Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

A ja regularnie ciasto na pizzę wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba. Świetnie wychodzi, a ja przy tym nic nie robię :razz: Gotowe ciasto wrzucam na brytwankę, posypuję tym co znajdę w lodówce i do pieca do czasu zrumienienia ciasta. Ekspresowo, smacznie i bez wysiłku :)))) Tylko piec do chlba potrzebny ;p

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdyby w przepisie były jajka to powiedziałbym, że lepiej jest użyć same żółtka, ale tutaj jajek nie ma..... ;)

Czytałam też że to zależy od jakości oliwy z oliwek, i od temperatury pieczenia, jeśli piekarnik jest słabo nagrzany pizza piecze się długo i wysusza...

Tutaj też był poruszany problem ciasta, i podane są też sprawdzone przepisy na pizze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję jeszcze łyżeczkę cukru do ciasta i zamiast oregano czy bazylii stosuję pieprz ziołowy. Wychodzi pychota!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z doświadczenia wiem, że dobrze jest ciasto schłodzić po wyrośnięciu. U nas potrafi przeleżeć całą noc w lodówce. Dzięki temu ciasto nie jest tak puszyste jak bułka, tylko miękkie i chrupiące zarazem. Polecam ten sposób :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłam pizze wg podanego przepisu..............mmmmm.....reeweelacja !!! Wyszły mi 2 blachy....rozdałam sąsiadom ,sama nie zjadłabym wszystkiego i tez nie mogli sie najeśc...

post-4104-0-33614900-1330016694_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygląda smakowicie ta pizza - mniam :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio często wychodziło mi za twarde ciasto :( Dziś testuję trochę inny przepis,który dostałam od koleżanki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wypróbowałem przepisu, ale wyszło mi zbyt twarde ciasto. Możliwe że spowodowane to było zmianą ilości składników. Dałem 1/2 Dużej szklanki mleka (250ml) z drożdżami(3/4 kostki 75g) 500g przecedzonej mąki 3 łyżki oleju szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Jak myślicie to wina zmiany ilości składników?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że to może być powód... i trochę za dużo tych drożdży... Następnym razem zrób dokładnie według podanych składników - dużo osób już robiło z tego przepisu pizzę i chwalili ją sobie, a też może zależeć od składników, bo np. mąka mące nierówna, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robię podobną pizze, tylko zamiast oleju dodaje margaryne. Jeśli chodzi o sos to do koncentratu dodaje; bazylie, oregano oraz posiekany czosnek, przyprawe włoską, nastepnie gotuje pod przykryciem przez 10 minut. Najcześciej robie z kurczakiem, salami i pomidorkami. Jeśli chodzi o ser to cheddar i mozzarella. W nastepnej mam zamiar koncentrat zamienic na maslo czosnkowe. Moze cos z tego wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.