Muscovado - Słownik kulinarny

Rodzaj nierafinowanego cukru z trzciny cukrowej. Jest ciemnobrązowy, drobnokrystaliczny o lepkiej konsystencji. Może także występować pod nazwą cukier Barbados.

Z trzciny cukrowej pozyskuje się sok, który następnie jest oczyszczany i poddawany krystalizacji.

Charakterystyczną barwę i karmelowy aromat muscovado zawdzięcza dużej zawartości melasy.

Muscovado jest idealny do wypieku ciast, przygotowania ciemnych sosów czekoladowych i toffi, deserów, ale także marynat do grilla.

Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.