Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 05/26/10 uwzględniając wszystkie działy

  1. Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)
    3 punkty
  2. Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 pomidory cebula czerwona szczypiorek ser feta sól pieprz czosnek Sos: łyżka ostrej musztardy łyżeczka miodu łyżka oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Fasolkę oczyścić,ugotować w osolonej wodzie,odcedzić przelać zimną wodą,pozostawić do wystygnięcia,przełożyć do salaterki,dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,pomidory pokrojone w kostkę ,pokrojony szczypiorek,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,fetę pokrojoną w kostkę.Składniki sosu dokładnie połączyć polać sałatkę delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.
    2 punkty
  3. Na święta było ciasto Latte Macchiato smakiem przypomina tiramisu ale nie daje się jajek 😉
    2 punkty
  4. Sernik z jagodami 😋 super połączenie ! Dodałam jagody mrożone oczywiście o tej porze roku 😉
    2 punkty
  5. Upiekłam Piegusa 😋 chodził za mną już od dwóch tygodni ... stary przepis mojej mamy ❤️
    2 punkty
  6. Wczorajszy tort Mikado dla mojej teściowej , biszkopt czekoladowy , banany , galaretka cytrynowa i cytrynowo śmietankowy krem 😋
    2 punkty
  7. Kolejny tort na 30. Urodziny , śmietanowy z mascarpone , malina i borówka . Standardowy u mnie już 😅
    2 punkty
  8. Tort na rocznice ślubu 🥰 jasny biszkopt , dżem truskawkowy , krem budyniowy waniliowy , krem budyniowy kakaowy , obsypany podprażonymi płatkami migdałowymi .
    2 punkty
  9. OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)
    2 punkty
  10. Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D
    2 punkty
  11. Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!
    2 punkty
  12. "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
    2 punkty
  13. W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.
    2 punkty
  14. - Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!
    2 punkty
  15. Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)
    2 punkty
  16. U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!
    2 punkty
  17. Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!
    2 punkty
  18. a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.
    2 punkty
  19. Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:
    2 punkty
  20. Ja tez zdecydowanie własna kompozycja przypraw plus oliwa.
    2 punkty
  21. Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)
    2 punkty
  22. Smoka zrobiłam na Nowy Rok do piany dodałam kisiel wiśniowy z cukrem,bardzo smakuje mojej rodzince
    2 punkty
  23. moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania
    2 punkty
  24. Z zeszłego tygodnia dla koleżanki „ na już” 😅 sernik Na śmietanie , na czekoladowym spodzie z wiśniami ozdobiony czekolada jak torcik
    1 punkt
  25. U mnie też leczo nigdy nie jest takie samo, bo wszystko zależy od tego, co akurat mam w lodówce. Ale taka mocno wędzona kiełbasa, papryka i cukinia to podstawa. Lubię też dodać kilka ząbków czosnku i wędzoną paprykę, a sos robię z ketchupu z cukinii i przecieru pomidorowego. Całość jem z pieczywem albo ewentualnie z ryżem - ostatnio tak mi jakoś najbardziej smakuje :)
    1 punkt
  26. Orzechowo-czekoladowy krem z mascarpone SKŁADNIKI: pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%, pół szklanki orzechów włoskich, 250g serka mascarpone, 5 g słodzika, 1 szklanka śmietany 30%. Zamiast słodzika Irena dodała cukru do smaku SPOSÓB WYKONANIA: 1/2 szklanki śmietanki mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Masę studzimy i przez co najmniej godzinę schładzamy w lodówce. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, mieszamy z 1/2 mascarpone, można dodać słodzik. Dodajemy 2/3 orzechów i mieszamy. Czekoladową śmietanę ubijamy, dodajemy resztę sera i mieszamy. Do pucharków przekładamy krem orzechowy, na następnie wykładamy krem czekoladowy i posypujemy reszta orzechów. Smacznego!!
