Tort Ananasowy

3.5317750182615 stars based on 1369 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 1

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
2 białka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
puszka ananasa w syropie
galaretka cytrynowa
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy
½ litra śmietanki 30%
3 żółtka
½ szklanki wody

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać, dodać żółtka, ubijać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą tortownicę. Piec około 40 minut.

Syrop z ananasów zagotować z cukrem. Następnie w ½ szklanki wody rozpuścić budyń i zagotować go na wcześniej zrobionym syropie. Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać. Całość odstawić do wystudzenia. Do zimnego budyniu dodać 3 żółtka, zmiksować, dodać wcześniej ubitą śmietanę, zmiksować, na końcu dodać pokrojone w kostkę ananasy.

Biszkopt podzielić na trzy części, nasączyć (1 szklanka wody + sok z cytryny). Przełożyć kremem (również na wierzchu). Udekorować polewą czekoladową, a boki tortu czekoladowymi cukierkami.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
ananas białko biszkopt budyń ciasta czekolada galaretka krem mąka owoce pieczenie polewa słodkości śmietana sok torty Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Taka tradycyjna puszka ananasa o wadze około 565 gram. Bo są chyba tylko takiej wielkości puszki z ananasem (ale mogę się mylić). Pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-01 11:54:28]
a ta puszka ananasa, to jakiej wielkosci ?
gg [2012-03-01 08:49:15]
Tak, można. Tylko trzeba pamiętać, żeby owoce dobrze osączyć z soku. Powodzenia :)
Dorota [2011-03-16 18:49:16]
A czy mozna polaczyc inne owoce jak np truskawki z ananasem?
Malenka [2011-03-16 16:28:31]
Masa nie będzie za rzadka, nie należy jej zbyt długo miksować bo wtedy może wyjść rzadka, tylko miksować tyle, aż składniki się połaczą. Tort można zrobić wcześniej, a potem schłodzić w lodówce przez kilka- kilkanaście godzin. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2010-05-16 16:31:45]
A czy ta masa będzie nie za rzadka
Marysia [2010-05-13 13:15:36]
tort jest naprawde rewelacyjny, bardzo prosty w zrobieniu a masa to prawdziwa pychota !!!! calos SUPER :)
pela [2009-11-28 18:28:33]
Dziękuję za miłe słowa :) Życzę udanych wypieków i serdecznie pozdrawiam ;)
Dorota [2008-06-18 11:41:10]
Strona jest super!! jedna z lepszych,czytelna,dla kazdego,korzstalam z kilku przepisow super wielkie dzieki,pozdraiam z Nowego Jorku
kstr.NY. [2008-06-05 04:03:28]
Mi za pierwszym razem wyszedl,pieklam wczoraj.Jest super i prosty do zrobienia.Tylko trzeba dlugo miksowac,a moze komus sie niechce i dlatego niewyszedl.Jak dla mnie to mniam.
Bethi [2008-03-23 07:33:40]
witam!do tortu na końcu dodałam 2 łyżeczki żelatyny,bo masa była za rzadka,no ale wyszedł jak na debiut,plecam bo jest szybki i łatwy,a biszkopt po prostu kupiłam gotowy:)
niki-laser@wp.pl [2006-12-25 22:35:14]
Biszkopt należy ubić z 6 białek, a potem do niego dodać 4 żółtka. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2006-12-20 15:17:56]
w przepisie na biszkopt są 4 jajka i 2 białka, zatem ile białek mam ubić na biszkopt tylko 2, czy aż 6 i ile żółtek potem dodać? Proszę o pilną odpowiedź, bo zamierzam jutro upiec to ciasto.
Anka [2006-12-20 13:33:41]
przykro mi ale nie polecam tego tortu jest pracochłonny i drogi do tego masa jest zbyt rzadka wszystko sie rozpływa!!dodałam żelatyny aby była gęstniejsza masa jednak to nic nie pomogło. NIE POLECAM
annna [2005-08-28 21:20:36]
Tort jest naprawdę wyśmienity :) Łatwy do zrobienia i bardzo dobrze smakuje. Polecam :>
Rafał [2005-07-24 13:09:40]
tort pysznt robie go poraz drugi i poprostu niebo w gebie....!!! zazwyczaj gdy jem torta to jednego kawałka nie moge zjesc a tutaj az 3!! I mam jedna propozycje...według mnie zaduzo jest tego cukru i ja dodalam pol szklanki
effka [2005-06-29 14:51:18]
tort pyszny!Bardzo lekki i puszysty,moi goście pożarli go prawie natychmiast.Serdecznie polecam!
batoniks [2005-04-14 22:10:39]
Tak, śmietanę należy wcześniej ubić, następnie dodawać do budyniu i delikatnie miksować, aż do połączenia się masy.
Dorota [2005-04-12 22:18:42]
czy śmietana ma byc ubita?
Ania [2005-04-12 18:44:48]
Bardzo fajna strona można powiedzieć jedna z lepszych skorzystałam z wielu przepisów ,właśnie ide zrobić sałatke z ananasem mniam
nata [2005-02-22 17:34:26]
Tort rewelacyjny!
ewcccia [2005-02-22 12:28:40]
to jest naprawdę pyszne
nicole [2004-11-28 18:45:35]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>