Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 05/26/10 uwzględniając wszystkie działy

  1. Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)
    3 punkty
  2. Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 pomidory cebula czerwona szczypiorek ser feta sól pieprz czosnek Sos: łyżka ostrej musztardy łyżeczka miodu łyżka oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Fasolkę oczyścić,ugotować w osolonej wodzie,odcedzić przelać zimną wodą,pozostawić do wystygnięcia,przełożyć do salaterki,dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,pomidory pokrojone w kostkę ,pokrojony szczypiorek,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,fetę pokrojoną w kostkę.Składniki sosu dokładnie połączyć polać sałatkę delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.
    2 punkty
  3. Na święta było ciasto Latte Macchiato smakiem przypomina tiramisu ale nie daje się jajek 😉
    2 punkty
  4. Sernik z jagodami 😋 super połączenie ! Dodałam jagody mrożone oczywiście o tej porze roku 😉
    2 punkty
  5. Upiekłam Piegusa 😋 chodził za mną już od dwóch tygodni ... stary przepis mojej mamy ❤️
    2 punkty
  6. Wczorajszy tort Mikado dla mojej teściowej , biszkopt czekoladowy , banany , galaretka cytrynowa i cytrynowo śmietankowy krem 😋
    2 punkty
  7. Kolejny tort na 30. Urodziny , śmietanowy z mascarpone , malina i borówka . Standardowy u mnie już 😅
    2 punkty
  8. Tort na rocznice ślubu 🥰 jasny biszkopt , dżem truskawkowy , krem budyniowy waniliowy , krem budyniowy kakaowy , obsypany podprażonymi płatkami migdałowymi .
    2 punkty
  9. OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)
    2 punkty
  10. Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D
    2 punkty
  11. Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!
    2 punkty
  12. "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
    2 punkty
  13. W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.
    2 punkty
  14. - Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!
    2 punkty
  15. Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)
    2 punkty
  16. U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!
    2 punkty
  17. Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!
    2 punkty
  18. a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.
    2 punkty
  19. Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:
    2 punkty
  20. Ja tez zdecydowanie własna kompozycja przypraw plus oliwa.
    2 punkty
  21. Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)
    2 punkty
  22. Smoka zrobiłam na Nowy Rok do piany dodałam kisiel wiśniowy z cukrem,bardzo smakuje mojej rodzince
    2 punkty
  23. moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania
    2 punkty
  24. Orzechowiec Orzechowiec to pyszne ciasto z miodem i orzechami oraz masą budyniową. Bardzo popularne ciasto na naszych stołach. Sprawdza się super na przyjęciach i różnych imprezach okolicznościowych. Zawsze pierwsze znika ze stołu. Zapraszam na przepis w formie filmu: https://youtu.be/-2s6XAGtF9M Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej (typ 450-650) 70 g cukru pudru 150 g miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 190 g masła Warstwa orzechowa: 250 g orzechów włoskich 80 g masła 100 g cukru 2 łyżki miodu Masa budyniowa: 1,5 l mleka 3 budynie śmietankowe (po 140 g paczka) 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła Wykonanie: Ciasto kruche: Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich wyłożyć foremkę o wymiarach 40 x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremki. Wykładamy foremkę drugą częścią ciasta oraz warstwą orzechową i również pieczemy 15-20 min w temperaturze 180°C. Masa budyniowa: Z 1,5 litra mleka odlać 2 szklanki, w której mieszamy budynie, ze skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie. Warstwa orzechowa: Na patelni rozpuszczamy masło dodając cukier i miód. Kkiedy wszystko ładnie się rozpuści dodajemy orzechy włoskie i przez parę minut je podsmażamy. Kiedy już wszystko przygotowaliśmy przyszła pora na złożenie ciasta. Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy plackiem z orzechami. Placek z masą orzechową musi być dobrze ostudzony, ponieważ nie damy rady przykryć masy budyniowej (po prostu nam się pokruszy). Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
    1 punkt
  25. To jest moj wlasny wynalazek na szybki i prosty obiadek. Gotuje rosol na kurczaku i warzywach (marchew, pieturszka, por). Po ugotowaniu rosolu wyciagam warzywa i kroje wszystko w kosteczke + mieso obieram z kosci. Przygotowuje kaszke kuskus tj.: wsypuje kuskus do miski, dodaje ze dwie lyzki oleju, zalewam wrzaca woda (troche ponad powierzchnie kaszki - trzeba uwazac zeby nie dac za duzo wody bo sie z dania zrobi papka :-)) i przykryta odstawiam na 5 -10 min, zeby kaszka napeczniala. Jak jest gotowa to mieszam z wczesniej skorojonymi warzywami i miesem, doprawiam sola i pieprzem. Odsmazam na patelni jesli danie jest zimne. Jesli jest to dla kogos zbyt suche to mozna, troche rosolu zarobi maka i przygotowac sos. Dla mnie pycha! I mam dwa dania w jednym. Smacznego!
