Ranking
Popularna zawartość
Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 05/26/10 uwzględniając wszystkie działy
-
Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)3 punkty
-
Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 pomidory cebula czerwona szczypiorek ser feta sól pieprz czosnek Sos: łyżka ostrej musztardy łyżeczka miodu łyżka oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Fasolkę oczyścić,ugotować w osolonej wodzie,odcedzić przelać zimną wodą,pozostawić do wystygnięcia,przełożyć do salaterki,dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,pomidory pokrojone w kostkę ,pokrojony szczypiorek,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,fetę pokrojoną w kostkę.Składniki sosu dokładnie połączyć polać sałatkę delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)2 punkty
-
Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D2 punkty
-
Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!2 punkty
-
"Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]2 punkty
-
W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.2 punkty
-
- Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!2 punkty
-
Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)2 punkty
-
U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!2 punkty
-
Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!2 punkty
-
a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.2 punkty
-
Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:2 punkty
-
2 punkty
-
Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)2 punkty
-
2 punkty
-
moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania2 punkty
-
He he dobre to ;) A ja mam taki: - Już piąty raz go wołam, a on nie przychodzi. Co z niego wyrośnie?? - martwi się matka. - Kelner!! - odpowiada ojciec.1 punkt
-
A to nie lepiej dodać do tego np. pomidory z puszki? Troche bardziej treściwe :P1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Pyszne ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia. Składniki Kruche ciasto - 1 szklanka mąki - 100 g margaryny - 1 żółtko - 140 g cukru pudru Masa makowa - 0,5 kg suchego maku - 1 białko - 180 g cukru - 3 czubate łyżki kaszy manny - kilka kropel olejku migdałowy Masa serowa - 1 kg sera - 1 szklanka cukru - 150 g margaryny - 3 jajka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 opakowanie budyniu waniliowego Wykonanie Kruche ciasto - mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 190oC. Masa makowa - mak zagotować i wystudzić. Zmielić trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać. Masa serowa - ser trzykrotnie zmielić. Jajka ubić z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wystudzić. Zdjęcia ciasta dostępne tutaj1 punkt
-
Uwielbiam aromatyzowaną oliwę ;). Do oliwy dodaje rozgnieciony rozmaryn, orzechy włoskie, chili lub czosnek z odrobiną skórki z cytryny.1 punkt
-
Ciasto - niespodzianka.. chyba zrobię.. ale nie dzisiaj.. i dam znać, jak smakowalo..1 punkt
-
Ja po wyjeździe za granice tez sporo przytyłam aż 8 kg :/ Ale potem wzięłam się za siebie.Przestalam jesc kolacje poznymi godzinami,i pilam duzo wody. Uwierzycie lub nie, dzieki wodzie i braku kolacji w ciagu roku schudłam 9 kg.I od tamtej pory minelo juz 5 lat ,a waga caly czas stoi w miejscu,nigdy juz nie przytylam.1 punkt
-
