naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Potrawy wigilijne na naszym stole
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas dużymi krokami. Już pora na zrobienie listy z potrawami, które będą na naszym tegorocznym wigilijnym stole, a także przygotować listę zakupów. Przed nami gotowanie barszczu, smażenie ryb, lepienie uszek i pierogów, mielenie maku, pieczenie pierników, pierniczków i ciast...
r e k l a m a
r e k l a m a

Zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole powinny się znaleźć wszystkie płody ziemi. Potrawy powinny być przyrządzane głównie z ziaren zbóż, maku, miodu, grzybów i ryb. Zgodnie z tradycją na stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Każdą z potraw powinno się skosztować, aby zapewnić sobie szczęście przez cały rok. Znakiem do rozpoczęcia uroczystej i świątecznej kolacji jest pojawienie się pierwszej gwiazdki na niebie.

Wigilijne menu

Zupy wigilijne

  • czerwony barszcz z uszkami;
  • zupa grzybowa;
  • zupa pieczarkowa;
  • zupa rybna;
  • zupa migdałowa;
  • zupa owocowa;
  • zupa fasolowa.
  • Potrawy z ryb

  • karp smażony panierowany;
  • karp w galarecie;
  • ryba po grecku;
  • śledzie z cebulką w oleju;
  • śledzie w śmietanie.
  • Potrawy z grzybami

  • paszteciki z grzybami;
  • kulebiak z grzybami;
  • pierogi z kapustą i grzybami;
  • krokiety z kapustą i grzybami.
  • Potrawy z kapustą

  • duszona kiszona kapusta z dodatkiem grzybów;
  • kapusta z grochem;
  • pierogi z kapustą;
  • łazanki z kapustą;
  • kulebiak z kapustą;
  • gołąbki.
  • Potrawy z makiem

  • kluski z makiem;
  • łazanki z makiem i bakaliami;
  • pierogi z makiem na słodko;
  • makówki;
  • kutia;
  • tradycyjny makowiec;
  • strucla makowa.
  • Potrawy na słodko

  • kompot z suszu;
  • kompot wigilijny;
  • pierniczki;
  • miodowe pierniki;
  • kruche ciastka;
  • keks z bakaliami.
  • Dodatkowo na wigilijnym stole powinny się znaleźć pieczone lub gotowane ziemniaki oraz chałka z miodem.

    Większość potraw wigilijnych przygotowuje się 1-2 dni przed wieczerzą, a także w samą Wigilię i to od samego rana. Przygotowanie wieczerzy wigilijnej jest dużym wyzwaniem dla każdej pani domu. Dlatego każda pomocna para rąk, nawet tych małych jest w tym przedświątecznym czasie nieoceniona.

    Aby nasze Święta były bezstresowe i upłynęły w miłej atmosferze, warto już wcześniej (2-3 tygodnie przed Świętami) zaplanować wigilijne potrawy, a przed samymi Świętami wspólnie z domownikami podzielić się świątecznymi obowiązkami.

    Warto pamiętać, że przygotowanie potraw wigilijnych, obok ubierania choinki i kupowania prezentów jest jednym z najważniejszych rytuałów świątecznych.

    Zgodnie z polskim zwyczajem typowe, wigilijne potrawy powinny być postne. Chociaż według obowiązujących przepisów kościelnych (od 2003 roku) w wigilię Bożego Narodzenia nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych.

    W obecnych czasach wigilijna wieczerza jest bardzo obfita i urozmaicona. Zestaw potraw wigilijnych jest inny w każdym domu. Głównie uzależniony od regionu, rodzinnej tradycji oraz upodobań domowników...

    Polecamy produkty z naszego sklepu:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Dorota [15.12.2010]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 7]
    Komentarze do artykułu:
    Już tuż tuż te Magiczne Święta :)
    monika4 [2012-12-11 08:40:19]
    KROKIETY TERESY mieso mielone cebula pieczarki papryka kapusta kiszona czosnek ciasto na naleśniki jajkaugotować kapuste kiszoną (bez dodatku soli) do miękkości odlać wodę. i pozostawic do ostygnięcia, podsmarzyć mieso mielone(z dodatkiem soli i duzej ilosci pieprzu). odłożyć do miski lub innego naczynia. podsmażyć pieczarkii dodac je do miesa mielonego. na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojona cebulke i czosnek dodac drobno posiekana czerwoną papryke dusic przez około 10 min. po czym ściągnąc pokrycie i smarzyc na małym ogniu do czasu wyparowania wody. wszystko wymieszać i doprawić do smaku. Poukładać na gotowych naleśnikach i zwinąć. obłożyć w rozbitym jajku. poźniej w bułce tartej. Poukładac na Rozgrzanym oleju z dodatkiem masla. piec do czasu kiedy zrobią sie zlociste. po czasie odłożyc do zaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnikana około 15 min. GOTOWE
    Teresa [2012-01-10 21:17:39]
    W moim domu tradycyjną rybą ,poza karpiem i śledzikami jest łosoś pieczony w całości z koperkiem,zastąpił on lina (obecnie takich dużych linów ok.3kg ,,nie robią,,
    balbina09 [2011-07-05 00:20:36]
    Ah...Kocham Święta
    Kasia [2010-12-20 17:14:17]
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Na czasie
     
    Extra przepisy
     
    Smaczne listy
    Koperta
    Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

    Smaczne listy są darmowe.
     
    Najnowsze artykuły
     
    Najlepsze artykuły
     
    Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
    Dimpart 2003 - 2014
    Grafika wykonana przez: artseven.pl