Przepisy Extra Dodaj przepis

Jakiej wody używa się do kiszenia ogórków?

Do kiszenia ogórków najlepiej jest użyć wody źródlanej niegazowanej ewentualnie wody z kranu, ale odstanej (24 godziny) lub przegotowanej (ale solidnie przegotowanej, należy ją gotować przez 2-3 minuty). Taką wodę później należy ostudzić i dopiero dodać sól. Bo nie powinno się gotować wody z solą, bo wtedy sól traci swoje cenne mikro- i makro elementy.

Ogórki ułożone w beczce zalewa się zimną wodą (ewentualnie letnią). Natomiast zalane wrzątkiem, mogą się długo kisić lub co gorsze w ogóle nie ukisić.

Na każdy 1 kg ogórków potrzebny jest 1 litr wody. Ogórki w beczce powinny być przykryte wodą (to ważne!).

Po kilku dniach kiszenia woda robi się nieco mętna, jest to wynik zachodzącego w tym czasie procesu fermentacji.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2011-07-21]
Komentarze do porady:
Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.