Przepisy Extra

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:
ok. 1 kg mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki oleju
wrząca woda (ok. 3 szklanki)
Farsz:
3 dag suszonych grzybów
ok. 1 kg białej kapusty
ok. 40 dag kiszonej kapusty (np. z woreczka)
1 kostka rosołowa
4 liście laurowe
2 cebule
2 łyżki masła
sól
pieprz
przyprawa w płynie Maggi
majeranek
kilka kropel soku z cytryny
Dodatkowo:
masło

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać jajka, olej i wrzącą wodę. Razem wymieszać i zagnieść ciasto (powinno być luźniejsze niż ciasto na makaron).

Grzyby opłukać, zalać wodą i moczyć 24 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Białą kapustę poszatkować i wrzucić do wrzącej osolonej wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotować około 15 minut, następnie dodać kiszoną kapustę wraz z wodą (jeśli jest). Wymieszać, dodać liście laurowe i gotować kapustę do miękkości. Następnie odcedzić i wyciągnąć liście laurowe.

Cebulę obrać, zrumienić na maśle i przełożyć do kapusty. Następnie dodać ugotowane i odcedzone grzyby i razem poddusić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą w płynie Maggi, majerankiem i sokiem z cytryny. Razem wymieszać i ostudzić. Zmielić w maszynce o grubych oczkach.

Ciasto podsypać mąką pszenną i rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać szklanką kółka, kłaść farsz i sklejać pierogi. Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty. Po ugotowaniu wyłożyć na talerze i polać roztopionym masłem.

Z podanych składników wyjdzie około 200 sztuk pierogów.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.2602739724 stars based on 73 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
A mi za to bardzo smakuje. Też nie lubię płaskich, ale te wyszły wyjątkowo smaczne.
MIsia [2010-12-28 09:53:16]
Szkoda tylko ze te pierogi taki plaskie ...NIe znosze takich plaskaczy.......Lubie duzo farszu a nie samo ciasto...Zdecydowanie nie jest to wykonanie na 5 a zaledwie na 3...Powodzenia w samodoskonaleniu...Polecam dodac majeranek do pierogow ruskich -CUDO!!!
MArtucha [2010-12-23 23:22:08]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.