Ranking
Popularna zawartość
Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 05/26/10 uwzględniając wszystkie działy
-
Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)3 punkty
-
Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 pomidory cebula czerwona szczypiorek ser feta sól pieprz czosnek Sos: łyżka ostrej musztardy łyżeczka miodu łyżka oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Fasolkę oczyścić,ugotować w osolonej wodzie,odcedzić przelać zimną wodą,pozostawić do wystygnięcia,przełożyć do salaterki,dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,pomidory pokrojone w kostkę ,pokrojony szczypiorek,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,fetę pokrojoną w kostkę.Składniki sosu dokładnie połączyć polać sałatkę delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)2 punkty
-
Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D2 punkty
-
Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!2 punkty
-
"Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]2 punkty
-
W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.2 punkty
-
- Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!2 punkty
-
Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)2 punkty
-
U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!2 punkty
-
Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!2 punkty
-
a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.2 punkty
-
Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:2 punkty
-
2 punkty
-
Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)2 punkty
-
2 punkty
-
moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania2 punkty
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Pyszny chlebek z chrupiącą skórką. Składniki:200 g mąki żytniej typ 2000300 g mąki pszennej razowej typ 750100 g mąki pszennej tortowej500 ml wody przegotowanej100 g otrębów lub słonecznika2 płaskie łyżeczki soli1 łyżeczka cukru40 g drożdży prasowanych1 łyżkę oleju1 punkt
-
Ta propozycja jest idealnym rozwiązaniem dla miłośników wszelkiego rodzaju jabłeczników i szarlotek ale nie zawsze chce się im je piec. Ciasto wyrabia się naprawdę szybko, czas pieczenia również jest krótki a zapach cynamonu rozchodzący się po domu czy smak jabłek odkrywany w zwykłej muffince - bezcenne :) Składniki - 3 jabłka - 1 jajko - 1,5 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g rodzynek - 2 łyżki masła - 0,5 łyżeczki cynamonu - cukier puder Wykonanie Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon połączyć i wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na cząstki i zblenderować na gładką masę. Do jabłek dodać wystudzone masło, jajko i suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do papierowych foremek lub na blachę do muffinek. Piec ok.25 – 30 minut w temperaturze 200OC. Po upieczeniu muffinki ostudzić i posypać cukrem pudrem. Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj1 punkt
-
Ciasto wygląda bardzo apetycznie i atrakcyjnie . Zapisuję do ulubionych -wypróbuję przy najbliższej okazji.1 punkt
-
Przepis pochodzi z cincin. Buleczki przepyszne, popijane mlekiem mniam... Ja robilam bez rozczynu, czyli wszystkie sypkie skladniki wrzucilam do miski dodalam plynne i wyrobilam ciasto, oryginalny przepis : 1/2 szkl mleka 3 łyżki wody 1 duże jajko 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 2 1/4 szkl mąki 3 łyżki cukru 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 1/3 szkl cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki roztopionego masła Drożdże rozpuścić w wodzie i odrobinie mleka, wymieszanej z 1 łyżką mąki i 1 lyżką cukru. Odstawić na kwadrans. Resztę mąki wymieszać z solą. Wyrobić ciasto, dodając do mąki resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i na koniec roztopione masło. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok.1 godz. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wymieszać cukier z cynamonem. Wlać rozpuszczone masło do małej miseczki. Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na wysypany mąką blat. Lekko wyrobić. Podzielić na ok. 18-20 równych części, z których uformować małe kule. Zanurzać każdą kulę w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczać ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem. Układać w jednej warstwie w tortownicy, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni (ale mogą się trochę stykać, jak urosną - połączą się, mimo to po upieczeniu będą się bardzo łatwo oddzielać) . Zostawić do ponownego rośnięcia na ok.30 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 min.1 punkt
