smaczny.pl przepisy kulinarne

Grzybowa potrawka z indykiem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.25 stars based on 4 reviews Dania główne

Składniki:

3 dag suszonych grzybów
½ kostki rosołowej
4 ziarenka ziela angielskiego
1 kg filetu z indyka
przyprawa do indyka
przyprawa Gyros
kawałek pora (5 dag)
ok. 1 ½ szklanki mleka
1-2 łyżki mąki pszennej
pieprz

Sposób wykonania:

Suszone grzyby opłukać i zalać zimną wodą (około 600 ml). Moczyć godzinę, następnie dodać do nich kostkę rosołową, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wymieszać, zagotować i gotować pod przykryciem około 60 minut na małym ogniu. Filet z indyka umyć i pokroić w dużą kostkę. Obsypać przyprawą do indyka i przyprawą Gyros. Razem wymieszać i włożyć do lodówki na 60 minut. Patelnię teflonową rozgrzać, przełożyć kawałki indyka i zrumienić. Por opłukać i pokroić w półplasterki.

Do zrumienionego indyka przelać grzyby (razem z wodą, wcześniej można wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie), dodać por i wlać 1 szklankę mleka. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę i wlać do mięsa, dokładnie rozmieszać i zagotować. (Osoby będące na diecie mogą nie dodawać mąki, tylko pod koniec gotować bez pokrywki). Na koniec dodać majeranek i pieprz do smaku.

Grzybową potrawkę z indykiem podawać z dużą ilością ulubionej surówki.

Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w II fazie.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7703 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.