Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 26.05.2010 w Odpowiedzi

  1. Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)
    3 punkty
  2. Na święta było ciasto Latte Macchiato smakiem przypomina tiramisu ale nie daje się jajek 😉
    2 punkty
  3. Sernik z jagodami 😋 super połączenie ! Dodałam jagody mrożone oczywiście o tej porze roku 😉
    2 punkty
  4. Upiekłam Piegusa 😋 chodził za mną już od dwóch tygodni ... stary przepis mojej mamy ❤️
    2 punkty
  5. Wczorajszy tort Mikado dla mojej teściowej , biszkopt czekoladowy , banany , galaretka cytrynowa i cytrynowo śmietankowy krem 😋
    2 punkty
  6. Kolejny tort na 30. Urodziny , śmietanowy z mascarpone , malina i borówka . Standardowy u mnie już 😅
    2 punkty
  7. Tort na rocznice ślubu 🥰 jasny biszkopt , dżem truskawkowy , krem budyniowy waniliowy , krem budyniowy kakaowy , obsypany podprażonymi płatkami migdałowymi .
    2 punkty
  8. OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)
    2 punkty
  9. Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D
    2 punkty
  10. Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!
    2 punkty
  11. "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności
    2 punkty
  12. W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.
    2 punkty
  13. - Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!
    2 punkty
  14. Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)
    2 punkty
  15. U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!
    2 punkty
  16. Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!
    2 punkty
  17. a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.
    2 punkty
  18. Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:
    2 punkty
  19. Ja tez zdecydowanie własna kompozycja przypraw plus oliwa.
    2 punkty
  20. Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)
    2 punkty
  21. Smoka zrobiłam na Nowy Rok do piany dodałam kisiel wiśniowy z cukrem,bardzo smakuje mojej rodzince
    2 punkty
  22. moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania
    2 punkty
  23. A takie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonka ( z moich przepisów ) upiekłam wczoraj w pracy dla podopiecznych naszego domu spokojnej starości ☺️ 6 dużych blach dla mieszkańców i jedna dla pracowników . takiej ilości jeszcze nie robiłam Na raz😅 mój debiut
    1 punkt
  24. Bułki do zapiekanek 7x27 cm Chcesz zaskoczyć rodzinę domowymi zapiekankami z własnymi drożdżowymi bułkami? To przepis dla Ciebie! Pokażemy krok po kroku wykonanie drożdżowych bułek do zapiekanek. Przepis dostępny w formie filmu na kanale YouTube: https://youtu.be/Zx1UHllmWSw Składniki: 600 g mąki pszennej (typ 450) 1,5 szklanki wody 30 g drożdży prasowanych 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę cukru Wykonanie: Do miski wlewamy 0,5 szklanki letniej wody. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu wsypujemy mąkę około 550 g, oraz sól. Resztę mąki zostawiamy do podsypywania ciasta podczas wyrabiania. Wyrabiamy ręcznie około 15 min. Ciasto zrobi się gładkie i nie będzie się kleić do stolnicy. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiamy je (żeby pozbyć się powietrza). Dzielimy ciasto na trzy równe części i formujemy podłużne walce, o długości około 27 cm. Następnie rozpłaszczamy walec i dłuższe boki zawijamy do środka. Po środku gdzie ciasto się połączyło ściskamy palcem, żeby nieco skleić końcówki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub bezpośrednio na blachę wysmarowane lekko olejem roślinnym, ale tak żeby łączenie bułeczek było pod spodem. Między przerwami naszych bułek, wykładamy paski papieru do pieczenia, na wypadek ewentualnego zetknięcia się bułek podczas pieczenia. W ten sposób zapobiegniemy ich sklejeniu się ze sobą. Blaszkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Następnie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 20-25 min. Jednak czas musimy sami kontrolować, bo zależy to od piekarnika - każdy inaczej grzeje. I tu najlepiej polegać na swoim doświadczeniu z piekarnikiem. Po upieczeniu odstawiamy na kratce z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Z przepisu wychodzą 3 bułki do zapiekanek. Smacznego!
    1 punkt
  25. Jak do kawy ;). Ja tam Yerba Matę bardzo lubię.
    1 punkt
  26. Ja czasami robię z piekarnika. Nie są tak dobre, ale przynajmniej zdrowsze.
    1 punkt
  27. Nie wydaje mi sie zeby bylo cos takiego mozliwe. Ewentualnie moze nastapic odwodnienie organizmu a nie spalenie tluszczu...
    1 punkt
  28. Polędwica suszona 0,5 kg schabu oczyszczonego z błon i tłuszczu (dobrze jak jest cienki) 8 g cukru 10 g soli 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 duży listek laurowy drobniutko pokruszony zioła utrzeć w moździerzu i dodać 1/2 główki czosnku bardzo drobno pokrojonego słodka mielona papryka Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym , natrzeć cukrem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso znów umyć, osuszyć, natrzeć solą wklepując i wstawić do lodówki na 24-36 godzin w zależności jak chcemy mieć słone. Po tym czasie znów schab umyć, osuszyć i bardzo dokładnie obsypać przyprawami wklepując je. Schab włożyć do cienkiej podkolanówki, zawiązać końce i powiesić w ciepłym miejscu, koło grzejnika, nad płytą grzewczą itp. Ja suszę w odległości 1-1,5 cm od rury co. Po 4-5 dniach jest już gotowy do jedzenia. Później przechowywać w lodówce. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. Można je kroić w cieniutkie plasterki.
    1 punkt
  29. Ja się wiecznie odchudzałam do niedawna, choć nadal ćwiczę ale to dla jędrnego ciała. W każdym razie żadne diety cud nie pomagały w końcu postanowiłam jeść wszystko bo kocham jeść (nawet czasami słodycze ) ale w dużo mniejszych ilościach, do tego zaczęłam brać suplementy wspomagające i ćwiczyć 3 razy w tygodniu. Nie było tak ciężko bo jadłam wszystko co lubię :smile: i schudłam 7 kg w 5 miesięcy. A figurę mam wysportowaną więc efekt super:)
    1 punkt
  30. Upiec biszkopt na 6 jajach i przekroić. Masa serowa. 1 kg sera mielonego 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1/2 margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami ,dodając ser ,mąkę i na końcu ubitą pianę. Polewa dać do garnka po 5 łyżek margaryny,cukru,i kwaśnej śmietany oraz 2 łyżki kakao-to wszystko zagotować i ostudzić. Jedną częśc biszkopta umieścić w formie i polać polewą lejąc cieniutkim strumieniem w esy -floresy,na to dać połowę sera,znowu biszkopt ,polać go polewą tak samo i dać resztę sera. Ciasto wstawić do piekarnika na około 30 minut -180 stopni. Można zostawić troszkę polewy i popisać sernik po upieczeniu -jest bardzo smaczny . NIE MOGĘ WSTAWIĆ FOTKI ,ALE BĘDĘ PRÓBOWAŁA....pOZDRAWIAM.