    1 punkt
  26. nie za duże kartofelki albo większe pokrojone w równe kawałki koperek sól olej przygotowanie: Ziemniaki obrać, posolić, obtoczyć w posiekanym koperku i zawinąć po 5-6 w wysmarowaną olejem folię. Kłaść na grilla i piec około 40 minut. Rady: Ja najczęściej lekko podgotowuję kartofelki na półtwardo, wtedy równiej i szybciej się pieką i nie przypalają. Można je obtaczać także w innych ziołach, takich jak majeranek czy kminek, ale z koperkiem są najpyszniejsze! Podawać z sosem chrzanowym. smacznego!
    1 punkt
  27. Fajne porównanie gdzie lepiej gotować. https://marketmoney.pl/artykuly/obiad-w-domu-tanszy-niz-na-miescie,75,0,1520203.html?rfguidfo Ja zazwyczaj jem na mieście bo leniwy człowiek ze mnie, ale chciałabym zaoszczędzić i zacząć gotować w domu - to taaakie trudne :((
    1 punkt
  28. Tez sie zastnawiam nad tym rodzajem naapoju. Herbaty mi sie juz opiły, kawe pije litrami trzeba cos urozmaicic
    1 punkt
  29. Witam, sałatka już zrobiona i zjedzona 🙂 Prezentowała się tak: Dziękuję bardzo za przepis, sałatka super, fajny smaczek miała i było co schrupać :grin: Pozdrawiam 🙂
    1 punkt
  30. Poproszę o przepis na gruzińskie ciastka orzechowe - cygara - ślicznie i apetycznie wyglądają!!! Ja od paru dni piekę pierniki i bawię się w dekoratora. Nie mogę się oprzeć więc załączam zdjęcia:) Przepis na ciasto piernikowe znajdziecie na moim blogu:)
    1 punkt
  31. tydzien temu były gruzińskie ciastka orzechowe - cygara [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] a na tę niedzielę był piernik z suszonymi śliwkami [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
    1 punkt
  32. Oto pyszny deserek - torcik na upalne dni i nie tylko. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu, bardzo smaczny i niezbyt kaloryczny :grin: - mniej lub bardziej - w zależności od wersji :) TĘCZOWE PTASIE MLECZKO Potrzebujemy: 3 dowolne róznokolorowe galaretki (ja użyłam niebieskiej, agrestowej i truskawkowej) 3 małe serki homogenizowane waniliowe (użyłam Danio, ale każdy inny się nada) 370 ml śmietanki 30% Śmietan fix kilka kostek czekolady mlecznej do starcia i posypania wierzchu Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 i 1/2 szklance wody. Do wystudzonych, ale jeszcze nie skrzepniętych galaretek dodajemy po 1 kubeczku serka i mieszając rozpuszczamy go w galaretkach. Następnie płynne galaretki wstawiamy na parę minut do lodówki - do stanu, gdy zacznie krzepnąć - każdą pojedynczo, w odstępach co kilka minut. Gdy pierwsza z galaretek zacznie krzepnąć wyjmujemy ją i miksujemy mikserem do uzyskania lekkiej puszystości. Myślę, że nie jest to tak naprawdę konieczne, ale powoduje, że galaretki nabierają pysznej piankowej konsystencji. Wylewamy pierwsza warstwę do małej okrągłej tortownicy i czekamy kilka minut aż zastygnie. Następnie procedurę powtarzamy z drugą i trzecia galaretką. Gdy ostatnia warstwa zastygnie - ubić śmietankę ze śmietan - fixem, wyłożyć na galaretki i całośc posypać czekoladą. Można zamiast śmietanki na wierzch poukładać owoce - np. brzoskwinie z puszki i zalać to samą galaretką. Pomysłów na ostatnią warstwę może być wiele. Proponuje równnież dosłodzić galaretki cukrem pudrem w czasie miksowania - ale to oczywiście zależy od tego co kto lubi:-). Polecam bo ciacho naprawdę pyszne, niedrogie, a dzieci...:grin:)))))))))))))))))))))) Wkrótce wkleję zdjęcia, bo większośc z nas to wzrokowcy :shock:
