Przepisy Extra

Warstwowy śmietankowiec z czereśniami

Składniki:

Jasny biszkopt:
6 jajek
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Extra śmietankowa masa:
50 dag jogurtu naturalnego
30 dag serka homogenizowanego waniliowego
½ l śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe
aromat arakowy
Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa
60 dag czereśni
płatki migdałów

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Przełożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić długim ostrym nożem na połowę (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ładnie nam się przekroi, a samo ciasto szybko „złożymy”).

Jogurt naturalny zmiksować z serkiem homogenizowanym i kilkoma kroplami aromatu arakowego. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej masę jogurtowo-serkową, tężejącą galaretkę cytrynową (wcześniej należy rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1 ½ szklanki gorącej wody) i razem zmiksować.

Czereśnie opłukać, osuszyć i wydrylować. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić.

Na dno tortownicy wyłożyć jedną część biszkoptu, wylać tężejącą galaretkę wiśniową, rozłożyć połowę czereśni i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie wyłożyć ¾ śmietankowej masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą śmietankową masę. Wierzch ciasta udekorować pozostałymi czereśniami i płatkami migdałów.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Jest przepyszne i może być podane jako tort dla wakacyjnych solenizantów :)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.