Skocz do zawartości

Ranking użytkowników

Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 26.05.2010 uwzględniając wszystkie miejsca

  1. Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym
    3 punkty
  2. Na święta było ciasto Latte Macchiato smakiem przypomina tiramisu ale nie daje się jajek 😉
    2 punkty
  3. Sernik z jagodami 😋 super połączenie ! Dodałam jagody mrożone oczywiście o tej porze roku 😉
    2 punkty
  4. Upiekłam Piegusa 😋 chodził za mną już od dwóch tygodni ... stary przepis mojej mamy ❤️
    2 punkty
  5. Wczorajszy tort Mikado dla mojej teściowej , biszkopt czekoladowy , banany , galaretka cytrynowa i cytrynowo śmietankowy krem 😋
    2 punkty
  6. Kolejny tort na 30. Urodziny , śmietanowy z mascarpone , malina i borówka . Standardowy u mnie już 😅
    2 punkty
  7. Tort na rocznice ślubu 🥰 jasny biszkopt , dżem truskawkowy , krem budyniowy waniliowy , krem budyniowy kakaowy , obsypany podprażonymi płatkami migdałowymi .
    2 punkty
  8. OMLET NA SŁODKO:2 jaja (całe)1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soliNajlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)
    2 punkty
  9. Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukie
    2 punkty
  10. Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 jajko2-3 łyżki bułki tartej2 łyżki mąki pszennej25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!)przecier pomidorowyKostka mięsna WiniaryJarzynka Winiarysól,pieprz,mąka ziemniaczana
    2 punkty
  11. "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności
    2 punkty
  12. W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.
    2 punkty
  13. - Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!
    2 punkty
  14. Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę z
    2 punkty
  15. U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do
    2 punkty
  16. Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!
    2 punkty
  17. a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.
    2 punkty
  18. Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość pros
    2 punkty
  19. Ja tez zdecydowanie własna kompozycja przypraw plus oliwa.
    2 punkty
  20. Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i po
    2 punkty
  21. Smoka zrobiłam na Nowy Rok do piany dodałam kisiel wiśniowy z cukrem,bardzo smakuje mojej rodzince
    2 punkty
  22. moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania
    2 punkty
  23. A tu tort niespodzianka na jutro dla koleżanki z pracy , maliny w galaretce i krem śmietanowy z mascarpone 😋
    1 punkt
  24. Ostanie wypieki tort lalka z kremem śmietanowym z mascarpone i owocami , sernik ze śmietaną, mufinki z kinder czekoladą, drożdżowy kwiat z nutellą, czekoladowy tort , torcik z mascarpone i truskawkami
    1 punkt
  25. WoW! Ale śliczności Asieńko :) Właśnie widziałam kiedyś takie ciasto i mi się spodobało, miałam je w planach zrobić (kiedyś, kiedyś ;) ), a myślałam że tam się daje bitą śmietanę - ale widzę, że inną masę - super to wygląda - ciacho w sam raz na Wielkanoc! :)
    1 punkt
  26. Spod kakaowy: 2 jajka 2 lyzki goracej wody 80 g cukru 1 cukier waniliowy 60 g maki 1 lyzeczka plaska proszku do pieczenia 2 lyzeczki kako Masa cytrynowa: 1 serek Mascarpone ( 250 g ) 1 jogurt cytrynowy ( 150 g ) 1 cytryna 4 lyzki cukru 6 blatow zelatyny ( odpowiednik w proszku na 1/2 l płynu ) 400 ml smietny kremowki Polewa czekoladowa: 100 g czekolady pol szklanki smietany kremowki 2 blaty żelatyny ( 1 łyżeczka w proszku ) Dodatkowo: ok 5 srednich bananow 2 galaretki c
    1 punkt
  27. Witam :smile: Najlepiej gotować zupę osobno, ryż osobno, a potem dopiero na talerzu złożyć. Bo ryż gotowany w zupie za bardzo zagęszcza nam tę zupę, i jak taką zupę zostawimy na jakiś czas to ona dalej nam gęstniej (i to bardzo, bardzo), tak samo jest z makaronem, dlatego najlepiej gotować osobno. A jak już zupa wyszła nam za gęsta to można zrobić tak: jak lekko gęsta to rozrzedzamy słodką śmietanką, później możemy dodać bulionu - i ponownie przyprawić do smaku, a jak jest bardzo gęsta to należy łyżką cedzakową wyciągnąć trochę ryżu... Powodzenia :smile:
