naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Lidia
Dodano: 21.10.2003
Odsłon dziennie: 3

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
9 białek
20 dag cukru
20 dag maku
20 dag wiórków kokosowych
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
Masa budyniowa:
½ litra mleka
4 żółtka
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 kostka margaryny
cukier waniliowy
Pozostałe:
biszkopty
spirytus
polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Białka ubić z płaską łyżeczką soli i z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodać mak, kokos, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C.

2 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Do reszty zimnego mleka dodać żółtka, mąkę i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Przestudzić.

Margarynę ucierać, dodając stopniowo budyń. Gotowy krem położyć na wcześniej upieczone i przestudzone ciasto. Na krem położyć nasączone spirytusem biszkopty i polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6483 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ok, będę trzymać kciuki za udany wypiek :)
Dorota [2012-10-18 10:59:41]
dopiero mam zamiar robic a czy sie udało to dam znac?
marysia [2012-10-17 17:30:42]
Proszę bardzo, zawsze można pytać - ja chętnie odpowiem :) Mam nadzieję, że ciasto się udało ;)
Dorota [2012-10-17 13:34:05]
dzieki Dorota wolałam sie upewnic bo nigdy takiego bez maki nie robiłam
marysia [2012-10-15 18:52:11]
Tak, do tego ciasta nie dodaje się mąki, tutaj miejsce mąki zajmują wiórki kokosowe i mak. Ciasto jest jedyne w swoim rodzaju i warto się na niego skusić. Jest pyszne i ciekawie się prezentuje np. na świątecznym stole ;) Powodzenia :)
Dorota [2012-10-15 13:25:02]
mam pytanie czy do ciasta nie dodaje sie maki
marysia [2012-10-14 19:25:37]
ja rowniez robie to ciasto jak przedmowczyni z rodzynkami , po jednej na kazdy biszpopt. ostanio do masy zamiast jak zwykle kostki zwyklej margaryny dodalam margaryne smietankowa - dokladnie mix smietankowy z warlubia . wyszlo o niebo lepiej. Biszpotow nie maczam w czystym spirytusie ale w wodce, a o spod ciasta nie ma sie co martwic nie musi wyrosnac bardzo duzy. pozdrawiam
a [2012-06-15 15:13:16]
ja zamiast biszkoptów daję połówki brzoskwiń z puszki-to dopiero są cycki:)no i bardziej dietetycznie
ja-majka [2011-12-23 08:58:25]
robie je juz od dawna polecam bo pycha!!!!!!!!!!!
ALUTKA [2011-12-18 21:53:57]
Pyszne! ;)
Ania [2010-06-17 22:46:02]
ciasto wychodzi zawsze pycha :)sprubujcie
ja [2010-03-17 16:46:37]
calkiem smaczne ciasto, nie rewelka, ale na pewno spod mnie zachwycil. troche gorzej z tymi biszkoptami maczanymi w alkoholu. Ale sprobowac mozna!
Małgorzata [2010-03-07 01:13:46]
ciasto pycha ja spód nasączam piekłam mnustwo razy smakuje mojej rodzince
marta [2009-02-12 11:31:26]
Kasiu chyba ci nie wyszło, bo ja też próbowałam zrobić i wyszło PYCHOTA:)) pozdrawiam Cie Kasiu i oczywiście Was wszystkich:)
Ania [2009-01-08 21:33:59]
poprostu ten przepis jest pycha pozdroe
ewelinae [2008-01-11 20:12:12]
znam ten przepis od kilku lat i naprawdę jest pyszny
jolcia [2007-05-16 17:37:59]
Przepyszne :D mniam mniam palce lizać, zdecydowanie moje ulubione ciasto :D
Aguś [2007-04-22 13:40:20]
robię to ciasto od lat, ale do spodu makowo-kokosowego dodaję kostkę rozpuszczonej margaryny (Kasi najlepiej) i spód obowiązkowo nasączam ponczem (woda+sok z połowy cytryny+alkohol może być wódka) i wcale nie dodaję soli. Natomiast do masy pod biszkopty przygotowuję budyń: ok. 1 1/2 szklanki mleka, po 4 kopiate łyżeczki mąki zwykłej i ziemniaczanej + cukier kryształ i 1 cukier waniliowy. Potem w malakserze miksuję masę budyniową z dwoma żółtkami i ok. 3/4 kostki masła, na koniec dodaję sok z połowy cytryny i kieliszek wódki. Biszkopty zamaczam w ponczu jak powyżej (chyba w samym spirytusie są za mocne) i polewam polewą czekoladową którą robię sama. Pyszne
ula [2007-03-20 13:15:22]
ciasto wyszło naprawdę bardzo pyszne!!! tylko polecam dodać trochę więcej mąki do kremu lub budyń waniliowy .ja dałam po dwie kopiaste łyżki mąki a i tak nie wyszło tak jak powinno więc może po 3 łyżki???!!!
karina.m [2007-03-06 23:40:41]
ciasto jest super! Upiekłam mężowi na Walentynki.Wszystkim gorąco polecam.
julka_s [2007-02-14 21:22:12]
ćiasto jest super nigdy takiego nie jadłam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lara croft [2007-02-08 23:45:58]
ciasto jest beznadziejne, spod słony , a nasączone biszkopty spirytusem za mocne
kasia [2007-02-03 19:01:28]
Takiego spodu raczej się nie nasącza (przynajmniej ja się z tym nie spotkałam). Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-27 21:50:14]
Mam pytanie czy ciasto-spód można nasączyć tak jak biszkopt czy raczej nie?
kasia [2006-12-26 20:54:20]
Wyprobowalam kilka przepisów na "cycki"ale ten jest najlepszy.super proporcje na moją blache i budyn tez wychodzi swietnej konsystencji.dzieki. Lidka.Pozdrawiam Cie
slomka [2006-12-23 16:35:06]
ono nie jest pyszne ale.......... PRZEPYSZNE
ANETA [2006-12-14 18:07:18]
Naprawde pycha
Wiola [2006-02-06 19:39:23]
Tak to ciasto jest pyszne ostatnio pieklam je kolezance na I Komunie jej syna WSZYSCY ZAJADALI SIE
Joasia [2006-02-06 19:38:39]
Ciasto jest pyszne! Ja znam je pod nazwą ,,pijak" lub ,,piersi murzynki"-jesli na biszkopty polane czekolada położymy rodzynki!
basia [2004-09-28 08:05:24]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl