Przepisy Extra

Ambasador

Ambasador

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Krem:
1/2 litra mleka
1 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 żółtka
20 dag masła
25 dag margaryny
2 kieliszki spirytusu
puszka ananasa w syropie
1 łyżka kakao
bakalie
Do dekoracji:
10 dag mlecznej czekolady

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.

Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.

Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a potem jasną masę z ananasem.

Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach mleczną czekoladę. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
38 opinii | Wyraź opinię
4.47567909 stars based on 1583 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
To super bardzo się cieszę :)
Dorota [2018-08-07 14:51:38]
ja piekłam już parę razy jest pyszne
sonia [2018-03-14 09:58:46]
To bardzo się cieszę, moja rodzinka też je uwielbia. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-26 22:14:58]
Jeśli masa nie tężeje można dodać do niej żelatynę.
Dorota [2011-02-21 15:44:17]
ludzie ,naprawdę wam to smakuje???fuj mdłe jak tani torcik.masa jest naprawdę mdła.nie da się go dużo zjeść.jadłam dobrego ambasadora.jestem zaskoczona ,że ten przepis ma tyle pozytywnych opini
iwona [2009-05-03 08:13:44]
Zastępuje mąkę ziemniaczaną 2 budyniami śmietankowymi.Jest Ok.
Anka [2009-01-05 17:12:22]
ja zawsze w mleku rozrabiam make i zółtka i gotuje z tego budyń a po wystudzeniu ucieram z margaryną i wychodzi dobrze
sylwiaknm@op.pl [2007-12-16 18:36:44]
W pozostałym mleku rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka i wlać do gotującego się mleka. /ja tak robię, żeby nie było surowego żółtka
anka [2007-12-15 19:16:24]
przepis fajny tylko poszłabym na łatwizne ugotować zwykły budyńna na to samo wyjdzie masz plusa ciacho dobre
Madziusia [2007-12-11 16:44:44]
Łatwe i pyszne:)))
Ewónia [2007-04-20 08:55:24]
jest najlepszy po innym którego bardzo uielbiam dopiero piekłam go raz le terz na swieta tesh robie polecam bo przepyszny daje oczywiscie 5
Aniaaaa [2007-04-06 12:38:01]
Zamiast masła i margaryny daję dwie kostki masła! Poza tym nie daje artykułów do gotującego się mleka,tylko do letniego i potem dopiero je razem mieszam gotuje stale mieszając. Pycha!
Aerp [2007-03-09 21:12:51]
ciasto smaczne, nie powiem, ale przepis na mase chyba jest niepelny, bo po dodaniu alkoholu krem sie rozrzedzil... jedyny ratunek to zelatyna... ale smakuje mimo wszystko super
Renata [2007-03-04 21:45:58]
ambasador jest pyszny
marylka [2007-01-25 19:05:38]
pieklam go pierwszy raz,wszystkim bardzo smakowalo,pieklam dokladnie wedlug przepisu.Danutka z Warszawy
Danutka z Warszawy [2007-01-01 14:04:10]
biszkopt super a kremy oba się zważyly
Iva [2006-11-10 13:01:15]
Jeżeli masa się waży, zwykle ja troszke podgrzewam (krotko, zeby sie nie zagrzala) caly czas mieszajac i jest ok. No chyba ze wydaje mi sie po tym podgrzaniu zbyt plynna to dodaje zelatyny: jedna lyżkę na sto ml i wtedy juz musi byc ok. Ciasto pyszne, ale wole z brzoskwiniami.
Edyta [2006-11-03 13:37:50]
ciasto jest bardzo dobre ,moja rodzinka nie przepada za ciastami tortowymi ale to zostalo zjedzone w jeden dzien .pychotka.polecam
jagoda2 [2006-05-23 18:11:25]
jest pyszny zawsze sie udaje
ania [2006-04-21 22:56:28]
ciasto wspaniałe, smakowało wyśmienicie zabrałam je do pracy i od razu wszystkie koleżanki chciały przepis, pycha warto spróbować
anita [2005-08-26 19:46:56]
ja dopiero będe robić, ale znam je i jest super.
asia [2005-08-16 09:38:21]
To ciasto uwielbia moja rodzina. Ja do kremu jasnego dodaję jeszcze pokrojone mandarynki i sok z cytryny, natomiast do ciemnego daję orzechy laskowe i gorzką czekoladę /oczywicie rozdrobnione/.Na wierzch wylewam dwie galaretki pomarańczowe.
Janina [2005-05-15 17:29:03]
Ciasto przepyszne. Tylko trzeba schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc) wtedy się nie będzie rozlewało (łakomczuchy muszą troche poczekać)! Łatwy przepis na biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, niepełna łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wody. Do garnka oddzielić białka, zółtka pozostawić w skorupce, ubijać białka aż powstanie piana, po łyżce dodawać cuker, ubijać, następnie dodawać do 1 żółtku, dodać wode. Mąke wymieszać na talerzu z proszkiem do pieczenia. Wsypać mąke powoli do garnka z masą i wymieszać powolutku szpachelką (nie mikserem!). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut (zależy od piekarnika czasem może dłużej się pec, należy sprawdzać cieniutkim patyczkiem takim do szaszłyków, wbić w ciasto i zobaczyć jak jest suchy to ciasto jest ok). Pozdrawiam
Basia [2005-04-10 09:48:16]
Mam wielką ochotę zrobić to ciasto, aczkolwiek przerażają mnie te surowe żółtka wrzucone do gorącej masy. Wiem , że to trzeba miksować ale czy to nie wyjdziejakaś salmonella i czy te żółtka są konieczne
Haaniia z Gdańska [2005-03-13 17:35:29]
cisto super!!!!!wczoraj je robiłam i już zjedzony!!!!! ale, biszkopt upiekłam większy i przekroiłam ,nasączyłam sokiem z ananasów z dodatkiem soku z cytryny.
Zuzia [2005-01-30 18:17:53]
jest pyszny tylko ciasto biszkoptowe czeba nasaczyc,jest za suche
dana [2004-12-22 12:39:28]
Ja też go znam jako Prezydent. Jest naprawde wspaniały i każdy się nim zachwyca
Stenia [2004-12-13 15:04:34]
dopiero się zalogowałam i czytam przepisy, ale w większości nie ma czasu pieczenia i temperatury do której trzeba rozgrzać piekarnik, a to bardzo ważne. Proszę podawać takie informacje, a wszystko na pewno się upiecze:) Pozdrawiam
belasek [2004-10-31 18:11:59]
ja zawsze używam margaryny Kasi do masy i zawsze wychodzi .Jak jej nie miałam to wychodziła mi ciapa - wtedy ją ratowałam dodawając żelatyny - pomagało
Grazia [2004-09-24 14:32:27]
Zawsze wychodzi gdy dzień wcześniej wszystkie składniki wyjmie się z lodówki, a przede wszystkim masło, margarynę, jajka oraz mleko.
Gosia [2004-09-14 09:37:08]
a mi sie masy scialy!!obie nie wiem dla czego, robilam wszystko jak w przepisie,jak je ratowac??moze ktos pomoc?
basia [2004-09-03 06:33:52]
Z tym przepisem jest chyba coś nie tak, ponieważ mnie również ciasto nie wyszło tak, jak powinno! Al wzięłam się na sposób i ... zamroziłam je. Wyszło pyszne ciasto mrożone-jak lody!
Angie [2004-09-01 17:02:08]
jest bardzo dobry,robilam pare razy i wszystkim smakowal.Polecam.
wielbicielka tej strony. [2004-07-03 19:11:29]
jest pyszny wychodzi zawsze robilam go wiele razy ale dodaję jeszcze jeden biszkopt pomiedzy jasną a ciemną masą i oczywiście nasączam obficie paluszki lizam mniamm mniamm
kolette [2004-05-24 21:47:27]
Pieklam go tysiace razy, jako "gwozdz programu" imieninowego. Bardzo dobre i wszystkim smakuje. Tylko moj przepis nazywa sie Prezydent
Jaga [2004-05-10 20:09:11]
a ja robiłam wg.tego przepisu i nie wyszło mi!Wszystko sie rozlało, wyszła jedna wielka breja - wprawdzie smaczna, ale z wyglądu mało estetyczna. Jak to możliwe?
maolinka [2004-04-26 15:54:55]
Jest b. dobre, ale na drugi raz dodam mniej tluszczu i moze troche soku z cytryny do jasnej czesci, zeby smak byl wyrazniejszy.
Ania [2004-03-21 11:07:53]
Jest pyszny-próbowałam niejednokrotnie
zuzia [2004-03-04 19:19:04]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.