Przepisy Extra

Babka light z pomarańczowym akcentem

Fajny i słodki sposób na wykorzystanie białek z jajek, które często nam zostają...

Tutaj przedstawiamy jak słodko można je wykorzystać ;)

Warto wiedzieć, że jeśli nam zostaną białka to można je zamrozić, potem przed pieczeniem wystarczy je rozmrozić i... zabrać się za wykonanie takiego "cuda" :)

Wystarczy białka ubić, potem dodajemy wymieszane mąki (zwykłą i pełnoziarnistą) z proszkiem do pieczenia, dodajemy roztopione, letnie masło, sok z aromatycznej pomarańczy i dużo otartej z pomarańczy skórki - do tego celu potrzebujemy dwie urodne pomarańcze ;)

Mało, prostych składników + szybkie wykonanie = udany wypiek - czego chcieć więcej? ;) Czytaj więcej

To proste i szybkie wykonanie to fajny sposób na coś słodkiego do popołudniowej kawki lub herbatki. Babka jest dietetyczna, więc spokojnie na kawałeczek można się skusić. Ma w sobie bardzo mało cukru, więc diabetyk na malutki kawałek też może sobie pozwolić :)

Miłośnicy czekolady mogą ten pyszny wypiek przed degustacją oblać grubą warstwą słodkiej polewy czekoladowej i dowolnie udekorować np. kolorowymi żelkami - tak dla odmiany ;) A tak przygotowana babka na pewno skieruje ku sobie wzrok naszych małych pociech ;)

Powodzenia i smacznego!

Składniki:

6 białek
4 łyżki cukru trzcinowego
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
2 łyżki soku z pomarańczy (wyciśnięty sok z pomarańczy)
otarta skórka z 2 pomarańczy

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier trzcinowy i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką pszenną pełnoziarnistą i proszkiem do pieczenia. Wlać roztopione, letnie masło, wyciśnięty sok z pomarańczy oraz wsypać otartą skórkę z pomarańczy (wcześniej pomarańcze należy dokładnie wyszorować, sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach, a potem pomarańcze rozkroić wycisnąć sok). Na koniec całość delikatnie wymieszać i przełożyć do silikonowej formy na babkę.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3333333332 stars based on 6 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.