Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 26.05.2010 w Odpowiedzi

  1. Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)
    3 punkty
  2. Na święta było ciasto Latte Macchiato smakiem przypomina tiramisu ale nie daje się jajek 😉
    2 punkty
  3. Sernik z jagodami 😋 super połączenie ! Dodałam jagody mrożone oczywiście o tej porze roku 😉
    2 punkty
  4. Upiekłam Piegusa 😋 chodził za mną już od dwóch tygodni ... stary przepis mojej mamy ❤️
    2 punkty
  5. Wczorajszy tort Mikado dla mojej teściowej , biszkopt czekoladowy , banany , galaretka cytrynowa i cytrynowo śmietankowy krem 😋
    2 punkty
  6. Kolejny tort na 30. Urodziny , śmietanowy z mascarpone , malina i borówka . Standardowy u mnie już 😅
    2 punkty
  7. Tort na rocznice ślubu 🥰 jasny biszkopt , dżem truskawkowy , krem budyniowy waniliowy , krem budyniowy kakaowy , obsypany podprażonymi płatkami migdałowymi .
    2 punkty
  8. OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)
    2 punkty
  9. Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D
    2 punkty
  10. Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!
    2 punkty
  11. "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności
    2 punkty
  12. W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.
    2 punkty
  13. - Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!
    2 punkty
  14. Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)
    2 punkty
  15. U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!
    2 punkty
  16. Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!
    2 punkty
  17. a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.
    2 punkty
  18. Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:
    2 punkty
  19. Ja tez zdecydowanie własna kompozycja przypraw plus oliwa.
    2 punkty
  20. Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)
    2 punkty
  21. Smoka zrobiłam na Nowy Rok do piany dodałam kisiel wiśniowy z cukrem,bardzo smakuje mojej rodzince
    2 punkty
  22. moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania
    2 punkty
  23. A tu tort niespodzianka na jutro dla koleżanki z pracy , maliny w galaretce i krem śmietanowy z mascarpone 😋
    1 punkt
  24. Witam :smile: Najlepiej gotować zupę osobno, ryż osobno, a potem dopiero na talerzu złożyć. Bo ryż gotowany w zupie za bardzo zagęszcza nam tę zupę, i jak taką zupę zostawimy na jakiś czas to ona dalej nam gęstniej (i to bardzo, bardzo), tak samo jest z makaronem, dlatego najlepiej gotować osobno. A jak już zupa wyszła nam za gęsta to można zrobić tak: jak lekko gęsta to rozrzedzamy słodką śmietanką, później możemy dodać bulionu - i ponownie przyprawić do smaku, a jak jest bardzo gęsta to należy łyżką cedzakową wyciągnąć trochę ryżu... Powodzenia :smile:
    1 punkt
  25. Za oknem szaro i ponuro ,ale nie dajmy się jesiennej chandrze:, w czym niewątpliwie pomoże nam kieliszek zjadliwie zielonkawej limonówki[ przepis Panny Apteczkowej Danuty Niżyńskiej z Warszawy,ale niejednokrotnie wypróbowany i zdegustowany :biggrin: przeze mnie] Nalewka limonkowa (Srebrny Laur Amelii Semadeni) Składniki: 0, 5 kg bardzo zielonych limonek 0,5 kg cytryn 0,5 kg cukru 1 l spirytusu Niegazowana woda mineralna. Wykonanie: Obrać cienko limonki, tak by skórki nie były białe pod spodem. Obrane skórki włożyć do słoja i zalać litrem spirytusu zmieszanym ze szklanką wody. Odstawić na 4 dni. Mieszać. Odcedzić skórki. Do nalewu dodać sok wyciśnięty z limonek i cytryn plus rozpuszczoną łyżkę cukru. Zostawić na tydzień. Przygotować syrop z 0,5 kg cukru i 0,3 l wody i do gorącego wlać powoli macerat. Odstawić na 1 tydzień. Przefiltrować. Kolorek zjadliwy ,ale słońce Karaibów w gębie Zdjęcia nie będzie ,bo produkt się nie uchował :mrgreen: o czym donoszę ja Gaga ze Skład Towarów Różnych
    1 punkt
  26. Ciasto również siostry Anastazji CIASTO KRUCHE -25 dag mąki -15 dag cukru pudru -15 dag masła -2 żółtka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/3 łyżeczki amoniaku Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Około 12 małych jabłek obrać ,przekroić na pół i wydrążyć gniazda. Jabłka układać na surowym cieście. W środek każdej połówki nałożyć marmolady. Zalać gorącym budyniem i piec ok 70 minut. BUDYŃ -5 szklanek mleka -4 jasne budynie -3 łyżki cukru - 2 cukry waniliowe Ugotować jak zwykły budyń. ŚMIETANA -1/2 litra śmietany kremówki -3 łyżeczki żelatyny -1/4 szklanki wody -2 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Zimną kremówkę ubić ,dodać cukier i żelatynę. Śmietanę rozprowadzić na zimnym cieście i schłodzić. Następnie na śmietanie rozprowadzić polewę. POLEWA -1/2 margaryny 5 łyżek cukru pudru -3 łyżki kakao -1 łyżka żelatyny -2 łyżki gorącej wody -5 łyżek gęstej śmietany 18% Żelatynę rozrobić w wodzie. Margarynę,cukier,kakao podgrzewać ale nie gotować. Dodać żelatynę i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce śmietany cały czas mieszając.Można mikserem. Ciasto wymaga troszkę pracy ale jest bardzo smaczne.
