smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy na Boże Narodzenie (bożonarodzeniowe)

Śledzie z rodzynkami i orzechami włoskimi w oleju
Ciekawe połączenie matiasów z rodzynkami i orzechami włoskimi. Do tego zestawu jest jeszcze cebulka w pomidorach, miodzie i orzeźwiającym soku z cytryny.
Sernik na herbatnikach w polewie czekoladowej
Ser zmielić w maszynce do mięsa trzy razy. Przełożyć do miski, dodać żółtka, budyń cytrynowy w proszku, mąkę ziemniaczaną, roztopione i ostudzone masło oraz skórkę z cytryny i sok (cytrynę wcześniej należy umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a sok z cytryny przecedzić przez sitko) i na koniec całość zmiksować.
Rosół z karpia
Taki rosołek to fajna sprawa, właściwie w smaku dużo się nie różni od tego tradycyjnego ;)
Sałatka śledziowa na zielono
Śledziowa w zielonym towarzystwie: pora, awokado i koperku - samo zdrowie! To zdrowe połączenie składników daje wspaniały efekt smakowy :)
Ciasto Wigilijne Niebo
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Sałatka ziemniaczana ze śledziem, orzechami i awokado
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Sernik z aronią i bezą kokosową
Do miski przesypać mąkę żytnią, mąkę orkiszową, mąkę krupczatkę, cukier, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
Matiasy z suszonymi pomidorami w oleju
Nowy przepis dla miłośników śledzi :) To matiasy w towarzystwie suszonych pomidorów w oleju, zeszklonej cebulki, czosnku i.
Likier krówkowy z kawą
Mleko skondensowane słodzone (zamknięte w puszce) włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gdy się zagotuje gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny.
Czerwona kapusta w świątecznym wydaniu
Przedstawiam Wam fajny i sprawdzony przepis na przepyszną czerwoną kapustkę :) Trochę krojenia przy niej jest, ale naprawdę warto się na nią skusić.
Śledzie z żurawiną i curry
Suszoną żurawinę przesypać do miseczki. Dodać rum, wymieszać, przykryć talerzykiem i zostawić na noc.
Biszkopt z zieloną masa jogurtową i galaretką
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Śledzie w musztardzie
Matiasy zalać zimną wodą, dodać około 2 łyżki octu jabłkowego i odłożyć na około 30 minut.
Sernik z musem aroniowym i kokosem
Ser przełożyć do miski, dodać słodką śmietankę i roztopione masło (ostudzone). Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.