
Lucyna. [2009-01-10 22:30:30]
Ja mam przepis na miodownik , który jest podobny , ale mnie bardzo smakuje. 50 dag mąki 1 całe jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 15 dag cukru pudru 4 łyżki ciepłego mleka Wszystkie składniki zagnieść.Na prodiż wyjdzie 5 krązków - każdy krążek upiec osobno. masa 1 masło lub margaryna 1/4 kg cukru pudru - to utrzeć 0,5 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 cukry waniliowe - z tych składników ugotować budyń WYSTUDZIĆ Po łyżce dodawać zimny budyń do masła i ucierać dodać sok z 1 cytryny , można zapach wg uznania . Sprawdzony przepis , zawsze się udaje i ciasto jest bardzo smaczne. SMACZNEGO
Basia [2008-12-21 10:45:37]
Zrobilam to ciasto , ale spodziewalam sie czegos wiecej tzn. ,samo ciasto wyszlo dobrze i smakuje dobrze ale krem jest bardzo mdly!!!! to opinia moja i moich dzieci- mam nadzieje ze nie bede musiala go wyrzucic
jola [2008-08-22 23:21:44]
Szczerze, myślałam że będzie lepsze, proporcje trzeba troche zmienić. Jadłam lepszy.
Doświadczona kucharka [2008-08-05 18:51:53]
Na to ciasto milam przepis z jakiejs ksiazki,skusilam sie i ponioslam porazke,gdyz przepis byl po prostu zly.Mimo to nie zniechecialam sie i wyprubowalam przepis z tej strony no i oczywiscie tym razem zwyciestwo.Ciasto jest naprawde pyszne.
hanamona [2008-07-28 04:19:36]
wyszło super!!! a muszę przyznać że to moje pierwsze ciasto! jeśli mi sie udało je zrobić, to każdy da radę.. polecam ;))
iwonka [2008-04-12 18:08:26]
Tak, dokładnie. Powodzenia ;)
Dorota [2008-03-21 00:19:27]
SZybko proszę o odp. co znaczy wyrobić ciasto należy je zagnięśc ręcznie i wyrobiC rekami?????????
mona [2008-03-20 18:35:58]
Wczoraj po raz pierwszy robiłam TO ciasto! Muszę przyznać że zagości ono u mnie częściej! Jest przepyszne!!
Ania [2008-01-04 09:32:48]
Ciasto przepyszne, masę wymieszałam mikserem i ciasto też, ślicznie się upiekło, dobra konsystencja, góre polałam czekoladą.Polecam
Daisy [2007-11-22 22:30:44]
Witaj Basiu, cieszę się bardzo, że nasze ciasta Ci smakują. Życzę Ci dalszych sukcesów w pieczeniu i pozdrawiam ;)
Dorota [2007-09-21 22:37:39]
Bylam zaskoczona jak latwo sie go robi. Przynosze zawsze kawalek koledze z pracy (Kanadyjczyk). Kwituje to zawsze jednym slowem "Delicious!" i odbieram to jako "lepsze niz wspaniale". Nie przypuszczlam ze nadaje sie do pieczenia ciast, ale Wasze przepisy drogie babeczki sa w sama dziesiatke i prze-prze-przepyszne!!!! Szkoda tylko ze niektorych rzeczy nie mozna tu kupic, np. serek homogenizowany. Jestem bardzo ale to bardzo zadowolona ze znalazlam te strone internetowa.
Baska z Kanady [2007-09-21 17:19:27]
powiem krótko REWELACJA!!!!!
aga:) [2007-08-29 16:58:23]
Po upieczeniu byl nie za specjalny ale nastepnego dnia bardzo smaczny. Teraz mam upiec kolezance gdyz smakowal jej synowi. Jedyna uwaga: zbyt malo masy w stosunku do ciasta. Moze byc!!!!!
Monika [2007-06-02 15:40:21]
ciasto fakycznie pyszne i polecam je największym łasuchom
Marudka [2007-05-11 16:36:55]
palce lizać
ola [2007-04-17 09:01:30]
poprostu świetne!!!!!!!!!
ana [2007-04-05 15:58:00]
do przełożenia jednej warstwy należy użyć powideł - to dopiero pychotka
m [2007-03-30 13:10:33]
Ciacho się zrobilo ogromne...nie sądziłam,że aż tak,jak dla mnie wolę subtelniejsze kremy, ale za to samo ciasto jest pyszniutkie,myślę że pokombinuję następnym razem z kremem moje chłopaki się śmieją,że nie moge się oprzec waszym przepisom :) ale jedzą,aż się uszy trzęsą!
magdalenka [2007-03-17 09:31:26]
Ja nie znałam wersji z kaszką manną, ale napewno wkrótce wypróbuję. Z budyniem i masłem jako masą jest rewelacyjne, sądzę, że z kaszką będzie podobnie.
Asia [2007-03-09 18:25:40]
Te ciasto jest...poprostu wspaniałe...nic dodać nic ująć:) Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Gorąco polecam!
Agnieszka [2007-03-02 19:28:52]
Jest dobre pycha mniam .najbardziej kocham to ciasto mniam mni9eam mkina upieczcie pych mniam
................. [2007-02-24 10:26:11]
ciasto jest ok tylko troszkę pracochłonne ale tak to wszystkim smakowało jest suppppper
Mariolka [2007-02-23 11:08:54]
placki przed przełożeniem musiałam ściąć ponieważ wyrosły mi bardzo wysokie. ale ogólnie ciasto pycha!!!
@gnieszka [2007-01-22 13:04:55]
Bardzo dobre ciasto Myyyyyyy pycha Mniam Mniam
kacha [2006-12-30 12:44:02]
super ciacho
dziurdzia_2006 [2006-12-22 09:37:01]
bardzo dobre
martyna [2006-12-21 11:57:47]
ciasto jest super!Ja do ciasta dodaje 2 łyżeczki kakao a krem robię troszke inaczej zamiast soku z cytryny dodaję serek waniliowy .
Monia! [2006-12-18 18:13:25]
Ciasto wyszło wspaniale lecz dla mnie trochę za mdłe.Na ogół wszystkim smakowało.
ewa [2006-12-17 15:19:50]
Ja do kremu zamiast soku z cytryny dodaję olejek migdałowy, pokrojone migdały i rodzynki. Mój mąż je uwielbia.
Graza [2006-12-05 22:45:23]
Wczoraj piekłam to ciasto, wyszło super!!! wszystkim smakowało!! tylko z lenistwa upiekłam jedno ciasto i przekroiłam na 3 części :)
ilona [2006-11-27 12:13:20]
ja dodaje jeszcze karmel wtedy ciasto jest ciemniejsze 5 lyzek cukru i 4 lyzki wody
bozena [2006-11-25 00:45:58]
Cieszę się, że Miodownik smakował ;) Zapraszam na forum (www.smaczny.pl/forum) tam można się zarejestrować i dodawać swoje przepisy. Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-11-12 15:46:00]
przepis dobry chcialabym tez wpisac swoje przepisy mozecie mi pomoc niewiem gdzie sie rejstruje i wpisuje recepty
daria [2006-11-12 10:57:24]
pychotka super polecam
aga 10 11 2006 19 57 [2006-11-10 19:53:31]
super wyszło super ciacho polecam wszystkim amatorom wypieków ciasto banalnie łatwe i szybkie pozdrawiam wszystkich:-)
ewelina [2006-11-03 18:50:43]
Piekłam to ciasto juz bardzo dawno ale naprawde polecam wszystkim ciasto jest łatwe do pieczenia przepis super
beata [2006-10-28 19:11:17]
Witam. Kostka masła ma 200 g (20 dag) a kostka margaryny ma 250 g (25 dag). Cieszę się, że strona się podoba ;) Powodzenia w testowaniu polskich przepisów. Pozdrawiam :)
Dorota [2006-10-23 09:30:17]
Mam troche smieszne pytanie.Mieszkam a Kanadzie, mam przepisy mojej mamy gdzie 1 kostka masla lub margaryny rowna jest 250g. Bedac ostatnio w polskim sklepie zauwazylam ze kostka masla (importowanego z Polski)rowna sie 200g. Tareaz mam problem z polskimi przepisami poniewaz nie wiem o jaka wage konkretnie chodzi, o 200 g czy 250 g. Nigdy nie bylam w Polsce wiec prosze wybaczyc to smieszne pytanie.PS. Znalazlam ta strone "smaczny.pl" przez przypadek. Wspaniala strona :) Ciesze sie ze bede miala mozliwosc poznania wiecej polskich przepisow. Pozdrowienia :)
Malvina [2006-10-21 01:22:00]
JA ZAMIAST KREMU Z KASZY MANNY ROBILAM BUDYNIOWY TEZ PYCHA <>
OLA26 [2006-10-15 19:49:39]
mi to ciasto zupełnie nie smakowało, zrobiłam wszystko jak w przepisie. Wyszło strasznie mdłe, skusiłam się bo przepis ma dużo pozytywnych komentarzy ale dla mnie bez rewelacji
magdalenka_23 [2006-09-13 09:38:14]
upiekłam i ...polecam!! bardzo dobre!
