Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 26.05.2010 uwzględniając wszystkie działy

  1. Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)
    3 punkty
  2. Na święta było ciasto Latte Macchiato smakiem przypomina tiramisu ale nie daje się jajek 😉
    2 punkty
  3. Sernik z jagodami 😋 super połączenie ! Dodałam jagody mrożone oczywiście o tej porze roku 😉
    2 punkty
  4. Upiekłam Piegusa 😋 chodził za mną już od dwóch tygodni ... stary przepis mojej mamy ❤️
    2 punkty
  5. Wczorajszy tort Mikado dla mojej teściowej , biszkopt czekoladowy , banany , galaretka cytrynowa i cytrynowo śmietankowy krem 😋
    2 punkty
  6. Kolejny tort na 30. Urodziny , śmietanowy z mascarpone , malina i borówka . Standardowy u mnie już 😅
    2 punkty
  7. Tort na rocznice ślubu 🥰 jasny biszkopt , dżem truskawkowy , krem budyniowy waniliowy , krem budyniowy kakaowy , obsypany podprażonymi płatkami migdałowymi .
    2 punkty
  8. OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)
    2 punkty
  9. Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D
    2 punkty
  10. Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!
    2 punkty
  11. "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności
    2 punkty
  12. W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.
    2 punkty
  13. - Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!
    2 punkty
  14. Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)
    2 punkty
  15. U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!
    2 punkty
  16. Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!
    2 punkty
  17. a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.
    2 punkty
  18. Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:
    2 punkty
  19. Ja tez zdecydowanie własna kompozycja przypraw plus oliwa.
    2 punkty
  20. Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)
    2 punkty
  21. Smoka zrobiłam na Nowy Rok do piany dodałam kisiel wiśniowy z cukrem,bardzo smakuje mojej rodzince
    2 punkty
  22. moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania
    2 punkty
  23. Tort dla koleżanki na okrągłe urodziny 🤩 nie lada wyzwanie przy 30 stopniach ciepła 😅 ale udało się 👍 solenizantka była bardzo zadowolona z niespodzianki
    1 punkt
  24. Podaje przepis na swiateczny placek.Latwy ,przepyszny,bez maki(dla alergikow).Typowo norweski i przeze mnie wyprobowany na wszystkie imprezy. Piec 30-40 min.----temp 160*C w tortownicy o szer--24 cm. 150 g cukru pudru 150 g orzechow lask. albo migdalow mielonych 4 bialka Wymieszaj cukier z migdalami lub orzechami ,dodaj do ubitej na sztywno piany i zamieszaj wszystko bardzo ostroznie.Wyloz dno tortownicy papierem do pieczenia i wylej mase-wyrownaj.Piecz j.w. Teraz krem: 4 zoltka 1 dl smiet. 30-36% 125 g cukru 1 lyzeczka cukru wan. 150 g masla bez oleju Wymieszaj zoltka,smietane i cukry.Podgrzewaj w garnku az do zgestnienia(ok.10 min),ciagle mieszajac.Nie dopusc do zagotowania.Odstaw,lekko ostudz.Do letniej masy wmieszaj maslo az do polaczenia skladnikow.Nie miksuj.Jak masa bedzie za rzadka to -to na godzinke do lodowki. Wylorz mase na spod i udekoruj swiatecznie.Oryginalnie jest posypane uprazonymi platkami migdalowymi. SMACZNEGO!!!!!
    1 punkt
  25. No właśnie tak wyglądają, że są kruchutkie i pyszne :) Piękne - jasne ciasto - maślane... mniam! Ażżż zgłodniałam ;)
    1 punkt
  26. - Zosiu, co tak długo robisz w kuchni? - Wpadła mi kostka lodu do wrzątku i nie mogę jej znaleźć...
    1 punkt
  27. PIERNIKI Składniki: - 5 jaj - 0,5 kg cukru - 1,5 kg mąki - 0,5 kg miodu - 0,5 kg tłuszczu - 0,5 łyżki sody - 1 proszek do pieczenia - 5 dkg kakao - 5 dkg przyprawy do pierników - zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce) Wykonanie: Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor. Resztę cukru ubić z 5 jajkami. Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować). Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka. Wszysto dobrze wyrobić. Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni. Na drugi dzień kładę do puszek.Pierniki zawsze lukruję. Wałkuję ciut grubiej(5 mm),a podczas pieczenia pilnuję sprawdzam. Spód powinien być podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.Jednego piernika naciskam paluchem,gdy leciutko się ugina jest ok.