Cześć Pomidorowa.. czuję się w obowiązku żeby Cię przywitać na naszym (nie)dietetycznym forum... Tak jak wszystkie kiedyś dietowałyśmy, tak teraz większości się to niestety nie udaje - ja róznież do tej grupy się zaliczam.. Mam nadzieje, że nikt się na mnie nie pogdniewa za to co napisałam.. No ale tak jak dierujemy tak też 'aktywne' jest forum. Ale wszystkie się staramy. Mam nadzieje, że nie zrazisz się tym, że czasami się tu nawet raz na bardzo długi czas ktoś odpisze.. Ale skolei ja mam nadzieje, że mimo to zawsze tu będzie ktoś obecny.. Ja w weekend pożyczyłam siostrze książke z przepisami dukana.. ona też tak wraca.. jakby jej się nie chciało. No ale lato idzie, trzeba się naprawdę za siebie zabrać. Cześć Mallinko - jak tam wnusia.. Oj ostantio w telewizji napatrzyłam się na takie maluszki.. i mi się zachciało.. znów!! A myślałam, że już mi się nie będzie chciało.. Ale to tak cidnie mieć takiego malutkiego szkraba, co tylko je i spi. A Wojtusia będę teraz probowała zapisać do klubu malucha, to taki niby złobek przy przedszkolu.. Nie wiem co na to teściowa. Znając ją może się obrazić, więc na razie nic jej nie mówią. Bo i tak nie jest pewne czy wojtka przyjmą. Ja wolałabym co prawda do przeszkola.. ale niestety jednak za młody.. Podjęłam też kroki wielkie do odpieluchowania.. Ale wczoraj mój dzidziuś trochę przesadził.. Bo co go przebrałam to od razu mi się zsikał (jakby na złość) - w końcu zabrakło majtek.. i dałam za wygraną.. Dzisiaj będziemy nadal 'ćwiczyc'. W końcu zrozumie - choć jak sie go spytać co ma mówić, to wie, że trzeba mówić "baba sisi, baba aaa", bo babcia też coś próbuje.. Najgorzej i tak będzie ze smoczkiem, bo to tylko ja walczę z nim. Pozdrawiam Wszystkie babeczki, jutro nasze 'niby' święto.. PA1 punkt
-
Składniki: 5 jajek 200 g brązowego cukru 10 - 20g przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki cynamonu 5 g amoniaku do ciast 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka rumu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej (ewen. jeszcze kilka suszonych fig i garść rodzynek) 300 g mielonych orzechów 200 g mielonych migdałów Dodatkowo: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej Okrągłe opłatki do pieczenia ciastek (średnica 7 cm) Wykonanie: Kandyzowane skórki i ewent. dodatkowe bakalie drobniutko posiekać. Jajka ubić z cukrem na gęsty krem. Dodać przeprawę do piernika, amoniak, cynamon, sok z cytryny, rum i bakalie,dobrze wymieszać. Orzechy wymieszać z migdałami i wsypywać stopniowo do masy jajecznej. Otrzymana masa powinna być gęsta. Masę nakładać grubo na opłatki, ok. 2 kopiaste łyżeczki, zwilżonym ( wodą ) nożem nadać piernikom ładny kształt. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do "odpoczęcia" na co najmniej 6 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie piec ciastka w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C ok. 18 min. do uzyskania jasnego brązowego koloru (nie piec dłużej bo będą twarde). Upieczone pierniczki odstawić do ostygnięcia. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzchnią stroną maczać pierniki w czekoladzie, odłożyć do zastygnięcia. Na każdym pierniczku można też położyć obrane ze skórki połówki migdałów. Pierniki Elizy są miękkie i wilgotne w środku. Polecam serdecznie. Smacznego ! Pierniki można przygotować np. rano i wieczorem popiec lub odwrotnie, przygotować wieczorem i zostawić na noc, a upiec rano. Kiedy czekolada zaschnie pierniki spakować do puszek. Z tej porcji wyjdzie ok. 22-25 pierników. Jeśli opłatki będą mniejsze otrzymamy automatycznie więcej ciastek. Jeśli nie mamy opłatków można kłaść bezpośrednio na papier do pieczenia małe kopczyki ciasta i lekko spłaszczyć. Skórek kandyzowanych można użyć więcej ( po 100 g ) i przyprawy do piernika lepiej 20g, wtedy pierniki smakują jeszcze lepiej ! :)1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
