Porady - Artykuły kulinarne

Rzeżucha jako zielony symbol Świąt Wielkanocnych
Rzeżucha jest nieodzownym elementem dekoracyjnym Wielkanocnego stołu, i to właśnie w tym czasie cieszy się największym powodzeniem, później niestety o niej zapominamy.
Jak kupować i przechowywać wędliny?
Najdłużej zachowują świeżość wędliny suszone i podsuszane, a także wędzone, sprzedawane w naturalnych, przepuszczalnych osłonkach.
Aby zapobiec pleśnieniu przetworów, należy...
Aby zapobiec pleśnieniu przetworów owocowych, należy dodać do nich kilku plasterków świeżego imbiru.
Co można zrobić z jeżyn?
Jeżyny doskonale smakują na surowo, ale nadają się także do wypieków, deserów i na przetwory.
Jak grillować łososia?
Łosoś jest idealną rybą do grillowania - podczas pieczenia nie rozpada się ani nie rozwarstwia.
Czego nie należy zamrażać?
Niektóre produkty nie nadają się do zamrażania. Są to na przykład: całe jajka - surowe pękają, a gotowane mogą stać się włókniste; majonez, ponieważ się rozwarstwia; śmietana, jogurt - traci jednolitą konsystencję; produkty z żelatyną, bo nabierają gąbczastej konsystencji; żółte sery z niewielką zawartością tłuszczu - po rozmrożeniu będą się kruszyć; napoje gazowane, bo mogą eksplodować; owoce i warzywa zawierające dużo wody - będą po prostu niesmaczne.
Ciętym kwiatom w wazonie przedłuży życie...
Ciętym kwiatom w wazonie przedłuży życie szczypta soli wsypana do wody w wazonie.
Co można zrobić ze szparagów?
Szparagi są doskonałym dodatkiem do różnych potraw, ale mogą również być samodzielnym daniem lub efektowne przystawką.
Co można zrobić z rabarbaru?
Z łodyg rabarbaru możemy przygotować: przetwory: dżemy, marmolady, konfitury, chutney, syropy; kompoty; nadzienie do naleśników; sosy do drobiu; babeczki i ciasta (kruche, jogurtowe, ucierane, drożdżowe); crumble; sorbety; koktajle; wino; nalewki.
Co zrobić, aby nie powstały grudki podczas gotowania kaszy?
Drobne kasze przed wsypaniem do wrzącej wody należy wymieszać z częścią płynu. Dopiero taką zawiesinę można wlać do gotującej się wody.
Aby ryż nie skleił się podczas gotowania, należy...
Aby ryż nie skleił się podczas gotowania, należy w garnku podgrzać nieco oleju, a następnie dodać do niego ryż i dokładnie wymieszać.
Długoziarnisty ryż przed gotowaniem należy...
Długoziarnisty ryż przed ugotowaniem na sypko należy dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
Aby złagodzić smak zbyt kwaśnej kapusty, należy...
Aby złagodzić smak zbyt kwaśnej kapusty, można wymoczyć ją w ciepłej wodzie, a następnie odcisnąć.
Jaki farsz zrobić do wielkanocnych jajek?
Do faszerowania jajek można wykorzystać: warzywa: pieczarki, brokuły, por, pomidory; ryby: łososia, makrelę, tuńczyka, sardynki; wędliny: szynkę, kurczaka (wędzonego, pieczonego, gotowanego); zieleninę: szczypiorek, rzeżuchę, koperek, natkę pietruszki; sery: twarożek lub żółty ser; przyprawy: paprykę, curry, czosnek; ketchup, musztardę, chrzan; żurawinę.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.