smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy z wędliną

Leczo z pomidorami i kalafiorem
Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.
Cukinia faszerowana serem Feta i szynką
Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwie części. Dużą łyżką wydrążyć środek cukinii, pokroić w kostkę i ścisnąć ręką, aby pozbyć się nadmiaru wody, a połówki wydrążonej cukinii przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Cukinia faszerowana parówkami
Połączenie może nietypowe, i te parówki... wiem, wiem co już powiecie ;) Sama rzadko je kupuję, aaaaale jakoś w lodówce się znalazły ;)
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i cukinią
Makaron kokardki ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
Leczo z golonką
Golonkę oczyścić i opłukać. Do dużego garnka wlać około 3 litry wody, dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, opłukane gałązki lubczyku, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe oraz obrane ze skórki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę - można ją jeszcze wcześniej opalić na palniku.
Żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części.
Biała kiełbasa pieczona w piwie
Białą kiełbaskę nakłuć wykałaczką kilka razy z każdej strony. Następnie przełożyć ją do miski i zalać jasnym piwem.
Makaron z boczkiem i pomidorem
Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą
Kolorowy gulasz wieprzowy z dodatkiem białej kiełbasy jest smaczny, sycący i rozgrzewający.
Kolorowe leczo
Przedstawiam Wam przepyszne, gorące, sycące i aromatyczne danie warzywne na jesienny obiad :)
Patison faszerowany kaszą kuskus
Faszerowany patison jest przepyszny i sycący :) Mało pracy przy nim jest, mało zapiekania, a efekt super!
Pełnoziarnisty makaron z boczkiem i warzywami
Makaron pełnoziarnisty wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić i ostudzić.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z żółtym serem i szynką
Do miseczki przełożyć ketchup i majonez. Dodać szczyptę bazylii, oregano, rozgniecionego w placach majeranku, soli, czarnego pieprzu i całość razem wymieszać.
Wątróbka wołowa po chłopsku
Jeśli znudziły Wam się już kotlety, kluseczki, placki... to polecam wątróbkę na obiad :)
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.