30 duzych kwiatów czarnego bzu (całych baldachimów) 2 kg cukru 4 dkg kwasku cytrynowego Kwiaty obrac z łodyg ,zalac 1 litrem goracej wody,dodać kwasek i odstawić przyciśniete na 2 dni Po 48 godzinach sok przelac przez sito dodac cukier i zagotowac .Wlać syrop w czystych słoików i zakręcic .Dla zwiekszenia pewnosci aby słoiki dobrze się zamkneły można pasteryzuje ok 5-10 KWIATY CZRNEGO BZU; maja działanie lecznicze, są stosowany w czasie przeziebień jako środek napotny , maja działanie przeciwzapalne ,przeciwgorączkowe, ,działaja rozkurczowo, .Podnoszą równiez odporność organizmu . W postaci syropu jest to bardzo aromatyczny dodatek do herbaty napojów zimnych lub deserów.Kiedy moje dzieci były małe często robiłam ten własnie syrop poniewaz chetnie piły go rozcieńczonego z woda Trzeba tylko pamietać o tym aby kwiaty zerwac z dala od drogi ,no ale chyba tego nie trzeba przypominac bo to kazdy dobrze wie .Pozdrawiam :)1 punkt
-
witam :wink: może ktoś odpisze na ten post... chodzi mi czy wierzycie i próbujecie przepisy z gazet.. wiem z własnego doświadczenia że nie wszystkie przepisy są dobre :mrgreen: czasem wystarczy dokładnie spojrzeć na składniki i widać że nic z tego nie będzie :mrgreen: z czego najczęściej testujecie przepisy? macie jakies sprawdzone książki kucharskie, gazety czy strony internetowe? w kiosku można znaleść wiele książeczek poświęconych kuchni i powiem Wam że niektóre są naprawde godne uwagi :) pozdrowienia dla wszystkich :)1 punkt
-
1 punkt
-
witam wszystkich zaczynam po raz czwarty od jutra dwa razypo dwa dni wytrzymalam i raz trzy i to nie dlatego ze ciezko lecz chyba mam za slaba wole po powrocie do domu z pracy gotuje mezowi kolacje i strasznie ciezko mi sie oprzec zapachom w kuchni:oops::P. Od jutra ponawiam probe .... moze akurat sie uda chciala bym schudnac do 58kg waze w porywach od 62 do 65kg nie wiem od czego to zalezne a po tych trzech dniach waga pokazala 60kg to zapewne wynik po utracie wody z organizmu. trzymam za wszystkich kciuki i niedlugo sie odezwe :P od jutra zaczynam!!!!!!:) :)1 punkt
-
Składniki: ciasto biszkoptowe: 9 jajek 1 szklanka maki krupczatki 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek kakao masa: 5 żółtek 1 szkl cukru cukier waniliowy kostka masła 1/2 l mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemnieczanej ciasto biszkoptowe: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ucuerać do rozpuszczenia. dodać żółtka chwile ucierajać. delikatnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. wymieszać, piec ok 45 minut. masa: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, do tej masy dodać wymieszana mąkę pszenną i ziemniaczaną. zagotować mleko, nastepnie wlać utarte zółtka i całośc zagotować, dobrze mieszając by nie powstały grudki. ostudzic. zimny bubyń utrzeć z kostka masła. biszkopt podzielić na 3 częsci. Na pierwsza wyłożyć częśc masy, truskawki posypać drobnie pokrojana czekolade, nastepnie biszkopt, mocno przycisnąć. znowu dać mase i truskawki oraz czekodale pokrojona i biszkopt. na to posmarować masa, udekorować truskawkami oraz zalać galaretka.1 punkt
-
1 punkt
-
Witam :-D Pizza Wlado Jestem typowym smakoszem Pizzy i powiem tak najlepsze ciasto ma Dominium i Dagrasso oraz pizzeria Gliwicka La Costa Przy moich doświadczeniach i eksperymentach kulinarnych wymyśliłem swój własny przepis na pizze. Zapiszcie bo jest wypasiony :razz: wiec tak ok. 300g mąki pszennej najlepiej drobno ziarnista ale nie musi, w misce robimy kopczyk wlewamy ok pół szklanki letniej ale nie gorącej ani zimniej wody ponieważ gorąca woda zabije kultury drożdży a zimna nie pozwoli się im rozwinąć odpowiednio, potem wkruszamy drożdże o kolo 15-20g czekamy 5 minut aż wytworzy się kożuszek drożdżowy później wsypujemy łyżeczkę soli ok 5 gr. do ciast anie dodajemy ani gram cukru ponieważ to ma by ciasto na pizze