    1 punkt
  28. Cieszę się razem z Wami, niech serduszko bije nie tylko maleństwu ale i Wam niech serducha walą ze szczęścia. :grin:
    1 punkt
  29. Figielku to zazdroszczę Ci takiej pogody :smile: bo u nas normalnie ciemno jest, chmurzy się jakby miało zaraz lunąć... Figielku pożycz nam troszkę słoneczka ;-) Teraz wybieram się na zakupy :smile:
    1 punkt
  30. Mmm... same pyszności dziewczyny! :grin: Doruniu uwielbiam taką szarlotkę :mrgreen: Asieńko ta stefanka apetycznie się prezentuje :wub: Ja będę piekła ciasto z rabarbarem z piernikową nutką ;-)
    1 punkt
  31. Ilość: 12 mufinek 125 g masla 100 g cukru 2 jaja 250 g maki 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia 5 lyzek mleka 2 tabliczki (200g) czekolady mlecznej Milka Alpine Milka (w kawałkach) Przygotowanie Piekarnik rozgrzać do temp. ok. 180°C. Proszek do pieczenia zmieszać z mąką, dodać roztopione masło, stopniowo dodawać do tego cukier, jaja i proszek do pieczenia. Następnie, ciągle mieszając, dodać mleko, a na końcu połączyć z kawałkami czekolady. Wypełnić foremki powstałym w ten sposób ciastem czekoladowym i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Powinny ostygnąć ale ja kocham gorące i pachnące czekoladą mufinki. Smacznego!
    1 punkt
  32. wspaniały przepis :) a co najwazniejsze smakowało innym. polecam przepis wszystkim którzy uczą lub zaczynaja sie uczyć gotować (jak ja) - prosty i bardzo dobry sosik :)
    1 punkt
  33. Siemka... Chciałbym się odchudzić... Mam 14 lat i ważę 108kg, czyli mam dużą nadwagę... Czy mógłby mi ktoś podać dietę na cały tydzień [lub miesiąc] oraz ćwiczenia, które powinienem robić? Chcę schudnąć do około 65-75kg, czyli dużo... Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    1 punkt
  34. Sosy do mięs wielkanocnych Wielkanoc tuż,tuż i przydadzą się na pewno przepisy na sosy do mięs. Oczywiście,najbardziej popularna będzie ćwikła (przepis staropolski poniżej)i chrzan ,ale spróbujcie zrobić też coś innego : Sos tatarski z gotowanych żółtek 6jajek ,6 łyżek oliwy np. mojej ulubionej Latzimas,2 łyżeczki musztardy,sok z cytryny lub 2 łyżki octu winnego,sól,pieprz,cukier,3-4 korniszony,łyżka kaparów. Z ugotowanych na twardo jajek wyjąć żółtka,przetrzeć przez sito ,utrzeć z oliwą ,a gdy masa będzie gładka,stale ucierając dodać musztardę,sól,pieprz,cukier i sok z cytryny. Białka drobno posiekać ,dodać drobno pokrojone korniszony i kapary,połączyć z sosem wymieszać i zostawić w lodówce do schłodzenia. Sposób na skróty:zamiast żmudnego ucierania oliwy z musztardą można dać majonez ,ale to już nie to samo :smile: Sos z tuńczyka Pół szklanki gęstego majonezu,pół cytryny,szczypta cukru ,sól,50g tuńczyka z puszki,2 łyżki kaparów Ucierać w misce tuńczyka z sokiem z cytryny,dodając po łyżeczce majonezu,sól,cukier.Wymieszać masę z kaparami ,schłodzić. Podawać do zimnych mięs:najlepszy do cieleciny na zimno i kurczaków. Sos różowy Pół szklanki gęstego majonezu,łyżeczka musztardy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,łyżeczka cukru,ćwierć łyżeczki suszonego tymianku,szczypta ostrej papryki, łyżeczka soku z cytryny ewentualnie dla ?ostrożerców ?trochę harissy Wymieszać na jednolitą masę majonez,musztardę ,sól,cukier,paprykę i tymianek,rozprowadzić sokiem z cytryny. Dodać koncentrat,wymieszać. Zostawić na 1-2 godziny w lodówce. Podawać do wędlin i zimnych mięs Musztarda wielkanocna Słoiczek musztardy,łyżka mocnego chrzanu,łyżka miodu. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać na jednolita masę .Podawać do białej kiełbasy,wędlin i mięs na zimno A gdy przejedzą się nam już mięsa zróbmy sobie miskę sałaty z pomidorami i mozzarellą lub fetą polanej sosem balsamicznym Sos balsamiczny winegret na zimno 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego z Modeny 1 łyżka miodu bazylia, rozmaryn świeżo mielony pieprz oraz sól morska Wszystko wymieszać,nie żałować pieprzu zaś soli tylko szczypta lub można pójść na skróty i wykorzystać naprawdę pyszny gotowy krem balsamico Przepis imć Pana Mikołaja Reja na ćwikiełkę "Nuż też ćwikiełki w piec namotawszy ,a dobrze przypiekszy nadobnie ochędożyć ,w talerzyk nakrajać,także w faseczkę ułożyć ,chrzanikiem ,co najdrobniej ukrążywszy ,przetrząsać,bo będzie długo trwało,także koprem włoskiem trochę przetłukszy,przetrząsać ,a octem pokrapiać,a solą też trochę przesalać,tedy to jest tak osobny przysmak i sama pani ćwikła,bo już będzie i barzo samaczna i barzo nadobnie pachnęła"
    1 punkt
  35. Hmm... to może coś takiego pikantne kuleczki - jadłam, bardzo dobre, tylko nie wiem czy dietetyczne :wacko: Ale można zrobić coś podobnego, np. z drobiowego mięsa, jajek, niewielkiej ilości czosnku, cebuli lub pora i ulubionych ziół, z tej masy można zrobić kuleczki, potem ugotować je lub usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Takie kuleczki, potem nabijać na wykałaczki i maczać w czosnkowym sosie (jogurt naturalny, czosnek, zioła) lub inny musztardowy lub z dodatkiem ketchupu ;) Można też zrobić lekką sałatkę, w której głównym składnikiem była by zielona sałata lub kapusta pekińska, do tego pomidor, papryka, kiszony ogórek, por, czosnek, ugotowany lub usmażony bez tłuszczu, z dodatkiem przypraw i ziół, pokrojony w kawałki kurczak lub indyk, do tego sos na bazie jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek.
    1 punkt
  36. To ja dorzucę jeszcze marchewkę :)
    1 punkt
  37. http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title,Dieta-w-kamicy-zolciowej,wid,12944305,wiadomosc.html czy o to chodziło?
    1 punkt
  38. Gorąco polecam :mrgreen: rewelka :oops: SKŁADNIKI * dwie podwójne piersi z kurczaka * wegeta * olej * jajko * bułka tarta Każda pierś podzielic na trzy części, rozbić tłuczkiem, posypać wegetą. Panierować w jajku i bułce, piec na oleju jak tradycyjne kotlety. ZALEWA * dwie szklanki wody * 3 ziarenka ziela angielskiego * 2 listki laurowe * 1/3 szklanki octu * 4 łyczeczki cukru * troche soli Składniki zalewy zagotować. PRZECIER * 3 cebule * 1 marchew * mały przecier pomidorowy "Pudliszki" Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać marchew startą na drobnej tarce jarzynowej. Chwile przesmarzyć i dodać przecier. PODSUMOWANIE Gorącą zalewę połączyć z przecierem. NIE gotować. Kotlety ułożyć w naczyniu, zalać zalewą. Ułożyć następną warstwę kotletów, zalać zalewą. Gdy ostygnie wstawić do lodówki na całą noc. SMACZNEGO :shock:
    1 punkt
  39. To dla rozpoczęcia tematu opowiem Wam jak cudownie zadziałały na mnie ćwiczenia tzw. 6 Weidera (czy jak się to piszę :razz: ). Wyjechałam do pracy do Dublina z koleżankami ze studiów. Małyśmy ambitny plan ćwiczenia mięśni brzucha. Pilnowałyśmy się nawzajem, aby żadna się nie obijała. Udało nam się systematycznie ćwiczyć. Rano wstawałyśmy do pracy i zasuwałyśmy 30min do tramwaju. Kupowałyśmy pieczywo tylko pełnoziarniste.....i starałyśmy się ogólnie kupować zdrową żywność, ale jeśli ktoś był w Irlandii to wie, że to jak szukanie igły w stogu siana! Ogólnie nigdy nie miałam problemu z tyciem, ale powiem Wam, że w Dublinie, pomimo ćwiczeń, codziennego marszu tam i nazat, przez tą cudowną ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ IRLANDZKĄ w dwa miesiące przytyłam 5 kilo!!!!!! Po powrocie do domu rodzice ledwo mnie poznali ;> Ja miałam tyle do opowiadania, a oni zamiast słuchać śmiali się do rozpuchu z moich boków (bo boczkami nie dało się tego nazwać) i potrójnego podbródka. Tak to zadziałała na mnie 6 weidera i zdrowa żywność :)
    1 punkt
  40. Użyć mleka i żelatyny.Ewentualnie na zieloną galaretkę dać bitą śmietane a na nią czerwoną galaretkę-w szklanych pucharkach będzie ładnie wyglądać.
    1 punkt
  41. WITAM !! SMAKOWICIE WYGLĄDA TA PIECZEŃ !!...... CZY DODATEK MLEKA JEST KONIECZNY ? CZY MOZNA GO ZASTĄPIĆ NP. WODĄ ?
    1 punkt
  42. Ja osobiście próbowałem kiedyś zrobić kurczaka w białym winie z książki :/ na zdjęciu wyglądał tak, że ślinka cieknie, a wyszedł suchy i niedobry, od tamtej pory jeśli już robie cokolwiek do jedzenia, to sam kombinuje, wymyślam, dobieram składniki :wink:
    1 punkt
  43. składniki: 3 białe czekolady 1/2 szkl cukru pudru 150g Kasia kokos migdały Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Dodać cukier puder i mieszając dodawać miękką Kasia. wszystko wymieszać i wstawić na chwilę do lodówki aby masa troszkę stwardniała. Z masy formować kulki , wkładając do każdej migdał i obtaczać w kokosie. wstawić do lodówki. Smacznego :mrgreen: mi wychodzi 25 kulek z tego przepisu :mrgreen:
    1 punkt
  44. Ja tylko napiszę,że w mojej książeczce od automatu pisało tłustym drukiem,że KAŻDE CIASTO ZARABIANE W AUTOMACIE POWINNO UTWORZYĆ NA MIESZADLE MIEKKĄ I ELASTYCZNĄ KULĘ :wink:
    1 punkt
  45. NALEŚNIKI (FAZA P + W) 12 dkg.mąki kukurydzianej 2 jaja szczypta soli 1/4 litra mleka Składniki wymieszać i smażyć na teflonie (ew.polać patelnię odrobiną oleju parafinowego)jak zwykłe naleśniki.Do nadziania nalesników można dać wszystko na co ma się ochotę-pieczarki,warzywa,serek biały,serek homo itd.Ja doprawiłam na słodko serek wiejski i było pyszne :sad:
    1 punkt
  46. Dorotaxx!jestem ci wdzieczna za tę dietę i za wszystkie twoje inne przepisy.które wykorzystuje i jestem bardzo zadowolona.Pozdrawiam.
    1 punkt
  47. ;) biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia składniki kremu: 1 kost tłuszczu 1 puszka mleka słodzonego 0,5l kremowki 2 śmietanki fix 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 30 dkg bezy,czekolada wykonanie Mleko ugotować na karmel(2 godz)po ostygnięciu zmiksowac z tłuszczem (ważne- utrzeć najpierw tłuszcz a następnie dodać karmel i krótko miksować zeby nie zrobilo sie zbyt żadkie) Na upieczony biszkopt położyć krem,ułożyć bezy i na bezy resztę kremu. Ubić śmietanę z pudrem i cukrem waniliowym oraz smietanką fix,posmarować na wierzch i posypać potartą czekoladą Wstawić do lodówki i życze smacznego!!!
    1 punkt
  48. dziękuje za odpowiedz życzę powodzenia i czekam na wieści jak ci idzie i ile udało ci się zrzucić. i ewentualnie o jakieś wskazówki dla początkującej :razz: pozdrawiam
    1 punkt
  49. Witamy, Od 26 lutego istnieje możliwość zapłaty abonamentu extra.smaczny.pl w dowolnym punkcie w którym widnieje znak VIA – Moje Rachunki. Punkty opłat są zlokalizowane w kasach renomowanych sieci handlowych, m. in.: Społem, Leclerc, Real, Albert, Lewiatan, Stokrotka, Carrefour, Globi, Champion, PKN Orlen czy Statoil. Obecnie jest to blisko 6000 placówek handlowych. Lista placówek obsługujących VIA - Moje Rachunki... Tak więc za abonament możesz zapłacić przy okazji, dokonując zakupów w supermarkecie. Jak płacić: Czytaj tutaj... Obecnie opłata za dokonanie płatności tą drogą to 1,99 zł - a więc zdecydowanie taniej niż na poczcie lub w banku. Zapraszamy do skorzystania z nowej formy płatności. Dorota i Marcin
    1 punkt
  50. Potwierdzam - sałatka jest przepyszna :wink: Robiłam ją na moje urodziny, i muszę powiedzieć, że to prawdziwy hit przyjęcia, ponadto szybko się ją robi i dużo jej wychodzi POLECAM :wink: Dziękuję Justynko :wink:
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.