naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Ewa
Dodano: 31.03.2004
Odsłon dziennie: 3

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
½ kg mąki
1 jajko
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 dag cukru
10 dag margaryny
8-10 łyżeczek mleka
Krem:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki krupczatki
15 dag margaryny
4 łyżki cukru
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę. Upiec osobno 2 placki. Piec 10-15 minut w temp. 180 °C., wyjąć i ostudzić.

Obie mąki rozprowadzić w ½ szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozmącone mąki i, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Ostudzić.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.

Przełożyć placki kremem, polać polewą czekoladową i udekorować kolorowymi cukierkami.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6484 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
to moje ulubione ciasto choć ja pieke troche inaczej bo w środek dorzucam jeszcze ciasto biszkoptowe a krem to robie tak;gotuje budyń z cukrami i do gorącego wrzucam masło,mieszam i jeszcze ciepłym przekładam ciasta. pychota
kasia [2009-12-02 13:37:19]
Pychotka,robiłam je juz kilka razy.
Justyna [2009-09-21 23:18:38]
PYCHA !!! Z tym ze ja dalam zamiast cukru waniliowego cukier migdalowy a polewa o smaku krówki ;)
liiiviiia [2009-08-26 06:49:53]
A soda była dodana do ciasta?
Dorota [2009-02-03 13:04:56]
Mi nie uroslo:(((Nie wiem dlaczego
Pati [2009-01-30 18:48:28]
Kruche ciasto z miodem ma to do siebie, że po upieczeniu jest właśnie twarde, ale po przełożeniu masą i po około 2 dniach jest idealne w smaku. Po prostu rozpływa sie w ustach. Takie już jest to ciasto - smacznego ;)
Dorota [2007-07-19 13:19:32]
ja zrobiłam takie miodowe ciastka i wyszły twarde jak skała, ale spróbuje tego kremu moze je jeszcze uratuję:)
ola851 [2007-07-18 12:25:38]
Piekłam wczoraj, ciasto wyszło okej
Ela [2007-02-23 15:35:56]
mam podobny przepis tylko masa ciut inna ale MIODUSZKE robiłam-pyszna jest!!!
aguskak [2006-09-15 21:37:09]
Zamiast mleka dodajcie kwaśnej śmietany to placki nie będą takie twarde tylko pulchne.
muszka [2006-04-03 22:10:27]
Tego typu ciasto, tzn. z miodem i sodą oczyszczoną po upieczeniu staje się twarde, ale gdy przełoży się je masą, to na drugi, trzeci dzień placki powinny zmięknąć :)
Dorota [2005-12-22 21:46:35]
mam zamiar zrobić tylko niewiem czy ciasio nie stwardnieje bo jak pieke osobno placki zawsze mi się robią twarde myśle że w tym przypadku będzie inaczej!!!!!!
ula [2005-12-21 11:30:11]
Rzeczywiście miodzio, zwłaszcza na drugi dzień.
malina [2004-10-07 14:23:09]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl