Skocz do zawartości

Ranking


Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 26.05.2010 w Odpowiedzi

  1. 3 punkty
    Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)
  2. 2 punkty
    OMLET NA SŁODKO:2 jaja (całe)1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soliNajlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)
  3. 2 punkty
    Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D
  4. 2 punkty
    Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 jajko2-3 łyżki bułki tartej2 łyżki mąki pszennej25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!)przecier pomidorowyKostka mięsna WiniaryJarzynka Winiarysól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!
  5. 2 punkty
    "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności
  6. 2 punkty
    W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.
  7. 2 punkty
    - Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!
  8. 2 punkty
    Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)
  9. 2 punkty
    U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!
  10. 2 punkty
    Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!
  11. 2 punkty
    a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.
  12. 2 punkty
    Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:
  13. 2 punkty
    Ja tez zdecydowanie własna kompozycja przypraw plus oliwa.
  14. 2 punkty
    Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)
  15. 2 punkty
    Smoka zrobiłam na Nowy Rok do piany dodałam kisiel wiśniowy z cukrem,bardzo smakuje mojej rodzince
  16. 2 punkty
    moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania
  17. 1 punkt
    Wspaniały przysmak na babskie spotkanie - ajerkoniak czyli likier jajeczny Składniki 4 żółtka 300 ml mleczka zagęszczonego pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka wódki Żółtka ucieramy dodając partiami cukier puder, następnie dodajemy cukier waniliowy i miksujemy na dość dużych obrotach aż uzyskamy puszystą masę. (ok 5-7 min). Jak masa jest już odpowiednio puszysta zmniejszamy obroty na minimum i dodajemy mleczko zagęszczone, miksujemy jeszcze przez chwilkę. Następnie delikatnie mieszając łyżką dodajemy wódkę Ajerkoniak przechowywać w lodówce :smile: Aby obejrzeć przygotowanie zapraszam na film : http://youtu.be/IwY5JY199xc
  18. 1 punkt
    Też nie słyszałam o tej diecie, ale uwielbiam olej lniany i tylko jego używam do smażenia, ale najlepszy jest taki z lodó∑ki, tłoczony na zimno... wtedy zachowuje wszystkie wartości odżywcze i jest mega zdrowy... tylko, że nie można go dawać do smażenia, a jedynie do sałatek, twarożków, ja daje zamiast masła na kanapki
  19. 1 punkt
    Pyszny chlebek z chrupiącą skórką. Składniki:200 g mąki żytniej typ 2000300 g mąki pszennej razowej typ 750100 g mąki pszennej tortowej500 ml wody przegotowanej100 g otrębów lub słonecznika2 płaskie łyżeczki soli1 łyżeczka cukru40 g drożdży prasowanych1 łyżkę oleju
  20. 1 punkt
    Witaj ,hodowałam kaczki i wiele lat żelazkiem przygrzewałam ,brrr monotonne i ciężkie,ale dostałam super poradę ,kaczkę w worek foliowy ,szczelny ,oby piór nie zmoczyć,wsadzić do pojemnika /wiadro garnek ,coś głębokiego ,polewać wrzątkiem i przykryć szczelnie na 20 minut ,same piersi starczy i 10 minut ,aby skóry nie sparzyć,potem same wychodzą ,wystarczy nożem z delikatną piłką" pod włos" wyskrobać,a nawet pęsetą szybko i lekko wyjdą .Pozdrawiam serdecznie :)
  21. 1 punkt
    Ta propozycja jest idealnym rozwiązaniem dla miłośników wszelkiego rodzaju jabłeczników i szarlotek ale nie zawsze chce się im je piec. Ciasto wyrabia się naprawdę szybko, czas pieczenia również jest krótki a zapach cynamonu rozchodzący się po domu czy smak jabłek odkrywany w zwykłej muffince - bezcenne :) Składniki - 3 jabłka - 1 jajko - 1,5 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g rodzynek - 2 łyżki masła - 0,5 łyżeczki cynamonu - cukier puder Wykonanie Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon połączyć i wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na cząstki i zblenderować na gładką masę. Do jabłek dodać wystudzone masło, jajko i suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do papierowych foremek lub na blachę do muffinek. Piec ok.25 – 30 minut w temperaturze 200OC. Po upieczeniu muffinki ostudzić i posypać cukrem pudrem. Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj
  22. 1 punkt
    Witam Przepis i wykonanie w wersji video szachownicy biszkoptowo serowej, jest pyszna a do tego ładnie się prezentuje na stole. Zapraszam :smile: https://www.youtube.com/watch?v=a0mJHJIO0lA Przepis: BISZKOPT : 4 duże jajka 3/4 szkl. cukru budyń waniliowy 1 szkl. mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao MASA TWAROGOWA: kostka margaryny 1 kg mielonego twarogu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 4 jajka 1/2 szkl. rodzynek sok z połowy cytryny ewentualnie polewa czekoladowa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy 4 łyżki wody, żółtka, kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Ciasto wlewamy do blachy i pieczemy ok. 20 min w temp 180 stopni C. Studzimy i kroimy na 8 pasków. Masa: margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy twaróg i mąkę. Miksujemy, następnie wrzucamy rodzynki i mieszamy. Z białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą twargową i wlewamy sok z cytryny. W blaszce układamy 4 paski biszkoptu, zachowując ok 2cm odległości. Przerwy wypełniamy połową masy twarogowej. Masę przykrywamy pozostałymi paskami biszkoptu, a wolne miejsca wypełniamy resztą masy. Ciasto pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Ewentualnie delorujemy polewą czekoladową.
  23. 1 punkt
    Zupa pieczarkowa i naleśniki :)
  24. 1 punkt
    Przepis pochodzi z cincin. Buleczki przepyszne, popijane mlekiem mniam... Ja robilam bez rozczynu, czyli wszystkie sypkie skladniki wrzucilam do miski dodalam plynne i wyrobilam ciasto, oryginalny przepis : 1/2 szkl mleka 3 łyżki wody 1 duże jajko 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 2 1/4 szkl mąki 3 łyżki cukru 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 1/3 szkl cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki roztopionego masła Drożdże rozpuścić w wodzie i odrobinie mleka, wymieszanej z 1 łyżką mąki i 1 lyżką cukru. Odstawić na kwadrans. Resztę mąki wymieszać z solą. Wyrobić ciasto, dodając do mąki resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i na koniec roztopione masło. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok.1 godz. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wymieszać cukier z cynamonem. Wlać rozpuszczone masło do małej miseczki. Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na wysypany mąką blat. Lekko wyrobić. Podzielić na ok. 18-20 równych części, z których uformować małe kule. Zanurzać każdą kulę w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczać ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem. Układać w jednej warstwie w tortownicy, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni (ale mogą się trochę stykać, jak urosną - połączą się, mimo to po upieczeniu będą się bardzo łatwo oddzielać) . Zostawić do ponownego rośnięcia na ok.30 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 min.
  25. 1 punkt
    Połączenie biszkoptu i kremu malinowego - wspaniały smak!! Składniki: 40 dag malin ( ewentualnie jedno opakowanie mrożonych owoców)8 żółtek4 białka23 dag cukru8 dag mąki pszennej2 dag mąki ziemniaczanej50 dag śmietany kremówki (36%) Przygotowanie: Jeżeli używamy mrożonych malin, należy je wyjąć odpowiednio wcześniej aby się rozmroziły. Jeżeli mamy świeże owoce, trzeba je umyć i odstawić ( na sitku lub durszlaku) do odsączenia. 8 żółtek i 5 dag cukru utrzeć mikserem na puszystą masę ( miksować należy ok. 10 minut). Następnie 4 białka i 5 dag cukru ubić na sztywna pianę ( ok. 5-7 minut). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać ze sobą. Do białek dodać masę z żółtek i dokładnie wymieszać, następnie dorzucić mąki i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą. Na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wyrównać jego powierzchnie (najlepiej szerokim nożem). Piec w piekarniku około 8-10 minut w temperaturze 220 stopni. Kiedy biszkopt się upiecze, wyłożyć go na ściereczkę posypaną 3 dag cukru (najlepiej delikatnie przełożyć ciasto do góry nogami na ściereczkę i potem zdjąć papier na którym go piekliśmy). Następnie biszkopt przykryć mocno zwilżoną ściereczką i odstawić do wystygnięcia (ściereczka powinna być naprawdę wilgotna, aby ciasto nabrało elastyczności i nie było za suche). Kremówkę i 10 dag cukru ubić mikserem na sztywną masę. Część masy przełożyć do szprycy do dekoracji. Maliny rozgnieść widelcem ( zostawić ok.10 sztuk do przybrania), dodać do bitej śmietany i wymieszać. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na biszkopcie i zwinąć go w roladę (przy tej operacji ciasto może gdzieniegdzie popękać, jednak nie należy się tym przejmować, roladę trzeba zwinąć zdecydowanie, ale nie za ciasno). Następnie udekorować rozetkami bitej śmietany i malinami. Przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki, ponieważ schłodzone ciasto lepiej smakuje. Źródło: http://jestsmak.blogspot.com/2013/02/rolada-malinowa.html
  26. 1 punkt
    wspaniały przepis :) a co najwazniejsze smakowało innym. polecam przepis wszystkim którzy uczą lub zaczynaja sie uczyć gotować (jak ja) - prosty i bardzo dobry sosik :)
  27. 1 punkt
    Składniki: 5 jajek 200 g brązowego cukru 10 - 20g przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki cynamonu 5 g amoniaku do ciast 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka rumu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej (ewen. jeszcze kilka suszonych fig i garść rodzynek) 300 g mielonych orzechów 200 g mielonych migdałów Dodatkowo: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej Okrągłe opłatki do pieczenia ciastek (średnica 7 cm) Wykonanie: Kandyzowane skórki i ewent. dodatkowe bakalie drobniutko posiekać. Jajka ubić z cukrem na gęsty krem. Dodać przeprawę do piernika, amoniak, cynamon, sok z cytryny, rum i bakalie,dobrze wymieszać. Orzechy wymieszać z migdałami i wsypywać stopniowo do masy jajecznej. Otrzymana masa powinna być gęsta. Masę nakładać grubo na opłatki, ok. 2 kopiaste łyżeczki, zwilżonym ( wodą ) nożem nadać piernikom ładny kształt. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do "odpoczęcia" na co najmniej 6 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie piec ciastka w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C ok. 18 min. do uzyskania jasnego brązowego koloru (nie piec dłużej bo będą twarde). Upieczone pierniczki odstawić do ostygnięcia. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzchnią stroną maczać pierniki w czekoladzie, odłożyć do zastygnięcia. Na każdym pierniczku można też położyć obrane ze skórki połówki migdałów. Pierniki Elizy są miękkie i wilgotne w środku. Polecam serdecznie. Smacznego ! Pierniki można przygotować np. rano i wieczorem popiec lub odwrotnie, przygotować wieczorem i zostawić na noc, a upiec rano. Kiedy czekolada zaschnie pierniki spakować do puszek. Z tej porcji wyjdzie ok. 22-25 pierników. Jeśli opłatki będą mniejsze otrzymamy automatycznie więcej ciastek. Jeśli nie mamy opłatków można kłaść bezpośrednio na papier do pieczenia małe kopczyki ciasta i lekko spłaszczyć. Skórek kandyzowanych można użyć więcej ( po 100 g ) i przyprawy do piernika lepiej 20g, wtedy pierniki smakują jeszcze lepiej ! :)
  28. 1 punkt
  29. 1 punkt
    Pyszna wilgotna babka.Nie wiem gdzie się tu dodaje przepisy,dlatego wpisałam na forum. :happy:
  30. 1 punkt
    rosół musi się długo gotowac, min. 3 godziny na wolnym ogniu a co do przypraw to może kostki rosołowej bym nie dodał ale odrobinę vegety to mi się zdarza dorzucic
  31. 1 punkt
    Ja mam problem z płatkami, bo często są za słodkie i mają jakiś twarde kawałki i boję się, że zęby połamię :) Wolę kupować owsiankę i uzupełniać ją swoimi dodatkami - rodzynki, orzechy, sok jakiś. Te Cripsy mnie zaciekawiły. Jabłka jem czasem i buraki, bo za normalnymi nie przepadam. Muszę spróbować dorzucić do owsianeczki mej :grin:
  32. 1 punkt
    do baraniny sugerowałbym marynatę na bazie octu, baranina nie będzie wtedy twarda i pozbędziemy się 'charakterystycznego' dla tego mięsa zapachu, marynuj min 12h
  33. 1 punkt
    Polecam krem sułtański prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. 1 ? szklanki śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 5 dag rodzynków 8 bez Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić, osuszyć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połowę wymieszać z częścią rodzynków. Do drugiej połowy śmietany dodać kakao. Na dnie każdego naczynia ułożyć bezę, wyłożyć śmietankę z rodzynkami. Na to wyłożyć śmietanę z kakao. Wierzch deseru udekorować według uznania.
  34. 1 punkt
    Trochę wiadomości znalezionych w internecie >> może komuś się przydadzą :) Wycinek z netu Pierwsza zaleta: oszczędność czasu! Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach ? od 110 do 116 °C ? co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%! Druga zaleta: zwiększenie ilości witamin w posiłku! Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu wiąże się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku. Trzecia zaleta: intensywny smak! Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania. Zobacz i spróbuj! Czwarta zaleta: oszczędność energii! Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%. Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze. Gotowanie bezciśnieniowe szybkowar stosować można też do normalnego gotowania Szybsze gotowanie czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70% Łagodniejsze gotowanie dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze Aromatyczne gotowanie krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych Zmienne stopnie gotowania elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd. Energo-oszczędnie skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii Długowieczne i odporne ze stali szlachetnej nierdzewnej 18/10, wyposażone w wysokowartościowe uchwyty z tworzywa sztucznego Proste czyszczenie garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować Jak długo gotujemy (czas w minutach) włoszczyzna 5-6 pieczeń cielęca 15-20 kalafior cały 4-6 pieczeń wieprzowa 25-30 ziemniaki obrane 6-8 pieczeń wołowa 40-50 ziemniaki w mundurkach 8-10 gulasz 15-20 buraki 15-25 pstrąg 4-6 kukurydza w kolbach 8-10 zupa jarzynowa 4-8 fasola nie moczona 15-20 rosół z mięsem 35-40 kasza gryczana 6 zupa pomidorowa 6-8 kura 20-25 kapuśniak 15
  35. 1 punkt
  36. 1 punkt
    przepis zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz "słodki świat" jest super :) ciasto: 2 jajka 40g cukru 60g mąki masa: 1kg bananów 3 żółtka 3 białka 1,5 kostki masła 1 szkl cukru pudru 3 opakowania galaretki- cytrynowa, pomarańczowa i wiśniowa jajka ubić na puszysty krem.wmieszać mąkę, przelać do formy natłuszczonej oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C aż ciasto będzie gotowe. wyjąć zostawić do wystudzenia. ( ja zamiast tego ciasta zawsze robie biszkopt z 4 jajek) przygotować mase. Masło utrzeć z żółtkami , dodać cukier i cały czas ucierająć stopniowo dodawać banany pokrojone w plasterki, zostawić 1 do dekoracji. Galaretkę cytrynowa rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Tężącą dodać to masy bananowej. Zmiksować. Wylać na biszkopt. Odstawić do lodówki. Galaterkę wiśniowa rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną piane i dodać tężącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masa bananową. odstawić na chwilkę aż masa stężeje i wylać na masa bananową. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Ułożyć na pianie plasterki banana i zalać galaretką pomarańczową. przepis na ciasto jest na tortownicę 26cm :)
  37. 1 punkt
    A ja sama robię mieszanki z ziół. Swego czasu pospisywałam składy mieszanek przeznaczonych do różnych potraw i teraz korzystam sobie z tych przepisów. Wolę ten sposób, bo nie ufam gotowcom, a poza tym mieszanki własnej produkcji nie zawierają glutaminianu sodu, który jest podobno szkodliwy.
  38. 1 punkt
    Smok wawelski upieczony... bajeczny :grin: Z bakalii dałam tylko orzechy ziemne w karmelu a do piany dodałam wiórki kokosowe. Krem jak w przepisie ale z dodatkiem prażonego na słodko słonecznika i gorzkiej czekolady oraz sypkiego kakao instant i winiaku dla przełamania słodyczy. Efekt - REWELACJA!!! Polecam wszytskim :)
  39. 1 punkt
    Witaj Agusia śliczny torcik gratulacje
  40. 1 punkt
    Bardzo ciekawy przepis muszę go wyprobować lubię pasztety , a ten jeszcze niedrogi ;)
  41. 1 punkt
    Moja szwagierka chciała zrobić mężowi niespodziankę - do popołudniowej kawki podać sernik. Szybko zabrała się do roboty: miksowała, mieszała, dodawała składniki i siup na blaszkę i do piekarnika. Aż jej się oczy śmiały, że taki żółciutki, a jak mąż się ucieszy! Zabrała sie do zmywania i...zorientowała się że sernik owszem jest ale bez sera, bo ten w misce sobie stoi, na stole...
  42. 1 punkt
    Dorotko gratulacje!!! 11 kg? No to pieknie!
  43. 1 punkt
  44. 1 punkt
    Klamerko jakbyś chciała zrobić blok biały to znalazłam na innej stronie internetowej proszę bardzo. http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis29302.html
  45. 1 punkt
    Przepis ten znalazłam w jednej z czasopism. Bardzo mnie zainteresował. Dzisiaj wykonałam go ponownie. A oto przepis: Ciasto: 15 dkg sera białego 6 łyżek mleka 6 łyżek oleju 2 szklanki mąki mały proszek do pieczenia - 15g Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 :grin: łyżek oleju, szczyptę soli. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany. Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną. Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubośc 5 cm każdy. Masa mięsna: 1 cebula 15 dkg sera żółtego goudy pół pęczka natki pietruszki 1 białko 60 dkg mięsa mielonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić. Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić. Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut. Smacznego!!! Podałam do tego torcika sos czosnkowy z przepisu Doruni, ale można też jeść go z ketchupem. Mniam, mniam !!!! :razz: :shock: :grin:
  46. 1 punkt
    Mają,mają-i to i to się je! Pozdrowionka w niedzielny poranek!
  47. 1 punkt
    moge podać linki do artykułów które pisałem, ale na priv bo nie wiem czy tutaj wolno.
  48. 1 punkt
    Placek owocowy. =========== * kostka margaryny *1,5 szklanki cukru *6 jaj *1/2 kg mąki *1/2 szklanki mleka *2 łyżeczki proszku do pieczenia *owoce Kostkę margaryny ucieramy z cukrem i 6 jajami(wbijac pojedyńczo). Wsypujemy mąkę,wlewamy mleko,dodajemy proszek.Wszystko dodajemy stopniowo i cały czas mieszamy. Wykładamy na posmarowaną blachę,na wierzch układamy owoce. Pieczemy w temperaturze 180C około 1 godz. Ten placek ma najważniejsza zaletę:jest szybki i można go upiec,gdy nagle zjawią się goście. Podajemy jeszcze ciepły i smakuje wybornie. Ostatnio dodałam na wierzch kruszonkę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem,lub troche polukrować.
  49. 1 punkt
    Kochane forumowiczki. Jak można przejść na dietę skoro tu tyle smakowitych przepisów?? :D Niestety nie wszyscy mają silną wolę......Ja np. nie potrafię się oprzeć pysznym ciastom domowym, a że moja rodzinka też za nimi przepada to je piekę :D Pozdrawiam
  50. 1 punkt
    Dodatkowo nie stosuj soli ani żadnych innych przypraw (oprócz soku z cytryny) Jeżeli nie lubisz szpinaku możesz go zastapić sałatą lub gotowana kapusta pekińską obiad i kolację możesz jeść zamiennie ale tylko w ramach tego samego dnia nawet żucie gumy przerywa kurację. A teraz opinia dietetyka dr inż Małgorzaty Drywień dieta powoduje utratę wagi bo jest niskokaloryczna ok 700 kcal energia pochodzi głównie z białek a więc jest dużym obciążeniem dla nerek stąd to ostrzeżenie o częstotliwości. To w dużym skrócie. A teraz z własnego doświadczenia stosowałam dwa lub 3 razy. Owszem ubywało mi ok 2 kg i naturalnie wracało chociaż gdyby miało sie silna wolę aby już nie wracać np do jedzenia chleba i ziemniaków i zasadniczo ograniczyć węglowodany to kto wie (ale nie byłabym wówczas wiernym czytelnikim tego forum :) Za pierwszym razem byłam ortodoksem i stosowałam dokładnie według zaleceń i nie ukrywam że było to okropne do zniesienia, bezsmakowe gumisie. Za kolejnym razem walnęłam się w głowę i przyponmiałam sobie że jestem technologiem żywności i tak na prawdę to ściema, przygotowywanie potraw bez soli powoduje że woda nie jest zatrzymywana w i stąd spektakularny ubytek wagi, zaczęłam używać przypraw koperku trochę majonezu na jajka na twardo bo przecież i jajka i olej nie są zakazane. Zamiast gumisia czyli plastra wołowiny z patelni zemlęłam dobrą wołowinę i porobiłam paczuszki po 200 g, zawijałam je w filię i piekłam w rozgrzanym piekarniku, tak samo z rybą też w folii posypana koperkiem i pokropioną cytryną. Niestety ze szpinakiem nic mi się nie udało wykombinować może czosnek ale problem zapachu. Musze przyznać, że nawet praca nie była problemem przygotowywałam porcje wieczorem i zamieniałam kolejność w ramach dnia tak aby dania ciepłe były po południu. Na pewno trzeba dużo pić 12 szklanek zielonej herbaty lub 2 l wody mineralnej bo spalanie tkanki tłuszczowej powoduje uwalnianie toksyn i to może powodować bóle głowy, no i przepłukiwanie nerek. Może dla kogoś to też będzie istotne ale ja zawsze zaczynałam we wtorek bo wówczas mogłam bez problemu i nie naruszania diety wykombinować bezmięsny piątek. Pozdrawiam i życzę wytrwałlości


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.