pela [2006-09-08 13:58:34]
ciasto wygląda super, wyszło jak na zdjęciu, jest szybkie i tanie!Chociaż dla mnie troche za mdły krem. Najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy ciasto wilgotnieje i ładnie łączy sie z masą!
Ewcia S [2006-05-31 14:23:18]
Dzisiaj upieklam. Wyszlo ok, ale w kremie czuje maslo i margaryne. Czy to przejdzie? zobaczymy. Sam smak nie za slodkie - dobre.
MonikaB [2006-04-07 22:47:33]
Ciasto pyszne. Do masy dodaję olejek migdałowy.To prawda że jest lepsze po dwóch dniach tylko szkoda że właśnie wtedy się kończy. Polecam
muszka [2006-04-03 21:42:43]
ciasto bardzo pyszne i łatwe do zrobienia
marzena [2006-03-29 18:19:35]
Do ciasta używa się dowolnego miodu (tj. prawdziwego lub sztucznego). Pozdrawiam :)
Dorota [2006-03-14 19:24:52]
jkiego miodu uzyc czy to jest obojetne
iga [2006-03-12 21:56:26]
ciasto ok, nie zachwyciło mnie, ale może być, po takiej ilości pozytywnych opini spodziewalam się czegoś więcej
pszczółka maja [2006-03-05 14:06:29]
Ciacho jest pyszne!! Rewelacja! Bardzo łatwo się robi:)
Anulka78 [2006-01-30 14:09:05]
suuuper..........
asia [2006-01-23 18:33:46]
ciasto jest pycha
iza [2006-01-21 11:23:14]
Tak, do ciasta można dodać miód sztuczny. Powodzenia :)
Dorota [2006-01-20 14:59:05]
Czy ciasto mozna zrobić z miodem sztucznym?
basia [2006-01-20 13:13:07]
Spróbuję go zrobić na Dzień Babci i Dziadka. Już nie mogę się doczekać. Kiedyś jadłam taki miodownik w Czechach. Pychotka.Ale nie chcieli mi dać przepisu.
Anecia [2006-01-04 19:35:52]
zamiast kolorowych cukierkow czy kremu jako gorna warstwe proponuje karmelizowane orzechy wloskie
Mario [2005-12-26 15:30:37]
to ciasto pieklismy w szkole na warsztatach.sposob wykonania byl troszke inny.goraca ugotowana razem z maslem kaszke manna wykladalismy od razu na pierwsze ciasto,przykryc drugim ciastem na to dzem(truskawkowy,porzeczkowy),przykryc trzecim ciastem i polukrowac(cukier puder + woda).ciasto sprzedawane bylo w szkolnej kawiarence i rozchodzilo sie expresowo.
mk [2005-12-23 11:38:15]
znam go pod nazwa "Stefanka", ale jest PYCHA
Beatka [2005-12-18 19:47:41]
jest to bardzo pyszne ciacho pieke go na każde świeta
Basia [2005-12-17 20:44:59]
Moje pierwsze ciasto - Bardzo smaczne i dosc proste do zrobienia - moje rady - zrobic wiecej kremu (wszystko na krem pomnozyc 1,5x).
Mr.S [2005-11-11 00:37:05]
hej!!! To jest ciasto mojego dzieciństwa!!!jest naprawde super!!!Niedawno go piekłam , ale z przepisu mojej mamy , znalazłam w przepisach na wysłużonej kartce :-))Jest prawie taki sam , ja polecam dodać do kaszy mannej odrobine spirytusu, lub wódki bo smak jest wtedy bardziej wyrafinowany :-))smacznego !!!
monika [2005-10-25 10:13:29]
rewelka. mozna to ciasto potraktowac w kategoriach tortu wystarczy je tylko odpowiednio przybrac
aga [2005-10-05 11:12:43]
Ciasto jest pyszne, ale zrobiłam krem z 1 1/2 porcji na dużą blachę.
