Przepisy Extra

Banany z grilla

Na rozgrzanym ruszcie nie grillujemy już samych kiełbasek, steków czy szaszłyków... ostatnio "modne" stały się także owoce z grilla!

I to bardzo dobrze, bo są one przepyszne :) My polecamy tym razem na ruszt rzucić słodkie i sycące banany!

A jak wiadomo banany zawierają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Do tego obniżają ciśnienie tętnicze krwi i cholesterol, zapobiegają miażdżycy, pomagają w odkwaszaniu organizmu, poprawiają pamięć i koncentrację, wpływają na dobre samopoczucie, zwalczają biegunki, odżywiają organizm i wspomagają jego regenerację, są skutecznym środkiem na zgagę oraz szybkim zastrzykiem energii.

Banany mają niestety wysoki indeks glikemiczny - 65 (im mniej dojrzały banan tym indeks mniejszy), o czym powinni wiedzieć i pamiętać diabetycy.

Banan pieczony w słodkiej i aromatycznej marynacie po prostu rozpływa się w ustach :) Po grillowaniu jego miąższ staje się miękki i maślany... Prawda, że brzmi zachęcająco?? ;) Czytaj więcej

Takie banany z grilla są świetne na każdą okazję. Śmiało można je serwować na początku grillowania... przed kiełbaskami, stekami - to takie danie na start grillowania :) Są świetne na kinderbalu. Na świeżym powietrzu smakują wyśmienicie.

To coś dobrego i innego dla miłośników tych żółtych i długich owoców w skórce :) I jak się okazało na grillu można przygotowywać też całkiem pyszne desery! Ciepły banan smakuje tak, że... ACH! :)

Taki deser z grilla to rzecz banalnie prosta, a robi taką furorę :) Są wyjątkowe, znakomite i łatwostrawne.

Banany z grilla to fajny pomysł na deser w letnie, wakacyjne dni. W upalne dni warto serwować je z gałką miętowych lub pistacjowych lodów - mniam! Co za rozkosz dla naszego podniebienia... Trzeba przyznać, że ten pomysł jest bardzo kuszący ;)

Powiem krótko: banany z grilla smakują wyśmienicie, zastanawiam się tylko dlaczego z ich grillowaniem czekałam tak długo? ;)

Polecam i smacznego życzę :)

Składniki:

½ kg bananów (3 sztuki)
2 łyżki płatków migdałów
Słodka marynata:
1 łyżka miodu
1 łyżka białego wytrawnego wina
1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Do miseczki przełożyć miód. Dodać białe wytrawne wino i olej. Całość dokładnie razem wymieszać.

Banany obrać ze skórki. Przełożyć na aluminiową folię, polać powstałą słodką marynatą i posypać płatkami migdałów. Razem szczelnie zawinąć w aluminiową folię.

Położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować z dwóch stron przez około 15 minut. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.6 stars based on 8 reviews Desery i lody
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.