smaczny.pl przepisy kulinarne

Śledź w sosie czosnkowym

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
4.2230835712 stars based on 91407 reviews Przystawki

Składniki:

50 dag filetów solonych (matias)
100 ml octu 10%
sok z 1/4 cytryny
5 średnich ogórków konserwowych
5 ząbków czosnku
pieprz
cukier
szczypta otartej skórki z cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki majonezu
1/4 pęczka koperku

Sposób wykonania:

Śledzie opłukać, włożyć do naczynia, zalać wodą z octem i sokiem z cytryny. Odstawić pod przykryciem na 3 godziny. Ogórki konserwowe pokroić na wzdłuż na cztery części i ułożyć na półmisku. Śledzie opłukać, osuszyć i przekroić na 3-4 części, a następnie ułożyć na ogórkach konserwowych.

Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z solą, pieprzem, cukrem i otartą na tarce o małych oczkach skórką z cytryny. Następnie dodać jogurt naturalny i majonez. Razem dokładnie wymieszać i zalać nim śledzie. Włożyć do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7731 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Od razu do wody z octem, bo wtedy się odsolą i zmiękczą ości. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2011-11-04 13:25:51]
Dziękuję za ciepłe słowa i bardzo się cieszę, że te śledzie tak smakują :)
Dorota [2010-10-15 09:51:59]
Rewelacja. Ostatnio przyrządzam śledzie tylko z tego przepisu. Zmodyfikowałam go nieco. Do sosu czosnkowego dodaję ogórki pokrojone w kostkę. Śledzie są najlepsze pod słońcem.
beatatok [2010-10-14 19:37:47]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.