Przepisy Extra

Bananowa pychotka

Fajny i ciekawy pomysł na wykorzystanie bananów, galaretki i słodkiej śmietanki :) Jednym słowem to coś pysznego dla miłośników bananów!

Kakaowy biszkopt przekrawamy na połowę, jedną część biszkoptu smarujemy powidłami śliwkowymi, wykładamy masę bananową, potem śmietankową i całość przykrywamy drugą częścią kakaowego biszkoptu. Na koniec całość zalewamy słodką polewą czekoladową i dekorujemy niezawodnymi wiórkami kokosowymi ;) Tym razem połowę wiórków rumienimy na suchej patelni, potem studzimy i na przemian z białymi wiórkami tworzymy na cieście szerokie, apetyczne kokosowe paski... i do lodówki na odpoczynek wysyłamy nasze ciacho! Czytaj więcej

Ciasto z tego przepisu wychodzi dość wysokie. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, kusząc swoimi słodkimi warstwami :)

Jest idealne na różne przyjęcia, na Święta, na Sylwestra, na Nowy Rok, na urodziny, na imieniny, a także osłodzi nasze niedzielne popołudnie :) Jest rewelacyjne na każdą porę roku! To bananowiec pierwsza klasa :)

Latem, jeśli mamy do dyspozycji inne owoce np. truskawki lub wiśnie - to można dokonać w przepisie małej zmiany i spokoje owoce oraz galaretkę zamienić ;) A żeby ciasto nie było takie kaloryczne, to słodką śmietankę można zamienić na pyszny jogurt naturalny - mniam!

Życzę udanego wypieku i smacznego :)

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
8 jajek
6 łyżek cukru
2 budynie czekoladowe w proszku
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
30 dag powideł śliwkowych (1 średni słoiczek)
Masa bananowa:
1 kg bananów (waga po obraniu)
3 galaretki cytrynowe
3 łyżki soku z cytryny
Masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
4 łyżki masła
4 łyżki śmietanki 30%
4 łyżki mleka
2 łyżki wody (przegotowanej zimnej)
Do dekoracji:
10 dag wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Białka oddzielić od żółtek. Do miski przelać białka i ubijać na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać budynie czekoladowe w proszku wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt można upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień przekroić na połowę.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Banany obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny. Przełożyć do zimnej galaretki cytrynowej i schłodzić w lodówce. Na jedną część kakaowego biszkoptu wyłożyć powidła śliwkowe i rozsmarować. Następnie wyłożyć tężejącą masę bananową i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym, dodać letnią żelatynę i razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na masie bananowej, przykryć drugą częścią kakaowego biszkoptu i lekko docisnąć. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Do rondelka przełożyć gorzką czekoladę połamaną na kawałki. Dodać masło, śmietankę, mleko i wodę. Całość razem podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzić.

Połowę wiórek koksowych zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, a następnie udekorować białymi i brązowymi wiórkami kokosowymi tworząc ukośne paski. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.