smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy z warzywami

Karczek pieczony w kiszonej kapuście
Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Przełożyć do miski, dodać olej, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, soli oraz ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca.
Surówka z białej kapusty i czerwonej cebuli
Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.
Schab z kością pieczony razem z ziemiankami i pieczarkami
Schab z kością opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę mielonego kminku, rozmarynu, majeranku, soli i czarnego pieprzu.
Kopytka ze szpinakiem i koperkiem
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam kopytka, ale nie takie zwykłe, lecz z zielonym dodatkiem.
Zapiekanka ze świeżym szpinakiem, boczkiem i mozzarellą
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Surówka z kapusty, marchewki i selera
To prosta, łatwa i bardzo dobra surówka z warzyw. W jednej misce znajdziemy kapustę, marchewkę, seler, natkę zielonej pietruszki, lubczyku oraz przyprawy.
Wegetariańskie szaszłyki
Przedstawiam Wam pyszne, łatwe i błyskawiczne do przygotowania warzywne szaszłyki :) Jeśli przejadła Wam się już kiełbaska z grilla, albo chcecie trochę popracować na figurą, ale też się za bardzo z tym jedzeniem nie katować ;) bo przecież też coś na "tym grillu" trzeba jeść ;) to polecam Wam dietetyczne szaszłyki z warzyw :) Fajne smakują z sosem czosnkowym - palce lizać ;) Ale są też fajnym dodatkiem do steków ;) Są kolorowe, ciekawie się prezentują, kuszą i ozdabiają nasz stół :) Smacznego!
Surówka z białej rzepy i marchewki
Jasna, chrupiąca i dobrze smakuje - jak dla mnie to smakiem przypomina sałatkę coleslaw ;)
Pasta mięsna z jajkiem
Bardzo lubię pasty - bo to trochę taka inna odsłona kanapek :) Inaczej wtedy smakują, wyglądają, są miękkie, ząbki mają mniej do gryzienia, fajnie się zajada i.
Sałatka z wędzonym boczkiem i kabanosem
Wędzony boczek (ja miałam swojski surowy, więc go wcześniej parzyłam razem z szynką i wywar był pod wielkanocny żurek) i kabanosy pokroić w kostkę.
Buraczane jajeczka
Jajka ugotować w wodzie z solą na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać. Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę.
Żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części.
Biała kiełbasa pieczona w piwie
Białą kiełbaskę nakłuć wykałaczką kilka razy z każdej strony. Następnie przełożyć ją do miski i zalać jasnym piwem.
Kolorowe wielkanocne jajka w galarecie
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (gotować przez około 7-8 minut), ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.