Przepisy Extra Dodaj przepis

Jak upiec dobre ciasto drożdzowe?

Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną brytfankę, a następnie do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 240-250 °C.

Chcąc sprawdzić czy ciasto jest już gotowe, otwieramy drzwiczki piekarnika tylko wtedy, gdy ciasto jest już zrumienione, bo w przeciwnym wypadku ciasto opadnie.

Gdy pieczemy ciasteczka z ciasta francuskiego należy pamiętać, aby układać je na brytfance w dużych odstępach od siebie, dzięki czemu unikniemy ich połączenia się, ponieważ ciasteczka te w czasie pieczenia zwiększają swoją objętość aż trzykrotnie.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2005-07-30]
Komentarze do porady:
Moja drożdżówka zawsze się udaje:60 gram drożdży,3 łyżki cukru, jak drożdże będą pływające dolewam 1/2 litra ciepłego mleka ,6 łyżek oleju,1 kg mąki ,szczypta soli, rodzynki dobrze wymieszać napowietrzając, przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką , posmarować ciasto jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 15 minut ,jak urośnie włączyć temperaturę 175 stopni na 50 minut / dodatki wg uznania/ smacznego
Maria Zięcina [2017-01-09 15:42:17]
słuchajcie odnosnie piekarnikow elektrycznych w instrukcji obslugi sa podane temperatury na ciasta miesa itp. np. na ciato drozdzowe 160-170 stopni na posiomie trzecim przez 30 do 50 minut. nie patrzcie na temperature w gazowej bo wam sie to ciasto zjara. sama tego doswiadczylam wszystkie przepisy mialam na gazowa gdy kupilam elektryczna wszystkie ciasta sie palily az wkoncu poszlam do sklepu i powiedzieli mi ze w instrukcji jest zakres temperatur i czas dotyczace pieczenia w elektrycznym.
kamila [2011-01-24 14:36:37]
Dziewczyny powiedzcie mi jaka powinna być temperatura w piekarniku elektrycznym w momencie wsawiania foremki z ciastem drożdżowym /wyrośniętym/ do piekarnika. Z góry dziękuję
Barbra [2010-05-26 19:19:14]
Ulepszyłem metodę mojej Mamy w ten sposób, że ciasto dr. wyrobione i już w foremkach wkładam do ciepłego (40stC) piekarnika i tam sobie rośnie ok. pół godz. Jak widzę, że podwoiło obj. to po prostu przestawiam sobie termostat z 40 na 200 i daję mu pół godz grzania! Po pół godz decyduję, ile jeszcze potrzymać go w cieple (zwykle 10min) ale już bez grzania - ekologicznie, tanio, i prosto...
adamasz [2010-04-21 21:59:22]
Ja wkladam do zimnego piekarnika drozdzowe.
maria [2009-12-30 22:36:15]
175stopni 40 minut z termoobiegiem z makiem ciut dluzej wstawiam do goracego piekarnika
andrzej cukiernik [2009-12-21 07:20:24]
Prosze o porade,moja drożdżówka zawsze musi opasc środkiem mimo ze nie otwieram zaraz po upieczeniu piekarnika
angela [2009-11-27 19:26:46]
kochanie nailepsza temp.to 200.stop. cel.
ania z sochaczewa. [2009-10-17 16:50:53]
na który poziom od dołu wkłada się blache
paweł [2009-08-01 16:27:16]
W moim piecyku termostat 5 to jest 200°C.
M [2009-04-21 19:03:16]
Czy moze ktos wie jak sie samemu robi swieze drozdze? Jest mnostwo przepisow w ktorych sklad wchodza swieze drozdze a w sklepach nie mozna kupic.
Sarenka [2009-01-02 00:35:24]
a mnie się zawsze udaje, zbytnio się nie przejmuje i wyrabiam tyle o ile i jest zawsze super, temp. 180-200 st.C
krystyna,dolnośląskie{28.11.2008} [2008-11-28 20:59:00]
dołaczam sie do poprzedniego posta, równiez mam taka kuchenke. nie wiem ile ma poszczegolny numer stopni C. Jest 8 numerów, wie ktos moze ile moze maxymalnie piec piekarnik?
hmm [2008-11-05 10:23:01]
Witam, a czy ktoś ma w piekarniku tylko oznaczenie przez cyferki? Skąd mam wiedzieć jaka cyferka to ile stopni? A instrukcji nie mogę znaleźć. Piekarnik amica supernova. Pozdrawiam.
Wojtek [2008-10-31 15:07:12]
Krysiu z tupperware!! Czy w normalnej misce, czy w tupperware tak czy siak trzeba wymieszać ciasto. Rozczynu, a potem ciasta z połączonych składników wcale nie trzeba 800 razy ugniatać. Kto Ci takich głupot naopowiadał? Tak samo ciasto rośnie na zwykłej misce odstawionej w ciepłe miejsce i nakrytej ściereczka, jak w cudownych miskach. Po wyciągnięciu i tak musisz formować rączka, bo miska tego za Ciebie nie zrobi