a nie ciasto drożdżowe na bułeczki :-D nie martwcie się że nie wyrośnie bo ie ma cukru, to stare bajeczki cukru jest tyle w tych składnikach że drożdży wystarczy cukru następnie wlewamy dwie łyżki oleju (lepiej oliwy z oliwek) i wszystkie składniki mieszamy. aż utworzymy jednolita masę ( aż ręka od ugniatania zacznie boleć wtedy będziecie wiedzieć że ciasto jest gotowe :-D potem odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ale dla niecierpliwych można od razu wstawić do pieca i tak urośnie zależy jakiej grubości placek rozwałkujecie ja odstawiam. jest wtedy miększe ciacho. reszta zależy od smaku ale ja robię tak: rozwałkowuję ciasto potem na blasze kładę złotko lekko zwilżam olejem żeby się nie przykleiło, potem na ciasto kładę ser w plastrach bądź ścieram, Gołda, Ementaler, później mozarella kroje nożem do Pizzy na 8 równych części rozkładam salami w plastrach Paprykowe (Morliny Salami pepperoni) to nie reklama jest porostu dobre. następnie kroje połowę czerwonej cebuli i posypuje pizzę, następnie oliwki drylowane z pastą paprykową kroje na pół i posypuje nimi pizzę można dodać papryczki piri piri jak ktoś lubi ostre ( ja lubię) na koniec posypać przyprawą z Prymata Do pizzy jest taka specjalna i skropić całość oliwą bądź olejem osobiście polecam oliwę z oliwek. Piec całość 10 min w piecu temperatura 220-230 st. C miedzy czasie przygotowujemy sos: sos czosnkowy 3 łyżeczki czubate majonezu ze 2-3 ząbków czosnku Polskiego nie Chińskiego i ze 3 łyżeczki śmietany Gęstej przyprawić sól,pieprz,oregano do smaku. Pizza miedzy czasie jest gotowa :) Pozdrawiam i życzę smacznego :) a odstawcie na troszkę aby ostygła pizza :D czekam na komentarze i opinie :-o które śmiało kierujcie na Maila wlado7@wp.pl1 punkt
-
Długo nie wchodziłam na forum i dopiero teraz zauważyłam, że było pytanie do mnie... Jednak, mam nadzieję, że przeczytałaś moje wcześniejsze porady i próbowałaś się do nich zastosować. Napisz, czy coś pomogło... Nie przejmuj się powrotem 1 kg - w końcu jesteś kobietą i w ciągu cyklu miesięcznego może ubywać i przybywać jakieś 2 kg - i to niezależnie od tego, czy ścisle stosujesz się do wyznaczonych wskazówek, czy też pozwolisz sobie na zbyt wiele... Masz trochę przydatnych wyliczeń: 1 kilokaloria [kcal] = 1000 [cal] 1 kilojul [kJ] = 1000 [J] 1 [kcal] = 4,184 [kJ] Wydaję mi się, że tej osobie nie chodziło o produkty, lecz gotowe potrawy lub porcje produktów spożywanych osobno i pewnie miała na myśli to, że nie powinno się spożywać jednorazowo więcej 200 kcal, ale ja nie do końca się z tym zgadzam - bo to jest zbyt niskie wyliczenie dla dobowego zapotrzebowania organizmu. Załóżmy, że spożywamy 4-5 posiłków dziennie. Jeśli kazdy z nich miałby nie więcej, niż 200 kcal, to spozywałabyś tylko od 800-1000 kcal na dobę, a to jest za mało. Niektórzy proponują jako dietę cud, dietę 1000 kcal - ale jeśli jesz max. 1000 kcal dziennie, to zwykle czujesz się głodna i organizm jest alarmowany, że otrzymuje za mało pokarmu, więc zamiast chudnąć, waga będzie stać w miejscu - zdarza się, że przy diecie 1000 kcal niektórzy przybierają na wadze. Jeżeli nawet na tej diecie stracą parę kilogramów, to przy powrocie do poprzednich nawyków żywieniowych (bo nie da się długo prowadzić tej diety) odzyskują dawną wagę i to często z nawiązką... Jeśli chce się schudnąć, nie można się głodzić i robić zbyt dużych (powyżej 4 godzin) odstępów pomiędzy posiłkami. Pozdrawiam wszystkich ;)1 punkt
-
