Skocz do zawartości

Spis Sprawdzonych Przepisów Na Pączki I Faworki


Rekomendowane odpowiedzi

Te pulchne ciasteczka drożdżowe - tzw. pączki, nadziewane zazwyczaj różaną konfiturą, mają w tym tygodniu "swoje święto".

Tłusty czwartek, to już za kilka dni, warto więc wybrać sobie przepis już teraz.

Pączkowe propozycje w jednym miejscu, zapraszam:

z dodatkiem jogurtu naturalnego;

- dwa przepisy - jeden z dużą ilością żółtek, a drugi z ziemniakami;

- pączki z mąki wrocławskiej i z krupczatki;

- szybkie w wykonaniu;

- oblane lukrem i przyozdobione smażoną skórką z pomarańczy;

- tradycyjne pączki smażone na margarynie Palma i obsypane cukrem pudrem;

- trochę pracochłonne, ale pyszne;

- pączki z dodatkiem smalcu;

- pączki z dodatkiem rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej;

- pączki z dodatkiem rumu, wanilii i otartej skórki z pomarańczy;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/5985-paczki-z-ziemniakow/ - pączki z ziemniaków;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/1906-paczki-z-lodowki/ - ciasto odpoczywa w lodówce, a gdy zacznie rosnąć formujemy z niego pączki;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/3592-paczki-ptysiowe/ - pączki wiedeńskie polane lukrem;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/4104-paczki-ptysiowe/ - pączki polane pysznym czekoladowym sosem;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/4500-paczki-francuskie/ - pączki z dodatkiem białego chudego twarogu;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/1991-holenderskie-paczki-ryzowe/ - pączki z dodatkiem orzechów włoskich, kandyzowanych wiśni i rumu;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/59-szybkie-paczki/ z dodatkiem waniliowych serków homogenizowanych;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/8709-serowe-pileczki/ bardzo apetyczne mini pączki;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/5938-paczuszki-szybkie-ale-dobre/ - pączuszki szybkie i dobre;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/4136-paczki-blyskawiczne/ - pączki z serkiem homogenizowanym, kładzione łyżką na rozgrzany tłuszcz;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/3695-paczki-z-ciasta-twarogowego/ -zamiast drożdży - proszek do pieczenia;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/7177-moje-oponki/ - wersja bez cukru;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/2508-oponki-mojej-mamy/ - oponki ze zmielonym twarogiem;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/317-oponki/ i http://www.smaczny.pl/forum/topic/317-oponki/ - wałkowane ciasto, wykrawane i na rozgrzany tłuszcz dawane;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/1774-serowe-oponki/ - z dodatkiem masła roślinnego;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/1768-oponki-dunaty/ - oponki z dodatkiem ciepłej wody;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/4273-faworkioponki-z-serkiem/ - super delikatne;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/7504-faworki/ - najlepsze na świecie - z niewielką ilością octu;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/1886-faworki/ - sprawdzony przepis na faworki;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/5978-najszybsze-faworki-lejkowce/ - faworki z dodatkiem cynamonu;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/3316-chrusciki/ - wychodzą mięciutkie;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/7806-chrusciki/ - bardzo dokładny przepis ze zdjęciami;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/7506-chrust/ - kruchy i bardzo dobry;

http://www.smaczny.pl/forum/topic/8423-chrusty-drozdzowe/ chruściki z dodatkiem drożdży.

http://www.smaczny.pl/forum/topic/7494-tlusty-czwartek/ - smacznego :grin:

  • Like 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :D

Troszeczkę sobie poczytałam o formowaniu pączków i można to zrobić na kilka sposobów, oto one:

:razz: z wyrośniętego już ciasta drożdżowego można oderwać niewielki kawałek, położyć na stolnicy posypanej mąką i ręką toczyć zgrabne kulki, po czym zostawić do wyrośnięcia;

:) można też takie kulki toczyć w rękach obsypanych dużą ilością mąki (tak żeby ciasto nie kleiło się do rąk);

:) można też przed oderwaniem kawałka ciasta zamoczyć ręce w wodzie i potem formować pączka (od czasu do czasu ręce moczyć w wodzie, wtedy to ciasto nie będzie się kleić do rąk);

:) na posypanej mąką stolnicy rozłożyć kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 1 cm, potem szklanką wykroić kółka, na jednym kółku zrobić palcem wgłębienie i położyć konfiturę (około 1/2 łyżeczki), następnie przykryć drugim kółkiem i zlepić dwa kółka po bokach (najpierw palcem, potem widelcem, a na koniec przyciąć jeszcze raz szklanką). Potem można je jeszcze uformować w rękach i odłożyć do wyrośnięcia.

Ta metoda jest trochę pracochłonna, ale przynajmniej wszystkie pączki wychodzą takiej samej wielkości.

Nadziewanie pączków - są dwa sposoby:

:) nadziewanie przed smażeniem pączków - oderwaną porcję ciasta należy rozpłaszczyć w rękach, nałożyć łyżeczką marmoladę (najlepsze są sztywne marmolady). Następnie z ciasta zrobić tzw. sakiewkę, skleić brzegi i na koniec uformować delikatnie kulę. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zawsze sklejeniem do spodu) w odpowiednich odstępach, bo pączki będą rosły.

