Czerwona porzeczka, kwaśne owoce do ciast, lodów, deserów i napojów
Małe czerwone kuleczki to owoce czerwonej porzeczki. Aż dziw bierze, że w takim małym ziarenku znajduje się tyle kwasku. To zdecydowanie dominujący smak czerwonej porzeczki. Te owoce pomimo, tak zdecydowanie kwaskowatego smaku znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, a ich spożywanie przyczyni się do zachowania zdrowia.
Nadają się do jedzenia na surowo, świeże dopiero zerwane, wykrzywiają buzie dzieciom. Ponieważ bardzo ładnie potrafią się zaprezentować, często takie owoce stanowią dekorację słodkich wypieków, lodów, koktajli.
Ten kwaśny i orzeźwiający smak czerwonej porzeczki wykorzystywany jest jako dodatek do różnych dań i deserów. I o dziwo świetnie pasuje zarówno do dań wytrawnych, mięsnych, jak również do wyrobów słodkich. Czytaj więcej
Czerwone porzeczki znajdziemy w wielu rodzajach ciast. Owoc ten doda wyrazistości zarówno wypiekom z ciasta biszkoptowego, jak również kruchego i drożdżowego. Świetnie smakuje w ciasteczkach, gdzie może dodatkowo uatrakcyjnić ich wygląd.
Ale naprawdę czerwona porzeczka wszystkie swoje zalety potrafi pokazać w napojach. I to nie tylko w koktajlach, sokach, musach czy ... kompotach, ale również w napojach dla dorosłych, czyli w winach i nalewkach.
Owoce czerwonej porzeczki są stworzone wprost do przygotowania z nich dżemów i konfitur, czyli zapasów na zimę. Będą w tym czasie często podawane, bo przecież porzeczki czerwone to kopalnia witamin i minerałów.