Przepisy Extra

Dżem morelowy z ananasem

Lato się kończy... warto więc pomyśleć o słodkich przetworach z moreli :)

Pełny słońca dżem morelowy z kawałkami soczystego ananasa... mmm to brzmi pysznie :)

Takie słoiczki z owocową zawartością warto mieć w swojej spiżarni. A można je zrobić w bardzo prosty i dosyć szybki sposób, i to bez żadnych sztucznych dodatków... Specjalnych umiejętności kulinarnych przy tym dżemie nie potrzeba ;) Czytaj więcej

Taka domowa konfitura jest wspaniałym dodatkiem do naleśników, tostów, świeżych bułeczek, suchych wafli, biszkopcików... Jest też idealna do przekładania mazurków, pierników, tortów i innych ciast.

Słoiczki z tym aromatycznym morelowym dżemem przywołują wspomnienia minionego, gorącego i jakże upalnego lata!

Śmiało można się częstować przepisem :)

Składniki:

50 dag moreli
40 dag ananasa (świeżego)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soku z limonki

Sposób wykonania:

Morele umyć, osuszyć i wypestkować. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Świeżego ananasa obrać ze skórki, wydrążyć środek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do moreli razem z cukrem i sokiem z limonki. Całość razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił.

Gotowy, gęsty dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez około 5 minut. Ostudzić, a następnie wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.

Z podanych składników wyjdą 2 słoiczki po 200 ml aromatycznego i słodkiego dżemu.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 3 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.