Azetka [2008-07-11 11:31:51]
W piekarniku elektrycznym z termoobiegiem jak długo piec ciasto drożdżowe ? i w jakiej temperaturze ? aby za bardzo się nie przyrumieniło z góry ?
Daria - Ewa [2007-12-07 08:25:30]
temperatura pieczenia ciasta zależy od pielarnika w nowej mojej kuchence piekłam w temp.200st C A TERAZ PO 4 LATACH pieke w temp 175 jest tak poniważ termostaty rozregulowują się i kazdy musi poznać swój piekarnik drożdzowe ciasto należy pic w temp 160do 200 w zależnosci od piekarnika EMIKA
EMIKA [2007-10-14 20:45:45]
ciasto drożdżowe piekę w temperaturze 180st.c. po wyrośnięciu ciasta wykładam na blachę gdy na blasze podwoi objętość posypuję trochę bułką tartą i dopiero wykładam owoce i posypuję kruszonką i piekę .Owoce nie topią się w cieście i niema zakalca.
ewa [2007-09-12 22:18:37]
a ja się zabieram w weekend, żeby upiec moje PIERWSZE ciacho drożdżowe przeszperałam internet i mam nadzieję, że mi się uda. jeszcze na wszelki przypadek użyję książkowego zaklęcia Zingów (niewtajemniczonych wtajeniczam --> http://mamlozkozracuchow.bloog.pl/kat,291140,. ) i dam rade! trzymajcie kciuki!
remka [2007-08-24 15:26:51]
Ciasto drozdzowe zawsze pieke w tem.200 °C, okolo 20-25 min, zalezy od rodzaju, jest wtedy b. dobre ,a nie wysuszone. polecam .warto sprobowac.
ala -würzburg [2007-07-21 15:21:51]
Przy takiej temperaturze (240-250)to ja piekę kurczaka, a ciasto drożdżowe piekę w 170-180 stopniach przy włączonym termoobiegu, przez 40 minut. Wyrośnięte na blaszce ciasto wstawiam, gdy piekarnik się nagrzeje do 150 stopni.
Lucyna [2007-07-08 17:09:42]
w temperaturze 220- 240st.c to sie piecze chleb razowy a nie ciasto drozdzowe.Dla drozdzowych w zaleznosc od cukru to tem.180-210 max.to jest własciwa temperatura.
grzegorz1948 [2007-03-05 16:14:45]
miski z tupperware sa super ale w normalnej misce ciasto tez dobrze urosnie.
Karina [2007-01-25 22:33:59]
w trakcie pieczenia ciasto mi wyrasta i jest olbrzymie, wystające z formy w parę minut po wyłączeniu piekarnika znacząco opada. czy ktoś wie dlaczego?
andzia [2006-12-15 22:59:01]
Kruszonkę można zrobić z 1 szklanki mąki, 10 dag masła i 3/4 szklanki cukru pudru lub cukru zwykłego. Wszystkie składniki należy zagnieść i gotowe ;)
Dorota [2006-12-11 15:19:44]
A JAK ZROBIC KRUSZONKE
KASIA 11 12 2006 [2006-12-11 12:42:14]
240-250 stopni to za dużo. Ja piekę w temperaturze 180-200, w piekarniku elektrycznym.
Lucyna [2006-09-22 18:09:42]
Expresowa drożdżówka: 3/4 szkl mleka lekko podgrzać i rozpuścić w nim 2 kostki drożdży. Miksujemy : 1/2 szkl oleju + 1/2 szkl cukru + 3 jajka. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i 0,4 kg mąki. Wszystko miksujemy. I gotowe ciasto:) Takie ciasto wkładamy do !zimnego! piekarnika. piec na 180'C 20- 30 min Smacznego !!!
zampia [2006-09-10 02:03:17]
do anja...10 dag to tyle ile kupujesz w sklepie, sa opakowania po 10 dag
edysia [2006-08-17 15:36:15]
ile to jest 10 dag drozdzy jesli sie je nalozy np na lyzke stolowa czy na male od cukru czy ktos wie? mam ciagle z tym problem bo nie mam wagi a nie chcialabym upiec gniota
anya [2006-07-15 07:23:08]
Gdzie mozna dostac, znaczy kupic;), taka miske?
Alika [2006-06-09 10:45:00]
Ciasto drożdżowe lepiej jest piec w temp 180st. C-200st. C. W wysokiej szybko wierzch się spiecze.
Wioletta N [2006-05-30 11:03:59]
Do robienia ciasta droźdźowego gorąco polecam miskę z Tupperware.Wystarczy włoźyć wszystkie składniki do miski i dobrze wymieszć a ciasto samo urośnie.Tradycyjne droźdźowe ciasto wymaga 800 uderzeń reką aby było pulchne.
Krysia z Tupperware/szczecin/ [2005-08-25 19:54:34]
Piekarnik eletryczny należy nagrzać do ok. 200 st. C.
Dorota [2005-08-10 21:57:01]
Za wysoka temperatura pieczenia.Ciasto drożdżowe pieczemy w temperaturze 180-200`C .
Krysia z Tupperware/Szczecin/ [2005-08-06 21:22:41]
Doroto, ale powiedz jeszcze -odnośnie ciasta drożdżowego-jaka ma byc temperatura,np: w piekarniku elektrycznym,żeby włozyć ciasto do upieczenia?
Jola-lubuskie- [2005-08-05 21:23:08]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.