-
wspaniały przepis :) a co najwazniejsze smakowało innym. polecam przepis wszystkim którzy uczą lub zaczynaja sie uczyć gotować (jak ja) - prosty i bardzo dobry sosik :)1 punkt
-
Bardzo smaczny przepis, nigdy bym na to nie wpadła. Kiedyś muszę wypróbować. Mój smaczny sposób na ryż to dodanie do niego curry. Robi się żółty i mi zdecydowanie bardziej smakuje. Czasami też dodaję odrobinę gęstej kwaśnej śmietany. Nadaje delikatny kremowy smak - ryż nie jest taki suchy.1 punkt
-
Witam ,niewiem czy powtarzam ale nie znalazłam tego przepisu na forum Sałatka z makaronu ryżowego : Składniki makaron ryżowy pierś kurczaka ogórek zielony papryka czerwona przyprawa gyros,sól,pieprz,majonez makaron ugotować,lekko twardawy,pierś pokroić w kostkę i podsmażyć z przyprawa do gyrosa,ogórka umyć i pokroić w kostkę,równierz paprykę kroimy w kostkę,wszytko razem mieszamy ,doprawiamy i SMACZNEO1 punkt
-
Pyszna wilgotna babka.Nie wiem gdzie się tu dodaje przepisy,dlatego wpisałam na forum. :happy:1 punkt
-
Witam, Od kilku dni na extra.smaczny.pl obowiązuje nowy cennik dostępu: 12 miesięcy = 20,91 zł 6 miesięcy = 11,07 zł 3 miesiące = 6,15 zł 1 miesiąc = 2,46 zł Im dłuższy abonament tym taniej wychodzi miesiąc dostępu. Dostępne sposoby płatności obejmują karty kredytowe, przelewy on-line oraz "zwykłe" (np. na poczcie). Możliwa jest płatność za pomocą SMS'a. Tak więc od teraz można miesięczny dostęp do extra.smaczny.pl mieć za SMS'a za 2,46 zł. Oprócz dostępu do blisko 3000 sprawdzonych przepisów z super zdjęciami, ponad 1000 cennych porad i 170 artykułów na tematy kulinarne płatna wersja smaczny.pl obejmuje także brak reklam (także na forum) oraz możliwość dodawania własnych przepisów. Zapraszamy!1 punkt
-
rosół musi się długo gotowac, min. 3 godziny na wolnym ogniu a co do przypraw to może kostki rosołowej bym nie dodał ale odrobinę vegety to mi się zdarza dorzucic1 punkt
-
Ja mam problem z płatkami, bo często są za słodkie i mają jakiś twarde kawałki i boję się, że zęby połamię :) Wolę kupować owsiankę i uzupełniać ją swoimi dodatkami - rodzynki, orzechy, sok jakiś. Te Cripsy mnie zaciekawiły. Jabłka jem czasem i buraki, bo za normalnymi nie przepadam. Muszę spróbować dorzucić do owsianeczki mej :grin:1 punkt
-
1 punkt
-
A ja sama robię mieszanki z ziół. Swego czasu pospisywałam składy mieszanek przeznaczonych do różnych potraw i teraz korzystam sobie z tych przepisów. Wolę ten sposób, bo nie ufam gotowcom, a poza tym mieszanki własnej produkcji nie zawierają glutaminianu sodu, który jest podobno szkodliwy.1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Domowe sposoby to na pewno wyeliminowanie z jadłospisu produktów bogatych z zły cholesterol. Czego nie jeść: - Mięs zawierających cholesterol: tłuste mięsa,boczek, parówki, kiełbasa salami i inne wędliny wędliny, wątróbka, podroby, konserwy mięsne , tluszcz i skóra z drobiu - Należy unikać potraw smażonych na maśle, smalcu, słoninie, oleju słonecznikowym, sojowym, czy kukurydzianym oraz na margarynach twardych (służących do smażenia). Dotyczy to również posiłków sprzedawanych komercyjne takich jak hamburgery, frytki czy chipsy, gyż zawierają one tłuszcze w formie trans, ktore rownież powodują wzrost cholestrolu LDL we krwi. - Masła - Jajek - Pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych, lodów - Pieczywa białego - Połączenie cukru, cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych ma szczególnie silny wpływ na wzrost poziomu cholesterlu. Bardzo często połączenie takie występuje w słodyczach, wyrobach cukierniczych, ciastach, ciastkach, lodach i