smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy z warzywami

Makaronowe danie z cukinią, boczkiem i słonecznikiem
Fajny, szybki i prosty do wykonania przepis na sycące danie z boczkiem, cukinią, porem, czosnkiem, słonecznikiem i natką zielonej pietruszki.
Aromatyczne i chrupiące ziemniaki z piekarnika
Ziemniaki (najlepiej wszystkie średniej wielkości) obrać ze skórki opłukać i pokroić na połowę, a następnie każdą połówkę przekroić na połowę.
Aromatyczna surówka z białej rzepy
Białą rzepę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą, wymieszać, odstawić na około 15 minut, a następnie odcisnąć z soku.
Gołąbki zapiekane w piekarniku
Kapustę umyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, dodać listek laurowy i gotować przez około 7 minut na średnim ogniu pod przykryciem, a następnie odcedzić i ostudzić.
Gołąbki z cukinią i mielonym mięsem
Białą kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i wyciąć z niej głąb. Do dużego garnka wlać wodę (tak trochę więcej niż pół garnka), a gdy się zagotuje, to posolić i włożyć kapustę.
Makaron z boczkiem, cukinią i jarmużem
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, ale z dodatkiem oleju. Wędzony boczek pokroić w kostkę.
Pomidory w sosie czosnkowym
Prosta, pyszna, zdrowa i do tego błyskawiczna surówka z pomidorów! Najlepsza jest oczywiście ze świeżych domowych pomidorów - pycha :) Palce lizać smakuje całej rodzince, jedni wyjadają same pomidory, a drudzy sos :D Pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy, frytek, sosów - do wszystkiego się dopasuje, dlatego Wam polecam! Smacznego :)
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przelać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić.
Karczek zapiekany z pomidorami i cebulą
Karczek opłukać, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Mięso przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, bazylii, soli i czarnego pieprzu.
Aromatyczne dyniowe placki z czosnkiem
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej) mechanicznie.
Paprykowe leczo
Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, przełożyć paprykę i podsmażyć.
Leczo z pomidorami i kalafiorem
Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.
Surówka z pomidorów i koperku
Teraz jest sezon na pomidory :) Słoneczko pięknie świeci, co sprzyja pomidorom, pięknie się wtedy rumienią, czerwienią.
Cukinia faszerowana serem Feta i szynką
Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwie części. Dużą łyżką wydrążyć środek cukinii, pokroić w kostkę i ścisnąć ręką, aby pozbyć się nadmiaru wody, a połówki wydrążonej cukinii przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.