    1 punkt
  33. Ale ważne jest żeby pić wodę małymi porcjami a nie 1 litr na raz ;) Wtedy najlepiej nawodnimy organizm.
    1 punkt
  34. Nie znalazłam tu takiego tematu .. ktoś stosuje tę dietę ?
    1 punkt
  35. Sosy do mięs wielkanocnych Wielkanoc tuż,tuż i przydadzą się na pewno przepisy na sosy do mięs. Oczywiście,najbardziej popularna będzie ćwikła (przepis staropolski poniżej)i chrzan ,ale spróbujcie zrobić też coś innego : Sos tatarski z gotowanych żółtek 6jajek ,6 łyżek oliwy np. mojej ulubionej Latzimas,2 łyżeczki musztardy,sok z cytryny lub 2 łyżki octu winnego,sól,pieprz,cukier,3-4 korniszony,łyżka kaparów. Z ugotowanych na twardo jajek wyjąć żółtka,przetrzeć przez sito ,utrzeć z oliwą ,a gdy masa będzie gładka,stale ucierając dodać musztardę,sól,pieprz,cukier i sok z cytryny. Białka drobno posiekać ,dodać drobno pokrojone korniszony i kapary,połączyć z sosem wymieszać i zostawić w lodówce do schłodzenia. Sposób na skróty:zamiast żmudnego ucierania oliwy z musztardą można dać majonez ,ale to już nie to samo 🙂 Sos z tuńczyka Pół szklanki gęstego majonezu,pół cytryny,szczypta cukru ,sól,50g tuńczyka z puszki,2 łyżki kaparów Ucierać w misce tuńczyka z sokiem z cytryny,dodając po łyżeczce majonezu,sól,cukier.Wymieszać masę z kaparami ,schłodzić. Podawać do zimnych mięs:najlepszy do cieleciny na zimno i kurczaków. Sos różowy Pół szklanki gęstego majonezu,łyżeczka musztardy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,łyżeczka cukru,ćwierć łyżeczki suszonego tymianku,szczypta ostrej papryki, łyżeczka soku z cytryny ewentualnie dla ?ostrożerców ?trochę harissy Wymieszać na jednolitą masę majonez,musztardę ,sól,cukier,paprykę i tymianek,rozprowadzić sokiem z cytryny. Dodać koncentrat,wymieszać. Zostawić na 1-2 godziny w lodówce. Podawać do wędlin i zimnych mięs Musztarda wielkanocna Słoiczek musztardy,łyżka mocnego chrzanu,łyżka miodu. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać na jednolita masę .Podawać do białej kiełbasy,wędlin i mięs na zimno A gdy przejedzą się nam już mięsa zróbmy sobie miskę sałaty z pomidorami i mozzarellą lub fetą polanej sosem balsamicznym Sos balsamiczny winegret na zimno 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego z Modeny [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] 1 łyżka miodu bazylia, rozmaryn świeżo mielony pieprz oraz sól morska Wszystko wymieszać,nie żałować pieprzu zaś soli tylko szczypta lub można pójść na skróty i wykorzystać naprawdę pyszny gotowy krem balsamico [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Przepis imć Pana Mikołaja Reja na ćwikiełkę "Nuż też ćwikiełki w piec namotawszy ,a dobrze przypiekszy nadobnie ochędożyć ,w talerzyk nakrajać,także w faseczkę ułożyć ,chrzanikiem ,co najdrobniej ukrążywszy ,przetrząsać,bo będzie długo trwało,także koprem włoskiem trochę przetłukszy,przetrząsać ,a octem pokrapiać,a solą też trochę przesalać,tedy to jest tak osobny przysmak i sama pani ćwikła,bo już będzie i barzo samaczna i barzo nadobnie pachnęła" [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
    1 punkt
  36. Witaj Beello :)Znalazłam coś takiego https://borelioza.gazetka.eu/teksty.php?plik=dieta.php&tytul=Borelioza:%20Dieta i jeszcze coś takiego https://borelioza.net/blog/smutna-dieta/ Nie wiem czy o to Ci chodziło,ale może akurat pomogę :)
    1 punkt
  37. Składniki: Biszkopt - ja miałam upieczony z 5 jaj. Masa: 5 wafelków grześki bez czekolady, 30 dag (20 szt) cukierków michałków, 2 słodkie śmietany kremówki 30% (ja użyłam 2 kubeczki po 330 ml każdy) Masa: grześki i michałki kroimy na małe kostki, następnie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno (ja dodaję zawsze odrobinę żelatyny). Kiedy już będzie ubita, wsypujemy grześki i michałki i mieszamy ze śmietaną. Całą masę wykładamy na wystygnięty biszkopt, można jeszcze na górze posypać kakao lub oblac polewą. Schłodzic.