    1 punkt
  27. albo na grzanki przeznaczam albo na tosty w jajku z szynką, cebula. Maczam chleb w jajku, kładę szynkę i cebulę i obsmażam
    1 punkt
  28. Bardzo smaczne ciacho, piekłam na święta. Dałam dżem wiśniowy, z bakalii : figi, daktyle, morele i orzechy włoskie... Super połączenie. Bardzo nam smakowało ! Polecam
    1 punkt
  29. Witam serdecznie w naszym smacznym gronie i ciesze się, że Pani do nas dołączyła 🙂 Dziękuje za takie piękne przedstawienie swojej Osoby wraz ze super zdjęciami (oglądałam je już kilkanaście razy, bo tak mi się podobają :blush: 🙂). Tylko nie zgadam się z tą "starszą osobą", bo Pani pięknie wygląda! Ja też kocham zwierzęta, zwłaszcza pieski, a te Pani są przecudowne :wub: Piękny ma Pani domek, i otoczenie... ten ogród, rośliny, kwiaty (też je kocham) i wokoło las, tyle zieleni :wub: można odpocząć i się zrelaksować - super! Mam nadzieję, że spodoba się Pani tutaj u nas na forum, dyskutujemy tutaj głównie o przepisach (mamy ich bardzo dużo, ale nadal czekamy na kolejne ;-)), ale mamy też tematy o roślinach i zwierzętach 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego świętowania dzisiejszych Walentynek :wub:
    1 punkt
  30. Cieszę się razem z Wami, niech serduszko bije nie tylko maleństwu ale i Wam niech serducha walą ze szczęścia. :grin:
    1 punkt
  31. wiecej na: https://niokoblog.studioindygo.pl/ Kurczak z musztardy [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Składniki dla 4 osób; 40 g mąki 40 g migdałów, obrane i posiekane 2 łyżki bułka tarta 50 g parmezanu pieprz do smaku 600 g piersi z kurczaka 2 łyżki suszonej pietruszki 1 jajko sól do smaku olej do smażenia na sos 20 g miodu 80 g musztardy 100 g majonezu Wymieszać w misce majonez, musztarda i miodem (1), pokrywać (2) folią i wstawić do lodówki. Czystyć pierś z kurczaka z tłuszczu lub kości (3). [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Wyciąć pierś z kurczaka w plastry grubości 1 cm i pół (4). w misce wymieszać, bułką tartą migdały obrane i posiekane, tarty ser, pietruszka, pieprz (5). W innej misce jajka mieszać z widelcem, w innej misce umieścić mąkę. Przełożyć kurczaka w mące (6). [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] następnie w ubitym jajkiem (7), a następnie w bułką tartą (8-9). [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] A następnie smażyć na gorącym oleju (10), aż będą złoto-brązowe, wyjąć na papier kuchenny (11). Solić, podawać na gorąco z sosem (12). [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] stefano
    1 punkt
  32. Nie kazdy tez obiera do mizerii ogorki ;) Przepis ciekawy i zaintrygowalo mnie jak te ogorki beda smakowac na chrupiaco wiec na pewno sprobuje.
    1 punkt
  33. Asieńko 4 rocznica ślubu to rocznica kwiatowa :grin: Dla Was: Bukiet najwspanialszych życzeń, Nieprzemijającej miłości, I doczekania w szczęściu następnych Jubileuszy! :grin: U nas dzisiaj kaszanka na zrumienionej cebulce i duuużo sałatki z zielonej sałaty ;-)
    1 punkt