boeuf stroganoff polędwica wołowa pokrojona w cienkie paseczki cebula w piórka, pieczarki sos pomidorowy (np. Tomatera Primo Gusto) polędwicę smażyłam na grilowej patelni z kropelką oleju, przerzuciłam do granka, a na tej patelni z odrobiną wody dusiłam pieczarki (posoliłam), cebulę wrzuciłam do mięsa , przerzuciłam pieczarki, zalałam pomidorami, trochę wody do konsystencji i dusić, dusić, dusić. Na koniec doprawić i smacznego, oczywiście w fazie z warzywami, ja na koniec dodam ziół świeżych ale już na talerz A składniki ilościowo według uznania1 punkt
-
Liljanko powiem szczerze,ze nie cwicze . Chociaz z drugiej strony przy 2 dzieci chyba wystarczająco sie nagimnastykuje :) dzis wypilam 2 kawy ( w tym jedna z mlekiem) sałatke z pomidora, papryki, cebuli, sałaty ,ogorka . Przyprawilam to octem winnym , pieprzem i odrobiną soli .Do tego zjadlam kawałek grillowanego kurczaka Pozniej kawałek gotowanego mięsa wołowego z musztardą a na kolacje zjadlam jogurt z otrębami Trzymam za Ciebie kciuki !1 punkt
-
Muszę nieco zweryfikować porady Kondi... Błąd! - Ostatni (lekki!) posiłek powinniśmy jeść na 3-4 godziny przed snem, a nie każdy chodzi spać o 21:00 lub 22:00. To, że menia1005 ma 14 lat, nie znaczy, że musi tak wcześnie być w łóżku :arrow: Z tym również nie do końca się zgodzę... Sam tłuszcz zwierzęcy nie tuczy i nie powoduje nadwagi. Dopiero, gdy połączy się go z węglowodanami, czyli z cukrem, pieczywem, ziemniakami, kaszami, fasolą itd. - powoduje odkładanie się tłuszczu w organizmie. Nie dajmy się jednak zwariować i nie popadajmy w panikę, gdy zjemy 1-2 kanapki, cienko posmarowane masłem (prawdziwym!) lub zjemy na drugie danie mięso z ziemniakami lub kaszą i surówką. - Jednak o wiele lepiej jest zjeść mięso z surówką lub ziemniaki z surówką - osobno. To i prawda i nieprawda. Pieczywa należy jeść mało i jego ilość dostosować do potrzeb energetycznych osoby chcącej się odchudzić. Pieczywo ciemne, pełnoziarniste, jest wysokoenergetyczne i należy jeść go mniej niż białego pieczywa. Jednak pieczywo ciemne poprawia trawienie, więc wniosek jest taki - należy jeść bardzo mało pieczywa ciemnego, a białego - unikać. - To nie znaczy nie jeść wcale. Jeśli prowadzisz małoaktywny tryb życia, to powinnaś zjadać nie więcej niż 2 kromki ciemnego chleba - na cały dzień! To nie jest dobry pomysł, żeby jedną dużą porcję jeść na dwie raty, w krótkim odstępie czasu. Określenie "odczekaj trochę" - rozumiem (i pewnie tylko nie ja) jako kilka minut, więc to nie rozwiązuje problemu zjadania zbyt dużych porcji. Największym błędem podczas odchudzania jest unikanie jedzenia!!! Gdy mało i rzadko jemy, lub jemy rzadko, duże porcje - organizm otrzymuje sygnał: "Jedzenie dostarczane bardzo rzadko - magazynować!" - i wtedy tyjemy... Należy jeść małe posiłki, co 3-4 godziny. - To nie znaczy, że jedyną rzeczą, jaką zjemy ma być jabłko, bo wtedy możemy zasłabnąć z powodu dostarczania zbyt małej ilości energii do organizmu. Nie chodzi o jedzenie codziennie o tej samej porze, ale o zachowanie czasu pomiędzy małymi posiłkami, nie dłuższego, niż 4 godziny i nie podjadanie pomiedzy nimi. Gdy kusi nas, żeby coś zjeść to pijemy wodę - wątpię, żeby w tym odstępie 3-4-godzinnym pchał nas do jedzenia głód - to będzie z pewnością łakomstwo :arrow: Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i nie wolno go bagatelizować. Śniadanie jest tym posiłkiem, na który możemy zjeść najwięcej - ale bez przesady :arrow: - ile mozna zjeść? - to jest już do określenia indywidualnie, zależnie od prowadzonego trybu życia. Śniadanie trzeba zjeść wkrótce po przebudzeniu - nie później niż 3 godziny po wstaniu z łóżka! Błąd!!! Pijąc wodę (i inne "popitki") przed samym jedzeniem lub w trakcie jedzenia, rozrzedzamy soki żołądkowe i utrudniamy trawienie. Jeśli chcemy, aby wypita woda zmniejszyła nam apetyt i poprawiła trawienie, powinniśmy wypić ją 20-30 minut przed posiłkiem. Pij dużo