Przepisy Extra

Orzechowy biszkopt z kokosową masą

Składniki:

Orzechowy biszkopt:
5 jajek
sól
5 łyżek cukru (pełnych)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag orzechów włoskich (mielonych ok. 2 szklanki)
Poncz:
ok. 1/3 szklanki wody (letniej, przegotowanej)
aromat migdałowy
Masa kokosowa:
2 puszki mleka kokosowego (2x400 ml)
ok. 5 łyżek cukru pudru
6 łyżek żelatyny
10 łyżek wody
Do dekoracji:
3 łyżki płatków migdałów

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż piana podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać zmielone orzechy włoskie wymieszane z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatne razem wymieszać i przełożyć do średniej wielkości tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 27 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (wcześniej wodę należy wymieszać z kilkoma kroplami aromatu migdałowego).

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Mleko kokosowe zmiksować z cukrem i dodać żelatynę. Ponownie razem zmiksować i tężejącą masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i posypać płatkami migdałów.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Upsss... już poprawiam, dziękuję za czujność, robiłam ostatnio kilka takich orzechowych biszkoptów i źle przepisałam składniki ;) ale będzie już dobrze, pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2019-01-29 11:55:54]
3szkl orzechów mielonych na 5jajek?...to chyba jest błąd...
Rena [2019-01-25 09:14:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.