  34. [LINK NIEAKTUALNY] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Pierś kurczaka pokrojona w plasterki i lekko rozbita jak na kotlety ciasto: 1 jajko sól odrobina przyprawy do kurczaka (może być inna,np.curry) pieprz papryka (ostra lub słodka,zależy jaką kto lubi) łyżka skrobi kukurydzianej łyżka mleka w proszku odtłuszczonego (nie granulowanego ,bo ono ma dużo węglowodanów,ja kupuję mleko w proszku odtłuszczone instant) łyżka sezamu Składniki ciasta wymieszać dokładnie (ja to robię widelcem),kurczaka maczać w cieście i kłaść na rozgrzany teflon (ja smaruję patelnię kroplą oliwy) i na malutkim ogniu usmażyć kotleciki,az się zrumienią. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
    1 punkt
  35. Oj oj dodałam ten przepis na stronę we wtorek, a zapomniał dodać na forum.... upsss przepraszam :blush: Babka z dyni prezentowała się tak: A tutaj jest przepis: KLIK Dziękuję, pączki się udały i prezentowały się tak: Tak pomocnik się znalazł - pomagała mi babcia, a ten maluszek już trochę większy, no ale do pączków to jeszcze za mały ;-) Pozdrawiam 🙂
    1 punkt
  36. O! mniam! :wub: Asieńko jaka słodka produkcja - pięknie :biggrin: Ja wczoraj byłam poza domem... ale dzisiaj jestem już w kuchni, i zabieram się za pierniczki... ;)
    1 punkt
  37. Składniki: 0,5kg sera 1 kostka masła 1jajko 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Kakao (do zmienienia koloru sera) 5 paczek herbatników Polewa w paczce Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą rozpoczynając od zmiksowania masła z cukrami i jajkiem, a następnie dodajemy ser. Połowę masy wykładamy na osobną miskę, a drugą pozostawiamy w mikserze i dodajemy kakao ? według uznania, tak aby wyszedł czekoladowy kolor. Rozkładamy na papierze śniadaniowym 2,5 paczki herbatników. Nakładamy na to białą lub brązową masę i ponownie układamy(w ten sam sposób) herbatniki i masę. Całość ściskamy ze sobą, tak aby powstała chatka. Wkładamy do lodówki. Dlaczego nazywa się ten placek Chatka Puchatka, nie mam pojęcia, tak od dzieciństwa mówiła moja mama i tak pozostało w naszym rodzinnym przepisie. Placek jest prosty i smaczny, czas wykonania to zaledwie 20 minut. Spróbujcie sami i się przekonajcie!!! Piec w 180?C przez 35 minut ? żartowałam:) Bardzo smaczna chatka.
    1 punkt
  38. 450g bialych pianek marshmallows 1 kg cukru pudru 3 lyzki wody 2 cukry waniliowe Pianki marshmallows wrzucamy do duzej miski, mieszamy z woda i wstawiamy do mikrofalowki ( 600 W) 3-4 razy po 30 sekund do rozpuszczenia, za kazdym razem przemieszac poniewaz niektore pianki moga zachowac jeszcze forme a w srodku sa kompletnie rozpuszczone. Kiedy mamy juz jednolita mase wsypujemy 500 g cukru pudru,cukier waniliowy i mieszamy za pomoca miksera z haczykami. Kiedy masa jest juz gladka zagniatamy reszte cukru w mase (bardzo klejaca praca). Najlepeij wsypywac dalasza czesc cukru do miksera tak dlugo jak sie da a reszte zagniesc. Przy dalszym zagniataniu mozna sobie naoliwic rece wtedy praca jest lzejsza. Gotowa mase zawijamy bardzo szczelnie w folie, jesli nie jest potrzebna od razu , i wkladamy dodatkowo do woreczka. W lodowce trzyma sie do 1 roku czasu! Musi byc jednak szczelnie owinieta folia. Mase mozna farbowac. Najlepiej uzyc farby w pascie. Do rozrolowania podsypywac maka ziemniaczana lub cukrem pudrem.