:) nadziewanie po usmażeniu pączków - upieczone i ostudzone pączki nadziewa się za pomocą dekoratora (np. jakim dekoruje się tort), ale z długą cienką kocówką, która przebije pączek i pozwoli na nadziane pączka. Takiej dziurki potem prawie nie widać i co ważne nadzienie nie wyjdzie. Ta metoda jest o tyle dobra, że można tym sposobem nadziać pączka innym ciekawym nadzieniem tj. bitą śmietaną, ajerkoniakiem, kremem, budyniem itd.

Jeszcze ogólne wskazówki:

:) drożdże powinny być świeże (najlepiej kupić je w piekarni);

:) ciasto drożdżowe źle znosi przeciągi i wahania temperatury (wtedy pączki nie rosną);

:) warto formować nie za duże pączki, bo one rosną jeszcze przed pieczeniem i potem ponownie rosną jak się pieką;

:) warto dodać do ciasta drożdżowego same żółta, wtedy pączki będą miękkie;

:P można dodać do ciasta drożdżowego szczyptę kurkumy, wtedy pączki wyjdą żółte;

:D nie warto wrzucać dużej ilości pączków na tłuszcz, bo przecież one podczas smażenie będą rosły (potem się nie mieszczą i sklejają), a po drugie zbyt duża ilość pączków wrzucona naraz obniża jego temperaturę, przez co pączki dłużej się pieką i niestety piją tłuszcz.

:D po usmażeniu warto ukądac pączki na ręczkiku papierowym, wtedy nie będą takie tłuste.

Życzę udanych i smacznych wypieków! :grin:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 10 miesięcy później...
  • 2 tygodnie później...

Nie spodziewałam się aż takiej ilości przepisów na pączki :) W tym roku będę je robic po raz pierwszy, także trzymajcie kciuki! Na pewno podzielę się efektami ;)

Dziękuję za zbiór linków w jednym miejscu i pozdrawiam Wszystkich Pączkomaniaków:)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 11 miesięcy później...

Dziś prezentuję przepis na tradycyjne, polskie faworki (zwane też chruścikami, chrustem lub kreplami). Przepis nie byle jaki, bo od mojej najlepszej teściowej Dołączona grafika . Mają to, co najlepsze faworki mieć powinny – są wyjątkowo kruche, delikatne i chrupiące. Pozycja obowiązkowa na karnawał i tłusty czwartek. Wiedzieliście, że nazwa faworki pochodzi od francuskiego faveur oznaczającego wąską wstążeczkę/tasiemkę?

Składniki (wszystkie o temp. pokojowej):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
  • cukier puder do posypania
  • Z mąki, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto – tak twarde jak na pierogi. Dodajemy spirytus. Ciasto należy długo zagniatać, a następnie zaczyna się zabawa – należy je porządnie zbić wałkiem! Ciasto składamy i ponownie zbijamy, aż powstaną pęcherzyki. Do ciasta dostaje się w ten sposób powietrze. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Możemy wyżywać się do woli. Następnie wałkujemy ciasto na cienkie placki i kroimy na prostokątne paski. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku. Jeden koniec paska przewlekamy przez powstały przez nacięcie otwór. Wkładamy faworki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu rozkładamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam faworki, korzystam z podobnego przepis co raq102 jednak ciut innego.

Z poniżej podanych proporcji powstaje około 60 faworków średniej wielkości. Wielkość faworków należy dopasować do wielkości garnka, w którym będziecie smażyć. Ponieważ używam do smażenia średniej wielkości garnka, łatwiej obracać i wyjmować nieco mniejsze ciasteczka. Jeżeli Wy również macie takie naczynie to polecam zrobić w ten sposób.

post-29912-0-48394300-1359636312_thumb.j

Składniki:

Ciasto:

  • 5 dag mąki
  • jajko
  • 2 żółtka
  • łyżka masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka wódki lub spirytusu
  • łyżka cukru
Dodatkowo:
  • cukier puder po posypania
  • 2 kostki smalcu do smażenia
Przygotowanie:

Przesianą przez sito mąkę przesypać na stolnicę. Dodać całe jajko i dwa żółtka, następnie wymieszać. Dodać śmietanę, wódkę lub spirytus, cukier i masło. Dokładnie wyrobić ciasto i podzielić na 3 części. Wałkować partiami bardzo cienko, tak jak na makaron. Pokroić nożem lub radełkiem skośne paski o długości około 10 cm i szerokości około 3-4 cm ( jeżeli pokroimy radełkiem brzegi ciasteczek będą ładnie pofalowane). Każdy kawałek przeciąć w środku i przez otwór przewlec jeden z końców ciastka.

Tak uformowane faworki wrzucać ( jednocześnie maksymalnie po 3-4 sztuki ) do rondla na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć krótko na niewielkim ogniu z obu stron na jasnozłoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową lub widelcem na ręcznik papierowy. Następnie przełożyć na talerz (półmisek) i kiedy ostygną oprószyć cukrem pudrem.

post-29912-0-52175200-1359636329_thumb.j

Źródło przepisu: http://jestsmak.blog...01/faworki.html

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.