    1 punkt
  27. Śliczne ciasta dziewczyny, aż ślinka leci :D Asieńko torciki prześliczne! :D Ja nic nie piekłam, bo byliśmy na Komunii i tam zajadaliśmy się pysznościami :biggrin:
    1 punkt
  28. przepis jest ok, ale mam kilka pytań i wskazówek jeśli można: 1. Dlaczego roztrzepujemy jajka? ja dodaje normalne, ale jestem ciekaw jak to wpływa na ciasto 2. Też uważam, że margaryny nie należy rozpuszczać, a wręcz przeciwnie. Można ją wstawić do zamrażarki. Im zimniejsza tym elastyczniejsze ciasto potem i łatwiej się formuje. 3. Dlaczego nie ma w przepisie zwykłego cukru? 4. Jakie drożdże? W sensie czy mokre, czy suche? 5. Dlaczego wstawiasz gotowe ciasto do lodówki? Wydaje mi się, że to przeszkadza drożdżom i ciastu ogólnie. pozdrawiam
    1 punkt
  29. Pamiętaj też by pić dużo wody, jest dużo lepsza niż napoje czy soki, zdrowsza no i łatwiej ugasi pragnienie
    1 punkt
  30. Nigdy nie wiem co mam zrobic z miesem z rosolu poniewaz moi domownicy nie lubia gotowanego miesa drobiowego wiec wykorzystalam go do pasztetu a wiec: Ugotowac rosol najlepiej wolowo-drobiowy. Ja robie z 3 udek i 15dag. wolowiny oczywiscie warzywka duzo marchwi, pietruszka, seler, por. Wszysko zalezy kto jakich uzywa warzyw. Ugotowane miesko zmielic oraz wszystkie warzywa z rosolu doprawic do smaku dodac troche majeranku 2-3zábki czosnku,natki pietruszki,wymieszac. Dodac 2 cale jaja i 2 lyzki tartej bulki -wymieszac na koniec 1 1\2 szklanki wywaru szystko dokladnie wymieszac i piec w keksowej formie wylozonej pergaminem lub wysmarowac maslem w temperaturze 180*-200* przez 45 -50 min.do zarumienienia wierzchu pasztetu. Naprawde super nie jest suchy fajnie mozna go rozsmarowac na chlebku. Goraco polecam !! :razz: :razz: :razz:
    1 punkt
  31. PIERWSZY MÓJ CZOŁG NA URODZINKI CHŁOPCA:)
    1 punkt
  32. Profanacja. Nie wiem jakiej kuchni, ale pewnie każdej. Zrób sobie także spaghetti z zupki chińskiej (zalej makaron wodą i dodaj sosu ze słoika), albo zrób sobie gulasz mięsny (pokrój w kostkę KONSERWĘ TURYSTYCZNĄ i cebulę dodaj do makaronu z zupki, wymieszaj i zalej wrzątkiem) - zresztą takich super przepisów jest wiele - czyli profanacja każdej kuchni murowana :) życzę smacznego. Nowator
    1 punkt
  33. Ja również korzystam z internetowych przepisów,lub z przepisów koleżanek. Natomiast z gazet to tylko Poradnik Domowy. Robiłam już też z innych gazet,ale nawet jeśli wyszło,to było takie jakieś nie bardzo.... :wink:
    1 punkt
  34. No,to będę pierwsza ze zdjęciem :mrgreen: Przepraszam,że ciacho trochę nadgryzione,ale nie konsumowaliśmy u siebie w domu-ciasto jechało z nami w gości i tak głupio było mi cykac fotki :D Podobny przepis miałam w Poradniku Domowym.Wg niego do ciasta dodałam jeszcze łyżkę suchego maku i zamiast jednej-dwie łyżki mąki. Zmniejszyłam też ilości cukru(jak zawsze)-do ciasta dałam 3/4 szklanki a do kremu 2 łyżki. No i delicje namaczałam we wspomnianym ponczu z kawy i wódki (alkoholu wcale nie było czuc)
    1 punkt
  35. Ciasto kruche 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 jaja +3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 30 dag margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany Ciasto zagnieść,podzielić na 3 części i upiec-każdą na złoty kolor. Masa serowa 1/2 kg sera białego mielonego 1 jajo 1 czubata łyżka masła 1 szklanka cukru pudru 1/3 szklanki mleka 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego Ser utrzeć z cukrem,masłem i jajkiem,zagotować-dodać budyń rozpuszczony w mleku- jeszcze chwilkę gotować. Masa jabłkowa 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku Jabłka obrać,zetrzeć na tarce i przesmażyć dodać galaretkę i mieszając rozpuścić. Masa orzechowa 20 dag masła lub dobrej margaryny 15 dag orzechów mielonych 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru alkohol do smku -ja dałam adwokat Orzechy zalać mlekiem,wsypać cukier i zagotować chwilę ,masło utrzeć dodając zimną masę. Układamy w ten sposób placek-gorąca masa serowa-placek-masa z jabłek-placek-masa orzechowa-dekoracja dowolna.
    1 punkt
  36. Składniki: 1kg filetów rybnych 2 cebule 2 papryki czerwone puszka ananasów mały koncentrat pomidorowy 4łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz olej mąka Przygotowanie: Rybę rozmrozić,posypać solą usmażyć na oleju.Cebulę i paprykę oczyszczamy i smażymy na drugiej patelni do miękkości.Dodajemy ananasy z syropem i jeszcze chwilę smażymy.Dodajemy koncentrat,ketchup,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wkładamy rybę wszystko razem mieszamy,smażymy jeszcze chwilę i podajemy.
    1 punkt
  37. Poszukuje jakiegoś prostego szybkiego drinku. Wmiare nie kosztownego :) poleci ktos? :)
    1 punkt
  38. witam pierniczki piekne i pyszne bo jadlam pozdrawiam
    1 punkt
  39. Bardzo ciekawa dieta i nie wygląda na niezdrowa. ja byłam na diecie plaż południa :evil: , którą również bardzo polecam. Schudłam 5 kg i to z części ciała na których kobietom najbardziej zależy-uda, tyłek, brzuch, a nie piersi jak przy innych dietach. Niestety znowu troche mnie poniosło i znowu dietka :) Ale tym razem połączona z ćwiczeniami, powinno być dobrze. Trzymajcie kciuki:)
    1 punkt
  40. Zdrowy rosądek i zdrowe odżywianie są najważniejsze. Dlatego każdemu, kto chce się odchudzać, trzeba powtarzać - Nie wierz w cudowne diety!!! Pozdrawiam Cię Izunia2007 :)
    1 punkt
  41. A tak wyglądało moje ptasie mleczko... Dziękuję autorce za smaczny przepisik i szybki. :D
    1 punkt
  42. Wyglada smakowicie, coreczka juz mnie namawia na teczowe ptasie mleczko
    1 punkt
  43. A oto zdjęcie arbuza-kawona w całości i rozkrojonego :razz:
    1 punkt
  44. dziękuje za odpowiedz życzę powodzenia i czekam na wieści jak ci idzie i ile udało ci się zrzucić. i ewentualnie o jakieś wskazówki dla początkującej :razz: pozdrawiam
    1 punkt
  45. To prawda , ale waga szybko wraca po " kilku dniach zapomnienia " a dodatkowo organizm zabezpiecza się przed "kolejnym postem" gromadząc zapasy. Przetestowałam podobną diętę na sobie, i wiem coś o tym.
    1 punkt
  46. Ina, masz rację, nie zauważyłam w przepisie tych 2 szkl. wody. a tak w ogóle to coś nie kumata jestem ostatnio - wiek? przepracowanie? no bo co innego, skoro przecież grudzień a nie maj! Pozdrówka!
    1 punkt
  47. Witaj! Polecałabym dietę South Beach. Jest to dieta dla wieńcowców i cukrzyków. Pozwala także zrzucić trochę kilogramów. Z resztą w tej diecie także polecane są tłuste ryby morskie, tak jak radził Jerzy. Jeśli nie natrafiłaś/łeś na tą dietę do tej pory odezwi się wysyłając do mnie prywatną wiadomość a podam Ci jej dokładny opis. Pola
    1 punkt
  48. Kochane forumowiczki. Jak można przejść na dietę skoro tu tyle smakowitych przepisów?? :D Niestety nie wszyscy mają silną wolę......Ja np. nie potrafię się oprzeć pysznym ciastom domowym, a że moja rodzinka też za nimi przepada to je piekę :D Pozdrawiam
    1 punkt
  49. Nie robiłam w occie ryb morskich. W occie robię na słodko- kwaśno świeże śledzie, względnie leszcze. Nie mam proporcji, robię je mniej kwaśne, bo ja i moja rodzina lubimy łagodniejsze. Przygotowuje je w nastepujacy sposób: Ryby smażę na oleju, przekładam je do większej miski, na pozostałym oleju smażę cebulę pokrojoną w krążki aż się zeszkli. Następnie wlewam wodę, dodaję ocet 10%, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i cukier. To wszystko gotuję 5 min. i zalewam ryby. Ryby dopiero są smaczne jak postoją 2-3 dni w lodówce, a nawet trochę dłużej. Jezeli w ten sposób przyrządzone ryby chce podać na obiad to smażę cebulę tak samo jak podałam wyżej, dodaję małą ilość mąki i robię delikatną zasmażkę, wlewam wodę, i dodaję wszystkie składniki które podałam na początku, w tym przypadku tylko zagotowuję i zalewam. ina12
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.