    1 punkt
  28. Oo! To wszystkiego najlepszego Asieńko dla Twojego męża i buziaczki dla Córeczki :wub: Ja dzisiaj piekłam kruche, pełnoziarniste ciasto z rabarbarem i truskawkami :)
    1 punkt
  29. Mmm.... brzmi smakowicie, a ja uwielbiam słonecznik :mrgreen: Trzeba będzie się skusić - dziękuję za kolejny interesujący przepis :)
    1 punkt
  30. Za oknem szaro i ponuro ,ale nie dajmy się jesiennej chandrze:, w czym niewątpliwie pomoże nam kieliszek zjadliwie zielonkawej limonówki[ przepis Panny Apteczkowej Danuty Niżyńskiej z Warszawy,ale niejednokrotnie wypróbowany i zdegustowany :biggrin: przeze mnie] Nalewka limonkowa (Srebrny Laur Amelii Semadeni) Składniki: 0, 5 kg bardzo zielonych limonek 0,5 kg cytryn 0,5 kg cukru 1 l spirytusu Niegazowana woda mineralna. Wykonanie: Obrać cienko limonki, tak by skórki nie były białe pod spodem. Obrane skórki włożyć do słoja i zalać litrem spirytusu zmieszanym ze szklanką wody. Od
    1 punkt
  31. Witam, czy mógłby mi ktoś podac jakiś ciekawy przepis na pierś z kurczaka? Chciałbym aby przygotowana pierś pasowała do szyszek ziemniaczanych. Danie chciałbym podać właśnie z nimi oraz z jakąś sałatką na którą też poprosiłbym przepis. Chciałbym aby danie ładnie się prezentowało oraz aby nie było proste i oklepane ale zaskakujące :biggrin:
    1 punkt
  32. przepis jest ok, ale mam kilka pytań i wskazówek jeśli można: 1. Dlaczego roztrzepujemy jajka? ja dodaje normalne, ale jestem ciekaw jak to wpływa na ciasto 2. Też uważam, że margaryny nie należy rozpuszczać, a wręcz przeciwnie. Można ją wstawić do zamrażarki. Im zimniejsza tym elastyczniejsze ciasto potem i łatwiej się formuje. 3. Dlaczego nie ma w przepisie zwykłego cukru? 4. Jakie drożdże? W sensie czy mokre, czy suche? 5. Dlaczego wstawiasz gotowe ciasto do lodówki? Wydaje mi się, że to przeszkadza drożdżom i ciastu ogólnie. pozdrawiam
    1 punkt
  33. Pamiętaj też by pić dużo wody, jest dużo lepsza niż napoje czy soki, zdrowsza no i łatwiej ugasi pragnienie
    1 punkt
  34. PIERWSZY MÓJ CZOŁG NA URODZINKI CHŁOPCA:)
    1 punkt
  35. Dziś moja Mamcia obchodzi podwójne święto: imieniny i urodziny.. pięćdziesiąte! Na tak wyjątkową okazję szukałam wyjątkowego ciasta. Miał być okrągły tort, ale ze względu na ilość gości zdecydowałam się upiec w tradycyjnej prostokątnej formie. Znalazłam ciekawy przepis i zmodyfikowałam go według swoich upodobań... kremy zrobiłam już zupełnie inne niż w oryginalnym przepisie, gdzie był jeden budyniowy (u mnie dwa kremy własnego pomysłu). Bardzo zachęcam do wypróbowania! Ciasto jest trochę pracochłonne, ale naprawdę smaczne. No, i warstwa serowa.. a sernik to moje ulubione ciacho :) Ciasto k
    1 punkt
  36. Ciasto kruche 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 jaja +3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 30 dag margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany Ciasto zagnieść,podzielić na 3 części i upiec-każdą na złoty kolor. Masa serowa 1/2 kg sera białego mielonego 1 jajo 1 czubata łyżka masła 1 szklanka cukru pudru 1/3 szklanki mleka 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego Ser utrzeć z cukrem,masłem i jajkiem,zagotować-dodać budyń rozpuszczony w mleku- jeszcze chwilkę gotować. Masa jabłkowa 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku Jabłka obrać,zetrzeć na tarce i przesmażyć dodać galaretkę i
    1 punkt
  37. Moja znajoma ma Zelmer o mocy 450 wat i ma też problem z bladością i zapadaniem góry chlebka. Ja od paru dni mam Muolinex 5003 o mocy 1650 wat i nie ma porównania z jej wypiekiem. U mnie chlebki są wypieczone, skórka chrupiąca i wypieczona/zależy od stopnia jaki ustawię/.Na foto moje dzisiejsze 2 różne upieczone chlebki.
    1 punkt
  38. Poszukuje jakiegoś prostego szybkiego drinku. Wmiare nie kosztownego :) poleci ktos? :)
    1 punkt
  39. witam pierniczki piekne i pyszne bo jadlam pozdrawiam
    1 punkt
  40. Ja mam Zelmer Fenomen i jestem bardzo zadowolona. Zelmer jest dobrą firmą i uważam że warto.
    1 punkt
  41. Witajcie! Jestem na diecie protal od lutego 2009r. Schudłam 8 kg , a co najważniejsze, obniżyłam cholesterol z 370 (od lat taki wysoki) do 202 (wszystkie frakcje także bardzo spadły do niskiego poziomu) i to bez żadnych leków. Pozdrawiam
    1 punkt
  42. CZERWONY ZAWIJANIEC Z PIERSI KURCZAKA (FAZA P+W) na zawijańca dla jednej osoby : * 1 pierś drobiowa pojedyńcza * 1łyżeczka ostrej musztardy / ja miałam dijon / * 1 słupek marchewki / ok.0.8x0,8 cm / * 0,5 małego ogórka kwaszonego * 0,5 zmiażdżonego ząbka czosnku, lub trochę granulowanego * pieprz cytrynowy, odrobinka soli na sos do zapiekania : * 0,5 jogurtu naturalnego bez cukru * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 0,5 zmiażdżonego ząbka czosnku * pieprz, sól, papryka czerwona w proszku ponadto będą potrzebne : 2 wykałaczki i naczynie żaroodporne z
    1 punkt
  43. Ratatouille Bakłażan 1 średni Cebula 2szt. Papryka czerwona 1 średnia Pomidory (ja mam z puszki bez skórek) Czosnek Pieprz ziołowy Tymianek Bazylia Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki, ok 1 cm, lekko solimy każdy plaster (by nie zgorzkniał) i odstawiamy. Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, dusimy w minimalnej ilości wody na patelni, dodajemy również pokrojonego w większą kostkę bakłażana, pomidory z sokiem, podduszamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz, tymianek, bazylię i dusimy do miękkości. ------------------------------ SCHABOWY BEZ BUŁKI TARTEJ
    1 punkt
  44. Zdrowy rosądek i zdrowe odżywianie są najważniejsze. Dlatego każdemu, kto chce się odchudzać, trzeba powtarzać - Nie wierz w cudowne diety!!! Pozdrawiam Cię Izunia2007 :)
    1 punkt
  45. Wyglada smakowicie, coreczka juz mnie namawia na teczowe ptasie mleczko
    1 punkt
  46. A oto zdjęcie arbuza-kawona w całości i rozkrojonego :razz:
    1 punkt
  47. Klosewik nie ma problemu, zorientuję się ile będzie ciasta i wtedy zadecyduję, albo duża tortownica, ewentualnie duża i mała albo użyję dużej blachy zobaczymy o wszystkim powiadomię. Pozdrawiam.
    1 punkt
  48. dziękuje za odpowiedz życzę powodzenia i czekam na wieści jak ci idzie i ile udało ci się zrzucić. i ewentualnie o jakieś wskazówki dla początkującej :razz: pozdrawiam
    1 punkt
  49. Kochane forumowiczki. Jak można przejść na dietę skoro tu tyle smakowitych przepisów?? :D Niestety nie wszyscy mają silną wolę......Ja np. nie potrafię się oprzeć pysznym ciastom domowym, a że moja rodzinka też za nimi przepada to je piekę :D Pozdrawiam
    1 punkt
  50. Nie robiłam w occie ryb morskich. W occie robię na słodko- kwaśno świeże śledzie, względnie leszcze. Nie mam proporcji, robię je mniej kwaśne, bo ja i moja rodzina lubimy łagodniejsze. Przygotowuje je w nastepujacy sposób: Ryby smażę na oleju, przekładam je do większej miski, na pozostałym oleju smażę cebulę pokrojoną w krążki aż się zeszkli. Następnie wlewam wodę, dodaję ocet 10%, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i cukier. To wszystko gotuję 5 min. i zalewam ryby. Ryby dopiero są smaczne jak postoją 2-3 dni w lodówce, a nawet trochę dłużej. Jezeli w ten sposób przyrządzone ryb
    1 punkt


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.