deserach, gdzie cukier łączy się z masłem, śmietaną, mlekiem, margaryną czy jajkami. Co jeść: - Chude mięso (np. kurczaki) i chudą wędlinę (np. polędwicę). Niektóre ryby np. łosoś, tuńczyk, makrela zawierają omega 3 - kwasy tłuszczowe, które wg. Specjallistów zapobiegają powstawaniu choroby wieńcowej serca. - Do smażenia lepsze są oleje oliwkowe i rzepakowe, które pod wpływem wysokiej temperatury nie ulegają utlenianiu. Osoby o powyższonym choleserolu i cierpiące na miażdżycę powinni w ogóle unikać smażonych potraw. Powinny zamiast tego spożywać więcej pokarmy gotowane, duszone, bądź pieczone z jak najmniejszą ilością tłuszczu. - margaryna miękka (do smarowania pieczywa), w malej ilości - Aby dostarczać inne niezbędne dla organizmu skladniki, unikając obfitych w cholesterol, warto pić niskotłuszczowe mleko, jogurty, jeść chudy biały ser. Dzięki temu ogranicza się również ilość spożywanych kalorii. Otyłość jest również jedną z przyczyn wysokiego cholesterolu. - Pieczywo ciemne - Warzywa i owoce są dobrym źródłem witamin E, C i betakarotenu. Te mikroelementy chronią przed utlenianiem cholesterolu. Należy więc jeść dużo warzyw i owoców. Każdego dnia spożywaj duże ilości produktów zbożowych, warzyw, owoców. Dodatkowe wskazówki - Warto też jeść zboża. Warzywa, owoce i zboża, zawierają blonnik, który powoduje obniżenie ilości cholesterolu w organiźmie. - Błonnik znajdziemy również w płatkach owsianych, ryżu, kaszy, otrębach. Błonnik wywołuje uczucie sytości, dlatego zalecany jest dla osób odchudzajacych się. - Aby usupełniać braki tłuszczu, dobrze jest również jeść w niewielkich ilosciach orzechy, nasiona strączkowe np.. słonecznika lub dyni - Sprawdzaj na opakowaniach zawartość tłuszczu i cholesterolu. - Pij w niewielkich ilościach czerwone wino. Podam przykładową dietę dla osób z wysokim cholesterolem. Zajrzyj TUTAJ1 punkt
-
Wszysto mozliwe ,ze ten przepis to Pani Walewska ja poprostu dostalam przepis pod ta nazwa. [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]1 punkt
-
Ja jestem 2 miesiace po kopenhaskiej i chociaz mnie straszono ze po niej szybko wroci mi waga zpowrotem to wbrew temu przekonaniu nic nie przybralam . Prawda jest jednak ze razem z mezem zmienilismy sposob odzywiania, tzn. 0 kartofli, najwyzej raz na jakis czas i najlepiej pieczony i w lakiejs salatce warzywnej z sosem na bazie oliwy lub z majonezem light, pieczywo z pelnej maki ( biale bardzo rzadko), chude mieso, duzo chudego nabialu, duzo owocow i warzyw oraz bardzo ale to bardzo malo slodyczy. No i jeszcze jedna bardzo wazna rzecz- mianowicie obowiazkowe sniadanie, zadne tam wychodzenie z domu z pustym zoladkiem. Najczesciej platki owsiane na chudym mleku z jakimis owocami- zero cukru.Ponadto duzo wody a mniej soli w jedzeniu. Ja chcialam zrzucic po ciazy, bo corcia ma juz roczek ( pojutrze ma urodzinki!) a ja nadal wygladalam jak swinka pigi. Maz natomiast przerazil sie wynikami swoich badan morfologicznych. Po trzech miesiacach nowego odzywianiamaz zrzucil 8-9 kg, ponadto pan doktor stwierdzil ze jeszcze nie mial tak dobrego pacjenta, ktory zrzucilby 100 jednostek cholesterolu w tak krotkim czasie, cisnienie wrocilo do normy i wszystko jest cacy. Mnie kopenhaska pomogla ruszyc te nadwage a teraz poprostu uwazam co i ile jem, duzo ruchu ( spacerki z coreczka) i teraz tez troszke gubie, ale w takim juz zdrowym tempie ( ok. 1- 1,5 kg na miesiac) , no bo badzmy szczerzy kopenhaska to glodowka, najgorszy jest ten srodkowy dzien kiedy nie ma kolacji! Chcecie poczytac jak sie przechodzi kopenhaska, kliknijcie na moj dzienniczek na smacznym pt. Moja kopenhaska. Wszystkim dietujacym zycze powodzenia i samozaparcia!1 punkt
-
Justynko i Renatko, serwetkę dostałam w prezencie z Niemiec. Ja uważam że ona jest robiona, to co zauważyłam, kółeczka były wycięte z czegoś sztywnego i dopiero potem robione szydełkiem i są łączone. Reniu lukier nie jest za bardzo słodki, ma smak słodkawo - cytrynowy. Pa! życzę Wam dobrej nocy.1 punkt
-
moge podać linki do artykułów które pisałem, ale na priv bo nie wiem czy tutaj wolno.1 punkt
-
1 punkt