    1 punkt
  31. Owoce pigwy cukier do smaku Pigwę przekręcić przez maszynkę, dodać cukier przemieszać i odstawić na 12 godzin. Następnie ponakładać do słoików i poddać pasteryzacji. Wiedziałam że pigwa posiada bardzo dużo witaminy C i jeszcze wiele innych składników a nie wiedziałam jak ją przetworzyć. Jedna koleżanka poinformowała mnie żeby plasterki dodawać do herbaty, nie byłam z tego zadowolona bo pigwa jest bardzo twarda i zaprzestałam nie biorąc pigwy pod uwagę. Parę dni temu inna koleżanka przyniosła już zrobioną pigwę w słoiczku i właśnie ten przepis podałam bo bardzo mi odpowiada. Może ktoś ma inne przepisy na pigwę? bardzo proszę podać. ina12
    1 punkt
  32. U mnie musi być: żółty ser chleb masło owoce włoszczyzna ziemniaki cebula szczypior (nawet zimą) czosnek herbata woda mineralna musztarda produkty do pieczenia ciast
    1 punkt
  33. WOW! dziewczyny rewelacyjne są Wasze wypieki, prezentują się wspaniale :D
    1 punkt
  34. Aż się głodna zrobiłam :mrgreen: Pięknie podane śniadanko Asieńko :smile:
    1 punkt
  35. biszkopt z jabłkami zanurzonymi w galaretce a na wierzchu krem z mascarpone i bitej śmietany, posypany prażonymi płatkami migdałowymi
    1 punkt
  36. pomysł na piersi: kieszonki (pieczarki, cebulka i ser żółty) albo faszerowane piersi z suszonymi pomidorami i serem fetą zapiekne w piekarniku
    1 punkt
  37. właśnie wczoraj jadłam takie musli na śniadanie - pycha :)
    1 punkt
  38. Kotlety mielone,ziemniaczki,grzybki smażone z cebulką(grzybki zebrane rano z działki)
    1 punkt
  39. Trochę wiadomości znalezionych w internecie >> może komuś się przydadzą :) Wycinek z netu Pierwsza zaleta: oszczędność czasu! Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach ? od 110 do 116 °C ? co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%! Druga zaleta: zwiększenie ilości witamin w posiłku! Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu wiąże się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku. Trzecia zaleta: intensywny smak! Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania. Zobacz i spróbuj! Czwarta zaleta: oszczędność energii! Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%. Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze. Gotowanie bezciśnieniowe szybkowar stosować można też do normalnego gotowania Szybsze gotowanie czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70% Łagodniejsze gotowanie dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze Aromatyczne gotowanie krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych Zmienne stopnie gotowania elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd. Energo-oszczędnie skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii Długowieczne i odporne ze stali szlachetnej nierdzewnej 18/10, wyposażone w wysokowartościowe uchwyty z tworzywa sztucznego Proste czyszczenie garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować Jak długo gotujemy (czas w minutach) włoszczyzna 5-6 pieczeń cielęca 15-20 kalafior cały 4-6 pieczeń wieprzowa 25-30 ziemniaki obrane 6-8 pieczeń wołowa 40-50 ziemniaki w mundurkach 8-10 gulasz 15-20 buraki 15-25 pstrąg 4-6 kukurydza w kolbach 8-10 zupa jarzynowa 4-8 fasola nie moczona 15-20 rosół z mięsem 35-40 kasza gryczana 6 zupa pomidorowa 6-8 kura 20-25 kapuśniak 15
    1 punkt
  40. milenka a co to jest ta maizena? fajne przepisy!
    1 punkt
  41. gaju102, czy masz książkę Dukana? Jeśli tak, to na str. 166-167 pisze o zupach, poleca zwłaszcza zupę-cud (z dużą ilością warzyw), jeśli nie masz książki, to postaram się skopiować ten fragment. Ja kiedyś podobną zupę robiłam, tylko bez kostek ros. i jest dobra, tylko, że wychodzi ogromna ilość. Jeśli chodzi o rosół, to na mój rozum, chudy rosół może być, skoro autor dopuszcza rosołki w kostkach, to chyba tym bardziej normalny rosół może być, na pewno lepszy niż chemia w kostkach, tylko na pewno trzeba dokładnie usunąć tłuszcz.