wody pomiędzy posiłkami - minimum 2 litry dziennie. Kasiulek napisała: Nie można opierać się na zwykłym wyliczeniu BMI, które jest przystosowane dla osób dorosłych, a na dodatek, ty podajesz wskaźnik dla mężczyzn! Według mnie, to przesada, że menia1005 chce schudnąć aż 15 kg, bo wtedy byłaby za chuda. Jednak prawidłowy wynik masy ciała warto byłoby obliczyć inaczej - jak znajdę odpowiednią stronkę, to podam i menia1005 obliczysz sobie swoją wagę, opierając się na lepszych i szerszych wskaźnikach, niż wzrost i wiek. Pozdrawiam i życzę więcej rozsądku i - umiaru :arrow: Jeśli macie jakieś pytania - piszcie, postaram się odpowiedzieć.1 punkt
-
Dzięki wszystkim za porady.Będę je wprowadzała w życie.Dam znać z jakim skutkiem.1 punkt
-
1 punkt
-
Dodatkowo nie stosuj soli ani żadnych innych przypraw (oprócz soku z cytryny) Jeżeli nie lubisz szpinaku możesz go zastapić sałatą lub gotowana kapusta pekińską obiad i kolację możesz jeść zamiennie ale tylko w ramach tego samego dnia nawet żucie gumy przerywa kurację. A teraz opinia dietetyka dr inż Małgorzaty Drywień dieta powoduje utratę wagi bo jest niskokaloryczna ok 700 kcal energia pochodzi głównie z białek a więc jest dużym obciążeniem dla nerek stąd to ostrzeżenie o częstotliwości. To w dużym skrócie. A teraz z własnego doświadczenia stosowałam dwa lub 3 razy. Owszem ubywało mi ok 2 kg i naturalnie wracało chociaż gdyby miało sie silna wolę aby już nie wracać np do jedzenia chleba i ziemniaków i zasadniczo ograniczyć węglowodany to kto wie (ale nie byłabym wówczas wiernym czytelnikim tego forum :) Za pierwszym razem byłam ortodoksem i stosowałam dokładnie według zaleceń i nie ukrywam że było to okropne do zniesienia, bezsmakowe gumisie. Za kolejnym razem walnęłam się w głowę i przyponmiałam sobie że jestem technologiem żywności i tak na prawdę to ściema, przygotowywanie potraw bez soli powoduje że woda nie jest zatrzymywana w i stąd spektakularny ubytek wagi, zaczęłam używać przypraw koperku trochę majonezu na jajka na twardo bo przecież i jajka i olej nie są zakazane. Zamiast gumisia czyli plastra wołowiny z patelni zemlęłam dobrą wołowinę i porobiłam paczuszki po 200 g, zawijałam je w filię i piekłam w rozgrzanym piekarniku, tak samo z rybą też w folii posypana koperkiem i pokropioną cytryną. Niestety ze szpinakiem nic mi się nie udało wykombinować może czosnek ale problem zapachu. Musze przyznać, że nawet praca nie była problemem przygotowywałam porcje wieczorem i zamieniałam kolejność w ramach dnia tak aby dania ciepłe były po południu. Na pewno trzeba dużo pić 12 szklanek zielonej herbaty lub 2 l wody mineralnej bo spalanie tkanki tłuszczowej powoduje uwalnianie toksyn i to może powodować bóle głowy, no i przepłukiwanie nerek. Może dla kogoś to też będzie istotne ale ja zawsze zaczynałam we wtorek bo wówczas mogłam bez problemu i nie naruszania diety wykombinować bezmięsny piątek. Pozdrawiam i życzę wytrwałlości1 punkt
-
upiec biszkopt z 5 jaj Rozdrobnic w kostke puszke brzoskwin i rozłozyc na biszkopcie.Sok z puszki uzupełnic do 3 szklanek....wodą i na tym ugotowac budyn uzywając na trzy szklanki soku 3 budynie wanil<osłodzic do smaku>i gorący budyn wylac na owoce i dokladnie wyrownac.Bierzemy do miski 20 dag kokosu,1 kostke masla,2 jajkai szklanke cukru ,mieszamy rękami i rozkładamy na masie cos w rodzaju posypki.Wkładamy do piekarnika i zapiekamy tylko gore,jesli masz zwykly piekarnik to podloz drugą blaszke od spodu i tez sie fajnie zapiecze.gore zapiekamy az bedzie złota.Ciasto jest pyszne....lekkie i dobre.Zamiast brzoskwin mozemy uzyc roznych owocow.Z samymi jabłkami tez bardzo dobrze smakuje.Kroimy dopiero gdy ostygnie....smacznego!!!1 punkt