Przepisy Extra

Gołąbki z ziemniakami i grzybkami

Składniki:

Farsz:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 łyżki masła
40 dag grzybów
2 jajka
majeranek
sól
pieprz
Ponadto:
średnia główka kapusty
ok. ½ litra rosołu
ketchup

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Odcisnąć z wody, wodę z wierzchu wylać, a pozostałą na dnie talerza skrobię dodać do ziemniaków.

Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Grzyby oczyścić i opłukać. Sparzyć gorącą wodą, ostudzić i pokroić. Następnie dodać je do zrumienionej cebuli i wymieszać. Dodać sól, pieprz i dusić około 20 minut. Ostudzić i dodać do nich starte ziemniaki, jajka i majeranek. Przyprawić do smaku i wymieszać.

Kapustę obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb. Umyć i włożyć do garnka z gotująca się posolona wodą. Następnie z kapusty zdejmować stopniowo mięknące liście i ostudzić.

Na liście kapusty kłaść po około 1 ½ łyżki farszu. Liście składać do wewnątrz i rolować.

Do dużego rondla włożyć gołąbki zalać je gorącym rosołem. Dusić pod przykryciem około 60 minut.

Z podanych składników wychodzi około 16 gołąbków.

Gołąbki podawać na ciepło polane ketchupem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
20 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gołąbki
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gołąbki
Komentarze do przepisu:
Pamiętam gołąbki z ziemniakow z dawnych lat,gdy jeździłam do kolerzanki,jej mama zawsze je robiła,a ja nie mogłam się nimi najeść,jeśli są dobrze zrobione ,są smaczne a odsmarzane są przepyszne
Magda [2017-01-08 11:32:20]
Znakomite też na zimno- jak zostaną kroić w poprzeczne plastry i podsmażyć z 2- stron na patelni- pycha!!!
stefkrys [2010-12-15 23:30:18]
ja do golabkow z ziemniakow dodaje do cebulki usmazonej troche smalcu ze skwareczkami jajko zbyteczne i daje ze 2 lyzki tartej bulki i zalewam goracym rosolkiem z kostki pycha
bogna [2009-01-16 22:03:01]
Moja mama dodaje do surowych ziemniaków nie ugotowaną kaszę mannę.
ala [2008-09-30 20:06:20]
nic specjalnego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!stałam w kuchni prawie pół dnia a w rezultacie nikomu w domu to nie smakowało(a jest nas pięcioro)pierwszy i ostatni raz.Co wy wszyscy tak podziwiacie?
juta74 [2008-07-09 21:17:38]
PALCE LIZAC.PYCHA
AGA [2008-06-13 15:02:06]
moja mama od lat robi te gołąbki ale troszkę inaczej tarte ziemniaki łączy się z gotowanymi ziemniakami np. 5 ziemniaków gotowanych i tyle samo przetartych razem to połączyć przyprawić do smaku + cebulka smażona i zawijać w liście kapusty i dalej juz postępować jak to się robi z gołąbkami ogólnie. Palce lizać
Ewa 26 marca 2008 r. [2008-03-26 18:37:13]
golabki ketchupem polewac? to tak jak zjesc zamiast spaghetii makaron polany przecierem pomidorowym, smieszne
jaru [2008-03-12 18:20:26]
Gołąbki zawsze goszczą u mnie jako postne danie wigilijne. Tylko ja zwijam je jak na naleśniki i odsmażam po ugotowaniu na oleju wtedy brzegi kapustki są bardzo chrupiące i smaczne do tego sos grzybowy i uczta gotowa !! smacznrgo
basia [2007-12-17 13:23:48]
dodanie jajka do farszu nie jest konieczne gdyż skrobia z ziemniakow fantastycznie go skleja... bez dodatku grzybów sa to oryginalne golabki kresowe... okraszone cebulka smakuja wysmienicie, z sosem grzybowym komponuja sie rownie dobrze... ;] /pozdrawiam
Violetka [2007-11-26 19:09:41]
Podobne można zrobić z podgotowaną kaszą gryczaną, jakimikolwiek grzybami(pieczarki usmażyć, suszone ugotować), jajkiem posiekanym i surowym, ulubione przyprawy-udusić w wywarze z użytych grzybów.
Sima [2007-11-26 14:40:41]
Można tutaj skorzystać ze świeżych grzybów, z pieczarek bądź też z suszonych grzybów - tylko trzeba je wcześniej namoczyć. Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-19 00:02:04]
a te grzyby to maja być jakie: suszone, a moze pieczarki ?
sara [2007-11-18 15:05:52]
Do farszu należy dodać surowe jajka, są one składnikiem sklejającym. Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-09 13:43:55]
a te jajka to trzeba wcześniej ugotować i pokroić czy surowe wbić do garnka?
Alka [2007-11-09 12:05:11]
gołabki rewelacja
natalia [2007-11-05 20:06:49]
Bardzo się cieszę Miniu, że gołąbki Wam smakowały ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2007-11-05 12:04:25]
Doroto, robiłam te gołąbki w sobotę. Rewelka. Ja podałam z sosem pomidorowym.Dziękuję za przepis i wcześniejsze rady. Jeszcze nie raz zagoszczą na naszy stole.
Minia [2007-11-04 15:13:37]
Za to potrawa, która wychodzi po jego zastosowaniu - pyszna (sprawdzone) :)
Marcin [2007-09-27 11:00:54]
przepis kiepski nie polecam
alka [2007-09-27 10:13:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.