Przepisy Extra

Bigos świąteczny

Składniki:

1 1/2 kg kiszonej kapusty
2 liście laurowe
1/2 kg białej kapusty
sól
3 dag suszonych grzybów
30 dag marchwi
20 dag cebuli
20 dag jabłek
10 dag suszonych śliwek
4 ząbki czosnku
5 ziarenek jałowca
25 dag kiełbasy (jakiejś dobrej)
25 dag szynki
25 dag wędzonego boczku
1 łyżka smalcu
20 dag przecieru pomidorowego
ostra papryka w proszku
majeranek
pieprz
przyprawa w płynie Maggi

Sposób wykonania:

Suszone grzyby opłukać, zalać 1 szklanką zimnej wody i zostawić na noc.

Kapustę kiszoną opłukać i przełożyć do dużego garnka. Do garnka wlać około 1 ½ litra zimnej wody i dodać liście laurowe. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Białą kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać i poszatkować. Przełożyć do miski posolić, wymieszać i odstawić na około 30 minut. Suszone grzyby wyciągnąć z wody i pokroić. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Suszone śliwki pokroić w paski. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Do podgotowanej kiszonej kapusty przełożyć odciśniętą z soku białą kapustę, pokrojone suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, marchew, cebulę, jabłka, suszone śliwki, czosnek i ziarenka jałowca. Wszystko razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut (jeśli podczas gotowania woda szybko wyparuje to trzeba ją uzupełniać). Co jakiś czas bigos należy wymieszać, aby się nie przypalił.

Kiełbasę, szynkę i wędzony boczek pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec i przełożyć pokrojoną wędlinę. Całość razem podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka z kapustą. Razem wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 30 minut na małym ogniu. Na koniec dodać przecier pomidorowy, razem wymieszać i gotować jeszcze przez około 10 minut. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku i majeranku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi.

Podawać gorący na stół. Z podanych składników wyjdzie jeden duży garnek bigosu.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.1428571428 stars based on 7 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.