    1 punkt
  42. mat dawaj dolacz ,,,,, ja jutro mam 3 dzien ... o chyba czyje lekki luz powoli Dorotko ???? powiedz mi czy kostka sera i serek naturalny to nie za duzo na dzien nabialu .....boje sie ze za wolno chudne i robie cos nie tak ...po ilu dniach waga zaczela ci leciec w dol ??? kurcze ksiazka przyjdze w nnastepnym tyg ... nie wiem ...poradz cos ... pozdrawiam
    1 punkt
  43. Witam was ja anoreksji nie mam , ale mam problem z jedzeniem,obecnie ma 25 lat i myślimy z mężem o dziecku a lekarz mówi,ze mam przytyć przy 160 ważę 42-43 kg nie jest to jakoś tragicznie, ale wyniki krwi mogłam by mieć lepsze, i muszę leki zażywać,bo mimo, że okres dostaję to wszystko nie jest ok.No i tu jest problem kiedyś ważyłam 51 kg wydawało mi się, że trochę za dużo,bo brzuch mam wystający zazełammniej słodyczy jeśc takie tam zdrowe odzywianie.Potem poznałam mojegoobecnego męża i zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne po których jak wstawałam rano mnie mdliło że nie mogłam jeść i zaczęłam chudnąć,po trzech latach lekarz kazał mi tabletki odstawić, bo waga spadała z miesiąc na miesiąc , jak ważyłam 42 kilo to się przeraziłam, bo uświadomiłam sobie, że mam problem, boja popprostu węcej nie umie jeść tzn mi jest zaraz niedobrze : mięsa nie lubie, po 3 kesach robi mi sie niedobrze, nakładam sobie mało, w pracy też nie zawsze mam czas zjeść byłam w natur hause byłam na diecie 1 tydzień a by przytyć ale dostałam poniej biegunki, noi się zniechęciłam do tej diety. Mam nadzieję,ze wy rozumienie co to znaczy jak wiesz ze masz wiecej jeść a w buzi zaraz robi sie pełno i niedobrze. Czy któraś z was ma jakiś sposób aby więcej móc w siebie wepchnąć:grin: jedzenia. Ja muszę przytyć ale tonie takie łatwe :) Może są jakieś sposoby ja nppije colę aby wiecej zjeść np spagetii ale wiadomo cola nie zdrowa.zresztą efktów żadnych nie ma tzn moze są już nie waze mniej niz 42 kg, a lekarz mówi że powinnam przynajmniej 48:(
    1 punkt
  44. ;) biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia składniki kremu: 1 kost tłuszczu 1 puszka mleka słodzonego 0,5l kremowki 2 śmietanki fix 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 30 dkg bezy,czekolada wykonanie Mleko ugotować na karmel(2 godz)po ostygnięciu zmiksowac z tłuszczem (ważne- utrzeć najpierw tłuszcz a następnie dodać karmel i krótko miksować zeby nie zrobilo sie zbyt żadkie) Na upieczony biszkopt położyć krem,ułożyć bezy i na bezy resztę kremu. Ubić śmietanę z pudrem i cukrem waniliowym oraz smietanką fix,posmarować na wierzch i posypać potartą czekoladą Wstawić do lodówki i życze smacznego!!!
    1 punkt
  45. Jadłam takie danie na zabawie,na której byliśmy w piątek z mężem...te filety polane były trochę sosem czosnkowym...bardzo smaczne :grin:
    1 punkt
  46. Klosewik nie ma problemu, zorientuję się ile będzie ciasta i wtedy zadecyduję, albo duża tortownica, ewentualnie duża i mała albo użyję dużej blachy zobaczymy o wszystkim powiadomię. Pozdrawiam.
    1 punkt
  47. Przeczytajcie jak faceci robią herbatę :razz:
    1 punkt
  48. Warto spróbować też z sokiem pomarańczowym, na pewno będzie pyszne. Nabrałam ochotę na to ciacho. Dam znać, jak wyszło. Renata ;-)
    1 punkt
  49. Witam! Często piekę ten placuszek jest naprawdę pyszny! Zachęcam do wypróbowania :-D
    1 punkt
  50. Witam! Mam pytanie czy ciasto nadaje się do jedzenia zaraz po lukrowaniu :-D Miałam kiedyś podobny przepis na ciasto z herbatników, ale to ciasto jadło się po dwóch dniach , potrzebny był czas żeby herbatniki zmiękły od kremu :-D Czy w tym przypadku też tak jest :-D chociaż ze względu na śmietanę to chyba nie :-D Pozdrawiam
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.