    1 punkt
  39. Yyyy... może: :arrow: słonecznik (ale taki do łuskania, żeby tak łatwo nie było ;-) najlepszy jest dla mnie ten z przyprawami :mrgreen:); :arrow: pestki dyni; :arrow: orzechy (włoskie, laskowe); :arrow: całe migdały; :arrow: rodzynki, żurawina, suszone śliwki; :arrow: suszone (chipsy bananowe, jabłkowe) lub świeże (obrane i pokrojone w kawałki) owoce (np. jabłka, cząstki pomarańczy, mandarynek, winogrona oraz owoce sezonowe: truskawki, maliny, jagody) lub warzywa (np. marchewki); :arrow: wafle ryżowe. Oczywiście wszystko z umiarem ;-)
    1 punkt
  40. *Rodzynkowiec* 1.Placek czekoladowy: - 7 jaj - 3 łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 5 czubatych łyżek mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i kakao. Do piany wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Upiec ciasto. (mi ten biszkopt nie za bardzo wyrasta wiec jeśli macie lepszy przepis to upieczcie własny, tylko musi być kakaowy) 2.Masa: - 2 i 1/2 szklanki mleka - 2 budynie czekoladowe - 1 margaryna - 4 łyżki cukru Z mleka ugotować budynie, ostudzić i ucierać z margaryną, dodać cukier. Ucierać aż powstanie gładka masa. (moja babcia jak zobaczyła tą masę to uznała że się zważyła, ale ona po prostu tak wygląda, wiadomo że margaryna jest jasna a budyń ciemny i zawsze będzie się jedno od drugiego odróżniało) :) 3.Polewa: - 1/2 i trochę masła - 1 czekolada mleczna - 1 czekolada gorzka Wszystko razem rozpuścić i połączyć. Przed polaniem placka należy ostudzić żeby była gęściejsza bo inaczej trudno byłoby polać. 4.Dodatki: - dżem porzeczkowy - 40 dag rodzynków - wódka Wykonanie: Rodzynki sparzyć wodą a następnie namoczyć w wódce (należy zrobić to dużo wcześniej tak żeby rodzynki mogły nasiąknąć wódką). Wódkę w której moczyły się rodzynki wymieszać z trochę wody oraz 1 łyżką cukru. Upieczony biszkopt przekroić na pół i nasączyć tą wódką. Na pierwszy placek smarujemy dżem, a następnie większą część masy, na to kładziemy drugi placek. Na wierzchu smarujemy pozostałą masą i układamy rodzynki, całość polewamy polewą i GOTOWE!!! :) MAM NADZIEJĘ ŻE KOMUŚ BĘDZIE SMAKOWAŁO TO CIASTO
    1 punkt
  41. Zgadza się w ikei są bardzo dobre kieliszki do wina i to dość praktyczne bo można je myć w zmywarce . Kup zestawy SVALKA ... do czerwonego , białego są też do szampana nieawno kupowałam w cenie 15,99 za 6 szt. Czyli bardzo taniutko :) Zaopatrzyłam się w komplet do czerwonego wina , nastepnym razem kupuje do bialego , nie rujnując się finansowo :) Pozdrawiam
    1 punkt
  42. Polecam krem sułtański prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. 1 ? szklanki śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 5 dag rodzynków 8 bez Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić, osuszyć. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połowę wymieszać z częścią rodzynków. Do drugiej połowy śmietany dodać kakao. Na dnie każdego naczynia ułożyć bezę, wyłożyć śmietankę z rodzynkami. Na to wyłożyć śmietanę z kakao. Wierzch deseru udekorować według uznania.
    1 punkt
  43. Ja też robiłam jako ciasto kruche. :wink:
    1 punkt
  44. Bardzo ciekawy przepis muszę go wyprobować lubię pasztety , a ten jeszcze niedrogi ;)
    1 punkt
  45. Milenko,jak myślisz,czy do tej jajecznicy można użyć surimi?
    1 punkt
  46. JAJECZNICA Z KRABEM faza proteiny 6 jajek sól, pieprz 100g kraba 2 średnie szalotki (cebulki) W misce rozbić jajka z przyprawą.Mięsko zkraba starannie odsączyć. Cebulkę pokroić na paski i podsmażyć. Podsmażyć mięsko kraba aby się przyrumieniło i wymieszać z jajkami. Całość podgrzewać wg uznania.
    1 punkt
  47. grzańca z żółtkami jeszcze nie piłem. w knajpach też takie trudno dostać. najczęściej przygrzewają wino z sokiem i przyprawami i tyle:/ muszę spróbować...
    1 punkt
  48. Moje ciacho-pyszne i proste :D
    1 punkt
  49. Piekłam na blaszce 24x36 z tym że ona do góry jest rozszerzona i wymiar jest większy. Powinnam upiec na mniejszej to warstwy by były większe, ale ciasto było bardziej podzielne i tak została na dzisiaj tylko końcówka. Dla mnie ona też jest piękna i do tego bardzo pyszna. Apsik bardzo Cię proszę zwracaj się do mnie na Ty, niepostarzaj mnie jeszcze bardziej, ja duchowo czuję się bardzo młodo jak 18 - nastka. Pozdrawiam serdecznie
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.