smaczny.pl przepisy kulinarne

Ciasta piernikowe (pierniki)

Piernik z kefirem i bakaliami
Mąkę pszenną (łyżkę mąki odłożyć do bakalii) wymieszać z przyprawą do piernika, kakao do ciast i sodą oczyszczoną.
Aromatyczny piernik z dynią
Piernik z dodatkiem zdrowej dyni, rodzynek i orzechów włoskich. Całość polana błyszczącą polewą czekoladową i udekorowana cukrowymi, białymi śnieżynkami :) Ciasto szybkie, dobre i pięknie prezentuje się na świątecznym stole :)
Piernik z jabłkiem
Przepis na błyskawiczny piernik z dodatkiem aromatycznych i wilgotnych jabłuszek.
Piernik z dynią w słodkiej oprawie
Piernik to taki specyficzny rodzaj ciasta. Charakterystyczny przekrój oraz brązową barwę i co najważniejsze smak i zapach, uzyskano dzięki dużej zawartości aromatycznych przypraw korzennych oraz słodkiego miodu.
Ciasto piernikowe z rabarbarem
Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać miód, olej z pestek winogron, śmietankę oraz mąkę pszenną wymieszaną z mąką gryczaną, przyprawą do piernika, kakao do ciast i sodą oczyszczoną.
Przekładaniec piernikowo-serowy w kokosie
Piernikowo-miodowe placki przekładane gorącą masą serową. Na koniec gdy całość ostygnie, ciasto polewamy polewą kawową z dodatkiem żelatyny i posypujemy wiórkami kokosowymi (białymi i żółtymi).
Pierniczek Agusi
Mąkę pszenną wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao.
Piernik z kremem z kaszy manny
Do rondelka przełożyć miód, śmietanę i masło. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się połączyła, ale nie zagotowała.
Piernik po amerykańsku
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo olej, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao, cynamon.
Pachnący piernik
Przygotować ciasto: masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i jajka. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną, miód i zagnieść dość luźne ciasto.
Piernik Krzyśka
Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka z cukrem ubić przy pomocy miksera.
Piernik świąteczny
Jajka utrzeć z cukrem i z masłem. Dodać miód i kakao. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i z sodą oczyszczoną.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.