Ciasto śmietankowo-arbuzowe

Dodane przez w dniu
31 opinii | Wyraź opinię
3.147007042 stars based on 1136 reviews Ciasta i słodkości

Okazuje się, że arbuz można łatwo wkomponować w ciasto i w ten sposób otrzymamy wypiek o niekonwencjonalnym smaku oraz jak widać na fotografiach, ciekawym wyglądzie. Biało-czerwono-różowa mozaika, tak można opisać ten słodki wypiek po jego przekrojeniu. Smakowicie prezentujące się ciasto o smaku arbuza, masy śmietankowej oraz truskawek ma lekko wyczuwalny posmak rumowo-waniliowy. Ogólnie ten wypiek charakteryzuje się delikatnym smakiem... Czytaj więcej

Przygotowanie tego przepisu cukierniczego nie jest specjalnie trudne ani pracochłonne. Ciasto doskonale nadaje się na upalne dni, ponieważ po umieszczeniu na jakiś czas w lodówce nabiera właściwości napojów chłodzących.

Polecamy i życzymy smacznego :)

Ciasto śmietankowo-arbuzowe

Składniki:

0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat rumowy
Masa śmietankowa:
1 litr śmietany 30%
2 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
Ponadto:
60 dag arbuza
1 galaretka truskawkowa

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.

Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania wlać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną wcześniej w ¾ szklanki gorącej wody. Masę delikatnie wymieszać, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Całość włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Arbuza oczyścić z pestek i skórki, a następnie pokroić w kostkę i rozłożyć na masie śmietankowej.

Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką truskawkową, przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-01-06 22:29:56]
Proste, smaczne, idealne na upalne dni.
wiewioorka [2012-08-03 21:52:04]
Dziękuję i cieszę się, że ciasto smakowało :)
Dorota [2012-06-06 11:04:22]
Cieszę się, że ciasto smakowało. Kawałki arbuza można dodać też do masy śmietanowej tylko nie za dużo. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-07-04 09:37:08]
Cieszę się, że ciasto smakowało. Sama się chyba skuszę na niego w nadchodzące upalne dni. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-06-20 15:40:17]
wyśmienite na upalne dni bo przechowywane w lodówce daje znakomity efekt - arbuz staje się zimny i chrupiący :)
Ladybird76 [2011-06-17 15:44:12]
Dziękuję za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-07-15 14:58:40]
Pani Dorotko Pani jest Boginią kulinarną. Wszystkie Pani przepisy to czysta rozpusta dla żołądka. Żadne Makłowicze czy Pascale. Pani jest na piedestale ;)
Ewelina [2010-07-15 11:26:52]
Ciasto to zrobiłam na razie tylko raz ale jest wyśmienite i godne polecenia!
asiazm [2009-01-15 14:39:28]
wyprubowałam ale z melonem miodowym. ekstra !
becia [2007-12-15 18:04:41]
Gratuluję pomysłu,arbuz jak znalazł na upalne dni.Piekłam już kilka ciast z pani przepisów no i wszystkie się udały.Czekam na kolejne i pozdrawiam.
Kędziorek [2007-08-29 23:42:07]
ciacho rewelacja, wszystkim smakowało-lekkie, puszyste i nie syte. Na wierzch zamiast 1 galaretki dałam dwie, aby owoce lepiej zakryć.
aga [2007-08-17 12:23:59]
Ciacho super!!!
asia [2007-08-16 19:05:49]
Biszkopt pod wpływem śmietany troszeczkę wilgotnieje. A może galaretka była wlana na ciasto jak jeszcze nie była tężejąca, i wtedy ona mogła podpłynąć pod śmietanę i na biszkopt. Zawsze na ciasto należy wylewać tężejącą galaretkę. A może też ciasto było krojone jak tylko galaretka stężała, czyli było za świeże i wtedy jest jak "żywe" - nie da się ładnie uformować kawałka ciasta, i ciasto może się "rozjeżdżać". Ciasto z galaretką należy schłodzić kilka godzin w lodówce.
Dorota [2007-07-24 15:51:43]
A właśnie wprowadziłam pewne zmiany w nim i zamiast śmietany 30% dałam 2 śnieżki (na 1szk. mleka) i śmietan-fix. Smak i konsystencja była jak najbardziej pożądana:P
Aisha [2007-07-21 16:00:10]
Ciacho rewelacja na upalne dni!!! Wszystkim smakowało i znikło tego samego dnia:) pozdrawiam :)
Aisha [2007-07-21 15:57:56]
mniam przesmaczne, ale nie wiem czemu namiękł mi biszkopt , przez co nie moglam podac ciasta na stol, cos musialam zle zrobic, ale co? moze wiecie? robilam wedlug przepisu tylko owocow na wierzch dalam o wiele wiecej i chyba galaretki ciut wiecej...
anusiak [2007-07-20 09:54:52]
ciasto super ,bardzo dobre znika szybciej niz sie je robi.
beata [2007-07-08 18:21:36]
to jest pyzne mam nadzieje że będziesz dalej tak pichcic jak to ciacho pap pozdro mis
Aguśka [2007-02-10 15:01:20]
Do tej masy śmietankowej potrzebna jest śmietana 30%, ale można ją zastąpić też śmietaną 36%, albo też zamiast śmietany - można ubić dwie "Śnieżki" (bite śmietany w proszku) na mleku - i też będzie :)
Dorota [2006-07-30 15:50:17]
Jaką śmietanę dodaliście 30%? Ja nie mogłem znaleźć owego produktu,była tylko taka do kawy.Więc użyłem 22&
menthor [2006-07-30 11:32:13]
Tak, zamiast śmietany można użyć śnieżkę, efekt będzie podobny. Życzę smacznego :)
Dorota [2006-07-25 17:21:00]
a czy zamiast śmietany moge uzyć śnieżke???
asia [2006-07-25 17:14:56]
Bardzo smaczne ciasto ja oprocz arbuza dalam tez truskawki na przemian ukladajac
ASIA [2006-07-12 19:47:04]
to jest bardzo wysmienite ciasto Kasia
Kasia [2006-02-12 21:23:31]
to bardzo pyszne ciasto <prObowałam>
Ola [2005-09-17 13:43:10]
Wspaniałe letnie ciasto.Najlepiej smakuje na drugi dzień wyjęte prosto z lodówki. Bardzo arbuzowy smak. Do masy śmietankowej dodałam 0,5 litra śmietany a nie litr (po prostu tyle miałam) i wyszło idealnie. Z arbuza wykroiłam kólki. Baaaaardzo dobry przepis na upalne dni. Dziękuję i gratuluję pomysłu.
Serniczek [2005-09-03 17:24:27]
ciasto wygląda super chociaz problem mam z wylaniem tej galaretki na wierzch tak zeby nie wsiąkła
Ewa [2005-08-15 20:12:40]
to jest pycha!!
mili [2005-07-31 19:21:00]
lżejsza odmiana: zamiast śmietany proponuje ubić Śnieżke, lub inny FIX smietankowy. Arbuz genialnie wygada podany w kuleczkach- srednica okolo 2 cm jeżeli posiada sie taki przyzadzik do kuleczkowania :) smacznego
pzdr [2005-07-18 12:55:09]
moze byc calkiem dobre, ale niepokoi mnie ten arbuz w galarecie! ale pomysl ciekawy nie powiem:)
Gosia [2005-07-10 16:13:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.