Przepisy na makowce

Makowiec z masą śmietankową i jabłkową
Do miski wsypać mielone orzechy laskowe, mąkę kukurydzianą, cukier puder i szczyptę soli.
Makowiec na kruchym cieście
Przepyszne makowe ciasto na Święta Bożego Narodzenia :) Ten wypiek to absolutny hit świątecznych wypieków!
Sernik z makiem na kruchym spodzie
Bez makowca nie wyobrażamy sobie Świąt, prawda?? ;) Ja przedstawiam Wam słodki serowo-makowy duet pod lukrowaną pierzynką.
Biszkopt z makiem i owocowo-śmietankową nutką
Smaczne i kolorowe ciasto na Święta, urodziny i inne domowe uroczystości. Spód pieczemy z samych białek, które zazwyczaj nam zostają.
Tort makowy z kremem śmietankowym i dżemem wiśniowym
Mak sparzyć, ostudzić i zmielić 3 razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą i aromat migdałowy.
Cygańska droga
Mak sparzyć, ostudzić i zmielić trzy razy. Margarynę Kasia utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku.
Kruche z makiem inaczej
Jeżeli chcecie szybciej niż zwykle wykonać pyszny makowiec na kruchym cieście, to ten przepis doskonale się nadaje.
Makowa szarlotka
Szarlotka, to wywodzące się z Francji ciasto z owocami. Najczęściej są to jabłka, stąd nazywane bywa również jabłecznikiem.
Biszkopt z makiem
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Placek makowo-biszkoptowy
Mak sparzyć, odcedzić i zemleć 2-3 razy. Żółtka ubić z cukrem, dodać mak, bułkę tartą i pianę ubitą z białek, wymieszać delikatnie.
Makownik
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto z masą makowo-orzechową
Przygotować ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, stopniowo dodawać 8 łyżek przegotowanej wody, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, kakao i na końcu olej.
Babka makowo-kokosowa
Białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodać mak, wiórki kokosowe, roztopioną i ostudzoną margarynę, proszek do pieczenia i mąkę pszenną.
Tort hit przyjęcia
Wykonać pierwszy biszkopt: jajka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po łyżce wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.