Sernik Puchatek

3.557904411 stars based on 1088 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 0

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Masa serowa:
20 dag margaryny
½ szklanki cukru
4 żółtka
60 dag sera białego
1 galaretka wiśniowa
Masa białkowa:
4 białka
½ szklanki cukru
1 galaretka agrestowa
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z aromatem waniliowym.

Miękką margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Dalej ucierając dodawać po trochu zmielonego sera i tężejącą galaretkę wiśniową rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Masę serową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Białka ubić dodać cukier. Następnie dodać tężejącą galaretkę agrestową rozpuszczoną wcześniej w 2 szklankach gorącej wody, i wyłożyć na masę serową.

Wierzch ciasta posypać kokosem. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
aromat białko ciasta cukier galaretka jajko krem mąka pieczenie ser ser biały serniki słodkości tłuszcz Wielkanoc żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dzięki :) Cieszę się, że ciasto smakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2012-08-28 18:44:14]
bardzo orginalny przepis na bardzo dobre ciasto naprawde pycha
kasia [2012-08-28 18:25:13]
to biedna wersja sernika "papuga" na ciemny biszkopt powinna być masa serowa z galaretką, na nią piana z galaretką, na to bita śmietana z żelatyną i na górę zielona galaretka- to jest dopiero poezja i wygląd pierwsza klasa
Kasia [2011-03-31 20:59:59]
zona mase troszke schlodzila i grudki sie rozmieszaly pychotka pozdrawiam
pawel m [2009-09-11 17:44:44]
Ciasto w smaku takie sobie natomiast fajnie wygląda.
Ewelcia [2008-11-26 11:03:26]
bardzo dobre ciasto polecam
ewa [2007-04-07 13:04:14]
znam ten przepis od dwudziestu lat ,jest naprawdę dobry.
agata [2007-02-08 10:25:43]
ciasto było wspaniałe bardzo mi smakowało aby więcej takich przepisów
m [2007-01-14 15:24:21]
ciasto jest wspaniałe!!! polecam
księżniczka [2005-10-31 14:03:30]
Doroto kolejne ciasto i rewelacja
Beata-Lębork [2005-10-15 16:46:53]
Ciasto rzeczywiscie bardzo puszyste i naprawde bardzo dobre. Ja jednak zauwazylam ze bardzo czesto wazy mi sie ser kiedy dodaje galaretke. Choc moze to czasami dobrze bo w rozowej masie sa ladne biale kropeczki:)
Kinga [2005-09-19 17:08:16]
Bardzo pyszny jest ten serniczek, polecam wszystkim.
anka [2005-07-19 22:33:58]
Rewelacja!!! Zrobiłam je na święta .Wszystkim smakowało, rozdałam przepisy. LEKKIE, PUCHATE, PYSZNE
KASIA Z BIAŁEGOSTOKU [2005-04-21 15:03:38]
Tak, galaretkę należy rozpuścić w 2 szklankach wody :)
Dorota [2005-03-09 19:45:39]
Czy napewno dwie szklanki wody do galaretki z białkami,czy tylko pół szklanki wody?
kamcia129@op.pl [2005-03-09 15:18:13]
serniczek palce lizac ....puszysty zgodnie z nazwa ..polecam mniamusnie :)
Doorisss [2005-03-04 13:25:38]
chyba w 1/2 szklance wody galaretke rozpuscic do bialek a nie w dwoch co to wyjdzie ?????
aneta [2004-12-21 11:08:02]
moze i dobry ale te surowe jaja to niebezpieczne dla zoladka i zdrowia
Salmonell [2004-08-20 17:06:57]
uwielbiam kubusia puchatka dlatego ten przepis wyprobuje!!!
majeczka[kwiatek] [2004-07-15 07:54:15]
dziewczyno skąd ty masz tyle, fajowych pomysłów, ten jest świetny, an peno spróbuję go upichcić, aż mi slinka juz leci
Magdalena Amrozy [2004-05-29 18:49:23]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>