Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Ranking


Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 26.05.2010 w Odpowiedzi

  1. 3 punkty
    Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)
  2. 2 punkty
    OMLET NA SŁODKO:2 jaja (całe)1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soliNajlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)
  3. 2 punkty
    Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D
  4. 2 punkty
    Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 jajko2-3 łyżki bułki tartej2 łyżki mąki pszennej25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!)przecier pomidorowyKostka mięsna WiniaryJarzynka Winiarysól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!
  5. 2 punkty
    "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności
  6. 2 punkty
    W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.
  7. 2 punkty
    - Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!
  8. 2 punkty
    Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)
  9. 2 punkty
    U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!
  10. 2 punkty
    Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!
  11. 2 punkty
    a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.
  12. 2 punkty
    Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:
  13. 2 punkty
    Ja tez zdecydowanie własna kompozycja przypraw plus oliwa.
  14. 2 punkty
    Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)
  15. 2 punkty
    Smoka zrobiłam na Nowy Rok do piany dodałam kisiel wiśniowy z cukrem,bardzo smakuje mojej rodzince
  16. 2 punkty
    moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania
  17. 1 punkt
    Ciasto: 5 Jajek 170 g cukru 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g mąki ziemniaczanej 30 g gorzkiego kakao 40 g masła Masa: 600 ml śmietany kremówki 30% 500 g truskawek ( mogą być mrożone ) 1 op. Żelatyny w proszku ( 9 g ) 4 łyżeczki dżemu truskawkowego 4-6 łyżek cukru ( w zależności od słodkości truskawek ) Polewa : Galaretka truskawkowa lub: 1 szkl. Soku truskawkowego lub syropu z wodą 2-3 łyżki zmiksowanych truskawek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru ( lub na smak ) Troszkę czerwonego barwnika spożywczego dla lepszego koloru Wykonanie: Ciasto : masło stopić. Białka oddzielić od żółtek . Żółtka ubić z 3/4 szkl cukru na biały krem. Białka ubić na sztywno dodając resztę cukru. Białka wymieszać z żółtkową masą. Wszystkiego pozostałe sypkie składniki ciasta wymieszać ze sobą i przesiać do jajek. Wymieszać dokładnie ale delikatnie. Na koniec wlać letnie masło i delikatnie zamieszać . Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 28 cm średnicy i piec ok. 35 min w 180'C. Wyjąc z formy i ostudzić . Masa: Truskawki zmiksować , dodać cukier do smaku . Odłożyć 2-3 łyżki do polewy. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody . Odstawić na 5-10 min. Śmietanę zmiksować na sztywno. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce ok. 20 sekund aż sie rozpuści o bedzie ciepła . Dodać do żelatyny 1-2 łyżki śmietany , rozmieszać i wlewać stopniowo do reszty śmietany , cały czas miksując . Następnie dodać koktajl truskawkowy i wymieszać łopatką wszystko. Dodać podgrzany dżem i przemieszać " niedokładnie ". Wykończenie: masę wlać do wyłożonej folią spożywczą miseczki mniej więcej 26 cm średnicy. Musi być ciut mniejsza niż średnica ciasta. Wstawić do lodówki na 1-1,5 h by trochę stężało. Ciasto przekroić na dwa placki , dolny powinien być nieco grubszy. Na spod talerza lub tacki położyć gruby blat ciasta. Wyjąc lekko stężałą masę i szybkim ruchem dłoni odwrocić z miską na ciasto , zdjąć miskę. Folie powyciagac na brzegach spod ciasta jeśli została przygnieciona , sprawdzić czy masa dobrze leży na cieście. Tak razem z folią jeszcze na wierzchu wstawić na jeszcze godzinkę do lodówki. Drugi blat ciasta pokroić na 12 kawałków jak tort. Wyjąć tort z lodówki zdjąć delikatnie folię. Dookoła kopca poustawiać obok siebie kawałki ciasta spiczasta stroną do góry . Lekko docisnąć. Powstał wulkan . Wstawić na następną godzinę do lodówki. Polewa: przygotować galaretkę truskawkową w połowie wody . Ostudzić i dobrze tężejącą wylać powoli na ciasto imitując lawę . Odstawić najlepiej na noc do lodówki. Lub: Zimny Sok lub inny płyn wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać cukier i odłożone zmiksowane truskawki, ewentualnie dodać trochę barwnika i zagotować cały czas mieszając, powstanie cos w rodzaju kiślu. Odstawić z ognia , poczekać minutę i delikatnie , zaczynajac od środka wylewać łyżka na tort, imitując lawę. Uwaga: szybko stygnie!
