Przepisy Extra

Wątróbka z dynią

Wątróbka - hmm... jedni ją uwielbiają, a drudzy nienawidzą ;) Ja przyznam się szczerze, kiedyś jej bardzo unikałam, a teraz się nią zajadam!

Tym razem przygotowałam wątróbkę z trochę innym dodatkiem... a mianowicie z królową jesiennego stołu - czyli z dynią :)

Wątróbka z dynią to bardzo szybkie i dietetyczne danie obiadowe. Oprócz dyni, do wątróbki dodajemy jeszcze aromatyczną cebulkę, soczyste jabłuszko i przyprawy... Do tego przepisu wybieramy najdelikatniejszą wątróbkę, czyli tę z kurczaka. Czytaj więcej

To danie jest idealne na każdą porę roku - smacznego :)

Składniki:

50 dag wątróbki drobiowej
2 łyżki oleju
10 dag cebuli
15 dag jabłek (waga po obraniu)
30 dag dyni (waga po obraniu)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawa do gyrosa
imbir
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Wątróbkę zamoczyć w zimnej wodzie, oczyścić z błonek, opłukać i odcedzić z wody. Wyłożyć na patelnię teflonową i odparować z wody. Dodać olej i lekko zrumienić.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do wątróbki, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Jabłka i dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do wątróbki, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i razem wymieszać. Na koniec dodać szczyptę przyprawy do gyrosa, imbiru, natki zielonej pietruszki oraz przyprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku.

Całość razem wymieszać i podawać na gorąco, np. z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.36 stars based on 5 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.