Przepisy Extra

Śledź w sosie czosnkowym

Składniki:

50 dag filetów solonych (matias)
100 ml octu 10%
sok z 1/4 cytryny
5 średnich ogórków konserwowych
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
cukier
szczypta otartej skórki z cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki majonezu
1/4 pęczka koperku

Sposób wykonania:

Śledzie opłukać, włożyć do naczynia, zalać wodą z octem i sokiem z cytryny. Odstawić pod przykryciem na 3 godziny. Ogórki konserwowe pokroić na wzdłuż na cztery części i ułożyć na półmisku. Śledzie opłukać, osuszyć i przekroić na 3-4 części, a następnie ułożyć na ogórkach konserwowych.

Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z solą, pieprzem, cukrem i otartą na tarce o małych oczkach skórką z cytryny. Następnie dodać jogurt naturalny i majonez. Razem dokładnie wymieszać i zalać nim śledzie. Włożyć do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
4.2230234084 stars based on 91420 reviews Przystawki
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Od razu do wody z octem, bo wtedy się odsolą i zmiękczą ości. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2011-11-04 13:25:51]
Dziękuję za ciepłe słowa i bardzo się cieszę, że te śledzie tak smakują :)
Dorota [2010-10-15 09:51:59]
Rewelacja. Ostatnio przyrządzam śledzie tylko z tego przepisu. Zmodyfikowałam go nieco. Do sosu czosnkowego dodaję ogórki pokrojone w kostkę. Śledzie są najlepsze pod słońcem.
beatatok [2010-10-14 19:37:47]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.