  18. 1 punkt
    niedawno kupiłam inny przyrząd,póki co to nawet się spisuje.
  19. 1 punkt
    Cały garnek, bo to jest podstawa do barszczu, w dodatku trochę i tak się wygotuje, co uzupełnisz objętościowo burakami.
  20. 1 punkt
    Przepis na prostą zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy w sosie śmietanowo-majonezowym. Idealnie pasuje na obiad lub kolacje jest bardzo dobra i sycąca. Zapraszam na przepis w formie filmu: https://www.youtube.com/watch?v=2euz9Q_cGWM Składniki: 800 g ziemniaków 3 kiełbasy śląskiej (około 460g) 140 g pieczarek 120 sera żółtego 180 g kukurydzy konserwowej 1 cebula Przyprawy: oregano, papryka czerwona ostra, czosnek granulowany, pieprz i sól. Składniki na sos: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy (Sarepskiej) 2 łyżki majonezu Wykonanie: Ziemniaki kroimy w plasterki, solimy i smażymy z każdej strony po 4min. Kiełbasę również kroimy w plasterki i podsmażmy razem z cebulą pokrojoną w pół krążki. Pieczarki kroimy w plasterki i smaży solimy i pieprzymy do smaku. Sos robimy mieszając w misce ze sobą śmietanę, musztardę i majonez. Naczynie żaroodporne o w średnicy około 22 cm smarujemy olejem. Na sam spód dajemy plasterki ziemniaków. Następnie warstwę kiełbasy, pieczarki i kukurydzę konserwową. Sypiemy przyprawami: oregano, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym. Wszystko oblewamy sosem. Przykrywamy następną warstwą: ziemniaków, kiełbasy, pieczarek, kukurydzy i doprawiamy. Wszystko oblewamy sosem. I znowu kiełbasa, pieczarki, kukurydza sypiemy przyprawy oblewamy sosem, a na samą górę sypiemy starty żółty ser, który posypujemy oregano i papryką ostrą. Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 50 min. Na 15 min przed końcem odkrywamy naczynie żaroodporne żeby ładnie ser się przyrumienił. Smacznego!
  21. 1 punkt
    Ma ktoś pomysły na baaardzo tanie i baaardzo smaczne potrawy? Pozdro, Krakusia
  22. 1 punkt
    Pyszne ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia. Składniki Kruche ciasto - 1 szklanka mąki - 100 g margaryny - 1 żółtko - 140 g cukru pudru Masa makowa - 0,5 kg suchego maku - 1 białko - 180 g cukru - 3 czubate łyżki kaszy manny - kilka kropel olejku migdałowy Masa serowa - 1 kg sera - 1 szklanka cukru - 150 g margaryny - 3 jajka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 opakowanie budyniu waniliowego Wykonanie Kruche ciasto - mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 190oC. Masa makowa - mak zagotować i wystudzić. Zmielić trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać. Masa serowa - ser trzykrotnie zmielić. Jajka ubić z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wystudzić. Zdjęcia ciasta dostępne tutaj
  23. 1 punkt
    Wielbiciele mielonej papryki (i słodkiej, i ostrej) nie zawsze wiedzą, jak ją dodawać do potraw. Zwykłe wsypanie papryki do zupy albo sosu na ogół nie wystarcza do tego, aby w pełni oddała swój smak. Dzieje się tak dlatego, że jej najważniejsze smakowe i zapachowe składniki oraz barwnik rozpuszczają się dobrze jedynie w tłuszczach i to rozgrzanych. Wiedzą o tym najwięksi smakosze papryki - Węgrzy. Najwłaściwszy, według Madziarów, sposób dodawania papryki do potraw wygląda następująco: po usmażeniu produktu (mięsa, warzyw) należy naczynie zdjąć z ognia i poczekać aż tłuszcz przestanie skwierczeć (jego temperatura spadnie poniżej 100 st. C). Dopiero wtedy można wsypać mieloną paprykę i dokładnie rozprowadzić w mocno ciepłym tłuszczu. Smażenie papryki powoduje jej nieodwracalne zgorzknienie. Dalsze przyrządzanie potrawy (sosu, zupy) oczywiście również wyklucza smażenie. Można ją gotować, dusić (po podlaniu małą ilością płynu). Takie postępowanie pozwala na uwolnienie z mielonej papryki całego jej cudownego aromatu, smaku i wspaniałej intensywnej czerwieni. Opisaną zasadę postępowania stosuje się np. przy gotowaniu gulaszu, bogracza, smażeniu karpia po węgiersku. We wszystkich tych potrawach dodanie papryki oznacza koniec smażenia i rozpoczęcie końcowej części przygotowania potrawy. Nie marnujmy więc tej przyprawy wsypując ją np. do zupy na talerzu. Do tego celu znacznie lepiej nadaję się chili, pieprz Cayenne lub półprodukty takie jak sos Tabasco. Życzę smacznego.
  24. 1 punkt
    Witam w smacznym gronie. :biggrin: Berneńczyki są cudowne, koniska dostojne, a kocur jak to kocur. Znalazł wygodne miejsce i łaskawie pozwolił pstryknąć sobie fotkę. Pana M. nie wypada mi chwalić, natomiast Ty na pewno nie jesteś starszą panią.
  25. 1 punkt
    Cieszę się razem z Wami, niech serduszko bije nie tylko maleństwu ale i Wam niech serducha walą ze szczęścia. :grin:
  26. 1 punkt
    Śliczne ciasta dziewczyny, aż ślinka leci :D Asieńko torciki prześliczne! :D Ja nic nie piekłam, bo byliśmy na Komunii i tam zajadaliśmy się pysznościami :biggrin:
  27. 1 punkt
    Biszkopt: 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 0,5 szkl. mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, na koniec wlać ocet. Całość rozsmarować na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok 15 min w 180°C. Po upieczeniu ostudzić. Krem: 1 cukier waniliowy 4 żółtka 70g-100 g cukru ( dodać na smak,można nawet mniej,jak kto lubi ) 50 dag serka śmietankowego mascarpone 350-400 ml śmietany kremówki 1,5 szkl. mocnej kawy (letniej ) + 3 kieliszki amaretto kilka kropel aromatu migdałowego podłużne biszkopty (zużywam przeważnie 24 sztuki) kakao gorzkie na wierzch Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Do masy żółtkowej dodawać porcjami serek , zmiksować na gładką kremową masę, wlać kilka kropel aromatu migdałowego. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć delikatnie z kremem za pomocą łopatki. Przełożenie: Na spód kładziemy biszkopt, na biszkopt wykładamy połowę kremu, na krem kładziemy biszkopty moczone w kawie z amaretto, na to pozostały krem, wyrównujemy i posypujemy grubo gorzkim kakao. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej zostawić na noc żeby tiramisu "przeszło" smakiem. Na pomysł z biszkoptem wpadłam kiedyś jak robiłam Tiramisu na urodziny dla dużej liczby gości . Łatwo się porcjonuje. Do kremu czasem dla pewnosci daje 2-3 blaty zelatyny jak na dworze jest ciepło,ponieważ boję się żeby się nie zaczęło rozpuszczać :) Ogólnie krem jest gęsty ( bez użycia żelatyny dodaję mniej śmietany tzn 350 ml ) Kremem można też przekładać podłużne biszkopty moczone w kawie, w pucharkach lub szklankach. Wyjdzie ok. 8 szklanek o pojemności 250 ml. Kilka fotek:
  28. 1 punkt
    ja niestety nie jestem w stanie dotrwać do końća wybranej przez siebie diety, zawsze ąłmię się przed zakończeniem jej, chybanie jestem stworzona do bycia na diecie teraz postanowiłam po prostu jeść mniej i więcej ćwiczyć, ograniczyć słodycze i mam nadzieję ze efekty będą dużo lepsze niż po jakiej kolwiek diecie.
  29. 1 punkt
    Na jutrzejsze walentynki zrobiłam deser Tiramisu
  30. 1 punkt
    Te pulchne ciasteczka drożdżowe - tzw. pączki, nadziewane zazwyczaj różaną konfiturą, mają w tym tygodniu "swoje święto". Tłusty czwartek, to już za kilka dni, warto więc wybrać sobie przepis już teraz. Pączkowe propozycje w jednym miejscu, zapraszam: z dodatkiem jogurtu naturalnego; - dwa przepisy - jeden z dużą ilością żółtek, a drugi z ziemniakami; - pączki z mąki wrocławskiej i z krupczatki; - szybkie w wykonaniu; - oblane lukrem i przyozdobione smażoną skórką z pomarańczy; - tradycyjne pączki smażone na margarynie Palma i obsypane cukrem pudrem; - trochę pracochłonne, ale pyszne; - pączki z dodatkiem smalcu; - pączki z dodatkiem rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej; - pączki z dodatkiem rumu, wanilii i otartej skórki z pomarańczy; http://www.smaczny.pl/forum/topic/5985-paczki-z-ziemniakow/ - pączki z ziemniaków; http://www.smaczny.pl/forum/topic/1906-paczki-z-lodowki/ - ciasto odpoczywa w lodówce, a gdy zacznie rosnąć formujemy z niego pączki; http://www.smaczny.pl/forum/topic/3592-paczki-ptysiowe/ - pączki wiedeńskie polane lukrem; http://www.smaczny.pl/forum/topic/4104-paczki-ptysiowe/ - pączki polane pysznym czekoladowym sosem; http://www.smaczny.pl/forum/topic/4500-paczki-francuskie/ - pączki z dodatkiem białego chudego twarogu; http://www.smaczny.pl/forum/topic/1991-holenderskie-paczki-ryzowe/ - pączki z dodatkiem orzechów włoskich, kandyzowanych wiśni i rumu; http://www.smaczny.pl/forum/topic/59-szybkie-paczki/ z dodatkiem waniliowych serków homogenizowanych; http://www.smaczny.pl/forum/topic/8709-serowe-pileczki/ bardzo apetyczne mini pączki; http://www.smaczny.pl/forum/topic/5938-paczuszki-szybkie-ale-dobre/ - pączuszki szybkie i dobre; http://www.smaczny.pl/forum/topic/4136-paczki-blyskawiczne/ - pączki z serkiem homogenizowanym, kładzione łyżką na rozgrzany tłuszcz; http://www.smaczny.pl/forum/topic/3695-paczki-z-ciasta-twarogowego/ -zamiast drożdży - proszek do pieczenia; http://www.smaczny.pl/forum/topic/7177-moje-oponki/ - wersja bez cukru; http://www.smaczny.pl/forum/topic/2508-oponki-mojej-mamy/ - oponki ze zmielonym twarogiem; http://www.smaczny.pl/forum/topic/317-oponki/ i http://www.smaczny.pl/forum/topic/317-oponki/ - wałkowane ciasto, wykrawane i na rozgrzany tłuszcz dawane; http://www.smaczny.pl/forum/topic/1774-serowe-oponki/ - z dodatkiem masła roślinnego; http://www.smaczny.pl/forum/topic/1768-oponki-dunaty/ - oponki z dodatkiem ciepłej wody; http://www.smaczny.pl/forum/topic/4273-faworkioponki-z-serkiem/ - super delikatne; http://www.smaczny.pl/forum/topic/7504-faworki/ - najlepsze na świecie - z niewielką ilością octu; http://www.smaczny.pl/forum/topic/1886-faworki/ - sprawdzony przepis na faworki; http://www.smaczny.pl/forum/topic/5978-najszybsze-faworki-lejkowce/ - faworki z dodatkiem cynamonu; http://www.smaczny.pl/forum/topic/3316-chrusciki/ - wychodzą mięciutkie; http://www.smaczny.pl/forum/topic/7806-chrusciki/ - bardzo dokładny przepis ze zdjęciami; http://www.smaczny.pl/forum/topic/7506-chrust/ - kruchy i bardzo dobry; http://www.smaczny.pl/forum/topic/8423-chrusty-drozdzowe/ chruściki z dodatkiem drożdży. http://www.smaczny.pl/forum/topic/7494-tlusty-czwartek/ - smacznego :grin:
  31. 1 punkt
    WoW! Dużooo... i pięknie wyglądają :)
  32. 1 punkt
    Oto pyszny deserek - torcik na upalne dni i nie tylko. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, bardzo smaczny i niezbyt kaloryczny :grin: - mniej lub bardziej - w zależności od wersji :) TĘCZOWE PTASIE MLECZKO Potrzebujemy: 3 dowolne róznokolorowe galaretki (ja użyłam niebieskiej, agrestowej i truskawkowej) 3 małe serki homogenizowane waniliowe (użyłam Danio, ale każdy inny się nada) 370 ml śmietanki 30% Śmietan fix kilka kostek czekolady mlecznej do starcia i posypania wierzchu Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 i 1/2 szklance wody. Do wystudzonych, ale jeszcze nie skrzepniętych galaretek dodajemy po 1 kubeczku serka i mieszając rozpuszczamy go w galaretkach. Następnie płynne galaretki wstawiamy na parę minut do lodówki - do stanu, gdy zacznie krzepnąć - każdą pojedynczo, w odstępach co kilka minut. Gdy pierwsza z galaretek zacznie krzepnąć wyjmujemy ją i miksujemy mikserem do uzyskania lekkiej puszystości. Myślę, że nie jest to tak naprawdę konieczne, ale powoduje, że galaretki nabierają pysznej piankowej konsystencji. Wylewamy pierwsza warstwę do małej okrągłej tortownicy i czekamy kilka minut aż zastygnie. Następnie procedurę powtarzamy z drugą i trzecia galaretką. Gdy ostatnia warstwa zastygnie - ubić śmietankę ze śmietan - fixem, wyłożyć na galaretki i całośc posypać czekoladą. Można zamiast śmietanki na wierzch poukładać owoce - np. brzoskwinie z puszki i zalać to samą galaretką. Pomysłów na ostatnią warstwę może być wiele. Proponuje równnież dosłodzić galaretki cukrem pudrem w czasie miksowania - ale to oczywiście zależy od tego co kto lubi:-). Polecam bo ciacho naprawdę pyszne, niedrogie, a dzieci...:grin:)))))))))))))))))))))) Wkrótce wkleję zdjęcia, bo większośc z nas to wzrokowcy :shock:
  33. 1 punkt
    Yyyy... może: :arrow: słonecznik (ale taki do łuskania, żeby tak łatwo nie było ;-) najlepszy jest dla mnie ten z przyprawami :mrgreen:); :arrow: pestki dyni; :arrow: orzechy (włoskie, laskowe); :arrow: całe migdały; :arrow: rodzynki, żurawina, suszone śliwki; :arrow: suszone (chipsy bananowe, jabłkowe) lub świeże (obrane i pokrojone w kawałki) owoce (np. jabłka, cząstki pomarańczy, mandarynek, winogrona oraz owoce sezonowe: truskawki, maliny, jagody) lub warzywa (np. marchewki); :arrow: wafle ryżowe. Oczywiście wszystko z umiarem ;-)
  34. 1 punkt
    Składniki: Biszkopt - ja miałam upieczony z 5 jaj. Masa: 5 wafelków grześki bez czekolady, 30 dag (20 szt) cukierków michałków, 2 słodkie śmietany kremówki 30% (ja użyłam 2 kubeczki po 330 ml każdy) Masa: grześki i michałki kroimy na małe kostki, następnie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno (ja dodaję zawsze odrobinę żelatyny). Kiedy już będzie ubita, wsypujemy grześki i michałki i mieszamy ze śmietaną. Całą masę wykładamy na wystygnięty biszkopt, można jeszcze na górze posypać kakao lub oblac polewą. Schłodzic.
  35. 1 punkt
    Witam:) chciałabym podpytać bardziej doświadczonych kucharzy, czy mają może jakąś sprawdzoną oliwę z oliwek?? Szykuje włoską kolację, m.in pomidory z mozarella i nie chciałabym popsuć smaku:) ja osobiście próbowałam różne - jak dla mnie wszystkie się bardzo różniły, ogólnie żadna nie podpasowała mi zupełnie, być może po prostu nie jestem jej fanką a może trafiłam na nieodpowiednią. Liczę na podpowiedzi:)
  36. 1 punkt
    Może ktoś się skusi, a warto. Na zachętę fotki. Polecam.
  37. 1 punkt
    Ja czasem robię masełko czosnkowe z dodatkiem łyżki przecieru pomidorowego i rożnych przypraw. Jest to doskonała rzecz do tostów czy innych kruchych przekąsek na imprezy. U mnie zawsze znika w mgnieniu oka. Ciekawa jestem jakby smakowało gdyby dołożyć do niego żółtego sera :)
  38. 1 punkt
    Ja dziś też wreszcie zrobiłam-zwinęłam jak roladę i posmarowałam przesmażonymi pieczarkami,pokroiłam w plastry i...wyszło extra,choć jak dla mnie 3 łyżki cukru to zbyt dużo jak na ciasto wytrawne no ale odkąd nie palę to moje kubki smakowe wariują. :wink: Samo ciasto jest tak fajne,że spokojnie bez dodatków by mi smakowało.
  39. 1 punkt
    Moje też już "historyczne" pierniczki.Tuż po wyjęciu z pieca.Ale wyrosły!
  40. 1 punkt
    Mi najlepiej wychodzi taki (w instrukcji jako "Chleb szybki"). Polecam na początek. - 400 ml wody/mleka/jogurtu/kefiru/mieszanki tychże - 2 małe miarki soli - 1,5 dużej miarki cukru - 2,5 dużej miarki mleka w proszku - 2 duże miarki oleju - 640 gram mąki pszennej (ew. 400 pszennej/240 żytniej lub razowej) - 35-40 gram drożdży zwykłych (świeżych) Często dodaje także 3/4 szklanki łuskanego słonecznika. Program numer 5 (przy tym programie nie ustawia się wagi). Chleb ma 1kg (większy już by się nie zmieścił w pojemniku) - czasami jeszcze po zakończeniu programu włączam na 10 minut samo pieczenie (program 14). Ten chleb zawsze dobrze wyrasta, czego niestety nie mogę powiedzieć o bardziej "skomplikowanych" chlebach pieczonych na dłuższych programach. Ich smak zawsze jest dobry, są dopieczone, jednak nie zawsze ładnie wyrastają. Natomiast w mojej instrukcji (tej z przepisami) są zwykle 3 opcje wagi podane. Jednak mając przepis na 1kg zwykle wystarczy dodać połowę więcej składników aby upiec chleb 1,5kg (tak przynajmniej wygląda to w tych przepisach z instrukcji).
  41. 1 punkt
    JAJECZNICA Z KRABEM faza proteiny 6 jajek sól, pieprz 100g kraba 2 średnie szalotki (cebulki) W misce rozbić jajka z przyprawą.Mięsko zkraba starannie odsączyć. Cebulkę pokroić na paski i podsmażyć. Podsmażyć mięsko kraba aby się przyrumieniło i wymieszać z jajkami. Całość podgrzewać wg uznania.
  42. 1 punkt
    grzańca z żółtkami jeszcze nie piłem. w knajpach też takie trudno dostać. najczęściej przygrzewają wino z sokiem i przyprawami i tyle:/ muszę spróbować...
  43. 1 punkt
    Schudłaś 11 i chcesz jeszcze 12 czyli razem 23? Nie przesadzasz? Martwie sie czy Ciebie po tym coś zostanie????
  44. 1 punkt
    Liljanko powiem szczerze,ze nie cwicze . Chociaz z drugiej strony przy 2 dzieci chyba wystarczająco sie nagimnastykuje :) dzis wypilam 2 kawy ( w tym jedna z mlekiem) sałatke z pomidora, papryki, cebuli, sałaty ,ogorka . Przyprawilam to octem winnym , pieprzem i odrobiną soli .Do tego zjadlam kawałek grillowanego kurczaka Pozniej kawałek gotowanego mięsa wołowego z musztardą a na kolacje zjadlam jogurt z otrębami Trzymam za Ciebie kciuki !
  45. 1 punkt
    Zastanawiam sie dlaczego zarzucasz mi kłamstwo? Co miałabym zyskać pisząc nieprawde. Zawsze tak miałam,ze chudlam bardzo szybko zaczynając diete . a te pierwsze kg. , jasne ze w częsci to woda ale poczytaj sobie jakie działaie mają czyste białka : -czystosc protein zmniejsza ich kaloryczność, -przyswajanie białek pociąga duże zuzycie kalorii -białka zmniejszają apetyt, -białka przeciwdziałają obrzękom i zatrzymywaniu wody -białka zwiększają odpornośc organizmu -czyste białka pozwalają schudnąć bez utraty masy mieśniowej i bez zwiotczenia skóry, a ta dieta jednak rozni się od diety south beach Nikogo nie namawiam do robienia tej diety, jesli ktos jest chętny to bardzo prosze.
  46. 1 punkt
    Bułki z parówką przystawka na małe party lub urodziny dziecka Składniki • 5 dag drożdży • 2 jajka • 0,5 dl. oleju (50ml) • 1 łyżeczka soli • 2 dl.mleka (200 ml) • 2 łyżki cukru • 0,5 kg mąki przygotowanie Z drożdży ,mleka , oleju ,soli ,cukru i mąki zarabiamy ciasto ,formujemy bułki nadziewamy parówką (można tez posmarować środek bułki sosem do pizzy )., zostawiamy do wyrośnięcia pieczemy w temp.170 *C ok 10 min ,
  47. 1 punkt
    O! ciasto cytrynka zapowiada się że też będzie pyszna. Apsik mam pytanie ile ma być soku z cytryn? domyślam się że pół szklanki ale nie mam pewności.
  48. 1 punkt
    Twoja waga jest jak najbardziej ok i uważam że w Twoim wieku nie powinno się stosowac jakis drakońskich diet, jeśli nie lubisz warzyw to polecam spacer z psem lub ze znajomymi...a tak ogólnie to się kontrolować i tyle, pozdrawiam
  49. 1 punkt
    1 kg mąki 0,5 l wody gorącej i 4 łyżki oleju.Wszystko zagnieść i robic pierodi-przepis jest sprawdzony polecam
  50. 1 punkt
    upiec biszkopt z 5 jaj Rozdrobnic w kostke puszke brzoskwin i rozłozyc na biszkopcie.Sok z puszki uzupełnic do 3 szklanek....wodą i na tym ugotowac budyn uzywając na trzy szklanki soku 3 budynie wanil<osłodzic do smaku>i gorący budyn wylac na owoce i dokladnie wyrownac.Bierzemy do miski 20 dag kokosu,1 kostke masla,2 jajkai szklanke cukru ,mieszamy rękami i rozkładamy na masie cos w rodzaju posypki.Wkładamy do piekarnika i zapiekamy tylko gore,jesli masz zwykly piekarnik to podloz drugą blaszke od spodu i tez sie fajnie zapiecze.gore zapiekamy az bedzie złota.Ciasto jest pyszne....lekkie i dobre.Zamiast brzoskwin mozemy uzyc roznych owocow.Z samymi jabłkami tez bardzo dobrze smakuje.Kroimy dopiero gdy ostygnie....smacznego!!!


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.