Przepisy Extra

Ciasto z gruszkami i kremem budyniowo-rumowym

To ucierane kakaowe ciasto, które pieczone jest razem z soczystymi gruszkami.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, wykłada się budyniowo-rumowy krem i całość polewa słodką i niezawodną polewą czekoladową - mniam :)

To ciasto fajne prezentuje się na stole i świetnie smakuje. Jest idealne na każdą okazję, do zwykłej kawusi, na świąteczny stół i na weekendowy odpoczynek ;)

Smacznego!

Składniki:

Kakaowe ciasto:
25 dag masła
6 jajek
sól
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao do ciast
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owocowy wkład:
ok. 5 gruszek
Krem budyniowy z rumem:
1 budyń śmietankowy (z cukrem)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
25 dag masła
3 łyżki rumu
Polewa czekoladowa:
10 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić białka ze szczyptą soli, dodać do ciasta i razem wymieszać. Przełożyć do prostokątnej formy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać łyżką.

Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Następnie rozłożyć na surowym kakaowym cieście i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C. i ostudzić.

Połowę mleka zagotować z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszać budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się słodkiego mleka, chwilkę pogotować i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce budyń śmietankowy, a na koniec rum. Gotowy budyniowy krem rozłożyć na ostudzonym cieście z gruszkami.

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać razem. Na koniec zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać. Odstawić na kilka minut, a następnie polać ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na około 4 godziny.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.38 stars based on 60 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Hmm.... to może ciasto wysuszyło się w piekarniku (za wysoka temperatura lub za długo się piekło).
Marysia [2017-04-20 12:12:53]
Ciasto suche nie wiem czemu wyrosła nawet nie jest zakalcem
Aga [2017-03-19 14:30:45]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.