Przepisy Extra

Brzoskwiniowa pychotka z puszystą śmietankową masą

Brzoskwiniowa pychotka z puszystą śmietankową masą

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
7 jajek
sól
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Puszysta śmietankowa masa:
600 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
7 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka żelatyny
4 łyżki wody
Poncz z limonką:
3 łyżki soku z limonki
3 łyżki wody (przegotowanej, zimnej)
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka pomarańczowa
1 ½ łyżki żelatyny
Do dekoracji:
2,5 dag gorzkiej czekolady (90%)

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie razem wymieszać i przełożyć prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Następnie ostudzić i przekroić na połowę (najlepiej na drugi dzień).

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Serek mascarpone zmiksować z sokiem z limonki, przełożyć ubitą śmietankę i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie całość zmiksować.

Brzoskwinie wyciągnąć ze słodkiego syropu, dokładnie osączyć i pokroić w kostkę. Syrop przecedzić przez sitko i przelać do garnka. Następnie dolać tyle wody, aby w sumie było 750 ml płynu. Słodką wodę zagotować, do gorącej wsypać galaretkę pomarańczową i żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i ostudzić. Do zimnej galaretki przełożyć brzoskwinie, razem wymieszać i odstawić do stężenia.

Do wody dodać sok z limonki i wymieszać. Jedną część biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć tężejącą masę brzoskwiniową i włożyć do lodówki na około 10 minut. Następnie wyłożyć ¾ puszystej śmietankowej masy, drugą część biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem, potem wyłożyć pozostałą śmietankową masę, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.9586206896 stars based on 58 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.