Ewa [2005-09-23 13:12:50]
Ciasto wyszło pyszne:) Dzięki za przepis!
Matylda [2005-08-16 17:16:32]
Ciasto wspaniałe.Zrobiłam zgodnie z przepisem.Nic nie trzeba zmieniać.Goście byli zachwyceni.Polecam !!!
Grażyna [2005-08-14 14:50:50]
a ja robie kruche ciasto -zamiast całej porcji cukru daje 1/4 i około 4 łyżek miodu.Do manny też dodaje miód(2 lyżeczki)
ewa [2005-08-10 00:50:34]
Ciasto jest wyśmienite po prostu niebo w gębie
Ela [07.08.20050] [2005-07-07 10:56:48]
miodownik to najsmaczniejsze ciasto najlepiej smakuje po2 dniach ponieważ pięknie najdzie i skruszeje raj w buzi życzę smacznego
dorota t z sandomierza [2005-05-24 09:44:50]
Ciasto z miodem i orzechami pychotka nie gotowalam margaryny miodu icukru tylko odrazu zagniotlam ciasto pychaaaaaaaaaa
BOZENA Z D . GORNICZEJ [2005-05-10 19:21:02]
Miodownik przepyszny, delikatny, nie za slodki, w sam raz ! Ciasto nie bylo rzadkie ani geste, po prostu rozlalam je w trzy formy i pieklam okolo 15 minut. Jak zasugerowano ponizej z dzemem, pierwszy placek posmarowalam dzemem jagodowym potem na to krem, drugi placek dzemem wisniowym no i krem. Czekolada nie polewalam ciasta jedynie na gornej warstwie takze mialam krem i posypalam ta warstwe orzechami wloskimi i wiorkami kokosowymi. Ciasto pyszka, co najwazniejsze wyprobowane przez rodzinke i Amerykanow w Bostonie. Takie ciasto to rarytas, bo nie zostalo zrobione z pudelka z ciastem w proszku! Krem przepyszny! Skladniki do ciasta oczywiscie nabyte zostaly w polskim sklepie, wiec i ciasto bylo polskie, nawet maslo, miod, soda, wiorki kokosowe i orzechy, margaryna, dzemy i reszta oprocz mleka i jajek bylo polskie. ;) Dziekuje za smaczny przepis.
Edyta z Bostonu [2005-05-02 23:40:38]
Ciasto po zrobieniu jest rzadkie.Nie dałam rady rozwałkować.Dodałam nawet więcej mąki,ale nic z tego nie wyszło.Czy zrobiłam coś nie tak?
janko147 [2005-04-02 17:43:21]
naprawdę dobre ciasto.ja przyozdabiam je zmielonymi orzechami wiórkami kokosowymi i kakao w ksaztałcie ukośnych pasków-ładnie sie prezentuje
chomik [2005-03-26 11:29:04]
Robię podobnie , tylko każdy placek pod krem smaruję dżemem z czarnej porzeczki, wtedy szybko odwilgnie a na wierzch robię polewę czekoladową i dekoruję orzechami lub kokosem.
helenah [2005-01-27 22:05:04]
Super.Zrobiłam pierwszy raz na imieninki do pracy i zaraz wszystkie babki chciały przeois,więc odesłałam je na Waszą stronę.Dzięki i pozdrawiam.
MARYLA [2005-01-23 17:51:16]
Bardzo dobre. Najlepiej smakuje 3 dnia, wtedy jest naprawde dobre.
Basia [2005-01-13 10:34:52]
Ja na mase grysikowa kalde powidla sliwkowe,pychota-przepis jest dobry
Artur [2004-11-18 14:51:53]
ja równiez dopiero na tej stronce znalazlam przepis na miodownik, ciasto jest przepyszne :)))
oleleinen [2004-11-17 23:09:42]
fantastyczne ciasto to jest ulubione mojego męża
aga [2004-11-12 22:08:30]
Naprawde wspaniale ciasto!
Kasia [2004-11-06 04:00:57]
jest naljepsz jaki jadłam w swoim życiu bo mam 6 lat
Asia [2004-10-18 18:24:01]
super ciacho
asia [2004-09-17 21:00:57]
ciasto jest pycha mialam inny przepis ale ten jest super! dzieki
daria [2004-07-05 17:26:38]
Długo szukałam tego przepisu! Ale się udało! Dzięki
Monika [2004-03-23 18:32:01]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl