Rodzaje ciast i temperatura ich pieczenia

Jak upiec udany biszkopt, ciasto drożdżowe, kruche, francuskie? Sprawdź nasze rady!

Wszystkie rodzaje ciast

Surowe ciasto zawsze wykładamy na dokładnie posmarowanej tłuszczem (masłem lub margaryną) i dodatkowo wysypanej mąką lub tartą bułką brytfanki.

Po upieczeniu ciasto studzimy i wyciągamy ostudzone, natomiast brytfankę myjemy i suszymy, tak, aby była gotowa do kolejnego użycia.

Ciasto biszkoptowe

Od razu po przygotowaniu ciasta należy go włożyć do odpowiednio natłuszczonej i wysypanej mąką brytfanki, a następnie do piekarnika nagrzenego do 160 °C, a po chwili (gdy ciasto już podrośnie) temperaturę zwiększa się do 170-180 °C.

Po upieczeniu ciasto należy pozostawić na chwilę w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, aby nie opadło, a następnie wyjąć.

Ciasto drożdżowe

Przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki, ale ciastem wypełniamy tylko 1/3 lub ½ wysokości brytfanki, dzięki temu zostawiamy miejsce na rośnięcie ciasta. Brytfankę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok.180 °C.

Gdy ciasto się upiecze należy je natychmiast wyjąć z piekarnika, aby nie wyschło.

Ciasto kruche

Przygotowane ciasto wykładamy do natłuszczonej brytfanki i pieczemy w temperaturze ok. 200 °C.

W przypadku tzw. kruchego spodu, czyli cienkiego placka, który ma zastosowanie najczęściej pod różnego rodzaju kremy, masy owocowe, galaretki, przed jego włożeniem do piekarnika należy go ponakłuwać widelcem, aby równomiernie wyrósł. Taki spód piecze się krócej, ok. 15 minut.

Ciasto francuskie

Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną brytfankę, a następnie do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 240-250 °C.

Chcąc sprawdzić czy ciasto jest już gotowe, otwieramy drzwiczki piekarnika tylko wtedy, gdy ciasto jest już zrumienione, bo w przeciwnym wypadku ciasto opadnie.

Gdy pieczemy ciasteczka z ciasta francuskiego należy pamiętać, aby układać je na brytfance w dużych odstępach od siebie, dzięki czemu unikniemy ich połączenia się, ponieważ ciasteczka te w czasie pieczenia zwiększają swoją objętość aż trzykrotnie.

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2005-07-30]
Ocena:
3.11/5 [głosów: 4209]
Komentarze do artykułu:
wcale nie potrzeba rzucac o podloge wystarczy dobrze ubic zoltka trzepaczka na parze mozna dodac 3 lyzki mleka podczas ubijania do ostudzonych zoltek dodac make z proszkiem po troszku i pomalu mieszac na koniec piane z bialek 7 jajek 1 szkl cukru 1 lyzeczka octu 1 szkl maki 1/2 szkl maki ziemniaczanej piec 40 -45 okolo 160 st duza tortownica albo blacha kric na 3 warstwy zawsze wychodzi i jest dobry na tort pieke tak od 30 lat
kazek [2015-11-07 23:47:18]
W szklanej formie raczej nim nie rzucisz:)
Ania [2010-12-13 16:04:17]
WITAJCIE MOZE KTOS MI POWIE JAKI JEST CZAS PIECZENIA W FORMACH SILIKONOWYCH ?
EWA Z SEROCKA [2010-08-19 15:49:18]
Prawdziwy biszkopt to tylko jaja,cukier i mąka krupczatka. proporcje: na 1 jajko 1 łyżka cukru i 1 łyżka mąki. BIAŁAKA UBIĆ NA SZTYWNO DODAĆ CUKIER I UBIJAĆ DO MOMENTU ROZPUSZCZENIA CUKRU. DODAĆ ŻÓŁTKA I DALEJ UBIĆ. NA KONIEC DODAĆ MĄKĘ KRUPCZATKĘ I DELIKATNIE WYMIESZAĆ. KONIEC PRACY. UPIEC. BISZKOPT PUCH.
TESS.B-TÓW [2010-01-10 21:26:44]
Witam miłe panie!ja z kolei upiecze mi się a jak tylko wyciągne spada troszkę i nie za bardzo jest puszysty.Moja sąsiadka ma takie puszyste aż serce boli.Mam pecha i tyle.
Ewka [2009-12-07 17:32:12]
Każdy ma swój przepis na jakieś ciasto .Podam przepis na zawsze wyrośnięty i udany biszkopt . Składniki : 5 jajek ,szklanka cukru , 15 dag mąki pszennej tortowej , 10 dag maki ziemniaczanej , 4 łyżki wody , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia .........Do białek z tych 5- ciu jajek dodaję cukier i ubijam mikserem ,do piany dodaję po 1 żółtku , wlewam 4 łyżki zimnej wody i dodaję mąkę ( uprzednio wymieszaną z proszkiem ) Mąkę sypię przez sitko i mieszam widełkami miksera , wlewam do tortownicy lub średniej wielkości blaszki . Ten biszkopt jest z a w sz e udany . Piekarnik nagrzany 170 stopni . 40 - 45 minut , Ten biszkopt to torty , pieczony w blaszce prostokątnej przekrawam na połowę i prekładam kremami , bitą śmietaną i owocami , galaretką i owocami , marmoladą itp. zawsze ten biszkopt nasączam . Jest pulchny ,lekki robi go się szybko bo mikserem do końca .....Pozdrawiam ASTER [ Wołczyn 31 .11. 2009 ]
Aster [2009-12-01 13:52:31]
W jakiej temperaturze, najlepiej jest piec jabłecznik?? dodam, że to z ciasta ucieranego,na to jabłka, budyn ugotowany i ponownie surowe ciasto.
Jola-lubuskie- [2009-10-17 11:04:35]
O tak, tupperware na pewno dobre, za tę cenę? Ja mam ciągle opory, trochę się tego silikonu brzydzę. Widzę, że co gospodyni to pomysł. Ja zawsze ubijam białka z cukrem na sztywną pianę (ubijam białka ze szczyptą soli do uzyskania dość sztywnej piany, a potem dodaję powoli, cały czas ubijając, cukier drobny do pieczenia). Następnie żółtka i delikatnie mieszam łyżką, lub ubijakami miksera (wyłączonymi, szybciej i dokładniej się rozprowadza). Potem wsypuję przesianą mąkę, mieszam delikatnie i wlewam na blaszkę, w której tylko dno jest wysmarowane masłem. Następnie, z mniej więcej 0,5 metra upuszczam blaszkę na podłogę i wstawiam do piekarnika do 160 stopni, po 10 minutach zwiększam temperaturę do 180. Zawsze piekę na oko, jak jest ozłocony wyłączam piekarnik i uchylam drzwiczki. Przekrawam następnego dnia. Proporcje rzeczywiście powinny być równe, ale czasami piekę taki: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru i szklanka mąki. Nawet gdybym się starała (a mam takiego w domu, co, nie wiedzieć dlaczego, lubi zakalce) to i tak mi zakalec nie wyjdzie.
Pola [2009-05-17 09:00:06]
A ja podaję przepis na biszkopt, który KAŻDEMU się UDA, gwarantuję!!!!! Składniki: -5 jajek -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -3 łyżki oleju -1 łyżka octu Sposób przyrządzenia: Białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem, do rozpuszczenia, dodać olej i ocet, ubijać, dodać białka i wymieszać/ubić na najniższych obrotach, na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać (ja wszystko robię mikserem, choć podobno powinno się to robić drewnianą łyżką ;-) Zaraz po wymieszaniu wylać na wysmarowaną i obsypaną mąką, bułką lub kaszą manną blachę (nie smarować boków to się nie zwiną do środka) piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku 25-30 min, jeśli biszkopt pieczemy w okrągłej blaszce na tort to należy piec dłużej, jakieś 35-40 min (sprawdzić patyczkiem). No to co poleciła mi koleżanka po upieczeniu wyciągam blaszkę i upuszczam na podłogę :-) Biszkopt wówczas nie opada. Spróbujcie a będziecie zachwycone tym przepisem tak jak ja!!!!
milasyla [2009-04-11 09:25:52]
zeby maka nie wpadla do srodka trzeba po prostu uzywac z tupperware specjalny pojemnik ktory przesiewa make formy silikonowe sa najlepsze
beata [2008-12-22 23:34:03]
Ja niedawno się dowiedziałam, że nie należy smarować boków formy kiedy piecze się biszkopt, wtedy to leciutkie ciasto nie opada. Od kiedy tak robie to biszkopt wyrasta mi ponad formę o średnicy 26 cm. 4 białka ubijam mikserem ze szklanką cukru do momentu uzyskania gładkiej masy następnie dodaje żółtka i delikatnie mieszam łyżką, później dodaję pół szklanki mąki tortowej i pół szklanki mąki ziemniaczanej z proszkiem do pieczenia oczywiście przesiane i delikatnie mieszam aż się składniki połączą. Wlewam ciasto do blachy i do piekarnika na ok 40 min aż ciasto się lekko zrumieni. Wyłączam piekarnik i zostawiam na 15 min żeby ciasto wystygło, później wyciągam i obracam do góry dnem, zazwyczaj na 2 szklankach. Życzę udanego pieczenia.
Magda [2008-04-12 13:06:43]
Może i mnie coś doradzicie? W piecyku gazowym nie miałam nigdy problemu z upieczeniem pysznego biszkoptu, a teraz mam niestety tylko mały elektryczny piekarnik z termoobiegiem (termoob. nie da się wyłączyć!) i klapa za klapą :( iasta kruche i większość ucieranych się udaję (ucierane muszę robić w mniejszej temperaturze - ok 155st.), a biszkopt zawsze najpierw rośnie, a potem opada jeszcze podczas pieczenia i w środku jest surowy. Co robić?
ash [2008-04-03 14:30:48]
UWAGA! Nie kupujcie do pieczenia papieru "Grosik" bo się przykleja na stałe do ciasta!Miałam tak z pizzą!Fatalny produkt!
Katarzyna [2008-03-27 20:09:12]
do biszkoptu trzeba włożyć tzw.serce jak mówi moja ciocia Tereska
Ewelina [2008-03-17 13:58:33]
Prawdziwy biszkopt to tylko jaja,cukier,mąka
J23 [2007-12-27 08:19:58]
do biszkoptu nie dodaje sie oleju!
Beata [2007-12-16 10:15:41]
do biszkoptu dodaje sie olej
anna [2007-11-30 19:28:01]
trzeba mieć tzw.,,ręke do pieczenia" bez tego to nawet z dodatkiem paczki proszku się nieuda, ; ja zawsze daje na 1 jajko 2dkg cukru i 2 dkg maki i jest ok.
emi [2007-11-08 08:54:07]
dziewczyny czytam wszystko uwarznie i wiele z tego korzystam ,przepisy i porady są super ,tak trzymać .pozdrawjam justyna.pjekłam ,,cyganiska droga,, ciasto wysimienite polecam.
justyna,fanatyk pieczenia [2007-11-04 13:51:54]
Zosiu, niestety takiego ciasta nie piekłam. Myślę, że trzeba byłoby tu upiec wysoki biszkopt z 6-8 jaj, potem przekroić go na 4 części, nasączyć np. kawą i przełożyć bitą śmietaną (około 1 litra). Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Mmm... pysznie się zapowiada ;) Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-25 20:31:28]
Ana co to znaczy rzucasz o podloge?mi raz wy chodzi a raz nie ale zawsze sobie poradze bo jak jest twardy to duzo nasaczam np.rozpuszczona goraca galaretka wtedy masa sie ladnie trzyma i nawet jak jest niski to dam rade przekroic nawet na trzy krazki nacinam ostrym nozem naokolo caly biszkopt ale tylko z brzegu biore mocna nitke wkladam w miejsce naciecia krzyzuje nitke i ciagne za oba konce wychodzi super przekrojone.
VIOLA32 [2007-10-21 14:15:49]
widzę tu pysznie wyglądające ciasto. Kochana Dorotko bardzo proszę o przepis. Zaś jeśli chodzi o artykuł jest bardzo pomocny. Szczerze dziękuję.
Zosia [2007-10-21 12:30:28]
Nikt niepisze o tym ze wazne jest miejsce polozenia w piekarniku /zwykly bez termoobiegu/wyzej lub nizej a to wazne jak od dolu slabo piecze to nieurosnie
Teresa [2007-10-20 18:41:46]
Reniu,przykro mi ze nie jestes zadowolona z produktow tupperware moze cos zle robisz zkontaktuj sie z konsultantką albo najblizszą dystrybucja.zobacz tez na www.tupperware.pl albo www.tupperware de. Produkty te sa na swiecie od 60 lat i sprawdzone na całym swiecie.
Krysia z Tupperware Szczecin. [2007-10-13 19:52:01]
tupperware jest bardzo drogie chyba pani jest konsultantka i zachwala ten produkt wcale nie jest taki super kupilam kilka produktow i nic specjalnego szkoda kasy nie polecam
RENIA [2007-10-11 22:09:50]
jak do dodamy zamiast wody, wody mineralnej gazowanej, to biszkopt puch i zawsze rzucam nim o blat, podłogę, nigdy nie mieszam mąki pszennej z mąką ziemniaczaną bo to klocek wychodzi ,a nie biszkopt - może być tortowa - boki tortownicy można smarować , ale nie posypywać bułka- ciasto lepiej odchodzi. Smacznego.
Łasuszek [2007-10-04 08:45:08]
nienależy biszkoptu br szybko mieszać bo wtedy napewno sie nie uda upadnie
BAśKA [2007-04-19 16:13:31]
zeby biszkop wychodził najlepiej dodawac na jedno jajko 4dag maki i 4 dag cukru i jedna łyzke wody jezeli dodajemy kakao do biszkoptu zmiejszamy ilosc maki
przemcio746 [2007-04-01 18:33:00]
Z uwagą przeczytałam porady i komentarze dotyczące pieczenia biszkoptów bo i mi nie zawsze się udają.Formy silikonowe są bardzo dobre,wygodne i skracają czas pieczenia.Tak jak Krysia ze Szczecina polecam formy silikonowe Tupperware.
Alicja z Grójca [2007-02-24 17:04:16]
Biszkopt piecze się dzień wcześniej. Następnego dnia świetnie się kroi. Potem nasączam go ponczem i przekładam kremem. To jedyne ciasto które zawsze mi sie udaje. Robię biszkopt aż z 9 jaj ale dzięki temu przekrajam go na 4 krążki!
Ewka [2007-02-21 12:21:41]
Ja jestem bardzo zadowolony z produktów firmy sa bardzo wszechstronne ,robi sie w nich w 3 sposobach pierwszy SZYBKO drugi DOBRZE i trzeci BARDZO SMACZNIE
TOMASZ K [2007-02-13 19:27:44]
Po upieczeniu - biszkopt powinno się pozostawić jeszcze w piekarniku, nie wyciągać go tak od razu.
Dorota [2006-12-08 20:06:24]
A ten biszkopt "rzuca" sie odrazu po upieczeniu o podłoge ?? czy on ma troszke byc w piekarniku??
Ynka [2006-12-07 20:04:47]
Jeśli chodzi o biszkopt, to najlepszy sposób jest taki. Zawsze wychodzi: Po równo jajek, cukru i mąki. Ja biorę sobie 3 kubeczki np. 400 ml po jogurcie i wbijam po równo do jednego jajka, do drugiego cukier a do trzeciego mąkę pół wrocławskiej i pół ziemniaczanej i do tego łyżeczka proszku do pieczenia. Ubijam jajka z cukrem od razu i ze szczyptą soli, tak długo aż masa zgęstnieje. Potem dodaje przesianą przez sitko mąkę z proszkiem powoli wsypując i mieszając drewnianą patką. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180st. i piekę ok. 30-40min w zależności czy ciasto odchodzi od boków. Oczywiście masa jest wysmarowana i wyłożona papierem. Decydujące w robieniu biszkoptu jest długie ubijanie jajek z cukrem. Powodzenia.
Krysia [2006-09-18 16:23:29]
jesli nie wychodzi ci biszkopt bo sie starasz czyli ubijasz osobno piane z bialek i osobno ucierasz zoltka z cukrem a potem to laczysz i w ogole takie guzdranie sie to radze po prostu wbic 4 cale jajka wsypac pol szkl. cukru utrzec dodac pol szklanki maki ziemniaczanej pol przennej i proszek do pieczenia zmiksowac pozadnie wylozyc na blaszke ladnie wysmarowana i do piekarnika ok 190 stopni i piec zeby mial ladny kolor lekko brazowy i zeby sie delikatnie odklejal od formy...mi kiedys tez biszkopt nie wychodzil bo sie strasznie staralam a jak zrobilam w ten sposob to wychodzi mi pyszny i bez zadnego problemu i zeczywiscie to jest najprostrze ciacho pod sloncem ..a wczesniej tez tylko kruche bylo..;P pozdrawiam
polamonola [2006-07-18 10:54:19]
Jeszcze ani razu nie udal mi sie biszkopt. Nie wiem na jaki sposob bym probowala i tak nie wychodzi. Dlatego tez pieke ciasta gniecione typu szarlotka.
ewka [2006-06-23 18:26:09]
Biszkopt po wyjęciu z piekarnika zawsze ''rzucam'' na podłogę jest tak pulchny że trudno go przekroic.ana
ana [2006-03-23 21:07:12]
Może uda mi się podpowiedzieć Małgorzacie - wszystkie składniki do wyrobienia ciasta powinny mieć taką samą temperaturę. Może to było przyczyną, pozdrawiam, Grażyna
Grażyna [2005-12-23 08:44:55]
A powiedzcie co mogło się stać w moim przypadku?Udawały mi się wszystkie ciasta a teraz co wyjmę to zakalec?!
Małgorzata [2005-11-26 20:43:36]
A jeśli nie lubimy szorować blaszek po pieczeniu ciasta, to wykladamy je papierem do pieczenia ( ok. 5 zł za 20 mb w LIDL-u),papieru ani blaszki nie smarujemy. Używam do każdego rodzaju ciasta. Przy pieczeniu okrągłego biszskpota na tort wykładam dół tortownicy, zciskam obręczą, boków nie smaruję niczym, wtedy po upieczeniu biszkopt nie "zciąga" boków do środka.
IGA [2005-10-31 14:33:08]
Bardzo cenne przepisy na sposoby pieczenia ciast- zawsze miałm z tym problemy-Dzięki serdeczne! Polecam również formy silikonowe.Super się w nich piecze, ale poszukajcie w sklepach np. NETTO- w cenie +- 10 zł za formę. Tak samo się w nich piecze, jak w tych drogich renomowanych firm.
ava20@op.pl [2005-10-04 11:52:00]
Jeśli formę do pieczenia trzeba smarować tłuszczem, robę to zawsze masłem wtedy ciasto jest smaczniejsze nawet jak do środka dodamy margarynę.Bardzo dobre są formy silikonowe Tupperware.Zobacz www.tupperware.pl.
Krysia z Tupperware/Szczecin [2005-08-25 20:11:46]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.