    1 punkt
  38. Przepis troche przypominajacy pierogi zamieszczone tu przez teresap, jednak sprobowalam i roznia sie bardzo dlatego zamieszczam, przepis pochodzi z cincin. Co do smaku wole tradycyjne pierogi ale to tez fajna odmiana, sa bardziej napeczniale, troche jak pianki, bardzo szybko sie je robi, z polowy porcji wyszlo mi okolo 20szt. -1 jajko -0,5 l kefiru -szczypta soli -łyżeczka sody -mąka(około 4 szklanek) Wyrobić ciasto,formować pierożki nadziewając je uprzednio truskawką i gotować na parze przez 5 minut. Można polać masłem lub musem truskawkowym. MOJE UWAGI: maki poszlo mi wiecej, zrobilam z musem truskawkowym czyli truskawki zmiksowane z cukrem, cukru sporo bo inaczej bedzie kwaskowate, mozna tez do srodka pieroga dodac razem z truskawka troche cukru, parowalam 10 minut zamiast 5, do polowy porcji dodalam cale jajko, sprobujcie bo sa troszke inne, pierwsze zdjecie jest z parowania.
    1 punkt
  39. Tort dla pasjonata czyli sportowe C2 na 26 urodziny mojego chłopaka :) do dziś nie mogę przeżyć, że zapomniałam o wycieraczkach :) Czarny lukier plastyczny kupny, biała masa na szyby z cukru pudru i pianek marshmallows, felgi pokryte srebrnym barwnikiem. W środku biały biszkopt z kremem z gorzkiej czekolady :)
    1 punkt
  40. Ja osobiście próbowałem kiedyś zrobić kurczaka w białym winie z książki :/ na zdjęciu wyglądał tak, że ślinka cieknie, a wyszedł suchy i niedobry, od tamtej pory jeśli już robie cokolwiek do jedzenia, to sam kombinuje, wymyślam, dobieram składniki :wink:
    1 punkt
  41. a od pana moze być?:D # margaryna 1/4 kostki # woda 80 ml # mąka 1/2 szkl # cukier puder Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek. Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder. Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder. Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób. Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor . Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor) I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka. Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko. Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży. Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.
    1 punkt
  42. Kasiu tylko dodaję 1/2 łyżeczki proszku. Wczoraj zrobiłam z 1i 1/2 kg mąki. Myślałam ,że nie skończę.Wyszło bardzo dużo i pyszniutkie. Pozdrawiam.
    1 punkt
  43. Rzeczywiście dużo tu przydatnych porad. Ja także ostatnio wzięłam się za siebie i postanowiłam schudnąć. Zaczęłam stosować dietę niskokaloryczna, specjalnie dla mnie stworzoną przez specjalistę w klinice SPA, jeżdżę tam na zabiegi antycellulitowe. Póki co łącze dietę, ruch i zabiegi profesjonalne i najważniejsze, że widzę efekty i lepiej się czuję.
    1 punkt
  44. zdiecie nie jest zbyt udane , i ja zamiast pokruszyc bialy biszkopt to pokruszylam polowa ciemnego ale ciasto smakuje rewelacyjnie zwlaszcza na drugi dzien jak juz wszystkim przesiaknie :D
    1 punkt
  45. Pytanie podstawowe - dla kogo ta "dieta" jest niewskazana lub wręcz - zabroniona?
    1 punkt
  46. Jesli schudlas 7 kg w 10 dni (w co nie wierze) to 5 kg z tego to napewno woda z Twojego organizmu i zasiedziale "odpadki".A sama dieta to chyba cos jak dieta Plaz Poludniowych (South Beach).
    1 punkt
  47. Witaj Marcinie bardzo fajnie z tym podzialem bo teraz nie trzeba przekopywac w zasadzie calego forum zeby np. znalezc jakas babkie czy inne slodkosc. ;) Pozrawiam
    1 punkt
  48. Masz rację Basiu, a jeszcze inna nazwa tego to 'pychotka' z książki 'Przepisy siostry Anastazji'
    1 punkt
  49. Ja mam zastrzeżenia tylko do żółtego sera, zamrażam go, zawsze mam w chłodziarce i jest super, przykrywam zmrożonym plasterkiem grzankę, myk do piekarnika i jest jak świeży, poza tym używam go do zapiekanek, tostów, naleśników...do wszystkiego :-)
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.