smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy na Boże Narodzenie (bożonarodzeniowe)

Sernik z aronią i bezą kokosową
Do miski przesypać mąkę żytnią, mąkę orkiszową, mąkę krupczatkę, cukier, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
Matiasy z suszonymi pomidorami w oleju
Nowy przepis dla miłośników śledzi :) To matiasy w towarzystwie suszonych pomidorów w oleju, zeszklonej cebulki, czosnku i.
Likier krówkowy z kawą
Mleko skondensowane słodzone (zamknięte w puszce) włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gdy się zagotuje gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny.
Czerwona kapusta w świątecznym wydaniu
Przedstawiam Wam fajny i sprawdzony przepis na przepyszną czerwoną kapustkę :) Trochę krojenia przy niej jest, ale naprawdę warto się na nią skusić.
Śledzie z żurawiną i curry
Suszoną żurawinę przesypać do miseczki. Dodać rum, wymieszać, przykryć talerzykiem i zostawić na noc.
Biszkopt z zieloną masa jogurtową i galaretką
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Śledzie w musztardzie
Matiasy zalać zimną wodą, dodać około 2 łyżki octu jabłkowego i odłożyć na około 30 minut.
Sernik z musem aroniowym i kokosem
Ser przełożyć do miski, dodać słodką śmietankę i roztopione masło (ostudzone). Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Śmietankowe z wiśniami na biszkopcie
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Buraczany zakwas z cebulą
Czerwone buraki (u mnie małe buraczki o średnicy około 3 cm) obrać cienko ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki (duże buraki pokroić w półplasterki).
Śledzie w oleju na kolorowo
Prosta, kolorowa i przepyszna sałatka ze śledziem :) Jest ona bardzo łatwa i błyskawiczna wręcz w przygotowaniu.
Sernik zebra z malinową wkładką
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę żytnią, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kurkumy.
Pomarańczowy sernik z kakaową bezą
Miękki, żółciutki i aromatyczny sernik - mniam! Zrobiłam go ze swojskiego sera, którego nie mieliłam, nie przeciskałam przez praskę, lecz dolałam do niego mleko (również swojskie) i całość zmiksowałam blenderem - grudek nie było :)
Pieczeń wołowa
Wołowe mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć octem balsamicznym, olejem kokosowym i przyprawami: szczyptą ostrej papryki w proszku, rozmarynu, lubczyku, soli i czarnego pieprzu.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.