Przepisy Extra

Biszkopt kakaowy z masą owocową

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy
Krem:
1 budyń waniliowy
1 1/2 szklanki mleka
20 dag masła
300 ml dżemu truskawkowego
2 łyżki wiśniówki
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
3 łyżki margaryny

Sposób wykonania:

Jajka ubić z cukrem pudrem, następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i aromat rumowy. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 części.

Ugotować budyń, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo osyudzony budyń i dżem truskawkowy. Pod koniec dodać wiśniówkę.

Na pierwszą część biszkoptu nasączonego ponczem (¾ szklanki przegotowanej wody + sok z cytryny) wyłożyć połowę kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Górną część biszkoptu także nasączyć ponczem, a następnie wyłożyć na niego resztę kremu.

Wodę, cukier i kakao zagotować, dodać margarynę i dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
4.411745244 stars based on 1209 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
baaardzo dobre ;) polecam!!
ankaKrk [2008-11-08 14:03:42]
Miękkie masło należy utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając należy dodawać ostudzony budyń i dżem ze słoika. Powodzenia ;)
Dorota [2007-05-30 15:20:19]
a dżem należy zmieszać z budyniem?
sylwia [2007-05-30 14:18:04]
ciasto mi nie wyszło :( jakies takie zbite :) ale ogolnie jest dobre :)
NaTaLiA [2006-08-05 19:14:56]
Biszkopt jest super ale ja zrobilam to ciasto z bita smietana i wyszlo cos ala w-z!!!!PYCHA MUSISZ SPRÓBOWAC....:)
KUCHCIK [2004-11-14 10:10:56]
Można oczywiście eksperymentować - chociaż nie próbowałam dodawać spirytusu myślę, że efekt na pewno nie będzie zły.
Dorota [2004-04-06 22:55:33]
czy można zamiast wiśniówki dodać spirytusu? p.s super stronka - trafiłam na nią wczoraj
atena [2004-04-06 22:38:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.