smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy na karnawał

Delikatne pączki z serkiem mascarpone
Do miski przesiać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka, serek mascarpone, rum i całość razem zmiksować mikserem na gładką masę.
Szybkie bananowe pączki
Do miski przesiać mąkę pszenną. Dodać szczyptę soli, sodę oczyszczoną, pokrojone w plasterki banany, surowe jajka, śmietankę oraz kilka kropli soku z cytryny.
Miękkie jogurtowe pączki
Oto moje przepyszne Tłustoczwartkowe wypieki - mniam :)
Donaty
Donaty, czyli smaczne i kolorowe amerykańskie pączki z dziurką ;) Są proste do zrobienia, wspaniale się prezentują i kuszą swoją kolorową posypką.
Faworki pieczone w piekarniku
Czy faworki można upiec w piekarniku?? Pewnie, że taaak :) Te z piekarnika są chrupiące i mają znacznie mniej kalorii niż te smażone na głębokim tłuszczu.
Kruche i delikatne faworki
Zgodnie ze staropolskim obyczajem Karnawał to czas smażenia pączków i faworków :) Ja na dobry początek wybrałam faworki!
Pączki serowo-ziemniaczane
To fajny pomysł na szybkie pączki, i to bez drożdży i bez "rośnięcia" ;) Tutaj formujemy pączka i od razu go smażymy - tzw.
Oponki serowe
Prosty, szybki i mało skomplikowany przepis na pączki :) Oponki - pączki angielskie - oszukane pączki - pączki z dziurką - jak widać nazw jest wiele, a co jedna to ciekawsza ;)
Miękkie pączki w cytrynowym lukrze
Pączuś rumiany, lukrem oblany, kto nie spróbuje niechaj żałuje!! Przedstawiam fajny, sprawdzony przepis na miękkie i sprężyste pączki w słodko-orzeźwiającym lukrze - mniam :)
Błyskawiczne chruściki z foremki
Szybkie, łatwe, słodkie, apetyczne i bardzo chrupiące chruściki na karnawałowy czas :)
Pączki błyskawiczne
Inspiracją do wykonania tych błyskawicznych pączków był dla mnie
Orzechowe pączki
Małe, zgrabne i słodkie pączki z dodatkiem fajnych składników: mielonych orzechów włoskich, otartej skórki z cytryny, spirytusu.
Różane pączki
Drożdże rozkruszyć i przełożyć do ciepłego mleka. Dodać cukier i mąkę tortową. Wszystko razem wymieszać, nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Lekkie faworki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozłożyć. Pokroić radełkiem na 3 długie poziome paski, a następnie na około 15 pionowych pasków.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
-