smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy na dżemy

Dżem morelowy z ananasem
Lato się kończy... warto więc pomyśleć o słodkich przetworach z moreli :) Pełny słońca dżem morelowy z kawałkami soczystego ananasa.
Dżem morelowy z nutką pomarańczy
Morele opłukać, osuszyć, rozkroić, wypestkować, a następnie każdą połówkę przekroić na połowę.
Dżem agrestowo-jagodowy
Agrest oczyścić z szypułek i ogonków, a następnie opłukać i osuszyć. Jagody przebrać, opłukać i również osuszyć.
Dżem truskawkowy z pomarańczową nutką
Dżem truskawkowy z pomarańczą to kolejna ciekawa i sprawdzona propozycja na przepyszny dżem :)
Dżem z truskawek i jabłek
Sezon truskawkowy dobiega końca i... to jest dobry moment na przetwory z truskawek :)
Dżem truskawkowo-agrestowy
To bardzo łatwy do zrobienia przepis na domowy i smaczny dżem, który lubimy wszyscy - dorośli i dzieci :)
Dżem z truskawek i bananów
Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i przekroić na połowę, a duże truskawki na cztery części.
Dżem truskawkowy z aromatyczną nutką cynamonu
Sezon truskawkowy w pełni, gdzie się spojrzy tam stoisko z truskawkami ;) Teraz obrodziły też truskawki z ogródków, z działek.
Aromatyczny dżem z jabłek i dyni
Pyszny i aromatyczny dżem w Twojej spiżarni. Warto go zrobić :) Jest on łatwy i szybki do zrobienia, pięknie pachnie i świetnie rozgrzewa w zimne i mroźne dni.
Dżem z cukinii z cytrynową nutką
Dżemy to popularne produkty do przygotowania kanapek. Można je równie często spotkać w słodkich wypiekach, ciasteczkach, ciastach biszkoptowych i kruchych.
Dżem z gruszek i malin
Gruszki przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i opłukać. Następnie pokroić je (w skórce) w kostkę i przełożyć do garnka.
Dżem z bananów i jagód
Domowe przetwórstwo owoców, to świetny sposób na przygotowanie sobie zapasów na okres, kiedy świeże owoce są niedostępne.
Dżem z dyni i bananów
Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać 1/4 szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut).
Dżem z dyni i pomarańczy
Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać szczyptę soli i cukier trzcinowy.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.